nuffnang advert

Thursday, January 16, 2014

Kejohanan Muay Thai @ Stadium Titiwangsa

Assalamualaikum semua...
lambat sikit update hari ni, bz weh...
oklah, macam aku janji kat entri semalam, aku nak buat n3 khas pasal kami pergi menonton kejohanan Muay Thai kan...so, here we go...

 kejohanan tu dekat stadium titiwangsa...so, kami amek peluang dulu jalan2 sekitar tasik titiwangsa...

 mak jemah teruja kata ko...tak sabar dah ni...first time tengok live weh...
selalu tengok kat tv je kan...

 anak2? lagi lah hepi...nak nak si abang tu...dia kan dari hari tu duk berzikir kat telinga kitaorg suruh repeat Krabi...nak repeat Krabi sebab apa tau, sebab dia frust sangat tak dapat tengok show muay thai masa kami kat sana...jadinya, bila ada kat KL ni, mmg dia hepi sangat la...
abang ni makin besar, makin kami nampak kecenderungan dia, minat dia...kami nampak dia cenderung pada sukan bola sepak dan minat segala jenis pertahanan diri especially muay thai ni lah...minat abang banyak dipengaruhi oleh daddy dia..sama je dua beranak ni...
so, kami ikutkan je apa yang anak2 minat, janji belajar jangan lupa lah..

 hubby beli tiket ni sehari sebelum kejohanan berlangsung...kami amek seat VIP...satu seat harga dia rm50..punya lah excited nak tengok dekat2 depan mata, tu yang beli seat VIP ni..hahaha...kalau nak free seating pun ada, rm20 je, tapi tu duduk jauh la...tak syok ah duduk jauh...
kejohanan ni pulak berlangsung selama 2 hari, Sabtu dan Ahad...kami pergi hari sabtu punya je...
tengs to 'anon' yang share dan tinggalkan komen tentang kejohanan ni dlm blog aku tempohari...kalau tak, sumpah kami tak tau pasal ni...
sila kenalkan diri anda, kami sangat hargai anda... :)

 gelanggang dia kecik je...kat bawah tu pulak tempat para juri dan paramedik...

 stadium dialunkan dengan gamelan...

 mula2 aku confuse, kenapa lah ada motor skuter ni kat tgh2 stadium...buat gapo?
oh, rupanya MC bagitau, ada cabutan bertuah utk hari kedua...eiiii, keji tau, orang yang datang hari pertama tak layak dpt cabutan bertuah ke?  :) nasib baik hadiah dia skuter ni je, kalau hadiah dia ALZA baru tu, mmg aku mengamuk kat penganjur...muahahaha...

 seat VIP yang tak berapa nak vip...hahaha...
apa yang special dapat duduk seat vip ni sbb ko duduk betul2 depan gelanggang, fighters semua lalu depan ko, siap bau lagi minyak panas yang dorang pakai sebelum naik gelanggang, lepas tu peluh dia jatuh gelanggang pun ko boleh nampak...wakakaka...

 doktor tengah periksa kesihatan peserta...
mula2 aku tengok fighters yang datang buat check up ni, aku mcm pelik sikit, nampak kurus kering sangat, ada yang skema tau, ada antara fighters ni bercermin mata, tapi hubby ckp, dalam pertarungan kita tak boleh tengok orang sebelah mata je...sbb kita tak tau kekuatan dalaman dia, sekali betul ckp hubby noks, yang aku tgk mcm skema tu lah, yang menang, yang aku ckp mcm lembik tu lah, sekali dia tendang, muntah terus pihak lawan...huhu...

 ni antara fighters yang bakal beraksi...


 dorang buat persembahan warm up je dulu ni, belum betul2 lagi...

 ha...ni baru fighters betul keluar...standby nak masuk gelanggang...

 berentap sepenuh hati....tak kenal erti sakit...mcm berani mati je aku tengok masing2...

 yang seluar merah tu, mmg aku target dia menang, tgk cara tendangan dia je, wahhhhh...hebat giler kott....
tengok je lah, terduduk dibuatnya seluar kuning tu...

