nuffnang advert

Tuesday, January 28, 2014

Dapur Sarawak, Jalan Sarikei

Assalamualaikum semua...
Sabtu lepas bersamaan 25/1/2014 kami Geng Pelangi buat gathering lagi...kali ni ada farewell utk Kak Tina.

 so, ke Dapur Sarawak la kami...plan berjumpa pukul 1 tengahari...ada antara Geng Pelangi yang dah biasa makan kat sini..aku pulak festaim..teruja nak rasa makanan Sarawak...
kedai dia kecik je, kami datang pulak time lunch hour, mmg ramai la...nasib baik Nor dah booking tempat awal2...

 pelengkap hidangan Bumi Kenyalang, kek lapis Sarawak...

 antara Geng Pelangi yang sampai awal...awal la sgt kan...dengan jammed lagi, dengan berpusing carik jalan lagi...hahaha...dengan si adik tak tahan nak kencing...sabo je la...

 muka teruja nak rasa makanan Sarawak...walaupun dulu dah pernah sampai Sarawak, tahun 2006 kalau tak silap, tapi masa tu aku n hubby tak pandai lagi nak try makanan orang lain ni...so, sampai je Sarawak, tetap la nak carik makanan orang Semenanjung...mmg rugi betul masa tu...huhu...
tapi sekarang kami dah makin pandai la, bila dah banyak jalan tempat org, kita makin explore sesuatu tempat dan foods dorang kan, so, local food dorang kita kena rasa...wajib tu...

 sementara tunggu Geng Pelangi yang lain sampai, kita sembang2, posing2...kehkeh...

 air special kat sini, Teh C Special...air teh 3 layer ni special sbb menggunakan gula apung iaitu sejenis gula dari Sarawak, menggantikan gula Melaka dan rasanya lebih berlemak gitu...
errmmmm, sedapppp...

 Nor order nasi goreng ayam...nampak sedap sangatttt....

 haaaa, yang ni aku teruja nak citer..nama dia mee kolok...mee dia ala2 mee wantan gitu la...ada mee kolok ayam, daging atau udang...yang ni mee kolok daging...biasa dengar mee kolok ni, tapi tak pernah la try...
Nor ckp mee ni x jual kat semenanjung...so, barang2 mcm ni dorang bawak dari Sarawak la...

 haaaa, cara makan dia ko kena tuang la kuah sup yang rupa ala2 kicap tu...yang ada taugeh tu...
hoi, aku nak ckp mee kolok ini SANGAT SEDAP ok..
rugi tak pernah try awal2 dulu...lagi satu, makanan orang sarawak ni kebanyakannya tak pedas, so, kalau nak pedas letak la cili kicap tu...phewwwww...anak2 aku suka okeyyyy mee kolok ni...berebut dengan daddy dia...hidangan yang ringkas tapi sangatttt menyelerakan...
mee kolok ni harga dia rm5

 yang ni pulak Laksa Sarawak...Nor punya jugak...giler betul Nor petang tu, dah lepas makan nasi ayam goreng, dia bedal pulak laksa sarawak ni...tanjat gegirl tgk Nor bukan main selera gitu...hahaha...ko ni mengandung ke apa neh Nor? hahaha...
aku try rasa2 la laksa Sarawak ni, first impression aku adalah, mak aiii, kenapa rasa dia mcm jamu orang bersalin ni? hahaha...laksa dorang jenis nipis kan, ala2 bihun gitu...laksa ni berlemak dan ada letak udang, ayam dan hirisan telur...
Nor ckp sbb ada rempah special gitu...tapi honestly, aku tak boleh telan laksa sarawak ni...huhu...tak kena dengan tekak aku..gitu la...tapi orang yang biasa makan dan pandai makan mmg akan ckp sedap la...
harga laksa sarawak ni rm7

 aku order Nasi Aruk Dabai....nasi aruk tu nasi goreng la...tapi letak buah dabai...dabai tu yang kaler pepel tu la...gigih aku close up noks...hahaha...Nor ckp aku dah mcm rancangan JJCM pulak..kahkah....
dabai tu yg mcm anggur yang dah dilenyek tu...hoi, teruja okeyyy nak makan dabai...dabai ni sejenis buah bermusim yang tidak ditanam di semenanjung...buah ni kemudian dijerukkan dan digaul sekali dlm nasi goreng...itu yang buat special tu...Nor ckp mahal dabai ni...kadang tu satu kilo rm30 gitu...mak aiii...ok, so, moh la kita try...kita rasa keistimewaan dabai ni...
nasi goreng dialah SEDAP...serius aku suka nasi goreng ni...dia gaul sekali buah dabai dalam tu dan letak sikit ikan bilis dan telur mata...namun aku nak makan dabai tu sendiri, mmg aku tak boleh telan...aku rasa mcm pahit, tapi geng pelangi dengan hubby ckp masin...ok, tekak aku mmg pelik...hahaha...aku boleh habiskan nasi goreng tu, tapi dabai tu, aku tolak tepi...huhu...
nasi aruk dabai ni rm6

