nuffnang advert

Thursday, May 9, 2013

Cuti2 Semarang: Lawang Sewu

Assalamualaikum semua...
lepas makan, terus kami ke Lawang Sewu...antara tempat bersejarah di Semarang ni...
bak kata org, kalau dah sampai Semarang, silalah singgah di Lawang Sewu ni....

Lawang Sewu...gigih aku snap dari dlm keta...cis, nyebok je tau bas neh...huhu..
besar nok Lawang Sewu ni....
dari luar nampak gah je kan...

cer masuk dalam...bangunan dia agak scary uolllsss...
dibina pada tahun 1904 dan siap dibina pada tahun 1907..

dibina khas utk pentadbiran kerajaan Belanda...ada tempat bwh tanah lagi...tapi kami tak pegi la...bawah tanah tu lagi scary katanya, ada blogger ada amek gambar hantu kat bwh tanah tu...huhu....
bawah tanah tu lah tempat penyeksaan tahanan..

lorong yg muram....besar weh tempat ni....


Lawang bermaksud = pintu
Sewu bermaksud = seribu
diberi nama Lawang Sewu sbb kat sini byk sgt pintu kekdahnya...tapi tak lah sampai seribu pun...


jendela yg besar dan tinggi...tingkap pun byk sgt sampai tingkap pun dorang anggap pintu...

carik jugak kot ada FM kat sini, hampeh...

ini semua poyoooo....hahaha


kami masuk dlm salah satu bilik....dalam bilik ni pun dah ada berapa byk pintu dan jendela daaaa...

scary pulak bertentang mata ngan kak Dee mcm ni...hahaha...

kat luar ada jual gambar2 lama Lawang Sewu...

nasib baik masa kami sampai sini, Lawang Sewu ni ada event Harley Davidson nok...takde la sunyi sepi sgt nak masuk Lawang Sewu ni....
tapi disebabkan ada event ni jugak lah, kami tak dpt explore Lawang Sewu ni habis2...segenap ceruk ada booth Harley ni....huhu....

p/s: sayang, kalau sayang tgk motor2 ni sure sayang teruja kan?

sekarang tempat ni dah menjadi pejabat pentadbiran Kereta Api Indonesia...


minah ni mmg giler dgn Harley Davidson....



masuk Lawang Sewu ni sebenarnya tak payah bayar pun, tapi kalau korang nak ada org bagi penerangan, kena bayar lah...kami tak kuasa nak amek guide bagai...huhu...

dibuka dari pukul 7 pagi hingga 9 mlm
so, kalau korang ke Semarang, masukkan tempat ni dlm list wajib korang okeh....

22 comments:

Lya Colours said...

scary pulak tengok tempat ni

:: Mrs.Eady :: said...

cer masuk time nak dekat maghrib..oh hoooo........mendebarkannn :D

atty's said...

kty dok cari2 hantu dlm setiap gmbr ..kot2 ado..hehehehe

Khai♥Rin : anies said...

kosong gitu je? x de perabot or apa2 artifak ke..

wahida said...

khairin: mmg kosong je tempat ni...Lawang Sewu ni asal dia ofis Belanda zaman dulu...dah ditinggalkan dan jadi pusat pentadbiran keretapi Indonesia sekarang ni...
tempat ni jadi menarik sbb ada byk pintu dan jendela...tp kami tak explore habis tmpt ni sbb ada event Harley tu...huhu...

Daddy Ziyyad said...

so zaman dulu lawang sewu ni fungsi dia apa nok? ala ala penjara?

wahida said...

daddy ziyyad: bangunan besar ni adalah ofis Belanda nok...kat bwh tanah tu ada penjara dan tempat menyeksa tahanan...

eima said...

sekali tgk cam kat KL tu tmpt ketapi tu ...

eMMe said...

best jadi kak Ida..jenjalan je...

Dee said...

tau kau takut kena tenung gitu..hihihi...

norhidana miswan said...

ptt akak pg tmpt yg bwh tnh tu baru lah nmpak real, dh mcm trip ghost story lak kan...

yelah lawang sewu tuh seribu pintu... mmg la nampak banyak beno pintu kt situ...

wahida said...

norhidana: kalau ada laki aku, sure aku masuk bawah tanah tu nok...

My name is Wanita, and this is my story... said...

salam singgah.

seronoknya jalan-jalan :)

Nieda ramly said...

punya besar gedabak bilik tu.

ieda immi said...

cantik2 tmpt nie dikk
memang menarik dan penuh sejarah , sejarah lama ..

x menahan tgk motor tuu ;)

RYS AREESA NASIR said...

huish, bejalan aje minah ni hu hu... ni kalau bawa bebudak, diorang dok lari main nyenyorok, jumpa ke tak cari nanti ni... hish... betul cam scary... heh heh...

akubiomed said...

Sekali pandang bangunan-bangunan tersebut seperti mendapat sentuhan seni bina Belanda.

Gentleman Frog said...

salam,

mahal tiket, 10000 ribu tu..

the girl that changed my lfe

wahida said...

akubiomed: ni mmg bangunan kerajaan Belanda pun nok...

gentleman frog: duit kita rm3 je...heheh...

JunAina said...

Tempat seram2 ni fikir banyak kali akak nak pergi.

Amanda Suria said...

seronoknya korang...ai is jeles...

mamyharraz said...

scary tgk kawasan dia kan..
tp nilah adventure nya kan nok hehe