nuffnang advert

Thursday, August 15, 2013

pinjam je tau!

Assalamualaikum semua...

 cantik tak tupperware hijau ni nok? haaaaa, ni lah bekas kuih raya mak jemah tahun ni...dah 8 tahun lebih kawen, aku tak pernah tukar bekas kuih raya uollssss...masih pakai yg old school tu...ekekek...
tapi masa raya kat sg. besar (kampung aku) baru2 ni, mak ada offer kat aku

'long, ko dah ada bekas kuih raya long?'
'ada, tapi yg biasa tu la, yg along pakai tiap2 tahun tu'
'ko nak bekas kuih raya baru long? cantik....kaler hijau, mak baru beli...'
'wow, mak nak bagi ke? '
'mak kasi pinjam je, tahun depan mak nak pakai pulak'
'hah? pinjam je? lor...alang2 bagi terus je lah...tahun depan kang, dah keluar pattern lain pulak...'
'takde, takde, mak kasi pinjam je, tahun ni mak tak nak pakai dulu, tahun depan kang, mak dah renovate rumah, mak nak balik tau!!'
'iyo lah iyo lah...'

'gelas raya ko dah ada long?'
'gelas raya?'
'ha, ye lah...mak beli sekali dgn set bekas kuih raya tu...sama kaler hijau...set bekas kuih raya tu ada sedozen, cawan hijau ni pun ada sedozen...ko nak?'
'nakkkkkkkkkkkkkkkkk......'
'yg ni pun mak bagi pinjam je tau...'
'ala.....kasi terus je la....'
'eh, banyak cantik...tahun depan mak nak balik tau!!'
'huhu...iyo lah iyolah...'


begitu lah noks, kisah sedih aku...mak bagi pinjam je...hahaha....
btw, aku ni jenis simple je bab beraya ni noks...bekas kuih raya pedulik apa org ckp old school ke apa, janji boleh pakai lagi, aku pakai je...gelas pun, aku ada melambak hadiah kawen dulu tak pakai lagi...keluarkan je mana yg aku berkenan, ekekek...tak kuasa nak membazir...kecuali kalau benda tu mmg dah tak boleh pakai, baru lah berfikir nak beli...aku bukan mcm sesetengah org, time raya je nak semua serba baru...oh, tidak...mmg tak mampu...langsir kat rumah aku tu pun, secara jujur, 3 tahun sekali baru tukar...wakaka....

tapi bila mak nak bagi pinjam bekas kuih raya ni, ok lah kan...nampak ceria sikit...kebetulan pulak rumah aku baru cat kaler hijau, langsir tahun ni pun hijau, eh, karpet buruk aku ni pun hijau...sekali tgk tray aku pun ada bunga hijau, tisu kotak pun hijau? apa kah? mmg soooo kebetulan sgt ok....

 ha...bekas kacang2, maruku dan rempeyek ni je yg tak hijau...yg ni pepel pink kekdahnya...
yg ni aku baru beli tau, bukan mak bagi pinjam...ekekek...sbb selama ni aku takde bekas panjang utk letak segala kacang2..mmg terpaksa beli lah...

malam tadi, baru berkesempatan isi kuih raya dlm bekas...ada 9 jenis semuanya...mak aiiii, byknya kuih raya aku tahun ni....terkejut mak jemah...sekali masuk bilik, ada lagi satu jenis kuih belum masuk balang....huwaaaaa.....ada 10 jenis la semuanya...tahun ni paling banyak la kuih raya aku...10 jenis kuih + 6 jenis kekacang.....serius takut tgk kuih raya sendiri...macam la ramai sgt nak dtg beraya rumah aku ni, lagi pulak, kalau org dtg berkunjung raya ke rumah aku, aku mesti masak something weh...paling tidak pun, buat lah mee goreng kalau tak sempat sgt...aku jenis tak reti hidang kuih raya je...huhu...so, bila aku dah masak2 gitu, kuih2 raya aku ni mmg kurang la dah nak laku...

sebelum korang ngutuk aku, ckp aku membazir, baik aku explain kat sini, segala mcm jenis kuih yg ada sampai 10 jenis tu, aku cuma beli 3 jenis je, itu pun support kawan2 ofis bisnes...yg lain, ada yg mak aku bagi, ada mak long aku bagi, ada kawan ofis hubby bagi...tahun ni mmg murah rezeki betul...ramai pulak yg baik hati menyumbangkan kuih raya...ekekek...terasa diri ini sungguh berharga...huhui...