 yang ni pulak mee kolok goreng...order utk anak2, masyaAllah, menunggu mee kolok goreng ni sejam setengah okeyyyyy...orang lain semua dah habis makan, yang ini satu2 nya meal yang tak sampai2 lagi...anak2 dah bising..sbb tu dorang makan mee kolok daging daddy punya dulu...sekali bila dah sampai, kami agak frust sbb aku mintak mee kolok ni jangan buat pedas, tapi dia buat jugak pedas....sabo je la...
mcm megi goreng kan? tapi sedappppp...kalau aku dengan hubby tak kenyang lagi masa tu, mmg kami boleh perabiskan...sedap tau, cuma sbb dia pedas, anak2 tak boleh mkn...huhu..
mee kolok goreng ni harga dia rm6

 keluarga besar PELANGI...
ini pun ada dua geng yang tak dapat hadir...kalau tak, mmg lagi penuh la dengan table kami je...hahaha...

 kak Tina yang dirai, yang bersweater putih tu...dtg dengan mak dan makcik Kak Tina...Kak Tina ni bakal menyumbangkan tenaganya di kampungnya di Miri...

 ada kak Dee, Nor, kak Elly dan sebelah kak Elly tu, Irma Hasmie kot...wakakaka...

 ada Amy Sweetdarling dan anak2 jugak...

 ada Ieda Pepel dan family...maktok pun ada...
ampun korang, aku malas letak link blog korang...haha...

 anak2 biasalah, bagi main games dulu...mak2 nak bersembang...hahaha....

model Nasi Aruk Dabai...kehkeh...


aku dah ckp dengan hubby nak repeat makan kat sini lagi, nak pekena mee kolok lagi...huhui...sedapnya mee kolok...love that food so much! hari tu tak puas makan sbb kena share dengan hubby dan anak2...hahaha...pastu mcm nak try bihun belacan jugak... :)
best makan kat sini sebab sedap dan murah jer...suka suka suka...


so, kalau korang nak makan kat Dapur Sarawak, ni details dia:


No. 19, Jalan Sarikei,
Off Jalan Pahang

(belakang Hospital Tawakal)


nanti aku buat n3 khas Geng Pelangi bergambar lepas makan2 kat Dapur Sarawak ni....nak masuk semua kat sini, mmg terlalu byk pic...so, kena buat n3 asing...ada sambut beday boy sekali...nnt lah ye...gambar gedik kennn, harus lah masuk blog...wakakaka...

42 comments:

ezlinda hisam said...

nak cubalah nanti..

Amanda Suria said...

oh ok..aku rindu nak makan mee kolok..dah amik dah alamat..n anti aku terjah....nok..ko makin berseri2 la sekarang...apa rahsianya....

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui geram giler kalau mai sni tgk gmbr mknn.. semua nmpk seleraaaaa.. hahaha

Aziela said...

Ada masuk dalam JJCM. Macam2 menu lagi ada. Oh, akak pernah makan laksa Sarawak di Kuching. Memang super sedap. Tapi nak try juga di sini nanti...

sw33tdarling said...

nak datang roger aku kot2 aku boleh join. almaklumlah aku ni dekat tapi jauh. hahahaha

Ayu sukatiakula said...

penah rasa gak laksa sarawak tu.. sy pun xleh telah sbb mcm bau jamu kan

wahida said...

sweetdarling: ok noks...confirm aku roger ko..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Nengok mi kolok tu je dah cam sedap belum makan lagi..apesal aku nengok kau cantik dan berseri2 je..tudung beli kat mana? hehe

:: Mrs.Eady :: said...

hah...ini mcm harus la pegi terai!

AnneRaini said...

weii akupun xpernah try lg mee kolok tu. dah ko kate sedap harus aku terjah dapur sarawak ni nnti.

Laksa swak festime mkn aku rasa tak sedap tp bila mkn kat rumah org serawak yg buat open house tu terus jatuh cinta. sedap giler kot die buat.

wahida said...

tudung beli kat mana? hahaha...kat JJ AU nok...

Rasp said...

ruginya tak dapat join tapi apakan daya ku....

gambar kids main games tu ada plak org nyelit kat blakang tu...
peace bebeh...

Sue-Rya Qistina said...

saya pulak terbalik dgn akak. saya x bole mkn mee kolok tu, x kena dgn tekak. hehehehe

attyfir said...

fuh ..kty nengok gambar pun terliur dibuatnya .

