nuffnang advert

Friday, May 17, 2013

Cuti2 Jogjakarta: Kawah Sikidang, Dieng Plateau

Assalamualaikum semua...
lepas kami bersejuk2kan di Telaga Warna yg cantik tu, kami ke Kawah Sikidang...masih lagi di Dieng Plateau...

 dari kejauhan dah nampak kawah gunung berapi...nampak tak?? 
dari kejauhan hanya nampak hamparan tanah tandus dikelilingi bukit2 dgn kolam yg terus menerus mengepulkan asap di hujung sana..
dari sini dah ada bau belerang...

 kami nak mendekati kawah ni...supir bwk kami ke sana...

 tapi berhati2 masa nak mendapatkan kawah ni...tanah dia ni agak bahaya sikit...kalau silap langkah boleh tergelongsor...

 dah dekat makin kuat bau belerang...oooo, tak tahan aku...
beberapa meter dari sini ada peringatan supaya berhati2 dlm melangkah, serta larangan menyalakan api dan membuang puntung rokok...

 ini lah Kawah Sikidang...diberi nama Sikidang kerana semburannya selalu berubah2 tempat seolah2 si kijang yg sedang melompat...

 see, nampak kawah yg sedang menggelegak tu? scary kan..dulu ada sorang pengunjung yg nekad mengambil gambar di bibir kawah, tapi malang, kakinya terperosok jatuh...ketika diangkat kakinya, kulit kakinya sedang meleleh dan tinggal tulang je...huhu...ngeri...

 sbb tu pentingnya kawah ni dipagar...

 tapi ada view yg cantik jugak kat sini...

 bau belerang yg sgt kuat...teringat pulak kat Kawah Putih, Bandung tu...tapi honestly, Kawah Putih lagi cantik la...tapi aku rasa belerang di Kawah Putih laaaagi menusuk ke dada aku rasa...

 jgn ingat ni embun ke, awan ke apa ke, kahkah...ni adalah kepulan dari kawah gunung berapi...

 terdapat jugak kawah kecil kat hujung tu...tu sbb nama dia Sikidang, mcm aku cerita tadi, kawah ni air dia tersembur, tu yg mana2 pun boleh nampak kawah2 kecil yg sedang menggelegak...

 kami parked keta nun di hujung sana...kat sana lengkap ada tempat penjualan...tapi masa kami sampai semua kedai dah tutup...dah pukul 5.30 ptg dah waktu ni...itu pun mujur ada penjaga kawah ni bg kami pi tgk jugak Kawah Sikidang ni...gigih dia tunggu kami sampai kami habis bergambar...heheh...

 salah satu air kawah...

 cantik lah bukit kat sana tu...

bai bai Kawah Sikidang...kesian dia, sorang2 kat sana...haha...



di Dieng ni ada pelbagai lagi jenis kawah, ada Kawah Sileri, Kawah Sibanteng, Kawah Sinila dan mcm2 lagi kawah la heh...kat Dieng jugak ada Air Terjun Sirawe, Candi Arjuna, Sendang Sedayu dan mcm2 lagi tempat menarik boleh dilawati...tapi sayang, masa sgt mencemburui kami...huhu...

29 comments:

Nafira usof said...

waaahhh.. boleh pergi sedekat itu.. mmg bertuah lah ko boleh melawat ke tempat2 cam nih.

nok, yang menggelegak dalam kawah tu air ke ape??

Lya Colours said...

wah memang best la. harap2 satu hari nanti dapat sampai sana

Dee said...

aku rasa kita pun terlompat2 mcm si kijang sbb terpijak airnya yg panas..kehkehkeh..akulah tu..pakai kasut nipis sgt..hehehe..

Cik Yatt said...

bestnye berjalan

atty's said...

seumur hidup kty belum pernah lagi tgk kawah gunung berapi secara live..bila lah ada kesempatan.

diana said...

panas ke sejuk tempat tu...ada rasa bahang2 ke??

akubiomed said...

Wah beruntungnya dapat melihat kawah gunung berapi secara dekat.

wahida said...

nafira: tu kawah gunung berapi nok...air berisi debu gunung berapi kekdahnya...

wahida said...

diana: tak panas, tak sejuk...tak bahang...cuma bila dah dekat dgn kawah tu, sesak dada jugak la...huhu...sbb bau belerang...

NM02 said...

scary plak aku dok bayangkan kawahtu ditengah malam dengan keadaan menggelegaknye...

AnneRaini said...

jeles nok aku tgk cerita2 pengembaraan ko ni...tahun ni aku kena kuarantin jalan jauh2..huhu

Nurzakiah Hanum said...

seram plak

Qhaifa Nur said...

bahaya juga tempat ni, kena berhati-hati...
macam tuh rupanya kawah gunung berapi..

Daddy Ziyyad said...

apsal korang aja yg ada nok? pelancong lain takdak ka?

patotnya korang bawak telur..
bleh rebos telur...hahaha

Fiza Rahman said...

Bestnya. View pon cantik.

wahida said...

daddy ziyyad: kan aku ada ckp kat situ, kami sampai sini dah lewat nok...pengunjung semua dah balik...ini pun gigih penjaga kawah tunggu kami...huhu...

ieda immi said...

wahh cantik nyee view2 dia..
hurmm ;)

amirah said...

rebus telur best ni..huhu

Tihara said...

cantiknya views gunung tu kan wahida :)

Azian Elias said...

next time lah baru akak boleh ke sini.. tapi bilaaa????eemmm

CaDLyNN said...

cantik!

Amanda Suria said...

masyaallah...cantiknya ciptaan allah...

RYS AREESA NASIR said...

Auch, kaki tinggal tulang? Adoi...
Baru nak tanya tu awan ke asap...
Tak bahaya ke sis pi kwsn tu? Adventurous sungguhlah...

Ally said...

Huh! Ngeri lah datang sini. Sampai cair kaki dia masuk dalam kawah gunung berapi. Oooii... Bau sulfur tu pun...
Baru tahu camni rupanya bila pegi dekat kawah yang berasap tu...
Thanks for sharing ;)

mama ila said...

cantiknya pemandangan kat sini..salam kenal..ila follow sini yer

agungpriyatmoko.blogspot.com said...

Tak singgah candi dieng wahida? Akhir2 ini kawasan dieng sedang meningkat aktifiti vulcanicnya,bagi tourist diharap berhati2...

LadyHas said...

cantik nye tempat ni...

Jati Wijaya said...
This comment has been removed by the author.
Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
Day 4
Drop airport

Harga bermula dari: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb