nuffnang advert

Thursday, December 5, 2013

Cuti2 Krabi: banana pancake Yaminlah

Assalamualaikum semua...
aku buat n3 khas utk banana pancake ni...sebab best giler kot makan banana pancake kat sini...
sebelum sampai Krabi memang dah google macam2 n3 pasal Krabi, dan ramai yang suggest utk makan banana pancake Krabi ni, ramai cakap kalau dah sampai Krabi, ko tak makan banana pancake apalah maknanya...hahaha...

dan ramai yang suggest utk makan banana pancake makcik ni...ala, makcik ni pun ada kat gerai bermotor yang aku update semalam tu, gerai dia paling hujung sekali...senang nak carik...

ada macam2 menu uolllssss...pilih pilih...aku sampai dah rambang mata nak makan mana satu...tapi femes kat sini of coz banana pancake chocolate...jangan risau, sini halal tau..

macam ni lah permulaan nak buat pancake, doh yang sama utk buat roti canai, cuma dorang banyak pakai marjerin..kat Malaysia kita panggil roti canai, kat Thailand dipanggil pancake...ada orang Malaysia tanya masa datang gerai makcik ni, dia tanya 'apa ni makcik?', makcik tu jawab 'ni roti canai'...pastu terus pelancong dari Malaysia tu blah, dia ingat ni roti canai biasa kot, ni roti canai ada pisang, ada macam2 perisa tau!! laki aku ckp tak baca blog letteww...hahahaha....

pastu doh tadi, tebar...sama je macam nak buat roti canai tu...

makcik ni brutal sikit, tapi baik...hahaha...suara boleh tahan rock, boleh berbahasa melayu dengan fasih...

step seterusnya, tebar atas pan...

pastu letak hirisan pisang...

kita bungkus dia...

lipat lipat, masak lagi sampai garing...

sedia utk diangkat...

sapu nutella atas pancake...

siap!! taraaaaa...ni kami punya....sedap gilerrrrrrr...berebut2 kami makan...
apa taknya, roti dia garing, pisang dia manis dan segar, nutella pulak banyak...tak kedekut langsung...sepinggan mcm ni cuma 35 baht atau rm3.50 je...
mek jah cakap boleh je kita buat mcm ni kat rumah, tapi rajin sangat la nak buat kat rumah kennn...kehkeh...

mek jah order ni, banana pancake + chocolate, sedap...tapi aku prefer nutella lagi...sama je cara nak buat pancake ni, cuma yang ni filling chocolate la...yang coklat ni murah sikit, 30 baht je, bersamaan rm3...

abang mana boleh nampak menu ada cheese, menggelijat nak order cheese, so, kami up dengan banana pancake cheese, tapi cheese dia letak susu sikit...sedap jugak, nutella jugak menang di hati aku, walau aku ni hantu cheese..yang ni sepinggan 35 baht atau rm3.50

rebut!!

sedap weh makan banana pancake kat sini, terbaik...di Krabi, korang boleh nampak di mana2 pun orang jual banana pancake, tapi ramai cakap kat kakak Yaminlah ni jugak sedap...memang sedap pun, yang lain2 tempat aku tak rasa, takut tak sedap, tak nak membazir duit...hahaha...kita dah tau sini sedap, so, malam last day kami repeat lagi makan kat sini...makan puas2, kang terbayang2 pulak bila dah sampai Malaysia...

kalau nak carik kedai kakak ni senang je, korang carik gerai bermotor, dan kedai kakak ni paling hujung sekali dan berdepan dengan Balai Polis Pelancong...tak sesat punya lah, sbb pekan Aonang ni kecik je, kalau sesat jugak pakai waze...hahahahaha....



aku rasa macam nak bukak gerai banana pancake ni kat KL lah..mcm best je, macam best je...kehkeh...

34 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

lieyalatif said...

aku bace blog filla pun kata yg sini sedap dan femes....aku tabik kat ko noks sbb gambar mmg clear n satu2 ko snap...puas mate aku tgk tau tak.....ko mintak izin ke kat kakak ni tuk snap gambo.....

alaaaa tak memasal aku teliur nieh!

ain.ya.nun. said...

tak suke tau, tak suka bila ko review tentang makanan.

mmg nampak sedap pun haiih

wahida said...

lieyalatif: ha ah nok, aku tanya dia dulu sebelum nak amek gambar step by step, Alhamdulillah dia ok...

