nuffnang advert

Thursday, October 31, 2013

Abang denggi

Balik keje semlm terus bwk abg pi klinik cek darah..result darah masa tu 100..doc terus buat surat refer hospital takut platelet makin lama makin turun dlm tempoh 12 jam...dgn dehydrated dia lagi..

Sekarang abg admitted...festaim abg masuk wad..aku paksa dia togok air byk2..aku rela bwk dia ulang alik pi toilet janji dia cepat sembuh...

Doc pun tadi ada ckp yg denggi ni mmg takde ubat..hanya perlu minum air byk2..
Pastu setiap kali abg minum aku kena rekod, dia kencing pun aku kena takung air kencing dia tu dan kena rekod...

Malam tadi sebelum admitted, sempat carik ketam utk buat sup...buat sup pun dlm keadaan panik...kehkeh...mek jah kol pun aku x boleh nk jwb sbb cuak terlampau...sorry jah...

Abg mmg kuat semangat, x merengek langsung, x byk songeh pun sepanjang dia tak bermaya ni, aku je semlm yg panik tak tentu arah...sebak tak yah ckp lah...huhu..

Tp hari ni abg better sikit aku tgk...boleh gelak kuat2 tgk upin ipin kt utube, boleh baca komik boboiboy sambil senyum2..bibir pun dah tak kering sgt...aku rasa lega sikit...tp doc tadi check abg dah x demam, pastu doc ckp lg bahaya kalau denggi tapi x demam...ok, sekarang aku dah panik balik... :(

Tak tau sampai bila kena berkampung kt sepital..tak kisah lah janji abg betul2 sihat..doakan abg

posted from Bloggeroid

44 comments:

Nurzakiah Hanum said...

semoga abang cepat sembuh

JunAina said...

Masa si kecik anak akak tu kena denggi permulaannya memang tak dapat detact darah dia tu sampai hari ke-3 kat hospital baru confirm. Admitted sebab dah kering sangat kena tambah air tu je. Masa tu bapak dia beli 100 plus berbotol2 yg besar tu tapi katanya 100 plus bukan minuman isotonik lagi skrg ni so cuba Wahida beli Revive, sedikit sebanyak akan membantu.

Akak doa moga cepat sembuh. Mak pun kena tabahkan hati negok anak sakit ni. Anak akak dulu demam on off kejap demam sgt panas kejap dah tak demam.

:: Mrs.Eady :: said...

SEMOGA ABANG CEPAT SEMBUH!

asyifa mustaffa said...

Banyaknya dugaan kan...sian mamanya...x pe jnji anak sihat...ki ta pun senang hati kan...

Abang...moga cepat sihat ye....

Shark Kay said...

harap abg sembuh cepat..
hero kejap jer tue..
abg kuat :)

dakcik said...

Siannya..semoga cpt sembuh ye abg!b strong okey..

Rinna said...

Susah hati kan kalau anak sakit.. nie.. Moga abg cepat sembuh.. yer.

norhidana miswan said...

berderau darah aku baca ntry ko abg kene denggi.... mintak2 takde apa yg serius n abg boleh cpt2 sihat... kite kalu anak2 tak sihat kite lah yg rasa nk meroyan kan kak

akubiomed said...

Boleh diberi makan sup ketam dan air 100 plus.

cheqna said...

MOGA CEPAT SIHAT BANG =)

POHPALEH BURGER said...

saya mendoakan semoga cepat sembuh.. aminn... ;)

ismaliana sulaiman said...

semoga abg cepat sembuh..musim denggi kan skrg sbb sepupu aku pun baru keuar wad 2 hari lps sbb denggi.. ni anak aku pun dh 2 hari demam...

semoga abg semakin sihat...

Fiza Rahman said...

Siannya abang. Sabar yer babe. Smoga abang cpat sembuh.

.:fyzz:. said...

bergenang air mata aku nok..bila tgk anak2 kawan2 tak sihat..sakit...moga semuanya OK nnti inshallah..kim salam kt abg ya..kata aunty fyzz dr aloq setaq kim slm..:)

Kesuma Angsana said...

Moga abang cepat sembuh yer, Faham sgt perasaan itu sbb Adik pun baru lepas baik dari sakit. Kita kena kuat dan moga kekuatan kita akan sampai pada anak2 juga. Take care yer !

Khai♥Rin : anies said...

bla bc entry smlm, sy da agk, kalu demam x kebah ni mungkin denggi..apa2 pn...semoga cpt sembuh ya abg...

Rai Ourkizuna said...

semoga cepat sembuh ya..ko pun jaga kesihatan nok..tgh musim denggi ni..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bagi makan buah kiwi hijau... insyallah cepat naik bacaan darahnya wahida...

aLyNnZ said...

kesiannyer abg..unty doakan cepat sembuh..masuk hospital mana..erm..alin pernah dgr kalo org kena denggi minum hundred plus gantikan sebagai air masak..

