nuffnang advert

Friday, March 7, 2014

Wong Solo, Kampung Baru

Assalamualaikum semua...
ya ampunnnnn...bukan main lagi cerita lama baru nak update...bulan lepas punya citer ni wehhhh...

kami laki bini makan di Wong Solo, Kampung Baru.
sebab mak buyung teringin sangat nak makan ayam penyet kekdahnya...

alkisah, anniversary pernikahan kami 04/02/14 yang lepas, kami laki bini sambut secara kecil2an...bukan sambut apa pun, cuma hubby bawak aku jalan2, tengok wayang, shopping serba sikit dan makan2...
sebenarnya 04/02 tu hari bekerja, jadinya kami decided untuk celebrate awal sehari yang kebetulan jatuh hari cuti...cuti hari Wilayah hari tu, anak2 pulak sekolah, so, mmg best lah berdating berdua dengan hubby...

kuning tu hubby punya, pineapple juice, rm5.50
putih tu aku punya, corn juice ke apa nama dia, rm5.50
air aku tu agak berat sikit sbb ada campuran kelapa, jagung dan susu...tapi sedapppp...aku suka..
cari jugak kot2 kat kedai ni ada teh botol, tapi hampa...huhu...
tapi takpe, aku dah dapat teh botol aku tu, citer teh botol aku update kendian, ada insan dan sahabat yang sangat bermurah hati belikan dan belanja teh botol...love uolls lah

hubby order set daging bakar...sedap tapi daging agak liat sikit...kalau x mmg dah mantop....rm10.90

haaaa, ni aku punya...set ayam penyet...yang aku teringin beberapa hari sebelum tu...
giler punya sedap ayam penyet dia.
sambal dia bikin leleh air mata, hingus semua keluar...hahaha...
tapi aku sukaaaaaaa sangatttt...tau je lah, aku kan kuat pedas, so, setakat pedas mcm ni, mmg no hal lah...
sambal terung best, tempe pun best, tapi x puas hati sbb tempe kecik dan sikit sgt,
disebabkan tak puas makan tempe dia yg rangup tu, aku order sepiring lagi tempe...baru heaven..
eiii, nampak benor tekak jawa...kehkeh...
eh, ayam dia pun kecik...grrrrr...nasib baik la ko sedap...
yang ni pun sama jugak rm10.90

mak buyung yang puas hati giler dapat makan ayam penyet yang best...
aku ni memilih sikit makan ayam penyet, ada beberapa ayam penyet yang aku pernah makan, tak menepati piawaian tekak aku...
yang kat Wong Solo ni mmg best la, sambal dia terbaekkk...sama sedap mcm kat Bali jugak.
kalau ada yang kata tak sedap, itu terpulang...
kang kejap lagi ada je la komen anon yang tak puas hati dengan review aku.
bila aku kata sedap, marah, kata tak sedap pun marah..hahaha...
eh, tekak aku kata sedap, so, aku akan cakap sedap lah...so, chill okeh anon2 di luar sana...

tapi pada yang tak tahan pedas tu, better fikir masak2 sebelum makan kat sini...huhu...
pedas dia tahap gaban punya...
cuma x puas hati sbb portion tempe, ayam dan terung agak kecik dan sikit...
bab harga pulak, hrrrrmmmm, aku tak suka komplen bab harga kalau food tu sedap...
i am willing to spend for the quality, so malas nak ckp banyak...janji dorang boleh maintain the taste...

p/s: teringat makan Wong Solo kat Bali sambil merasa gegaran gempa bumi,
sumpah sampai sekarang terbayang2 lagi mcm mana kami berlari menyelamatkan diri,
cerita pengalaman merasa gempa bumi di bumi Bali boleh baca kat sini



pada korang yang nak pergi Wong Solo cawangan Kampung Baru ni, ni details dia:

Restoran Wong Solo,
No. 57, Jalan Raja Alang,
Kampung Baru,
Kuala Lumpur.
03-26911680
dibuka dari jam 11 pagi hingga 11 malam

29 comments:

NM03 said...

tak menahan shidi boleh sambung makan lepas kesan gegaran... memori sungguh... ape la pak isme buat skang ni kan...

Nurzakiah Hanum said...

nie bleh buat air liur mengalir
hahhaha

Amanda Suria said...

mak oiii.....terliur aku beb..lama x makan kat sana...

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

:: Mrs.Eady :: said...

alahaiiii.....sedap la pulakkkk >_< huwaaa nak kene pegi cariii!!

Fiza Rahman said...

Ni yg rasa mcm nak gi wong solo kat bangi nih. Boleh ko makan pedas2 erk. Tak heartburn ker?

attyfir said...

fuh , ida bikin kty menangis.
dah sebulan tak makan nasi ni..huhuhuhu..dapnya

msredcheesecake said...

sedapnya daging bakar tu...ayam penyet..sumer sedap...nom nom...

happy anibeseri

wahida said...

msredcheesecake: anniversary saya bulan lepas la kak...haha...
anyway, tengs!!

Rasp said...

i yg dekat dgn kampung baru pun lum pernah sampai kedai ni sis hehehehehe...

well, tekak memasing kan sis... ikut piawai tekak memasing lah kannnnnn...

take care!

JaSSNaNi said...

skarang ni time JJCM Mak Buyong lah.. heheheheheh.... :)sedap nampak ayam penyet dia.. terliur ooo..

::NureeN:: said...

kita sama... harga x kisah janji sedap
tp nureen ni x mkn pedas sgt, kulit perut x tahan hehee....
kalu png ni x jumpe lg ayam penyet yg sedap, yg biasa2 tu byk hehee

Tihara said...

ahkak nengok gambo ni pun dah dapat rasa sedap n betapa sikitnyew tempe itu..ahkak pun hantu tempe :)

Petak Bunga said...

sedap ngidam ke.

Makcik Anak 3 said...

macam tak cukup tiudr jer...sembab bawah mata tu...heeee

Mummydearie said...

Boleh tahanlah makan kat Wong Solo ni. Yang penting dapat tempe :) Akak selalu makan yang kat BSP aje.

pB said...

sedapnya

ain.ya.nun. said...

Makin kurus pulak I tengok mak buyung ni.

akubiomed said...

Sudah lama tidak ke Kampung Bharu.

Daddy Ziyyad said...

next time suruh la shidi minum air Jus Poligami....hahahaha

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, selamat hari ulangtahun pernikahan. semoga berbahagia mahligai rumahtangga hingga ke Jannah. bestnya dating time tanpa gangguan anak2. hehee ~~~

Khai♥Rin : anies said...

igt td da smpi indon ;-)

eima said...

eh suka hati la nk ckp sedap ke hape ke .. dah mmg kite rasa sedap kite review la ...

aku suka jugak ...lama tak mkn .. huaaaaaa

Bahrain said...

Nampak sedak je bila tengok gambar tu. happy annivesarry.

Fazleyatul Aini said...

wong solo baru bukak kat melaka
tapi belum berkesempatan nak p

Mimy Hamid said...

aku suka wong solo ayam bakar dia...best gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Mimy Hamid said...

aku suka wong solo ayam bakar dia...best gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

SuriHanna said...

makin lawa plak ko wedah skg ni...jeless makkk

.:fyzz:. said...

tak menahan aku nok..dh la pepagi cenggini..tp mmg best la..series..so so sedap