Kisah Si Dairy said...

wah..nampak sedap roti pisang letak choc tu...susah nak jumpa kat sini.

Hanis Azla said...

As-salam wahida..

masa kat krabi pancake mmg dah jadi makanan ruji he..he.. pantang lalu mesti nak beli ha..ha.. sedap kan..

norhidana miswan said...

oooooo ingatkan pancake cam omputih tu... rupenyer mcm roti pisang kite lah tp msti rasa dia lain skit kan kak... nampak kernagupan nyer roti tuh.... untung makcik tuh siap pandai ckp malaysia lg

wahida said...

norhidana: ala, mcm roti canai je nok, cuma letak pisang dgn filling, siap!! tapi sedap nak mampus...hahaha...

Rai Ourkizuna said...

curlass makcik yaminlah guna nutella.. hahaha...

Liyana said...

huwaa! melelh ayaq lioq lagi! muahaha

eima said...

mmg nampak sedap ...huhu

Kakzakie said...

Bila dah tengok cara dia macam kita boleh buatlah wahida...

:: Mrs.Eady :: said...

*akubacasambilpejammata* hahahaa..

Dee said...

mmg meleleh air liur kalau gini nok..hai..dahlah x bfast lagi..huhu..

Amanda Suria said...

Terliur plak aku tgok...bedtnya...aku nk pi jugak...no matter what...ade bonus ke xde aku tetap nk pi....I dont care....Hihihihi

MuMMie BeRRy said...

kakak ramai yg suggest pun kat kedai yamina ni.. pancake mmg terliur ok!

Qhaifa Nur said...

letak nutella mahu tak sedap wahida...memang bole try kat rumah ni ha...ha..

NM03 said...

aku rasa nak import je makcik ni datang kl berniaga. hahaha

Mummydearie said...

Oh, adik beradik roti canai aje tapi berperisa macam-macam. Bolehlah buat berniaga kat Malaysia ni, mana tahu terus jadi usahawan berjaya hujung tahun depan.

::NureeN:: said...

wahida buat nureen terliur la...
nak buat kat umah, doh dia la x reti nak canai huhuuu... sedapnyerrr

amirah said...

ko nak bukak bisnes ni? nak beliii...nak beliii...suka giler benda2 cenggini..mcm gak apam balik tu..

Nafira usof said...

meleleh2 air liur aku baca n tengok gambar ko kat n3 nih.. rasa macam pencake tuh kat depan mata dh tapi x boleh nak makan. ko boleh bayangkan x??? stress gilerrrrr. hahahahahahha

akubiomed said...

Terliur melihat pan cake di Krabi.

Cik Eka said...

uyoo mmg nampak sedap gileee..

ritu baca blog kak fillanie pun die cite pasal gerai yaminlah ni. memang nampak sedappp sangatt

Rapunzel Cikilolo said...

wow...

memang terbaik la makcik tu buat penkek....

aku memang suke makanan manis2 mcm tu...

hehe.

Roha said...

kompem sedap kan !!
nice picture :)

Time Traveller said...

Terliur abis ni bile tgk ..
Sedap bangat nie hahaha.. bungkung 2 boleh??? :P

Fazleyatul Aini said...

keliuq weh !!

aLyNnZ said...

aduhhh..terliur dibuatnyer nengok pancake nie..roti canainyer pun garing..i lioke..dlm bnyk2 banana pancake alynn pun tertarik dgn nutella..haha..murah plak tuuu..kalo kt sini ler ada sure harga mahal sekali ganda..

NEKCIK said...

kalau niaga ni kat msia mesti laku kan

eB said...

sedapppppppnya nmpk. hu3

Dira Ayu said...

Sedappp...kita dah makan...masa beraya di krabi baru2 ni..

Azura said...

Wahhhh....dap ye.... terbeekkkkk mokciikkk!!

ummi sohaimi said...

salam sis .. klau dr aonang good will hotel nak ke yaminlah pancake ni mcm mana?dekat @ jauh?sis bolh x emailkan k saya at ummisohaimi@gmail.com? tq sis