 tapi dah nama muay thai kan, kalau ko tak bangun dalam beberapa saat, ko dikira kalah, so, dengan penuh semangat seluar kuning tu bangkit...

 tapi kena belasah lagi...terlantar lagi...

 ouch...sakitnya!! aku part mcm ni, mmg aku kesian..huhu...
aku suka je kalau salah sorang anak aku berminat nak masuk muay thai ni, tapi aku kan mak, mak mana sanggup tgk anak dia kena belasah mcm ni...huwaaaaa...

 so, kuning kalah la...sbb dia tak bangun2...

 yeayyyy!! juara!! agak dah...cool lah!!

 tapi yang best, dorang ni mmg lah kita tgk berdarah la, muntah2 la, tapi dorang gigih bangun jugak tau, walaupun dipapah...tu, nampak ok je kan...steady lagi...tu yang aku suka, semangat dorang yg kental tu yang aku nak anak2 aku ikut...baru betul2 jantan... :)

 ni pulak fighter dari Malaysia, satu2nya fighter berbangsa Cina, aku tak expect langsung dia ni boleh menang, sbb dlm mind aku, satu sebab dia ni Chinese, pada aku chinese handal pertahanan diri yang lain mcm karate ke, atau apa2 je la...lagi satu, aku mcm berat sebelah sikit, aku rasa muay thai ni handal sebelah thailand je, sekali ko, dia boleh kalahkan fighter dari Thailand tau! dan cara dia berlawan lagi nampak confident...cayalah Malaysia!!

 see, terlantar pihak lawan kena belasah dek budak cina tu...huhu...

 ni pulak mamat arab..hahaha...
taklah, dia ni propa je pakai mcm tu...

 bertafakur depan tangga gelanggang...haha...

 seluar hitam tu lah fighter yang muntah di gelanggang yang aku up n3 semalam tu...teruk dia kena lanyak dengan mamat arab tu...ekekek...

 oh ye, aku lupa nak citer, setiap peserta sebelum memulakan perlawanan, dorang akan buat 'tarian' muay thai dulu...diiringi dengan gamelan...best tau...

 ni pulak fighter tengah berehat sebelum masuk round seterusnya...boleh nampak belakang badan fighter ni berbirat merah, bengkak...

 urut2 sekejap, siram air sat...heheh...

 ni fighter paling aku tak suka tengok...orang lain badan semua six pack, datang ko, badan berlemak!! montel gitu badan dia...huwaaaa, mcm mana nak berlawan kalau badan sendiri tak fit? grrrr!! dik, sila masuk gym rajin2 lagi ye...hahaha...
dan seperti aku sangka, mmg dia kalah teruk pun...
oh, ada banyakkkkkk lagi gambar dlm kejohanan muay thai ni, tapi tak lalu aku nak masuk semua la kan, dan ada ramai lagi fighters2 yang berlawan, cuma aku sendiri letih nak select gambar...huhu...

 pastu sempat amek gambar dengan salah sorang fighter yang menang...wajiblah kan bergambar dengan yang menang...bila menang tu, rasa mcm seksi jer....hahaha...
dia turun gelanggang je, cepat2 tahan dia, nak bergambar dengan dia... :)

 pastu bila show dah abes, kat luar tu ada gerai jual t shirt muay thai, aku pulak mmg dah ckp awal2 lagi dengan hubby, nak grab t shirt muay thai...tapi sekali kami pening daaa, nak pilih design mana satu, semua kami minat...design cantik2 belaka...huahuahua...
yang ni cantik tak, simbolik pada tarian 'muay thai'

 yang ni pun aku minat...

 eh, yang ni pun aku minat...sabo je la...ada beberapa helai lagi aku dah pegang sebenarnya, design cantik2 weh...

sudahnya kami sambar design yg ni lah...malas nak pening2 dah...brader kedai pun nak tutup kedai dah...dah pukul 1 pagi pun time tu...hahaha...kesian brader tu kena layan kami yang banyak kerenah ni...ekekek...
tapi kesian kat anak2, takde t shirt saiz kanak2 la pulak..kalau tak, next show muay thai boleh kami anak beranak pakai sedondon gitu...baru nampak mcm family ganazzz...muahahaha....


