nuffnang advert

Wednesday, May 8, 2013

Cuti2 Semarang: Quest Hotel, Semarang

Assalamualaikum semua...
weeehuuu, lama giler tak update...tima kasih la pada yg ternanti2 kan n3 baru blog ni...siap ada wasap tanya kenapa lama tak update...huhu..terharu sungguh...

lama tak update bukan sebab apa, bz mencari supir last minute...selain drp bz kerja...pas tu terus fly ke Semarang dan Jogjakarta...pergi bertiga bersama kak Dee dan sorang lagi kawan kak Dee, Ina...satu ofis ngan kak Dee...
beberapa hari nak terbang, ada beberapa masalah yg timbul...tapi malaslah nak cerita kat sini, kami bertiga je lah yg tahu...biarlah menjadi memori indah buat kami bertiga...kehkeh...

sampai di Semarang, supir pick up kami kat airport, terus bawak kami ke Hotel Quest yg mmg dah dibook dari Malaysia lagi...
memandangkan flight kami ada masalah, (festaim naik kapal terbang yg terpaksa u turn..huhu...padahal dah terbang 15 minit di awan biru...Alhamdulillah, x jadi apa2 sepanjang u turn tu....dlm hati tak putus2 berdoa...) jadinya kami sampai lewat di Semarang...sampai je dah dekat waktu solat Jumaat...jadinya supir drop kan kami kat hotel dulu, sementara dia pi solat Jumaat, lepas habis solat, dia pikap kami balik utk keluar lunch....so, ini lah hotel kami...

 hotel yg terletak di tengah2 kota Semarang...

 entrance hotel

 lobby

 boleh tahan besar lobby hotel ni

 trip kali ketiga bersama kak Dee selepas trip ke Melaka dan Jakarta-Bandung...trip dgn kak Dee ni mmg best, tak boring sbb dia ni byk bercerita dan boleh bertolak ansur dlm byk hal..

 memperkenalkan, my new friend, Ina...Ina ni dah terbang ke mcm2 negara...jeles...dia ni sebenarnya kawan ofis kak Dee, so, automatik lah jadik kawan aku kan...hehe...mula2 rasa gusar jugak, takut aku tak serasi dgn member baru ni, maklumlah, kalau nak travel ni, biar kita travel dgn org sekepala dgn kita...oh, thank God, Ina ni mmg mudah mesra dan sempoi orgnya,,,kalaulah diberi peluang travel sekali lagi dgn Ina, dgn lajunya aku NAK!!

 bilik kami, bilik ni harga dia rp291,852 bersamaan rm90...tanpa breakfast, jadiknya breakfast kami dlm bilik je lah...mkn roti berjemaah...
kat sini kami tambah extra mattress, so, kami kena tambah rp100,000 bersamaan rm31...kat sini je kami amek extra mattress, lagi dua mlm kami kat Jogja, kami tak amek pun extra mattress, kami tidur bertiga berhimpit atas katil...nak lebih mesra gitu kekdahnya...hahaha...

 eh, ada flash pulak...kehkeh...
aku suka bilik ni sbb luas dan bersih...wi fi pun ada dlm bilik...so, ber wechat lah aku ngan hubby dan anak2...

 tv ni bukan tgk sgt pun...mcm biasalah, kami ni jenis kalau travel, mmg tak lekat dlm bilik...kita explore habis2 tempat org...

 bilik air, toilet bowl belakang pintu, sebelah kanan ada shower...

 swimming pool


 3 bini orang travel bersama, seiring, sejalan, sekepala...

 tak dapat mandi pool, cekur2 air pun jadik lah...kehkeh...

sementara tunggu supir pick up kami, posing dulu kat lobby...supir masa tu lewat 5 minit...oh, knowing me, org tak punctual ni aku tak berapa gemar......so, kenalah bagi warning....nasib baik dia say sorry, lepas tu dia tak buat dah lambat2 ni...bagus...nnt n3 supir, mcm biasa aku akan buat n3 khas last sekali...orgnya kelakar tau...nnt lah aku citer ek...


so, kalau korang nak check in hotel yg murah dan bersih ni, ni details dia:

Hotel Quest Semarang
 Jalan Plampitan No. 37 - 39
Semarang, Central Java 50138
t: +62 24 3520808
e: SemarangInfo@Quest-Hotels.com


31 comments:

atty's said...

beshnyalah travel ni..tak sabar nak tunggu next entry

Chik Att said...

ko memang kelasss ... kalau buat travellog ....

azi said...

