nuffnang advert

Wednesday, November 19, 2014

Edisi Junior: rawatan sedut kahak @ Klinik Wangsa Dr. Nadir Khan

Assalamualaikum semua...

Dua minggu lepas aku ada cerita aku agak stress
Stress bukan sebab apa
Sebab si junior demam dan batuk berkahak.
Mula2 demam, dah baik
Pastu selang seminggu demam dia datang balik
Disusuli dengan batuk berkahak yang teruk
Dengar dia batuk aku rasa kesian sangat
Memang tahu la kahak dia bukan main tebal lagi..huhu
Aku dengan hubby bergilir amek cuti
Macam ni lah bila dah start hantar anak kat taska
Penyakit mudah datang menyerang, huhu

Tapi ada satu hari tu, aku sembang dengan officemate aku
Dia suggest aku pegi buat rawatan sedut kahak kat satu klinik ni
Dia cakap memang ramai yang datang sana bawak baby yang ada masalah kahak
Ok, aku pun terus bagitau hubby nak try kaedah suction tu
Sebab sebelum ni dah bawak klinik biasa, dah makan ubat, tapi tak jalan
So, kita cuba kaedah ni la

Sorry, terpaksa cilok gambar dari instagram aku, sebab aku duk cari pic ni dlm memory card aku, takde, dah delete..so, aku share pic dari insta aku lah ye...

Ni kat depan Klinik Wangsa tu lah,
Member aku cakap kena pegi awal sebab klinik memanjang penuh
Kena beratur bagai
Hubby dapat giliran nombor 2
Lepas je aku snap pic kat atas ni
5 minit lepas tu, lagi ramai orang beratur weh...
Nasib baik kami datang awal..

sebelum nak buat rawatan sedut kahak tu,
doc suruh amek neb dulu
bagi cair kahak tu
menangis2 junior kena amek neb..
comel je anak mama dengan cool fever dia tu, kehkeh...

oh hoi, sumpah aku tak tahan tengok anak aku kena buat rawatan sedut kahak macam ni...
masuk tiub kat mulut macam tu, huwaaaaa
terseksa kot...
i feel u, junior!

 hubby kena pegang junior, kalau tak, memang dia meronta2 la..

 ada kahak yang tebal dan berbuih2 kat tiub kaler putih tu, 
tapi tak nampak sangat sebab kahak junior kaler jernih sama kaler dengan tiub tu...
aku nak snap lebih dekat pic tiub yang ada kahak junior tu tapi aku kena marah dengan doktor...hahaha...
ye lah, aku kacau doktor buat keje, memangla kena marah...ekekek...

 ha, boleh nampak ke buih2 kahak kat tiub kaler putih tu
memang banyak kahak junior..

 lepas dah sedut kat mulut, doktor masuk tiub kat hidung pulak...
bertambah sayu hati aku tengok junior kena macam ni
tapi aku kena kuat semangat la kalau nak anak aku baik kan...

doktor ni buat memang pro habis lah...
sekejap je dah setel...
kahak junior banyak dia keluarkan, 
tapi doktor tak sedut habis la..huhu..
lepas tu doktor bagi antibiotik dan satu ubat untuk galakkan batuk


sebenarnya doktor suruh datang buat susulan kalau dia masih tak ok
tapi disebabkan kahak junior terlalu banyak
dan aku tak sanggup tengok anak aku kena masuk tiub lagi
aku ikut cakap mak aku buat kaedah sonotron pulak
Alhamdulillah, kaedah sonotron sangat sesuai dengan junior
esok, kalau ada masa aku share pasal sonotron ni eh.

anyway, terima kasih Dr. Nadir!!

so, kalau sesiapa nak try rawatan suction/ sedut kahak ni: 
ni details dia:

KLINIK WANGSA DR. NADIR KHAN & RAKAN2
No. 46, Jalan 24/27A,
Seksyen 1, Bandar Wangsa Maju,
Kuala Lumpur.
03-4142 1614
dibuka dari jam 9 pagi - 10 malam
Ahad hingga jam 1 petang sahaja ye.

