nuffnang advert

Monday, March 3, 2014

pisang goreng + sambal kicap

Assalamualaikum semua...

pernah makan pisang goreng dengan sambal kicap?
tak pernah?
sedap wehhhhh
ni style orang Johor
siapa sini orang Johor, angkat tangan!
yup, aku lahir Johor dan dibesarkan di Johor
tapi tak lama di Johor, cuma 11 tahun dibesarkan di Kluang
lepas tu ikut mak pindah Selangor
datang Selangor aku confuse
sangat2 confuse
kenapa pisang goreng kat Selangor takde sambal kicap
diberi togel sebegitu rupa
lama kelamaan baru aku tahu
hanya Johor pisang gorengnya dikawankan dengan sambal kicap
terlalu lama merindui pisang goreng + sambal kicap
akhirnya aku temui di satu gerai area rumah aku
makcik tu pun orang Johor
terima kasih makcik peramah kerana hilangkan kempunan saya, kehkeh
sembang punya sembang, rupanya dia pun orang Kluang, give me five makcik!

hubby yang tak pernah rasa pisang goreng cicah sambal kicap pun
dia boleh terangguk2 kata sedap
ha, itulah penangan makanan orang Johor
hahaha
anda juga patut mencubanya
:)


i really miss berek polis Kluang lor...huhu..

44 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Ayu sukatiakula said...

yeahhh..sy org johor. gini le cara orang johor makan.cam pelik makan xde sambal kicap. kat umah pun, stok sambal kicap memang sentiasa ada. penambah selera gitu

NM03 said...

ye ye... aku penah makan

Rasp said...

saya org penang tapi biasa makan cicah ni...
sbb SH org johor maaaa hehehehehehe...

msredcheesecake said...

tak pernah try... kicap pedas ke?

msredcheesecake said...

tak pernah try... kicap pedas ke?

Angah said...

kami org kodah,...tapi mula mula memang rasa pelik tp lepas tu mmm dap dappp haha

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, sheila *angkat tangan ni* hehehe... alahaiii terliurnya makan dengan sambal kicap.. lagi2 dengan sup. perghhhh tekak jawa ni ~~~

:: Mrs.Eady :: said...

aku org johor!ehh...ye ke?hahaha..salasilah dtg dari merata aku ni!

wahida said...

msredcheesecake: ha, kicap pedas gitu....sedap giler tau

ros_reeza said...

a'a kat johor memang ada sambal kicap.. Ros baru dua tahun duduk JB. mula2 pelik jugak bila beli pisang goreng je dapat sambal kicap.. dulu kat kedah, takde pun..

Fiza Rahman said...

Memang sedap lah wei. Kat cyberjaya ni tak jumpa pisang goreng ngan sambal kicap nih.

Green82 said...

suka jugakkkk

Sue-Rya Qistina said...

kat melaka pun wat style gini gak. saya org melaka, hubby org johor. gabungan yg mantop sbb dua2 suka makan pisang goreng ngan kicap cili api. tapi dok sini mmg xde la yg buat sambal kicap ni. kena buat sendiri. huhu

Fazleyatul Aini said...

kat melaka rata2 penjual goreng pisang akan bagi sambal kicap
saya yg bukan org johor pon siap ada stok sambal kicap dalam peti. makan rempeyek dengan sambal kicap. best wooooo

misz sheyla said...

saya orang pahang..first time beli goreng pisang dekat area bukit aman diorang bg smbal kicap kite pulak ynag terpinga2...tapi sedap...skang dah pindah selangor dah tak jumpe org jual goreng pisang dengan sambal kicap..

norhidana miswan said...

aku2.... nampak tak aku angkat dua2 tgn nih kak... sambal kicap tuh mcm benda wajib ada kt umah org2 johor... mcm umah aku setiap 2hari or 3hari msti bt baru... edy pun mkn apa2 nk cicah or kwn kan ngn sambal kicap...

ain.ya.nun. said...

Dari ko start post, aku perati je tajuk tu. Takmo klik sebab tahu dah, gambar mesti akan buat aku telan ailiyo bykkali.

Tapi, nakbuat cemana, iman aku tang makanan ni tak berapa kuat, so, dah terklik dah. Huwaaaa even gambar pun tetap nampak sedap oiii.

amirah said...

pernah makan...pernah makan...