Lynn Hamzah said...

tq for sharing...nak gie try mee kolok tu...

eLLy said...

untungnye ceq duduk sebelah Irma Hasmi banyak gambar i kat dalm nie huhuhu :p

JaSSNaNi said...

wow.. kot2 aku terlepas gi KL nanti, aku nak pekena gak mee kolok tu.. sound so good.. wajib try gak.. nampak pun menyelerakan.. lagi2 original org sarawak yang buat.. kan kan..

Nafira usof said...

terliur plak tengok nasi goreng dabai tuh..:P

Anonymous said...

:)

Tihara said...

wow bestnya masakan serawak yer wahida :)

lieyalatif said...

gambar2 ko mmg terbaik nok!! serius lapo aku tgk satu2 makanan yg ade tu...ishh ni gelitis rase nak pi sane gak try nih!

pB said...

kat mana restoran ni..

teringin lak nak makan mee kolok

wahida said...

pB: kat belakang sepital tawakal kak, berdepan dgn haslam restoran..

norhidana miswan said...

ko makin putih makin lawo lah kak... ikhlas tau nih...

nnti2 nk try gk lah kak... terliur ngn mee kolok tuh... siap amik gambar alamat lg tuh... nnti boleh lah cari kt mana... kalu kt berdepan ngn rest haslam tuh biasa sampai situ...

Nieda ramly said...

Laaa..ingat dah sampai sarawak

JunAina said...

Nasi goreng dabai tu kureng sikit pepelnya sebab pernah tengok dulu lagiii pepel kalernya.

Emy Tak Kecik said...

aku baru balik dari kuching beb!

sedap ooo makanan diorang...semua yg aku makan semua pon sedap...nk cari kedai kat semenanjung ni susah...kawn aku ada menyebut nk g sini..elok plak ko blog kan :)

laksa sarawak sedap....aku makan kat sana...nanti nk try la kat DS ni :)

ishhh mee kolok laksa sarawak banana cheese...antara menu deme yg glamer..nasi ayam penyet diorang pon lain dari KL

luv sarawak!

Dee said...

Mee kolok sedap...service je slow sket sbb ramai org..huhu

Umi Nazrah said...

salam singgah. belum pernah dapat rasa makanan sarawak. ntah bila lah nak boleh merasanya. kat kedah mana lah ada. kalau sesapa buka restoran kat sini, ok jugak :D

Cantik Sihat Semulajadi www.cantiksihatsemulajadi.com

eima said...

mmg nampak sedap2 belaka....
lapor plak...tetiba teringin nk mk laksa kedah...uuiiih

Kesuma Angsana said...

Nampak sedp but KA kureng sikit masakan swak ni !

Vee Sandi said...

ada peluang nak gak try makanan serawak nih ... sedap2 belaka yer

Cik Puan Eka said...

Rasa teringin nak makan mee kolok ni.

Tengok pon rase cam sedappp plak

Fazleyatul Aini said...

first time makan laksa sarawak dulu rasa macam pelik jugak. tapi sedap pulak. hahaha. kesimpulannya ok la boleh diterima tekak =D

Mummydearie said...

Tak pernah cuba lagi makanan orang Sarawak ni sebab dengar orang kata tak pedaskan... Mi kolok tu dah nampak macam rupa mi maggi aje.

marie mae said...

Sorry kak sy mencelah...buah dabai smpi rm30 mana kwn kak th..sbb setahu sy x mahal pun walaupun benda tu bermusim..mak sy sendiri jual buah dabai pun x smpi harga tu..pastu rasa dia bkn masin klu akak mkn buah tu saja..rasa dia lemak2 dan manis..lg st kak kedai yg akak nie dia masak sarawak punya stail x 100% sama..sy th lah rasa dia sbb sy orng sarawak..akak mkanan sarawak sedap yg blh dikatakan sama cam sarawak kat petaling jaya ada restaran yg masak mknanan sarawak...

Ummu Amar said...

Assalammualaikum,

Maaf mencelah. Pada anda yang ingin menikmati makanan dari Sarawak. Saya ada menjual mi kolok mentah & pes laksa sarawak secara online.
Selain itu terdapat pelbagai lagi produk makanan & kraf dari Sarawak - Kek lapis, ikan terubuk masin, tikar & batik sarawak pun ada :)

Proja Online said...

FYI, Sarawak laksa paste is now available in KL. Check out www.facebook.com/LaksaPasteSarawak

Ima Sulaiman said...

MasyaAllah teringin nak makan Laksa Sarawak sangat nih.

Thanks for sharing the info!

Dapatkan tips terkini untuk ibu hamil

Hamidi Ali 9W2MDP said...

ye area kuching boleh cecah rm 30

Hamidi Ali 9W2MDP said...

ye area kuching boleh cecah rm 30

Joe J said...

Saya mau cuba sebab saya org Sarawak jadi betul kah rasanya.