29 comments:

idzwa kamaruddin said...

huwaa..sedih nyer tgk tapi lagi sedih bila tgk anak kene cuci mata hidup2!huwa....

norhidana miswan said...

lah kak.... aiyan dulu masa kecik2 pun mmg penah bt seduh kahak kt dr nadir tu n mmg alhamdulillah berhasil, ubat yg dia bg pun bagus n alhamdulillah aiyan jarang batuk n selsema trk...

suke ngn ayt doc nadir, biar bdk2 batuk, lg bgs sbb kalu tak btk lg bahaya...

aku 1st time aiyan kene sedut aku nngis mcm apa, tak sanggup nk dgr dia nngis masa kene sedut tuh, ko siap blh amik gmabar lg... mmg berani

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

sedeynya tengok...anak farah pun kalau batuk/selsema selalu kena neb..tapi tak pernah buat rawatan sedut kahak pun.. sbb lepas neb dah ok.. huhuhu.. semoga cepat sembuh la.. :(

Khai♥Rin : anies said...

kalau org dewasa pun da rs terseksa inikan pula baby...anak pula tu... aduiiii

emy pokden said...

aduh tahan mata je tgk bby ko kena sedut kahak ni...
aku pun stress skrang...
anak aku no 2...telinga kuar nanah jer...dua jenis antibiotic dah..tp tak jalan..so follow up dgn hkl je ni..huhu

rasp said...

mmg kesian tgk anak2 kita nangis bila kena sedut cenggini kan sis...
si sapphire dolu2 pun kena gak...

sonotron... wah dah mcm bunyi sinetron plak...
nanti citer ek apa itu sonotron...

eMMe said...

hurm..kak Ida, me pun tak brapa suke tgk jr kene masuk tiub..tapi, utk kesembuhan jr..takpela kak ida...moga segera sembuh jr...

wahida said...

idzwa: eh, anak ko ke nok kena cuci mata? dah kenapa? tertinggal ketapi dah aku ni...huhu..anak ko yg mana ni?

norhidana: oo, ko pun pernah buat suction kat klinik ni eh, sian kan tgk anak kena masuk tiub mcm tu...huhu..
tapi mmg keluar kahak buih2 tu kan...sian junior...

mrs. secretary & emme: junior dah ok lama dah dear..ni citer lama ni, aku baru nak update...hehe...anyway tq my dear!!

emy pokden: la dah kenapa telinga keluar nanah pulak ni...huhu..scary pulok aku dengar...anyway semoga takde apa2 yg mudarat la...semoga cepat sembuh untuk anak ko ye nok...

rasp: ha, mmg ramai dah tanya pasal sonotron tu, nnt saya update, kalau tak bz, esok keluar n3 sonotron tu...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Alamak sedihnya la..Kalau anak aku yang kena cam ni memang confirm sedih tapi memang kita kena kuatkan semangat.

Lynn Hamzah said...

kesiannya...tapi tak per la...untuk kebaikan dia juga...moga cepat sembuh...

Nurzakiah Hanum said...

adoi sayunya tgk

Daddy Ziyyad said...

Nok, ni pendapat peribadi aku ya nok...

Zaman sekarang ni, most paediatrician selagi boleh elakkan suction, kita elak...Sebab prosedur tu consider as invasive..sakit dan traumatize pada baby..

Usually kita review within 24-48 hours dengan repeated neb ( kau boleh buat kat klinik)..ulang neb every 4-6 hours...

Kalau dah teruk sgt kahaknya, dgn repeated neb, then maybe, maybe baru consider suction...so dgn kata lain, suction is a last option..

Apa apa pun, aku tak tahu condition sebenar anak kau...tahap teruk mana bronchitis / bronhiolitis nya...So maybe perlu suction masa tu...

Just sharing my opinion...:)

NM03 said...

aduhhhhh

kalu aku time ni.... dah belarik ke luar bepaut kat pokok sambil tersedu2 mengenang nasib anak...

wahida said...

daddy ziyyad: kahak dia mmg banyak sangat..sampai tak boleh tidur malam, meragam je weh, pastu demam tak baik2..doc ckp demam tak baik2 sebab virus masih ada dlm badan, berlarutan sampai dua minggu kahak dia tu weh...huhu..dah amek neb masih tak jalan..tu dia buat suction tu...tapi mmg kalau boleh aku x nak buat treatment ni sbb kesian sgt tgk keadaan ni, mak aku pun marah buat sedut kahak macam ni...hahaha...
anyway, tq for ur info & ur opinion beb! i appreciated it.

ewanthology said...

setakat ni baby saya baru stakat guna nebulizer je, x sampai lagi tahap sedut dgn tiub mcm tu...

akubiomed said...

Kahah sudah banyak sangat sehingga diperlukan untuk sedut keluar.

Salina@IbuAqil said...

X sampai hati tgk diorg sedut kahak JR tu sis..
Sebak tgk mata dia merah menangis..
Sian..
Get well soon JR..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

assalam..kesiannya tengok gambor baby kena sedut...saya ada 3 org anak 2 org asma..memang selalu ada kahak...saya bawa anak saya berubat dgn doc sunjay kat sdmc... alhamdullilah sampai skg anak2 saya tak pernah kena sedut.

faraherda.razalan said...

