nuffnang advert

Wednesday, July 17, 2013

Cuti2 Cameron Highlands: Tea with Scones at SmokeHouse Hotel, Tanah Rata

Assalamualaikum semua...
jom sambung lagi cuti2 Cameron aku ni...biasalah aku kan, kalau dah berjalan tu, habis satu2 tempat aku review...heheh...tu yg jadi panjang travelogue aku tu...

dah masuk waktu hi tea pulak...tempat ni paling aku tak sabar nak update dlm travelogue aku ni...
nak mkn scone kat sini kekdahnya...
dah namanya scone tu makanan org putih, haruslah aku nak menikmati scone tu dlm suasana English jugak...ekekek...

masa nak masuk sini, ada pak guard...dia tak bagi masuk mula2 tu, sbb dia ckp tempat ni utk in house guest saja...tapi bila ckp nak hi tea kat sini, baru dia allowed kami masuk...

ini lah SmokeHouse Hotel Cameron Highlands nok...rumah agam lama yg dibina pada tahun 1937 yg kini telah dijadikan hotel...the most famous building in Cameron Highlands...

masih tersergam indah...ada yg tanya kami check in sini ke? oh tidak lah sampai kami check in kat sini, tak mampu mak jemah...satu malam kat sini dah rm400++ hingga ke rm700++...giler aku nak check in kat sini....kita mkn scone sudah....ekekek...

kami makan kat garden dia...diberi nama Ye Olde SmokeHouse

mula2 nak mkn kat dalam ni, tapi mcm tak best je, mkn kat garden la best kan nok...

English Tudor style...

punyalah merimbun pokok dan bunga2 kat garden ni..so, di sinilah kami hi tea...

anak2 biasalah, berlari ke sana sini...

garden yg besar...
malam2 mesti banyak nyamuk...ekekek...

interior dalaman SmokeHouse...kiranya lobby dorang la ni...

siap ada unggun api...heheh...amboi abang adik, dah mcm rumah sendiri ye korang buat...
kat dalam ni sebenarnya dorang pakai lampu yg terlalu dim, tapi aku pakai flash la kat camera kan, tu yg cerah sikit nampak gambar ni...kalau tak, gelap je nok...

kat dalam tu pulak coffee house dorang...katanya kalau check in sini, breakfast pun disajikan dgn tradisional English breakfast...

pic taken by abang...banyak gambar dlm ni abang yg snap...

ada ramai jugak yg layan hi tea kat luar ni... garden ni betul2 menghadap padang golf


hubby order The SmokeHouse Cream Tea...ada smoked salmon dgn cream cheese sandwich dan ada jugak scone sekali...rm38

aku punya pulak Devonshire Cream Tea...amek ko nama..padahal scone semua sama je...haha...
scones kat sini sedap...lembut dan terus hilang di dalam mulut...ekekek...rm25...aku baca dlm blog sapa ntah, sian org tu, dpt scone tapi rasa mcm bahulu...huhu...tak ingat dia mkn kat mana ntah...nasib scone kat sini sedapsss

scone tadi dihidang bersama cream dan strawberry jam...perghh...yummy lah strawberry jam dia...

complimentary cameron tea...

anak2 pulak duk sibuk nak eskem...kita bagi je la...dah namanya percutian ni utk budak2 ni kan, kita ikutkan saja....ni strawberry ice cream, abang punya...abang dgn strawberry mmg tak boleh dipisahkan...dia mmg suka perisa strawberry dari dulu lagi..
yg ni rm18

yg ni pulak Vanilla Ice Cream...adik punya...rm 18 jugak...
dan mcm biasalah, kalau mkn kat hotel, ada service charge 10% dan tax 6%...sesekali boleh la...lepas ni kalau nak mkn scone, kita cari yg mengadap ladang teh pulak...

budak2 ni kalau dapat eskem mmg tak pandang kiri kanan dah la...

sungguh asyik menikmati hidangan scone di sini...dingin, tenang dan something to be treasured di sini...

my sweet moment, our sweet moment...

opocot mak ko...tu lengan ke peha? wakakaka...

amboi abang, bila kamera dpt kat dia, dia boleh snap gambar aku tgh bersembang dgn waiter bangla ni...kat celah2 pokok pulak tu...

dah habis makan jom kita sambung jalan2 lagi...

ni pulak reception dia..punya la sempoi...kecik je kan...staff dia pun tak pakai uniform...siap receptionist dia tu rambut panjang lagi tu...giler sempoi SmokeHouse ni...yg berdiri tegak pakai baju merah tu pulak adalah security yg tak bg kami masuk tadi dan aku tgk dia jugak merangkap bell boy...sgt multi sklling dorang ni...hahaha...

bergambar lagi depan SmokeHouse...ntah bila tahun nak dtg sini lagi pun tak tau lah...

