nuffnang advert

Tuesday, May 21, 2013

Cuti2 Jogjakarta: Istana Air Taman Sari

Assalamualaikum semua...
meneruskan perjalanan ke Istana Air Taman Sari..
tempat wajib singgah sebelum pulang ke Malaysia...aku nak tgk sgt kolam istana di raja ni...


dah sampai....yeayyyy!!!

Alhamdulillah...cuaca sgt menyebelahi kami ketika ni...boleh posing puas2 kat sini...

jelir jangan tak jelir

3 hulubalang istana air...kehkeh...

nak masuk sini kena bayar rp7,000 bersamaan rm2.20...kalau bwk kamera masuk kena tambah lagi rp1,000 bersamaan rm0.30 sen...so, sorang cuma kena bayar rm2.50 gitu...best best...murah je...

suka tgk airnya...hijau je....like....damai gitu...

Istana Air ni berada dlm lingkungan Kraton sebenarnya....tempat sultan bersemayam adalah di Kraton, citer pasal Kraton, aku update kendian, ni cuma tempat lepak sultan atau tempat rekreasi sultan satu family kekdahnya...

dayang2 istana akan menari2 dan mandi dlm kolam ni...sultan akan mengendap dari atas menara tu...dan dia akan pilih sorang dayang mana yg best utk mereka mandi berdua lak lepas ni...

sultan akan bawak dayang mandi bersama dia kat private pool dia ni...huhui...scary kena mandi ngan sultan....

taman sari ni dibina pada tahun 1758 oleh Pangeran Mangkubumi yang kemudian dikenali dgn Hamengku Buwono I...

lebih dikenali dgn 'Perfume Garden' kerana banyak bunga yang berbau harum ditanam di kawasan ni katanya...


selain menjadi tempat lepak raja, taman sari ni jugak adalah satu benteng pertahanan drp musuh2 dorang dan tempat meditasi bagi raja jugak...


senibina yg menerima pengaruh dari Hindu, Buddha, Jawa, Portugis dan Eropah...


sekitar sini jugak ada tempat mencanting batik dan pelbagai kraftangan...

tapi tak banyak kedai bukak nampaknya...

pintu utk masuk bawah tanah...

kurang pasti tempat apa ni, tapi sekarang kami berada di bawah tanah la...

sekarang kami nak naik atas menara pulak...curam giler weh tangga tu...

pemandangan dari atas menara...tempat sultan skodeng dayang2 mandi....heheh...




p/s: bertabah la korang, ada beberapa lagi n3 Jogja, bosan kalu, pangkah saja blog ni...kehkeh...

25 comments:

JunAina said...

Cantiknya wahida...gambar2 tulah bukan ko noks...ahahaa...

lieyalatif said...

aku suke pic hulubalang istana tu hehehehe...hulubalangnye ganteng2 banget deh hahahahaah

beb, aku tgk tempat die agak scary kan....tapi aku terbayang mase zaman kegemilangan kat situ sure cantik jek kan ...aku terbayang2 sultan mandi dengan ditemani gundik2nye ...ehhh heheheheehh

Lya Colours said...

corat coret? hihiihi

Dee said...

orang yg panjat tu kan..mujur tangga tak patahkan..dah bunyi kriuk2..risau gak aku..kehkehkeh..kot patah..kena ganti an balik..sultan murka..huhu..

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

Rasp said...

tak naik ketumbit lak mata sultan tu skodeng dayang2 kan hahahahahaha...opppss...

Tina Othman said...

Haha sultan skodeng org mandi, bestnya

atty's said...

tak bosaan pun ida..besh je..kty baca..
lagi tengok gambar2 semua..

:: Mrs.Eady :: said...

ehh kenapa aku rindu entry ko bercuti dgn en.wan nie..ahahahaha...

Khai♥Rin : anies said...

istana ni berdekatan dgn rumah org ya?

NM03 said...

menarik weh tmpt ni

wahida said...

khairin anies: haaaa...pandai ko...istana ni dikelilingi dgn rumah org...

Torviewtoronto said...

beautiful pictures

norhidana miswan said...

sultan dulu2 gatai tul, sekodeng dayang bagai... permaisuri redha je...

tp mmg tempat tu cantik n msh terjaga lg... tp seram lak nk naik tangga tuh kak... kalu aku comfirm tak sampai atas heheh

Sue-Rya Qistina said...

nampak menyeramkan je tempat tu kan kak. murah giler harga entrance kt sana

Qhaifa Nur said...

masuk tempat lama macam ni seronok wahida...
dah masuk baru tahu keadaan dalamnya..cantiklah

Ratu Hatiku said...

cantik gambar 3 hulubalang istana tu.. :D

Kesuma Angsana said...

nice place yer !

amirah said...

kalau ada demonstrasi mandi manda tu kan ke best..kekeke..pastu leh join sekali ke..hehehhe

Kakzakie said...

Nampak kreativiti org sana terserlah banyak dalam N3 wahida ini..

:: Cik Viva :: said...

corat coret tidak dibenarkan ya...hehe

eima said...

aku suka sejarah tmpt ni ...syok nye jd sultan dpt main ngan dayang .. hari2 bertukar ... muahahahha

Nafira usof said...

aku pon rasa seram gak bila ko tulis dayang kena mandi ngan sultan.. kalo sultan tuh hensem cam sultan terengganu aku leh terima lagi.. cuba kalo cam tettttt! errkkk.. seram!

Rinna said...

Cantik2 gambar2 yang diambil tuh.. :)

akubiomed said...

Seni bina yang hebat.