nuffnang advert

Wednesday, May 22, 2013

Cuti2 Jogjakarta: Jalan Malioboro

Assalamualaikum semua...
sekarang kami nak shopping pulak kat Jalan Malioboro...sekali pandang mcm Marlboro pulak kan...kehkeh...
tempat shopping paling femes di Jogja ni...

 ala, bukan shopping apa pun sgt, nak cuci mata je pun...nak beli barang yg di target, chow la, sbb kami mmg kesuntukan masa sgt masa ni...

 Jalan Malioboro ni, malam pun bukak, kata supir sampai pukul 12 mlm, tapi masa kami sampai kul 10 mlm, dah clear dah...hahaha....
terbahagi kepada dua, ada yg peniaga kaki lima, ada yg kedai proper...biasalah, kedai kaki lima boleh tawar la...

 salah satu lorong...

 gerai mkn kat celah2 lorong ni pun byk...

 antara baju batik yg dijual...

 beca ada di mana2 di kota Jogja ni...

 tapi jgn expect peniaga kat sini beradab semuanya...kalau tak jadi beli, ada peniaga yg menyumpah uollss....so, bertabah la...

 t shirt adalah paling banyak dijual kat Jalan Malioboro ni...

 tas tangan batik ni pun menarik...

 kat seberang jalan pulak adalah Pasar Beringharjo...masih lagi kat Jalan Malioboro...



pelbagai pilihan keychain...rambang mata dibuatnya...tapi nak cari FM kat sini agak payah...korang kalau nak carik FM kat Jalan Malioboro ni, korang masuk ada satu toko ni, nama toko tu 'Mirota Batik-Hamzah Batik'...tapi kat situ FM agak mahal la, lagi satu kat situ tak boleh tawar harga sbb harga tetap...huhu...
kalau mcm aku, FM tu wajib beli lah, tak beli serius nyesal kot...huhu...toko ni berdepan dgn Pasar Beringharjo...

 kedai ni sebenarnya gelap, tapi dgn kuasa flash, gambar terang la...aku pelik dorang boleh mkn kat celah2 lorong yg sempit dan panas ni...gelap pulak tu...tak rimas ke noks...


mak aku kirim batik jawa asli...aku beli dua helai kat sini...mula2 makcik ni tak nak bagi tawar harga nok...tapi biasalah, kami buat2 nak carik kat kedai lain pulak, terus dia panggil kami balik...then, dapatlah aku dua helai batik jawa dgn harga rp100,000 bersamaan rm32 gitu...so, sehelai jatuh rm16...
murah kan, dah la batik lukis tangan...

 kami beli batik jawa ni kat Sido Mukti ni...mula2 susahnya kami nak cari kain batik jawa ni...jenuh jalan, tanya peniaga lain, baru tau, rupanya kat Pasar Beringharjo...so, kalau korang nak cari sesuatu tempat, jgn malu bertanya okeh...ye lah, kita tak biasa tempat org, kena bertanya lah...

 ntah apa mbah ni jual...mcm sagu gula melaka pun ada...heheh...

 jual beli emas pun ada kat sini...

 kat sini jugak uols boleh naik kereta kuda...

Ina shopping t shirt banyak kat sini...aku tak beli lah, sbb dah beli t shirt kat Borobudur hari tu...



shopping kat Bandung ngan Jakarta jugak best kot...

35 comments:

lieyalatif said...

alamak ye ke noks siap kene sumpah kalo tak beli..seram plak camtu kan...dah le kat negara org....

betul tu noks skrang ni kalo pi bercuti wajib beli FM ngan tshirt ade tulis name tempat tu....haaa baru lengkap gitu percutian heheehehehh

Lya Colours said...

erk ! saya kalau kene sumpah mau lari balik menangis hahaha. scaryyy

JunAina said...

Kalau akak t-shirt tu wajib beli. Wahida ko buat akak teringin je nak jenjalan sana.

:: Mrs.Eady :: said...

erks....penuh aiihhh corak batik!semak plak mata aku..hahahaa...

Nurzakiah Hanum said...

best kan shopping situ

wahida said...

mrs eady: kat sana mmg terkenal dgn batik jawa nok...so, sana sini mmg ko akan jumpa batik la...