aku geram je tgk pondok telefon ni...tapi sayang seribu kali sayang, telefon kat dalam tu dah takde, kalau tak, mmg aku dah posing kat dlm pondok telefon tu...terus buat pic profile wechat...ekekek...

antara bilik2 guest di SmokeHouse ni...kat atas bukit tu pun ada lagi...

ini pun salah satu bilik di SmokeHouse...

last but not least...gambar persekitaran SmokeHouse...yg bertenggek depan tu pun tgh snap gambar2 kat sini...bwk kamera gabak tu...
akhirnya nak mkn scone kat sini tercapai jugak....yeayyyyy!!!

so, kalau korang nak dtg sini atau terus nak check in sini, ni details dia: 


P.O Box 77, Tanah Rata,
Cameron Highlands
05-491 1215

29 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

wehhhh tak baik tau ko nokkk..saje je bagi aku terloiiiii tgk scone...mane aku nak cari sebelum beranak niiii??

Nurzakiah Hanum said...

terbaik la

♥ Wina ♥ said...

ok telan air liur tgk harga scone iteewww! ekekekekk

AnneRaini said...

harga scone lebih kurang harga mkn steak...seram mak nokkk..hehehe.

Aku gi ambik gambar je. konon2 sudah.

Nafira usof said...

dulu aku pernah makan scone kat ladang teh boh.. xsedap..keras.. :(
tengok ko punye scone tuh terliur pulak aku~

NM02 said...

menginap di smokehouse adalah impian aku nokssss

amirah said...

err...lapar scones.

JunAina said...

Alahai...kalaulah dapat duduk kat situ nokss. Tunggulah akak banyaaaakkkk duit eh.

Ann Ishak said...

belum pernah cuba lagi makan scone dekat Smoke House ni, asyik makan dekat ladang teh tu je :)

Amanda Suria said...

Telan air lio aku tgok ko mkn scone kat situ nok....sabar je la...

::NureeN:: said...

x tau plak kat cini ada scone...
ri tu lalu jerr... klau tau mmg singgah la.. huhu
kena g lagi nmpk gayanya nih
byk tmpt ko terjah yg aku x terjah hehhe

Ummiarissa Mahdi said...

saya pernah dulu ke sana,cari-cari hotel kebetulan penuh belaka...kononnya nak menginap sana.tanya harga ...mak oooiii mahal kemain...terus cancel nak tanya lanjut..

faraherda.razalan said...

Ish, mhl tu beb makan petang rege mcm tu. Klu nak mkn dpn ladang teh, g boh plantation la.

Cik Eka said...

waa kak sedap nampaknya scone dia tu. selalu makan scone kat restoran popeye je. hehe

wahida said...

faraherda: heheh...takpe nok, sesekali je pun..nak rasa English style katanya...hahahaha...

kesoma rai said...

exclusive gila tempat dia.. jeless..

aku penah rasa scone buat sendiri je..kikiki

Jumria Alimuddin said...

best gila hi tea tmpt2 mcm ni...tp penginapan mahal tul...memang sah tak mampu :(

ismaliana sulaiman said...

aku x jumpa pn tempat ni.. huhuu.. mujurlah aku pun dapat makan scone yg sedap..mmg target smpi cameron nak makan scone w'pun regenya sebiji RM4.50.. huhuuu...

Cho Zila said...

itu kekdahnyer kalau nak masuk situ bergambar sakan macam wahida yerk.. oo boleh dicuba.. sekali2 takperlahkan..

diana said...

PITAM TENGOK HARGA SCONE ..HEHEH

akubiomed said...

Rumah ala-ala koloni menarik.

Vee said...

wah ! dah mcm kat tpt org putih lak . impian nak ada garden camtu kat umah sendiri ... boleh ker ??? tak rajin pun benornya nak jaga ... tapi mmg bergaya lah hi tea kat tmn tuh ... fuyyooo ...

CaDLyNN said...

laa..boleh hi-tea kt sini ek..tatau..ahahaha...lalu je..

ezlinda hisam said...

wah...feeling2 english la ye.. terkejut tgk harga scones tu.. hehe..

cik_sue said...

wahh..bestnye cuti2 kat smokehouse kat situ..siap dgn scone lg..environment mmg best sesangat..

eima said...

lalu je selalunye . tak mampu kawe nk dok sini ...mkn kat sini pun cam tak mampu ... hihihihih

Biuty's Gourmet said...

scone dia nampak sedap. yg bilik2 lain tu harger samer gak ker?

wahida said...

biuty's gourmet: semua bilik antara harga rm400 - rm700 kekdahnya kak...

Biuty's Gourmet said...

samer harger ker?mahalnyer..mungkin kalau laki aku jdik jemaah menteri, bru aku dok situ kot, bukan semalam, bermalam2