nuffnang advert

Wednesday, November 6, 2013

penawar utk denggi katanya

Assalamualaikum semua....
memandangkan abang baru baik dari demam denggi, so aku ni x sudah2 la nak bercerita pasal denggi ni...hehe...bukan nak bercerita apa pun, cuma nak berkongsi apa yg aku bg abang makan sepanjang abang terkena penyakit ni...huhu...
kalau tanya doktor, doktor akan ckp mmg takde ubat utk denggi ni, ubatnya cuma minum air banyak2 jer...tapi bila ada org sarankan makan itu ini, apa salah kita cuba ikhtiarkan?

 sup ketam. sup ketam sgt sinonim dengan demam denggi ni...bila dengar platelet abang rendah dan doktor kat klinik suruh refer kat hospital sbb suspek denggi, terus aku terbayang sup ketam, dan laju2 jugak mintak hubby carik ketam sekor dua nak buat sup sebelum bersiap nak pi sepital...nasib baik nak buat sup ni sekejap je..tung tang tung tang 10 minit siap...siap je terus bg abang mkn sup ketam ni...ratah dan hirup sup ni...3 hari abang kat sepital, 3 hari tu jugak la abang mengadap sup ketam ni...
tapi yg dalam gambar kat atas ni, sup ketam air tangan hubby...dia buat masa hari ketiga abang kat sepital...gigih hubby bertanya aku mcm mana nak buat sup ketam, aku dah terangkan resepinya, sudahnya dia lupa resepi aku (padahal resepi aku mudah giler) dan at last dia google cara2 nak buat...ekekek...tak kisah la heh, janji siap sup ketam...abang pun berselera je makan maksudnya sedap la daddy masak tu... :)

 haaaa, ni lagi satu benda yg sgt sinonim dengan denggi...100 plus...masa mula2 suspek denggi dah beli 2 botol besar 100 plus siap2....lepas tu bila baca komen kak juneaina kata 100 plus tak berapa nak isotonik sangat, laju2 mintak hubby beli Revive pulak...hehe...aku ikut je mana yg aku rasa elok utk anak aku...
dan sangat confuse bila ada doktor tak bg minum 100 plus, dia suh minum air kosong je banyak2...dan masalahnya anak aku tu bukan nak lalu sangat minum air kosong time demam mcm tu, rasa nak muntah je, sudahnya ada doktor lain datang check anak aku, aku tanya doc tu, betul ke tak boleh minum 100 plus? dia jawab, eh siapa kata? boleh je, as long as anak awak nak minum, janji dia minum banyak2...lepas tu nak kepastian, aku tanya lagi sorang lagi doc lain kat sepital tu, dia pun ckp tak de masalah kalau nak minum air isotonik ni, janji pesakit denggi ni kena minum air banyak2...tak kisah la air apa sekali pun...tu lah, lain doktor lain pendapat kan...
tapi aku tak lah memanjang bagi abang minum 100 plus ngan revive je, aku selang seli jugak dengan air kosong..
sudahnya sampai dah balik rumah pun, bukan main banyak lagi 100 plus ngan revive kat rumah...berbotol2...ye la, dah org melawat pun bagi jugak air ni, tu yang jadik makin banyak...hehe..tengs semua...

 ni pun dari komen kat blog aku yg aku buat n3 abg admitted sbb denggi, ramai jugak yg sarankan suruh mkn kiwi, laju2 jugak suruh hubby beli kat sepital tu, abang dah sihat dan dah keluar sepital pun, aku still suruh abg mkn kiwi ni lagi...keep continue je mkn kiwi ni...beli banyak sikit sbb aku dengan hubby pun suka kiwi...sedapppppnyaaaa....

 ni pulak suggestion dari adik ipar aku, jus kurma...dia pun baru baik denggi jugak tu, Ain yang duduk kat Melaka tu...dia ckp try jus kurma, so, hubby pun laju2 jugak carik jus kurma ni...jus kurma ni kena minum sesudu besar sebelum breakfast dan sesudu besar sebelum dinner...


ha, buah manggis feveret aku!! hehe...kami tau manggis ni baik utk pesakit denggi bila hubby bersembang dengan kawan dia, dan kawan dia lagi sorang tu ckp cuba bg makan manggis sbb masa kwn dia tu kena denggi dulu, dia mkn manggis, terus platelet dia naik...dia mkn sup ketam dan minum 100 plus mcm tak jalan katanya...
laju2 jugak hubby beli manggis ni...dah la sekarang takde musim, tapi nasib baik jugak kedai buah ada jual...Alhamdulillah, Allah memudahkan segalanya...