yg kekacang tu mmg aku beli, tapi ada jugak yg hubby beli, ada jugak yg mak aku bagi...amboi mak, byk betul mak bagi along tahun ni ye...terima kasih bebyk mak..semoga mak makin murah rezeki...sejak2 mak dah pencen ni, mak makin ligat berniaga...Alhamdulillah, suka tgk mak hepi...

see, cara aku menyambut Syawal, sgt sederhana je kan...korang sila lah dtg rumah mak jemah, perabiskan kuih2 raya aku yg byk ni...eheh...

40 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantik

NM03 said...

nokkk

aku lagi malas, bukan sedih dah, malasssss

aku tak hidang pun kuih raya pakai balang kuih noksss

sape datang beraya kat umh aku, aku idang sekali ngan balang asal.

kejam kan aku...

hahahaha

:: Mrs.Eady :: said...

Raya aku tak meriah noks!hahaaha..

JunAina said...

Selamat Hari raya Aidilfitri Wahida.

Bnayaknya biskut dan jajan ko noks. Akak apa yg buat jelah ado. Meh rumah tapi rumah akak tu kecik jelah...

Khai♥Rin : anies said...

okey, sy nk dtg raya ni. bukan takat nk mkn kuih raya dan mi goreng je. nk tapaw sekali bleh x? ;-)

Rasp said...

wahhhh sedondon semuanya...
me pun takat beli kuih 3 jenis je sis...
tapi balik2 tengok uikss apsal byk lak....
kes cam u gak sis...
org itu ini bagi....
rezki jgn ditolak kannnn....

i pun cam u gak sis...
bersederhana je sambut aidilfitri...

Fiza Rahman said...

Tersengih2 aku baca nok. Pinjam pon pinjamlah. Tapi cantik bekas kuih tu.

Aku sempat buat 3 jenis kuih. Sendiri buat sendiri makan. Meh dtg umah.

Bagi lah add rumah. Raya kedua aritu tu aku balik rawang. Klo aku balik rawang lagi bleylah terjah.

♥ dak pink said...

Untunglarrr mak bagi pinjam ;p

amirah said...

balik dr perak tetengok kueh haku banyak. heran gak camne jadik byk padehal beli coet je. rupanya laki aku copet dari rumah mak..muahaha...dia kata nanti bazir takde org makan. mak offer dua bekas je dia pegi amik smp 4. sape laaa yg nak perabih sume kueh2 raya tuuu..adoii

♥ Wina ♥ said...

aku nak datang! aku nak datang!

sebab kuih raya rumah aku dah habis beb...sadis tak??

tengah pening sekarang kalau ade tetamu nak datang, nak hidang ape?? itu pun kalo belum sempat gi beli la huwaaaa!

aku datang rumah ko, makan kuih sket pas tu bawak balik sket ye beb? wakakakakkk!

selamat hari raya beb :)

mama maman aka yana said...

cantik bekas tuh.. :)

kita pun sama la.. xde maknanya nak tukar semuanya baru.. raya seadanya jew.. kiki

Fieza79 said...

Byk nya kuih rya ko wahida...

Fieza klao org dtg brya just susun molek2 dlm pnggn..mkn la rmai2 dlm pnggn tu hahaa mls nk br balang2 kuih...

Ayu sukatiakula said...

meriahnya kuih raya... next year pun nak cari bekas plastik yg lawa2 camni.senang.. x risau pecah. lawa pun lawa

Ena said...

hehehe..

cantik la vekas kuih tu.. colornya tak makan dek masa..

sama ler semalam baru ngisi kuih dalam balang tu pun sbb ada adik datang beraya dari johor..

iduraz said...

huwaa...gelas dan bekas itu brand tupperware..kenan tp agak maheii regenyer so terpaksa dilepaskan..untunglatr...mak kasik, pinjam sis..hee

AnneRaini said...

hahaha okaylah tu walaupun pinjam.. kuih rumah lagilah byk nok. Mak mertua je bg 8 jenis. yg dah ada kat umah 6 jenis. seram aku lagi kot..hahaha..

nok, aku raya rumah ko jelah..hehe

wahida said...

kahirin anies: nak tapau? boleh je...meh dtg rumah meh...

fiza rahman: ala nok, nnt kalau ko dtg rawang, koling je aku...jemput singgah rumah aku nok...

wina: kuih raya ko dah habis nok? fuyyyooo...aku ni baru masuk balang kuih2 tu...