ramai yang komen semalam tanya betul2 ke aku pi tgk live Muay Thai tu...semua pun mcm tak percaya je...hahaha...betul lah noks...ingat aku main2 ke...aku siap tanya kat hubby, kenapa kwn2 blog mcm tak caya aku pergi, sbb hubby cakap tak ramai perempuan minat action mcm ni, tak ramai perempuan minat lawan2, muay thai ni...dorang anggap mcm boring gitu...hahaha...
so, kira aku brutal lah ni...hahaha...

kami sekeluarga peminat Muay Thai...especially hubby dan abang...aku ni minat muay thai pulak sejak kawen...cuba berkongsi minat dengan hubby, hubby suka layan filem lawan2, pertahanan diri, sejarah, epik, lama2 aku sendiri dah layan benda yang sama..hubby aku ni mmg bwk pengaruh besar pada aku...hahaha...tapi satu benda hubby tak boleh tarik aku sampai sekarang, layan bola dengan dia...kehkeh...


19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

syok kan tgk live

Ema Johari said...

pergh...sanggup tgk live..kalau dah minat tak leh cakap apa lagi

NM03 said...

ade tak mamat yang kena mandi masa kat krabi tu? hehehehehe

segak plak aku tgk doktor baju itam tu noks....

msredcheesecake said...

takpe ke bawak budak kecik gi tengok ni?

AnneRaini said...

benda lawan2 ni aku tgk time sapok biki je dulu..hahaha

Anonymous said...

wahida...akak yang bagitau pasal muaythai hari tu. Tahu pun sebab jabatan kami adakan karnival dan ada satu booth tu pasal muay thai. Masa tu terus teringat wahida kata yang anak2 nak tgk kan...

juita77.blogspot.com

wahida said...

anonymous: haaa....akhirnya ada yang muncul!! oh, akak la anon tu ye...hahaha...tq so much kakak!! kami hargai sangat2...
kalau akak tak bagitau, mmg kami sampai sudah tak tau pasal ni...

tengs again kakak!! sayanggg akak!!

Khai♥Rin : anies said...

pasni kena pi kedah plak..kt sn tiap2 mggu ada perlawanan muay thai ni

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak takut nak tengok baca entry pun dah kesian akak wahida ;)

wahida said...

msredcheesecake: eh boleh je...ramai je parents yg bwk anak2...yg lagi kecik drp anak2 kami pun ada..tapi terpulang la, ada parents yg tak suka anak2 terdedah dgn ganas2 ni...hahaha...
pada saya, disiplin, komitmen dan semangat perjuangan dlm muay thai tu yg saya nak terapkan utk anak2... :)

anies: dtg kedah semata2 tgk muay thai...huhu...takpe, kl pun dah ada...hehe...

Fazleyatul Aini said...

steady la tgk muay thai
saya memang tak la. tengok orang masak je kejenya hihi

Bilal157 said...

Silahkan singgah di WEB kita kakak :-)
buat anak-anak kakak yang mau belajar

https://play.google.com/store/apps/developer?id=Kastari+Sentra+Media.+PT

Daddy Ziyyad said...

aku tak tahu!!!!!
kalau tahu, mesti aku nak tgk ni nok...

t shirt yg suami kau pilih tu mmg cun..

fighter ala arab tu mmg lawak siot...hahaha

fighter cina malaysia tu menang, sebab apa kau nak tau? sebab opponent dia pakai seluar pink! hahahahaha

nuyui a.k.a miss YUI said...

fuhyooo.

yui tak snggup tgkliveee..

huhu..

p/s: Dia tak tuntut kaakk. acanee?

Tihara said...

sape la anon tu kan,
muay thai ni akak suka tengok yang dia menari masa opening :)

CaDLyNN said...

ganas nau..

kalo bola layan lagi..hehe

Gee Lion said...

terus teringat kat Tony Jaa..
Muay Thai memang sedap layan, tapi part belasah2 tu agak ngeri lah nak tengok lama-2..

attyfir said...

mesti abang happy dpt lagi tgk muay thai .

.:fyzz:. said...

mmg sempoi nok...tgk anak2 pun pandai beraksi ala2 muay thai..cayalah.