nuffnang advert

Friday, July 19, 2013

Cuti2 Cameron Highlands: Boh Tea Centre, Ringlet

Assalamualaikum semua...
ok, dah habis dah n3 jalan2 Cameron Highlands aku ni...ni last n3 okey...mesti korang pun dah boring...hahaha...

 last destination kami di Cameron adalah di sini, di Boh Tea Centre, Ringlet...kami tak sempat pun pegi yg Sg. Palas tu...huhu...

 jalan nak mendapatkan Boh Tea Centre ni mmg lah azab...jalan kecik, berselekoh tajam dan agak curam...dan setiap kali selekoh kena bunyikan hon utk kenderaan lain tahu kita ada kat situ...
tapi bila dah sampai, best lah kat sini...

 terus tuju cafe...nak hi tea sebelum balik ke KL...

 adik2 ipar i yg gojes sedang berposing... :-p

 Nurul dan Chinta...

 rindu Chinta si mata bulat ni...esok kita jumpa ye sayang..kita buka puasa sup tulang kat rumah nenek...yeayyyyyy!!

 dlm ni ada mcm2 foods dijual..rambang mata dibuatnya...semua pun nampak sedap...

 butter cake...rm3.20
rasa dia biasa2 jer...

 strawberry cake...rm6.40...yg ni sedap nak mati...terbaik dari ladang!! 

 chocolate cake...tak tau berapa harga sbb yg ni Nurul yg order...
coklat kek ni  rasa dia  ni biasa2 je...

 firecraker sausage utk anak2...rm 6.20
pastu ada sardine puff, tapi tak amek gambar, gigit sikit dari Nurul punya...sedap giler weh sardin puff tu...aku ingat nak beli satu lagi utk bwk balik lepas kami jenjalan ladang teh, sekali masa nak beli, cafe dah tutup...huwaaaaa....sumpah aku kempunan...sampai sekarang aku terasa2 curry puff tu...nyesal gigit satu bite je...huhu...

 pas tu pulak aku order Teh Bukit Cheeding...rm9...
ekceli ada banyak jenis teh korang boleh pilih utk minum...korang tanya lah mana satu teh yg istimewa kalau korang blur masa nak order..yg aku punya ni, teh ni boleh diminum bersama susu atau gula...ada teh yang hanya boleh diminum hanya dgn gula dan ada teh yg hanya boleh diminum hanya dgn susu...yg aku punya ni boleh minum kedua2nya sekali...heheh...

 kami mmg penggemar teh Boh dari dulu lagi..tak pernah tukar jenama teh lain..buat teh tarik pakai teh Boh sedap tau!!

 berlatarbelakangkan ladang teh...

 all adik ipars yg gedik...kehkeh...

 nampak pintu kecik tu? tu tea shop...
ada byk pilihan teh dan souvenir boleh dibeli...

 apa lagi, serbuuuuu.....

 yg best kat sini sbb ada byk teh yg tak dijual di pasaran, dan hanya boleh dibeli di sini..aku ada beli teh yg kat tgn kiri aku tu...nama teh tu Palas Supreme..harga dia cuma rm16.70..beli satu lagi utk mak mertua jugak...kata penjual kat situ, teh tu asalnya dari daun teh yg paling atas, senang ckp yg ekslusif la...dan kalau minum selepas makan, ia berupaya mengurangkan kolesterol dalam badan...dan teh tu tahan sampai 2016 nnt...fuyyyooo... 

 yg Seri Songket ni pun aku ada beli...ada byk perisa...memandangkan aku dah beli teh perisa strawberry, lemon, orange dan grape kat MARDI (tapi teh Cameron Valley la), jadinya yg Boh ni pulak kami nak try perisa mango dan vanilla...satu tin tu harga dia rm15.40
semua perisa kami dah minum buat sepanjang sahur ni...sedap2 semuanya...

 honestly speaking, korang kalau nak shopping teh boh yg biasa ni, baik jgn beli kat sini, mahal dari harga pasaran kat luar...baik ko beli kat kedai dekat rumah ko...hahaha...

 masa ni dorang dah nak balik dah...dorang balik dulu, tapi kami stay sekejap sebab nak tgk ladang teh kat atas tu...stay la sgt kan...

 kami semua...
percutian dgn adik2 ipar yg tak dirancang...apapun, akak hepi bercuti dgn uolss...

 Nurul n family...gerammmm kat Chinta...notti tau dia tu...