Salwa said...

sedapnyerh.

AnneRaini said...

akupun org johor yg pelik bila beli goreng pisang kat kl xdpt sambal kicap. bile aku tanya sambal kicap mana, org tu pulak pelik tgk aku...haha rupanya smbl kicap org johor je mkn..hehe

Tihara said...

akak pernah makan dengan sambal kicap,
akak orang pahang pun suko..:)

::NureeN:: said...

a'ah johor jerr mkn pisang grg cicah sambal kicap..
tp tue la kan, masa da jual tmpt lain
png pon x der, teringin gak nk merasa hehee

Kesuma Angsana said...

mmg sedap ni weh!.. org2 johor punya feveretlah ni but KA Pun suka !

Kesuma Angsana said...

mmg sedap ni weh!.. org2 johor punya feveretlah ni but KA Pun suka !

Kesuma Angsana said...

mmg sedap ni weh!.. org2 johor punya feveretlah ni but KA Pun suka !

eray ayang said...

1st time herer, terus rasa nak pengsan tengok pisang goreng tu. sedapnya....tambah air teh o, owh terbaik.

http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/03/harga-esp-shaklee-paling-murah-2014.html

.:fyzz:. said...

seriyes nok..mmg sedap..aku pernh dok penang..then aku beli dr sorang makcik ni..rasanya dia org jhor..dapkan..

attyfir said...

sebab laki kty pun kelahiran johor dan tggl johor lama..jd kty pun slalu gak ler makan pisang goreng ngn sambal kicap

eima said...

sapa2 yg dok pahang pun mkn gini jugak kan org kontan kan... hik hik
aku slalu beli pisang goreng dpt sambal kicap kat pasar tepi terminal kontan tu ...

tp daku tak suka sgt .. hehehe

Daddy Ziyyad said...

makan pisang goreng JDT style la nok...terbaikkkkkk...hahaha

Ann said...

stat seklah kt Muar form 4 baru kenai grg pisang cecah kicap ni..sampai la U mmg jadi org Johor..kt Kl ni buat kicap sndr la nmpknye..hoho

Eye_nee said...

Tak pernah cuba lagi sis...nmpk cam sedap..manis dilawankan dgn pedas...mcm serasi jer....

Ema Johari said...

sejak duk KL belajar makan goreng pisang dengan kicap..pernah cicah dengan gula tak...itu style orang terengganu..

wahida said...

ema: cicah dgn gula tu style hubby aku tu...haha...walau dia bukan org ganu...hehe...

JaSSNaNi said...

saya bukan org johor.. tapi belajar makan cicah gini time gi PD.. sedap.. balik umah buat sambal sendiri.. muahahah puas pecah cili padi yg merah pedas giler tu.. hahaha

diana said...

dok jb dulu pernah la makan dengan sambal kicap tu..tapi lebih syok tak pakai kicap..maklum la tekak orang utara nih.lagipun saya tak makan kicap...hehehe

azza said...

Aku pun suka jgk... sedap..

azza said...

Aku pun suka jgk... sedap..

akubiomed said...

Cara orang Jawakan?

Cho Zila said...

ehm sedapnyer... baru rasa nikmatnyerkan yerk ..

Mummydearie said...

Ni dah angkat tangan paling tinggi ni sampai nampak ketiak! Hehehe...

Kita pun orang Johor. Kita orang mmg suka cicah goreng pisang dengan cili kicap. Nikmat. Pendekata kalau boleh semua pun nak cicah cili kicap. Erghhh, rindu berek polis Kluang aje? Tempe, mi bandung, mi rebus tak rindu ke?

Amanda Suria said...

pisang goreng mcm ni aku suka nok...sodap...

din heiho said...

saya ada menjual sambal kicap serbaguna..bukan sahaja sedap dicecah goring pisang..tp boleh dimakan dengan pelbagai makanan..contohnya mee soto (popular di Johor),mee sup, ikan bakar , ikan goring dan macam-macam lagi lah..pendek kata sesuai untuk pelbagai makanan dan dijadikan bahan penambah rasa..maklumat lanjut boleh Wassap ke 0173864959 dan kunjungi instagram budinsfood..selamat menjamu selera... :-)