nuffnang advert

Tuesday, August 12, 2014

solehnya, anak siapa ni?

Assalamualaikum semua...
hari Ahad lepas bersamaan 10 Ogos 2014 sekolah tadika PASTI adik ada terlibat dengan program Alam Ria, diadakan di Sekolah Rendah Agama As Siddiqin, Bandar Tasik Puteri, Rawang...
program ni sebenarnya sebuah pertandingan...dan pertandingan ni melibatkan semua sekolah PASTI zon Selayang...
ada macam2 pertandingan yang dianjurkan utk budak2 ni...
ada pertandingan hafazan, sajak, bercerita, nasyid, spelling, pidato, azan, kalam jama'i dan khutbah...

 aku terkejut sebenarnya bila pengetua maklumkan pada aku si adik akan masuk dua pertandingan..tetiba terasa wah, hebatnya anak aku...hahaha...
adik akan bertanding dalam pertandingan azan dan kalam jama'i...
ni ustazah tengah siapkan adik pakai serban...

 amboi, sampai dua ustazah siapkan ko ye dik...

 ha dah siap...
glove tu adik kena pakai utk kalam jama'i nanti...

 ya Allah, anak siapa lah nampak soleh sangat neh...ekekek...
suka giler aku tengok adik pakai jubah putih mcm ni, siap berserban, macam budak tahfiz gitu...
jubah putih ni kami beli kat masjid Bandar Country Homes, Rawang...
harga dia rm45..tak tau lah mahal ke tak, cari jubah ni pun dah last minute sebenarnya...

so, ni tempat adik akan jadi muazzin jap lagi...
pertandingan azan akan diselangselikan dengan pertandingan mengeja...

ni pulak tempat adik akan buat kalam jama'i nanti...

sebelum mulakan acara, makan dulu nasi lemak...breakfast disediakan oleh pihak penganjur...
alahai, sian adik, budak2 lain mama dorang temankan dorang, ni daddy kena temankan adik, sorry ye adik, kali ni mama tak dapat tengok adik punya event secara live, tapi mama dah mintak daddy record azan dan kalam jama'i adik tu...

para juri...
serius je muka...heheh...

okay, pertandingan kalam jama'i dah start...
kalam jama'i ni bukan nasyid tau, ni lebih kurang macam pentomin tapi dalam bahasa arab...

 ni semua budak 5 tahun, kalam jama'i ni panjang tau...respek aku kat budak2 ni sbb boleh menghafal dengan baik setiap bait kata walaupun benda ni dlm bahasa arab..

 ha, nampak tak si adik?
aku tanya adik, kenapa ustazah pilih adik masuk azan dengan kalam jama'i, adik cakap sebab suara dia kuat...hahaha...

 ha, ko nampak tak si adik tengah menjerit, ya Allah punyalah dia bersemangat...masa ni part dia kena bercakap, bukan main lagi ko dik, bersemangat sungguh...macam tu lah mama nak... :)

holloh holloh...


 okay, pertandingan azan dah start...
adik kena jadi muazzin utk solat subuh...

 lepas tu kena baca doa selepas azan sekali...

 sementara nak tunggu keputusan dinilai, bergambar kat kereta siapa ntah ni...
tumpang pinjam kereta sekejap ye bro!

 budak2 kalau dah dapat gajet, ralit!! huh!!

dan akhirnya kalam jama'i budak2 ni menang tempat pertama, yeayyyy!! Alhamdulillah!!
tapi utk pertandingan azan adik kalah..takpe, mama dan daddy tak pernah kisah kalau adik kalah pun, yang penting adik tak takut berhadapan dengan orang ramai, tak mengalah dan berani mencuba...
mama respek dengan adik dan mama so proud of u, sayang!!
love u adik!!






disebabkan kalam jama'i ni dorang menang tempat pertama, dorang layak bertanding di peringkat negeri pulak lepas ni...pertandingan lepas ni akan diadakan pada 17 Ogos ni di sekolah rendah agama, bagan nakhoda omar, sabak bernam...
wow, peringkat negeri buat kat kampung aku la, nampaknya kena balik kampung la minggu ni...heheh...






26 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow sejuk perut ibu

Eye_nee said...

Tahniah Adik...Chayalah adik...semoga terus2 menjadi anak yg soleh...

Tihara said...

Ya Allah sejuk mata mandang
ok dah harga jubah tu wahida
moga jadi anak yang soleh ea adik :)

Fieda Zan said...

menitis air mata saya tengok adik.. Allahuakbar.. sejuknya perut ko wahida ngandung kan dia.. Semoga menjadi anak yang soleh sampai ke syurga..

Rai Ourkizuna said...

tahniah adik.. memang nampak soleh sungguh.. boleh jadi contoh utk baby adik nanti.. hihi

NM03 said...

wow!!! hebak mu dik!

Ann Ishak said...

tahniah adik, sejuk mata memandang...sejuk lagi perut mama yang mengandungkan adik ye :)

Maria Firdz said...

sejuk mata memandang.. alhamdulillah...

rasp said...

Masya Allah sis...
Sejuk mata memandang adik camtu sis....
Alhamdulillah...

eima said...

ya Allah cerdiknye .. klu la belah tmpt aku ni pun ade pasti ... kat sini tak de .. cuma ade tadika biasa dan dll tu je .... syoknye ... thn depan dah nk start hantar fahim kelas ngaji quran belah mlm ...

Tina Othman said...

Alaaaa tacingnya

amirah said...

waaa hebatnya adik...bangga acik amie tgk..

Mummydearie said...

Alahai, comelnya. Sejuk mata memandang. Bersemangat sungguh, haruslah menang!

NzA said...

alolo comel2nya kanak2 rebina...

ain.ya.nun. said...

Kalam Jamaie tu ala-ala choral speaking kan?

Tahniah Dik. Sebab suara adik kuatlah adik menang KJ tu tau.

ain.ya.nun. said...

Kalam Jamaie tu ala-ala choral speaking kan?

Tahniah Dik. Sebab suara adik kuatlah adik menang KJ tu tau.

erny firdaus said...

tahniah adik..comel sgt..... ;-)

HeNRieTTa JoSe said...

tahniah adik...dan gud luck utk peringkat negeri nnti....mcm coral speaking lah erk?

Fiza Rahman said...

Bagusnya adik. Tahniah.

Kniedaz said...

tahniah Adik ^_^

Diana Rashid said...

Alhamdulillah..Tahniah adik..:)

akubiomed said...

Semoga menjadi anak yang soleh.

norhidana miswan said...

tahniah adik.... acik tumpang bangga tau... ngn keberanian adik tuh... tp glove tuh besar dabak sgt lah kak... naper lah ustazah2 tak cari yg kecik skit...

AnneRaini said...

bagusnye adik...tak takut nk masuk pertandingan..camnelah anak aku nnti..die tu pemalu ya hamat..kalau cikgu tanya senyap sunyi je...huhuhu

Makcik Anak 3 said...

sejuk perut ibu ngandung kan...alhamdulillah...

Hazmin Hamudin said...

Memang bersemangat tengok muka adik tu. Tahniah menang tempat pertama tu.