Wahida...
seronoknya jalan-jalan lagi.....akak tunggu cerita seterusnya....:)

Khai♥Rin : anies said...

hotel yang:
murah = bonus
luas = extra bonus
bersih = extra extra bonus ;-)

Lya Colours said...

flight u turn? first time dengar hehehe

wahida said...

lya colours: ko festaim dgr, aku festaim merasa...kehkeh...Alhamdulillah takde apa2 nok...seriau mak jemah bila pilot ckp kena u turn balik...huhu...

Nafira usof said...

wahhh.. syoknye~
meronggeng lah ko kat sana noks~

izwa said...

cantik nyer hotel nok!!!!puas hatiii...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Flight u turn kenapa? Eh tu dalam bilik air hotel tu dia letak air mineral ke?

wahida said...

nurulhuda: flight u turn sbb ada masalah teknikal katanya...tak tau sebenarnya kenapa...tapi agak cuak gak la...huhu...

ha ah nok, tu mineral...aku pun konfius kenapa dia letak mineral dlm tu...ekekek....

JaSSNaNi said...

canteknye hotel.. selesa sungguh.. banyak lak tu ruang santai.. :) seronok ye..

Daddy Ziyyad said...

not bad hotel dia nok...

aku terus google nak carik kat mana semarang ni..haha

m.u.l.a.n said...

best best...!!!

wahida said...

daddy ziyyad: kahkah...semarang ni bukan dlm list jalan2 aku sebenarnya...kalau masuk list pun adalah jogja sbb nak tgk borobudur tu, tapi bila dah sampai semarang, best tau tempat tu...byk je tempat sejarah kat situ...masjid agung semarang adalah paling ohsem!!

abghani said...

enjoy yr holiday

ieda immi said...

enjoynyeee dik !
jeless akk nie

dah banyak tertinggal nie .. ;)

amirah said...

ko nyer travelog memang terbaekkk..!!

NM03 said...

hi ina, saya mek jah, kawan mereng kak jah. hehehe

wahida said...

ieda mimi: eh, tak tertinggal pun kak, baru start travelogue hari ni...

NM03: bodo la heh...hahaha....

Ratu Hatiku said...

Bestnya.. cantik hotel nie..

eima said...

hotel yg cantek ... asek jalan je jeles

Qhaifa Nur said...

bertiga je ke...
tak sabar nak tahu lagi nih...

Rinna said...

Bestnyaa jln2 ke semarang yer.. :)

Rapunzeel Cikilolo said...

woo...

melancong lagi

:)

hepinye...

Amanda Suria said...

Kalau tambah aku kat situ sure best kan?

Nieda ramly said...

patutlah sonyap jo...

Tihara said...

bestnya dia fly lagi, seronok tengok pic kat sana..tewingin nak gi :)

seharum kasturi said...

tak sabar nak unggu episod seterusnya ...

norhidana miswan said...

ngn harga sebilik rm90 ko dpt mcm hotel 3-4bintang kt malaysia kak, cantik betul dhla blik bersih, luas gk ngn swiming pool tu pun cantik

Fiza Rahman said...

Scary tu kapal terbang buat u-turn.

Cantik hotel ni.

Eye_nee said...

Aduhai..kapal terbang u-turn???..seram ni noksss...90 henggit ada swimming pool bagai..bilik besar..cantik..berbaloi ni sis....ok teruskan lagi...