NM03 said...

take care jah, cepat sihat ye abang. kita nak ja;an jauh nnt. maklong nak abg sihat sepenuhnya dan kembali ceria mcm hari2 biasa okey.

Mummydearie said...

Semoga Abang cepat sembuh. Kalau anak sakit, memang kita mak-mak ni yang panik dulu. Yalah, siapa tak sayang anak kan...tentulah risau!

GREENJADE said...

aduhh skg ni mmg musim denggi..anak buah aku yg umo 8 bulan tu pun kena denggi..mmg gelabah

moga abang cpt2 recover..Insya Allah moga semua baik2 belaka..InsyaAllah lps minum sup ketam mesti makin pulih tu.

che mid said...

Bila orang dewasa kena denggi, memang lambat sikit pulihnya. Takpe, rehat dan minum hundred plus banyak2..

Rasp said...

xpe lah admitted sis...
at least apa2 hal doc & nurses ada...

smoga abg cepat2 sembuh...
kesiannn tengok anak sakit kan...
u pun take care tau sis...

Eye_nee said...

selalu jer akk dgr kalau denggi2 ni..sup ketam + 100+...mujarab...dan air minerl sebanyak mungkin...semoga Abg cepat pulih...

shida said...

risau plak membaca post ni.. sbb Irfan saya pun tgh demam ni

sudipVSsenduk said...

moga abang cepat sembuh..
orang kata susu kambing pun elok, kita merancang Allah yg tentukan.

eima said...

alahai kesian nye ...semoga cepat sembuh ... harap xde yg serius .... takut

RamRamCute said...

get well soon abang...minum sup ketam dan air 100 plus ...orang kata elok untuk yang kena denggi.

faraherda.razalan said...

Setuju. Try mkn kiwi. Katanya, bacaan drh cpt naik. Aduhai...risaunya aku. Musim2 ujan ni, makin berlambak lak nyamuknya...bahaya ni!

RYS AREESA NASIR said...

Assalammualaikum Wahida,

Sorry to hear about abang.. dulu ms adik ipar kena denggi berdarah, half way kritikal.. kami push bagi dia sup ketam, agaknya terlampau byk, alih2 kena gout pula.pd masa yg sama kami dinasihatkan beri dia minum air jambu batu merah juga.. pun insya-Allah berkesan... bolehlah cuba kalau mahu... semoga cepat sembuh. My youngest pun sdg dmm dah few days.. risau juga ni..

~MommyAqilMedina~ said...

Semoga Abang cepat sembuh..memang sekarang ni musim tak sihat..kawan2 aida pon ramai yang sakit..huhuh

Daddy Ziyyad said...

Moga Abang cepat sembuh...Moga cepat naik bacaan plateletnya

Dee said...

moga abang cepat sembuh..insyaallah..dia kuat..kau pun take care nok..

Nafira usof said...

Moga Abang cepat sembuh. Amin~

Ko pon kena kuat beb~
take care k~

Vee said...

semoga abg cepat sembuh . musim hujan ni , nyamuk ada di mana - mana saja ...

Nida Husna said...

takut pulak dengar denggi2 ni ha. semoga cepat sembuh

Shima Harel said...

allah sianyer.. adik aku pon msk sepital sbb denggi... tp dh discharge smlm... semoga abg cpt sembuh...

makchaq said...

Semoga abang cepat sembuh... memang doktor kata denggi lebih bahaya bila deman dah reda..

Anak makchaq Khadijah lepas demam dah baik, baru tau denggi berdarah.. dalam masa 1/2 jam habis jadi biru purple sebab pendarahan bawah kulit.. Alhamdulillah tak apa2.. tapi dekat 2 minggu la kat wad. drip bagai...

amirah said...

abang kena denggi? adoiii...denggi sgt la melemahkan wei. takpe2. abg kuat lagi tu. platelet kita aritu turun sampai bwh 70, mmng rasa mcm lemahhh sgt. ko bagi makan buah kiwi hijau tau. cubala. sebb aritu kita telan sup ketam dgn 100 plus mcm x mmbntu. mungkin bdn lain2 la kut. tp yes, demam tu mmng akan on off balik sbb lepas discharge aritu masihla demam x boleh bangun. siang2 sejuk sgt smp gigil tp mlm panas sgt bdn. cuma tanak menyerah balik je kat hospital. yg penting air drip tu biar byk2 pun takpe. moga abg cepat sembuh ye. cepat boleh keluar hospital dan sihat cam biasa. ko sabar dan jgn panik okey.. : )

adarnadzmie said...

moga abang cepat sembuh...aminn...

Nieda said...

semoga cepat sembuh.
sup ketam mmg penawarnya.

jeBateja said...

Semoga abg cepat sembuh....err...apsal bahaya denggi kalau tak demam...???

Amanda Suria said...

semoga abang cepat sembuh..musim sekarang ni nok...