 Mimi n hubby...org tgh masyukkk dgn bonus lebat dia...tu yg senyum sampai ke telinga tu...muahahaha...

 our family...
our sweet moments...

 lepas dorang dah balik  kami meneruskan perjalanan nak mendaki ke ladang teh...

 tgk tu jalan nak naik ke atas tu..tinggi tau...

 adik ni mmg tau, nak naik, tapi malas jalan...grrrrr...sudahnya daddy kena dukung sampai atas...

 pemandangan dari atas...siap berkabus...i like....
tak atas sgt pun...ni baru sekerat jalan je ni...

 aku ajak dorang turun...hahaha...tak larat mak jemah nak naik sampai atas...semenjak dah lama tak pi gym ni, badan dah tak fit mcm dulu...cpt sgt letih...huhu...
hoho, aku rindu gym!

 sementara tunggu daddy pi toilet sat...

 dan last sekali inilah pemandangan di sepanjang jalan nak balik...ohsem kan...

terbaik lah view...cantik sungguh!!
bye2 Cameron!!
kami balik melalui Tapah yg berpusing2 tu...Alhamdulillah anak2 ok je, takde muntah2...steady lah anak2 mama!!


Alhamdulillah, dpt jugak aku pegi ke Cameron setelah 20 tahun tak jejakkan kaki ke sana...dpt bwk anak2 sekali yg best tu...Cameron mmg best walaupun kengkadang sakit hati dgn jammed kat sana...hahaha....

24 comments:

AnneRaini said...

tak berkesempatan lg nak terjah ladang teh boh..harus dtg lg nampaknye..hehe

♥ Wina ♥ said...

waaaaa aku tak pernah pegi yang kat sini..selalu pegi sungai palas tue je

yang sg palas tu pun jalan dia hazab jugak beb..kalau time cuti lagilah..dah sama dengan jem kat kl nie ekekekekk

alaaa stok teh boh dah habis kat rumah..ni kena repeat balik cameron nie

:: Mrs.Eady :: said...

last pegi CH 7 thn lepasss...apekahhhh harus pegi lagi ni!?

Khai♥Rin : anies said...

sm la kita...peminat boh jg...tetiba tingat teh tarik waaarghhhhh

pena rozie said...

Jeles.... Bile blh nak sampai cameron ni.....

Nurzakiah Hanum said...

:)bestnya

akubiomed said...

Sudah banyak berbeza kilang Teh Boh. Kalau dulu pergi boleh lihat mesin proses serbuk teh old skool.

NM03 said...

Ya Allah.. bulat sungguh mata chinta. dia pakai celak ke tu noks... lagi la nampak bulat. geram aku tgk

adik ipar ko si mimi tu sekali pandang mcm norhaliza yunus aku tgk... betul tak

Vee said...

sungguh berjalan nih . biras saya ada juga beri teh perasa strawberi cameron . anak buah cukup suka . kejap jer dah habis ... heheheee

wahida said...

NM03: ha ah la, mcm norhaliza yunos...aku pun baru pasan...hahaha...

ha ah nok, chinta tu pakai celak, mak dia pakaikan...

ezlinda hisam said...

saya pun pernah pergi ladang boh ni dulu..best! nanti nak try gi yang satu lagi tu.. best blog akak!

whitecappuccino said...

kami dah naik sampai atas sekali kt sini.

Amanda Suria said...

Aku mesti repeat nok..x leh tahan tgok mata bulat si chinta tu..gerammm....

Nieda ramly said...

bulatnya mata Chinta

Rasp said...

berkenan dgn mata Chinta yg molat tu...
rambang mata tengok pilihan teh teh kat sana kan sis...

Fazleyatul Aini said...

bulatnya mata chinta ! macam pakai eyeliner

eda_ej said...

banyak gile teh kat situ..

dan tergoda dengan mata chinta.. serius geramm.. hehhee..

mamyharraz said...

saat aku memandang teh itu dituang kedalam cawan fuhhhh!! gugat iman ai nokkk

terus igidam nak ke camaron!
nak minum teh kt sana!
nak mkn scone!
nek nak nak ;)

khairul hassan said...

dh lama x p CH.


jom layan Uptown Tmn Selat Butterworth.http://www.gilamodified.com/2013/07/audioshow-uptown-taman-selat.html

Ummiarissa Mahdi said...

saya pun dah sempat ke sana,itu pertama kali saya jejak situ,walaupun dah berkali-kali ke cameron highlands..macam mana saya boleh terlepas tempat ni,kalau abang saya tak bagitahu,sampai ke sudah tak tahu...

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Nak cuba kesini la pulak... Selalu teman pegi yg kat gunung Brincang tu... jalan pun mencabar...

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Jemput la follow blog teman yg tak seberapa tuu... teman dah follow blog awak...

eima said...

besarnye mate .... hmmm tu mak die bubuh celak ke mmg die nye mata gitu tu ???

aku p separuh jalan je ari tu ... tank sanggup wei nk naik ke ladang teh tu ... ade 2 eh sg palas tu kat mana yg ringlet tu mana lak ...hmmm

GREENJADE said...

naik atas ni sure feeling ala2 ombak rindu kans..hihihi

mmg best bila dh smpai puncak..masa nk naik ikut selekoh2 tu aku pun ngeri nk pandang ke jurang ..rela ngadap lantai jek akakakakaka