nuffnang advert

Tuesday, May 20, 2014

Hati ini dilukai lagi

Assalamualaikum semua...

Gambar dalam blog ni kena curi lagi
Macam biasa, kalau entry atau gambar saya kena curi
Bukan saya yang dapat tahu dulu
Mesti ada orang yang bagitau saya
Terima kasih pada kawan2 yang sentiasa alert

Pic adik ni tahun 2012 punya, 2 tahun lepas punya gambar
Pic ini diambil tanpa kebenaran saya
Bila diambil tanpa kebenaran, saya anggap orang itu sebagai pencuri
Digunapakai dalam video loghat Perak
Ditayangkan beberapa saat dan diulangtayang sekali lagi di penghujung video

Bila saya tengok video tu
Memang hati saya sangat sakit
Suami saya yang bukan blogger pun
Juga merasa sakitnya
Bila pic anaknya digunapakai oleh orang luar sesuka hati

Terima kasih DD sebab inform pada saya hal ini
Sebelum ni pun mek jah ada bagitahu ada pic kami anak beranak di Langkawi
Digunapakai dalam blog pelancongan Langkawi
Kurang ajar kan?
Belum lagi ada beberapa gambar lain yang digunapakai disebar di FB
Dengan entry pun pernah kena curi
Heiiii, mana adab tatasusila orang kita sekarang ni
Saya tak kisah berkongsi gambar2 di dalam blog ini
Tapi mintalah dengan cara baik
Sekurang2nya drop kan comment anda

Dan kali ini hati ini dilukai lagi
Digunapakai di dalam video pulak
Saya enggan berkongsi video tersebut
Jika saya share dengan anda semua
Seolah olah saya memberi promosi percuma pada video terbabit

Saya banyak berdiam diri selama ini
Saya berada di dalam dunia blogging
Bukan untuk mencari musuh
Saya enggan memulakan sengketa
Tapi semakin berdiam
Semakin menjadi jadi
Kesabaran saya ada batasnya
Kata orang,
Sarang tebuan jangan sesekali dijolok
Betul kan?


Pada anda yang nak tengok, pic dalam entry ini yang kena curi baru2 ni

28 comments:

idzwa kamaruddin said...

ape laaa...pendek ilmu medan sosial org mcm ni tau..

Khai♥Rin : anies said...

perbuatan sebegini jgn halal kan wahida...biar diorg tanggung smpi kiamat...

NM03 said...

silalah pakai watermark

wahida said...

NM03: haha, pakai watermark pun kena curik, apa kes??

Emy Tak Kecik said...

betol kata ko, kalo nak ambik ke guna pakai drop la komen...xpon kredit kan kepada sape ke apa....

jenuh gak......

Our Story said...

tak bestnya.... moga pencuri itu mndapat balasan...

Dee said...

Aku pun kena nok..gambar monopod ngan ww..siap jual brg lagi..bila aku pm membisu..sakit hati kan..dpt tau pun dr kawan2 lah..kau disable copy pun sama je..dorang bokeh printscreen..xde adab!

Dee said...

Mekjah..dee pakai watermark pun kena...x malu!

wahida said...

dee: ye kak, aku tahu isu ko tu...kan ada citer dlm grup...dorang ni spesis tak tahu malu kan kak...kurang hajar pun ye, mmg sakit hati sangat dgn perangai org mcm ni!!

Fiza Rahman said...

Memang kongajor org macam ni tau. Amik hak org tanpa kebenaran.

Yaya Azura said...

kalau saya pun sakit hati..huhu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

mcm2 org nak guna gmbr ni..

Cik Puan Rara said...

adoiii.mcm mcm kan.

Amanda Suria said...

aduhaia...again..sapa plak punya masalah ni...

Tihara said...

jenis malas nak mintak izin la ni

Rai Ourkizuna said...

perghh.. nak buat video bagai ambik la sendiri gambar.. kenapa nak curik curik pulak??

sudipVSsenduk said...

sVs pernah lalui.. saaaakit hati

norhidana miswan said...

nk mudah je kan keje nyer... curi hasil kerja org.... kalu ye pun mintak izin lah... walau utk tujuan apa pun minta izin pada yg empuanya diri... geram pulak aku

Eye_nee said...

Tak reti-reti nak berbudi bahasa ker..mintak izin ker..bg credit ker..sesimple itu pun nak kene ajar bagai ker....haihhh..gerammm pulak mendengarnya....

Nafisa81 said...

Takut pulak nak up gambar anak2. .nak letak watermark susah pula nak edit edit...

Love Umi said...

Ish takut plak rasanya...semoga org tu diberi hidayah semoga x mencuri lagi...amin
Pakai watermark ke tidak ke still berisiko dicuri uhuhuhu

Umie Artoqiemie said...

ade tengok dekat page perak haritu...rupanya gambar adik.

Umie Artoqiemie said...

tp kan akak, tu maknannya blog akak ni mesra google. akak better watermark akak nanti xperlu risau dah :D

AnneRaini said...

gambar akupun pernah kena curi gak..entry pon kena tp sbb aku blogger sendu so aku menyalak pon hanya aku jer yg tahu..huhu

akubiomed said...

Kena minta royalti atau letak watermark besar-besar. Ada berani nak copy?

HeNRieTTa JoSe said...

Ish, asik kena curi jer....hmm....ssah kan...nak nak klu gmbar family....lg larr xsuka...

CaDLyNN said...

Err..motip amek gambo org letak kt vid..ape da

Fazleyatul Aini said...

ish macam2. macam ini punya olang pun ada
mintak permission lah kan