nuffnang advert

Friday, November 8, 2013

masak lemak siput sedut & telur masak sos

Assalamualaikum semua...
bertemu lagi dalam rancangan masak2 simple Puan Wahida....yeeehaaaa... :)
macam masak apa je pun kan, setakat masak telur je pun...muahahaha....

 siput sedut ni dah seminggu anak2 suh buat, adik ngan abang dah azan kat telinga aku suh buat, tapi tau je lah, part nak siang siput sedut ni lah yg aku letih sikit, aku bab mkn takde masalah, mmg kami anak beranak suka mkn siput sedut ni, tapi masa nak siang, sure aku menjerit2 sbb aku geli...ekekek...nak nak lagi bila siput tu melekat dgn siput lain...huwaaaaa...geli tau....belum lagi kalau aku tgk dia keluarkan kepala dia nak panjat keluar dari besen...huhu...tapi bila dah mkn, aku ok je, feveret lagi, part nak siang je la...aku tgk org lain siang siput steady je, aku yg terjerit2 kat dapur tu...kahkah...
dan masa abang admitted kat hospital hari tu, abang dah mintak suh buat bila dia keluar sepital, kesian pulak...so, terus cari siput buat masak lemak...aku kalau buat masak lemak siput sedut aku letak keledek sebijik bagi kuah dia pekat, (i dont like kuah cair) pastu ada rasa lemak2 manis gitu...hrmmm, sedap!! resepi mak aku letak keledek ni, kebanyakan org x letak, tapi family aku kalau buat siput mmg wajib letak keledek...

sebuah lagi hidangan paling simple di abad ini...telur masak sos!! feveret laki aku ni...hahaha...kalau tgk lauk ni mmg adik beradik ipar aku pun tau ni mmg lauk feveret abang dorang...hehe...aku pulak kurang gemar  masakan ni sebenarnya, dah lama tak masak telur masak sos, telur masak kicap tu selalu lah...sumpah tak yah tumis bawang bagai sbb aku cuma letak balance sambal nasi lemak pagi tu, sos cili, sos tomato, garam sikit, siap!! hehe...campak cili padi nak gigit bagi pedas...mcm ni punya simple pun laki aku ckp sedap tau, ye lor, dah nama pun lauk feveret dia kennn...aku kalau telur masak sos gini, tak boleh nak telan sikit...huhu...



ok lah, bertemu lagi dlm rancangan masak2 simple akan datang...kehkeh...

38 comments:

Dee said...

eh..masak lemak siput sedut kalau boh keledek mmg lagi sedap terangkat..aku kalau masak siput tu..part siang aku serah kat laki aku nok..aku lagilah geli..hihihi..makan tak geli pun..kihkihkih..

telur masak sos tu nampak sedap..ala2 telur bistik..

asyifa mustaffa said...

x pndai sedut siput...huhuhu...

:: Mrs.Eady :: said...

tak pandai makan siput sedut..huhuhuu...sian aku noks!

Mummydearie said...

Tak pandai makan siput sedut sebab itulah, terlebih geli pulak :D Tang telur tu biasanya saya letak red bean sekali. Masakan paling mudah abad ini, kan!

Mummydearie said...

Tak pandai makan siput sedut sebab itulah, terlebih geli pulak :D Tang telur tu biasanya saya letak red bean sekali. Masakan paling mudah abad ini, kan!

Fiza Rahman said...

Sedap wei siput sedut. Dah lama tak makan. NI yg nak mencari siput sedut nih. Tapi yg dah siap masak lah ☺

Rai Ourkizuna said...

aduhai..ko saje je kan tepek gambar makanan pepagi buta ni..hahaha..

Fazleyatul Aini said...

saya langsung tak pandai siang seput sedut. kalau nak makan, p makan kat kedai je hihihi

emy pokden said...

feveret aku gak siput sedut tu..tp tak nah pulak aku masak nyer..kena cuba bt sendiri n siang sendiri...

akubiomed said...