Nazmiah said...

cantik!!. Gambar bekas biskut raya sudah...mana gamba baju raya lak....hahha

wahida said...

nazmiah: bawak bertenang, akan ditayang sikit masa lagi...muahahaha....

eima said...

tupperware tu aku guna oldskool je lah ..mls nk beli br pun

kuih ry tahun ni tak beli pun amik dr kg sikit2 je

Aisy Nasiha said...

Syoknya mak bagi pijam bekas.tahun depan mtak pijam lagi...hihi


Saya pun hidangkan biskut dalam bekas asal je.. Tak beli balang pun ...lagi malas orangnya..

Dee said...

aku nak datang tapi takut kau tu busy beraya..cer kau bwk balang kuih tu ke opis..confirm licin..kuikuikui..

nok..pinjam pun pinjamlah..janji hado..aku malas giler nak update blog..kuangkuangkuang..

Ema Johari said...

kalau gitu kena jaga elok-elok..kan nanges mak tahun depan bekas dah rosak..hehehe

Rai Ourkizuna said...

waa..banyaknya kuih raya ko noks..

aku nak pi beraya rumah ko la gini.. hahaha..

Qhaifa Nur said...

masih elok baik guna lagi wahida kan..kan..
guna pun setahun sekali...
cantik kaler hijau tuh...

baiknya mak dia kasi pinjam...

Nafira usof said...

weh! aku tahun nih beli balang kuih raya noks! tahun lepas aku guna balang susu anak2 aku jer.. tapi tahun nih semangat raya lain macam sket. tapi aku beli balang murah jer.. ikut kemampuan gittu kekdahnye.. hehehe

Angah said...

uii pakej sekali gelas haha,lawak mak ko ni

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cantik bekas tu, patut lah mak ujie bagi pinjam ajer... :)

mamyharraz said...

pakai setahun sekali je.eloklah mak ko bg pinjam je ekeke.lawa bekas kuih tu

Amanda Suria said...

Sama la ngan aku nok...dlm xde2 kuih tu jd berbelas2...itupun org bagi...ntah bila tahun nk abih tu...

diana said...

saya hari ni kuih raya dah habis..hahah..
esok petang kena beli lagi la nampaknya...

Fazleyatul Aini said...

ktrg ni masih menggunakan bekas kuih raya yang kaca tu. old skool sangat hahah

Cho Zila said...

pinjampun okler sempat melaram dulu..
hijau tu menawan gitu...
akakpun bukan nak beli banyak ngat kuih raya tapi tak belipun tak best gakkkan...

akubiomed said...

Bekas jenama Tupperware memang lasak. Saya dapat semasa Hari Keluarga syarikat sudah berusia 7 tahun untuk dijadikan bekas kuih Raya tetamu.

Setiap kali disusun atas meja akan ada mata melirik kepada bekas ini. :-)

Tina Othman said...

Kekeke jgn lupa next year pulangkan balik selamat hari raya

RamRamCute said...

Cantik bekas balang kuih raya awak ni wahida...akak tak sempat2 lagi meletak kuih dalam balang kuih..sibukkan hal kerja balik malam dah tu terus tidur...nasib baik takde org datang ke rumah beraya lagi....huhuhu

che mid said...

Disarankan sesapa yang datang bertamu pun pakai baju hijau sedondon gitu, pas tu tangkap gambar besar2 dan tepek kt blog ni k...selamat hari raya dik..

ct shah said...

aku satu kuih raya pun xde.sebb takde org nk dtg umah.hehehe
minggu ni ko ada wat open house x?:P

Jumria Alimuddin said...

aku rasa aku lg simple kot bab 3 thn duduk uma company husbnd (dlm estet) memang xpernah tukar langsir...thn ni tukar bab estet bg budget....hehehe...kuih raya plak hiding dlm bekas asal...kuih raya memang xbeli...kmi hiding kuih raya yg dlm hamper contractor2 bg...hehehe...simple kn...tp memang padan pn simple bab jarang ada tamu...hehehehe..

Kesuma Angsana said...

cantik kaler bekas tu..