Kakzakie said...

Kakak pun suka kain batik sana sebab kainya halus. Kalau buat kebaya pun cantik beli 2 helai satu utk baju satu utk kain...

lizz said...

baju batik purple tu lawa...murahnyer 16 hinggit tu kain batik...

Khai♥Rin : anies said...

igt kan mcm FO...tp jual cara mcm ni best jg..agk2 ada x lbh 1km panjang tmpt ni?

atty's said...

lawa lak tshirt yg ina tgk tgk tu..

kty pun takut gak makan kt kedai celah2 tu..takut tertiba ada perasa tambahan :)

norhidana miswan said...

comei2 lah slipar kt situ kak hehehe... tshirt ngn clutch tu pun lawo2....

Dee said...

huh..orang malaysia! Akulah yg kena maki tu..eh..x sedekah pun kena maki gak kan..dahsyat orang Jogja..eh..x semualah..sebilangan kecil aje..

sudipVSsenduk said...

ko tak cuba jamu kocok nyah?

wahida said...

sudipvssenduk: jamu? huwaaaaaa...x lalu saya kak...kalau laki saya sure dia try...hahaha...

Sue-Rya Qistina said...

kt negara luar kalau kita dah bertanya tapi x membeli, mmg kena sound la dgn tauke tu. ada yg kedekut x bole kurang harga pun. huhuhu

ieda immi said...

key chain banyak kan ..
tmpt macam nie sama mcm di jakarta dulu akak gi
nak cari Fm punyalah payah , last2 kami beli di airport .. keychain berlambak ..

aduhh banyak pilihan .. rambang mata , nie kalau bawak ongkos banyak sedap lerrrr ;)

NM02 said...

deretan kedai tu mcm kat rantau pjg plak. bila nak ke kelantan plak noks??





amirah said...

kalau kita maki dia balik, apa jadi ek..hehe..cantik2la batik tu. kalo dapat gaun arissa selai ni cantik ni. pastu kalo laki ai tengok bab2 batik ni mesti nak beli songkok batik jawa tu..hehe..

wahida said...

NM02: i will..InsyaAllah...

amirah: kan, teringin jugak nak maki balik, nak tgk apa jadik...haha...tapi giler ko, kita kat tmpt org, kang tak balik malaysia kang....huhu...

Rasp said...

memang wajib beli fm & tshirt kan...
kalo tak jumpa memang rasa tak lengkap jer kan...
cam i ke pasarbaru tu laa...
uwaaaaaaa memang takde fm dia tau...
see sampai hari ni teringat2....

cantik batik jawa tu sis...
lawa plak tu....and regenya pun murah.....

scary lak bab2 kena maki....
tak suka kalo camtu....
macam spoil mood gitu...

Kesuma Angsana said...

fuh best giler shopping tu.. silap sebut jadi malboro ler pulak yer hehehe

JaSSNaNi said...

owh tidak... sampai ada peniaga yang menyumpah kalau tak jadi beli? gerun dengar tau...
tapi serius, batik jawa yg lukis tangan tu, u beli cuma rm16 pcs.. murahhhhh!!!!!

HeNRieTTa JoSe said...

Byknye pilihan...maw rambang mta rietta nk sopping....

wahida said...

jassnani: murah kan...tapi serius kena pandai bargain la...kalau tak, jgn harap nak dpt harga gitu...huhu...

Masya said...

macam² ada.. rambang dibuanya...

eiela said...

seronoknya berjalan-jalan

Nafira usof said...

kalo aku pon wajib beli FM~
x lena tido kalo x dapat seketul~

:: Cik Viva :: said...

rambang mata tengok, kalau nak pg "MARLBORO" kena bwk duit byk sket ni..hehee

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Amanina Mads said...

banyaknya barang.. rambang mata kalau nk beli

siti alfakhishah aman said...

jawa trademark mesti batik..

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

tentu rambang mata kan...banyak sangat barang2 kat situ..kain batik tentu barang yg mesti dibeli ye tak..

ros_reeza said...

nak kain batik jawa tu.. hihi

akubiomed said...

Silap hari bulan borong dekat sini. :-)

Anonymous said...

Assalam, saya mahu minta no tel supir di sana