Ok. Aku setuju komen doc Faiz. Khadeeja (anak aku yg skg dah 8 bulan) ms umurnya dalam 3-4 bulan, kahak byk, batuk n hingus. Aku pergi klinik jugak tapi just utk dptkan consultation. Doc tak bekalkan apa-apa antibiotik. Cuma ada satu ubat yg aku pun dah lupa ubat apa. Tapi itupun paed dah bgtau, bagi kalau perlu aje. Aku lgsg tak bg. Then, aku steam (dgn bwg putih dan minyak yu yee) anak aku dan buat kaedah percussion. Alhamdulillah, berkesan. Tapi kena repeat byk kali smpi kahak pecah dan keluar.

Kaedah suction mmg klu boleh elakkan utk baby. Even kita yg dah dewasa pun, seksa ouh. Tapi apa pun, aku faham perasaan seorang mama. Mahu yg terbaik utk anaknya. I feel you babe.

eima said...

mmg betui Doc daddy ziyyad ckp .. paed mmg bg last suggestion utk buat suction...

dedua anak aku penah buat ni ... after 2 day of 6 hourly nab tak berkesan .... either warded or suction .. i choose suction ...
tp pastu si fahim tu kena warded jg sbb pnuemonia ... huhuhu

anyway k.ida hopefully jr. cepat sihat dan sentiasa sihat ...

ain.ya.nun. said...

Alahai juniorr, siannya tengok.

Baby kalau sakit memang kesian sangat. Kesian dia suffer. Kesian kita tak dapat nak nolong.

Orang-orang tua dulu, sedut hingus kahak kat hidung baby. Macam aku tak lalu nak buat sbb I is geli *ini serius bukan gegedik taknak

Kniedaz said...

anak saya pun selalu gak ada kahak...so memang amik neb sehari dua kali dua tiga hari...lepas tu alhamdulillah clear..sedut kahak tu sungguh menakutkan buat kita n baby..huhu

Diana Rashid said...

kalau saya,saya yang nangis kat situ..hahah...

kesian la..tak mau tengok gambar ni dah,,

Ila Yahaya said...

Annur dulu masa 6 bulan ada kena sedut kahak ni masa masuk wad kat sg buluh..nurse yg buat..tp dia tak bagi masuk tgk...hehehe...takut mak dia yang meraung agaknya..tp mmg lepas tu clear lah kahak dia..

Najib Ariyan said...

ehhh ngeri lah tengok... kesian baby tu... teringat sorang kawan yg hampir nak mati sebab kuat merokok... ada block kat paru2 dia... so sedut mcm tu lah... tapi dasar perokok kan... dah baik isap balik...

- dieyana - said...

ha, saya pun ada pergi klinik ni bln lepas, nk sedut kahak cik kembar...mmng ramai yang sugest klinik ni..tp ms g..dr nadir tak de..kata misi tu, time dr nadir bertugas je bleh buat..

mmng Nampak sedih n kesian, tapi kena buat juga, sbb buat nebulizer bnyk kali pun, w.pun budak dh ok, tapi kahak kat dlm tetap tak keluar..lama2 nanti bila dia berkumpul n kahak tu tebal ...bahaya :-((

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
betui sesangat3
sha pun memang blacklist treatment sedut kahak ni
Fayyadh dulu kena buat sekali ja
memang tak tahan nengok anak time kena sedut tu
sob3

mush said...

Assalam..dok gugel nak cari no telefon klinik dr nadhir terjumpa entri ini... saya tiga2 anak mmg feveret ke klinik ni klu batok berkahak.... masa anak2 kecik doc nadhir mmg suggest sedut sbb dorg x pndai nk buang sndiri kan tu yg penuh kat dada..tpi tgk keadaan kahak juga...klu jnis tebal.bru sedut... bkn tiap kali dtg kna sedut kan..kcuali bila anak2 besar je doc mmg x buat dh...just neb je...mula2 dlu mmg sayup hati ni...mmg thn je ayor mata ni...x sggup tgk anak kna...tpi yg bestnya cepat baik & jarang dpt batuk dh...ubat dia tu bagus...serasi dgn anak2 saya...

dalila said...

baby sy penah buat ni..ms dlmpantang sbb ms besalin aritu xsedut abis..mmg nmpk seksa..sian kt baby..nnt sy nk try rawatan sonotron yg sis update tu..