Anak-anak suka makan siput sedut tetapi bab menyedut orang lain kena sedutkan. :-)

Myra Jay said...

Sedapnya masak lemak tu, walau cheq tak reti sedut tapi tengok gambaq seyes terliur ;D

♥ Wina ♥ said...

telur masak sos tu anak² aku pun suke beb..cukup itu dengan nasi je!

JunAina said...

Akak kalau nak makan siput sedut beli kat kedai je, sapa nak siang sapa nak masak sebabnya sorang akka je pun yg makan.

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

norhidana miswan said...

perkh ni yg rasa nk cari siput sedut kt psr tani nih kak oi... aku nk msk no hal tp time nk motong bontot tuh yg leceh skit... time nyedut tu mmg syok srut2 sana sini

Shark Kay said...

dah lama x merasa siput sedut tu,
mmg kene cari siput balik keje nnti,
teliur dh tgk menu akak nie.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

siput sedut! yummeh srooott....sroottt :P

NM03 said...

tgk siput sedut teringat usop

Khai♥Rin : anies said...

wallaaaaaa... lama nyer x mkn siput sedut msk lemakkkkk

Chot said...

Semua sedap. Tp buh kledek tu 1st time dgr. Mcm tu ek cara nk kasi kua pekat

hanem manaf said...

Wahhh terlior nampak siput ni

Nafira usof said...

bila tengok gulai lemak siput kot tuh, teringat plak masa peknenkan Delisha aku ngidam nak makan siput. huru hara gak laki aku mencarik nasib baik jumpa. terus aku balom sepinggan gulai siput tuh.. hahahahaha

adrianna syaz said...

Mcm pngacara segmen masakn dah akk..hehe..sya smpai skrg x reti2 nk mkn sipit sedut..x berjaya2 sedut.haha..tiup2 jela kut2 keluar :D

aLyNnZ said...

perghhh...siput seduut tu mmg feberet alinn..tp tak reti nak siang siput sedut tu..huhu..so kalo nak mkn beli kt kedai jerk..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

feberet akak anak beranak jugak siput sedut ni wahida... yummy :)

Cik Eka said...

mak eka pun suka masak siput taruk keledek. Blend sikit bagi dia pekat, likat nyummehhhh..

Masa nak siang tu memang rasa malas, tu mak selalu lumur dulu siput dalam hampas kelapa, baru siang . Selalu eka la gerit siput tu. sakit tangan

faraherda.razalan said...

Telo msk sos, aku x nah bt tp klu ikan...pnh. Nmpk sdp n rs mcm nak teraiiiiiiiiiiiii! Heheheheh!

RamRamCute said...

sedapnya wahida..tp tak pandai makan siput sedut....dan sememangnya telur itu makanan yang palinnnngggg sedapppp!!

mamyharraz said...

mengancam masak lemak siput ko wahida.
dahlah feveret aku.rasa nak hulur pinggan jerr sedappnya.

faisal apardi said...

terus lapar sekarang ni..huhu

Amanda Suria said...

Nok....kejam la..ni fav aku jgk ni...lahai...lamanya x mkn siput sedut...

whitecappuccino said...

kat tempat akak siput sedut mcm ni takde..yg sejenis lagi tu ada..tp kalau beli dah siap potong hujungnya ..masak je.

Vee said...

tatkala melihat gambar itu , saya blum mkn wpun dah lewat mlm ... lapar ...

.:fyzz:. said...

tudia...siput sedut tuh..masak lemak kan nok..menyelerakan sungguh..hehe

CaDLyNN said...

lin tak reti mkn siput sedut. tak reti nak menyedutnye..hahah

simplenye lauk fav laki k.wahida..sonang gitu

Cik Yatt said...

dah lama tak makan siput sdut.. mak ai sdpnyeee

ros_reeza said...

siput tu kegemaran husband Ros!

Makcik Anak 3 said...

febret !!!!