so, tak salah kita cuba kan, aku tak nak berserah dan terus bertawakal mcm tu je, sekurang2nya kita cuba ikhtiar mana yg org kata elok tu...lagi pun aku tengok banyak suggest mkn buah, kiwi lah, manggis lah, tembikai la, guava la, so maksudnya elok mkn buah2an la kot kalau orang kena denggi ni...hehe...buah kan elok utk badan kita...so, y not kita try kan...



terima kasih pada semua yg drop komen dan bagi suggestion...kot kalau korang ada suggestion lain, moh la kita share lagi....

43 comments:

Rizziela said...

sup ketam dengan air 100 plus tau

yg lain2 boleh simpan untuk tips kalau ada sapa2 yg kena denggi nanti

Zee Suhaini said...

banyak tips ni..tau la lenkali kot2 ada yang terkena..takat ni tau ketam ngan 100plus jer..

Nurzakiah Hanum said...

bagus entry nie
dapat ilmu kan

Fiza Rahman said...

sSedap plak tgk sup ketam tu ☺

Alhamdulillah, abg dah sembuh.

ArELeEz said...

nice & usefull sharing. tq..

Munnafendy said...

lamanya xdtg blog akak. tup2 abg sihat dh..hehe..alhmdulillah

:: Mrs.Eady :: said...

1st time tau psl manggis ni!take note la nie..

Ann Ishak said...

100 plus dengan sup ketam tu biasa dengar, tapi yang lain tu masih baru lagi...tq for sharing, ilmu jugak ni :)

Tina Othman said...

Oh sian abg long

Baru tau ni manggis pun ok

Fazleyatul Aini said...

ubatnya memang minum air banyak2 je. yang lain tu tak salah untuk ikhtiar. mana tau mujarab =)

Kakzakie said...

Sana-sini musim denggi menyerang. Bagus wahida bagi tips yg mudah utk dimakan/minum..

Rai Ourkizuna said...

selagi tak memudaratkan apa salahnya ikut petua tu kan..

faraherda.razalan said...

Yup. Jgn hrp doc je. Mst ade ikhtiar sendiri juga. Alhamdulillah, semuanya selamat. Tumpang gembira.

Qhaifa Nur said...

selain minum 100 plus...makan kiwi, manggis...panduan untuk kak nur juga...tq

Mummydearie said...

Sup ketam, 100 Plus dan Revive tu memang biasa dengar. Tapi tang kiwi, manggis dan jus kurma tu baru tau. Thanks kerana share info kat sini.

Nafira usof said...

waaahh.. byk betol tips2 yang boleh di amalkan yer. yang aku tau makan sup ketam jer.
yang lain2 nih baru tau. ilmu jugak nih~

Dee said...

oh..lain org lain kot cara dia..masa suami kena denggi berdarah dulu..dia makan sup ketam ngan 100 plus cepat je platlet darah dia naik..

jus kurma tu skrg amalan kami sekeluarga..mmg sentiasa ada kat umah..

buah2 kiwi, manggis tu aku baru tau nok..xpe..kita usaha..yg mana baik tak salah ikutkan..

.:fyzz:. said...

selera lak tgk sup ketam n buah kiwi tuh..yum2..baguslah abg dh sembuh..lega aunty dengar...:)) ko pun nok take care ok

akubiomed said...

Tidak salah berikhtiar. Siapa tidak bimbang.

Teratak Hami said...

Berusaha dan tawakal :-) Kalau anak2 demam and nampak lemah je memang standby 100plus.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bagus share diblog wahida... tengok jodohnya makan yg mana satu penawar sakitnya... :)

Cho Zila said...

semuapun menyelerakan.. ini orang denggi tak makan banyak orang yang sihat bedal dulu...

JunAina said...

Wahida akak rasa lebih afdal sup ketam nipah kot...ehehheee...

Petua2 yang dapat membantu tak salah cuba, kita kalau sakit memang sanggup buat apa sahaja asal cepat sembuh.

Eliss Mie said...

ms saya denggi dulu,doc pun ckp lagi elok minum jus buah oren/ tembikai dari minum 100 plus tu.wallahualam..tapi memang btol lps je minum jus tembikai terus naik platlet..b4 tu mkn sup ketam dan 100plus x naik sgt. x lalu satu hal...hehehe

Qashmere said...

A ah memang berkesan orang kata sup ketam dan air 100 plus. yang lain lain tu baru saya dengar. saya pon suka manggis....hehehe

shida said...

thanks wahida sbb berkongsi benda yg baik ni. saya pun tak tau byk benda bila baca.. ooo kiwi, jus kurma, manggis pun boleh... :-)

Shima Harel said...

Alhamdulillah semuanyer dh ok seperti sediakala.. Byk info boleh dpt dr cni... n FYI kak, kete cik hubby ku hilang pg td dekat kastam... Kami sedey giler ni, kete yg bwk hubby pg kj tiap2 ari without fail. xpnh rosak, trus hilang.... Ya ALLAH...

asyifa mustaffa said...

Alhamdulillah...sihat dah abng ye...btul la...selagi orng kata mkn itu ini bole sembuh...sehabis daya la kita mncarinya kan...yg pnting...usaha....

wahida said...

shima harel: Allah!! ye ke nok? dah report polis belum?

AnneRaini said...

La dah lama xjenguk blog ko xtau pun abg kena denggi...moga2 dah sembuhlah ye

Rasp said...

baru semalam habis makan stok buah kiwi ...
makan sbb suka jer pun hehehehehe...

tapi tip manggis tu i baru tau ni...
kita ikhtiar kan sis...
masa i kena denggi dolu2...
takat minum 100 plus ler...
masa tu pasal sup ketam tak tahu lagi...
sup ketam tu skarang ni baru sinonim dgn denggi...

lizz said...

Alhamdulillah abg dah sihat...kemain sodap sup ketam tu haa...biasa kslo kena deman denggi memang org kata banyak mnm air 100+ ngan air msk yg lain tu says baru tau .tq share noks...

Vee said...

saya baru tau semua ni sebenarnya ... thanks share . semoga abang trus sihat ...

FnF Centre said...

http://norfaezah-zakaria.blogspot.com/

mamyharraz said...

betul tu wahida..kita cuba selagi daya..asal ank cepat sembuh.

Amanda Suria said...

X salah ikhtiar kan..kita sbg mak mmg susah hati bila anak demam....

Cik Yatt said...

nice info sis.. saya pon tak tahu bnda2 ni,,

Daddy Ziyyad said...

100 Plus mmg dah bukan ISOTONIC drinks lagi ye nok...Pls take note...dah takde sodium di dalam nya...

Ni option utk cari air istonic yg ada dlm market Malaysia:

1) Revive

2) Pocari sweet

3) Gatorade

POHPALEH BURGER said...

erm.. bab 100 plus dah bukan isotonik ke pe tak tau ler plak.. so kalo ye.. tak elok sangat ler utk minum..
tp tak kira la apa2 pun 100 plus ke revive ke.. pastikan jgn minum terlalu banyak.. sbb dlm tu semenye byk kandungan gula.. so ramai doc yg sarankan campurkan air 100 plus tu ngn air masak. buat nisbah 1:1 @ lg ok 1:2.. lebihkan air.. nanti tak pasal2 baik denggi... gula dalam darah lak tinggi ;)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

bagus tips ni ....:) TQ

aLyNnZ said...

aduhhh tgk manggis tu yg tak menahan..mmg balun manggis dulu..betul masa mertua kena kencing tikus kite yg dgr ni cam nak berjurai airmata..tp doktor leh ckp jgn risau kencing tikus ada ubat yg takder ubat adalah denggi..tp allah maha kuasa walaupun tak de ubat tp apa yg allah jadikan disekeliling boleh jd penawar..

ros_reeza said...

Ros pun pernah alaminya bulan 5 aritu.. memang minum air masak ngan 100 plus banyak banyak time tu.. bab sup ketam, Ros pulak makan ketam masak lemak cili api.. hihi.. demand.. tak nak sup... pastu buah kiwi tu pun memang dok makan...

AzeedA said...

Salam dik Wahida :)
TQ sgt for sharing! Musim denggi tgh meningkat ni elok le take note. Akak & hubby pernah kena 2 thn lps. Ketam & 100+ yg jadi amalan. Yg lain2 tu baruuu tau. Satu lagi yg akak nk share daun betik ditumbuk sampai keluor ayornye. Jgn tambah ayor tapi tumbuk lumat sampai berair. Amalkan minum ayor daun betik tu, insya Allah platelet naik :)