nuffnang advert

Monday, May 20, 2013

Cuti2 Jogjakarta: Batik Beteng

Assalamualaikum semua...
Pagi2 hari last day kami dah check out...flight petang, jadinya sempat terjah beberapa tempat lagi sebelum balik ke Malaysia...pulun jangan tak pulun...haha...
masa on the way ke Taman Sari, aku singgah jap kat Batik Beteng ni...

 Batik Beteng ni tempat mencanting batik kekdahnya...dorang semua tak turun dari mobil, aku je turun snap gambar kat dlm Batik Beteng ni...

 masuk je kat sini, sunyi sepi je dorang...ye lah, fokus nak mencanting batik kekdahnya takkan nak hu ha hu ha pulak kan....hahaha...
tapi mintak izin nak amek gambar dorang, dorang ok je...

 cantik2 batik yg dorang canting ni...lukis tangan beb...kagum...kebanyakan kita punya batik kan pakai cop je gitu...aku ada beli batik jawa lukisan tangan ni utk mak aku...beli dua helai, tapi bukan beli kat sini la, beli kat Jalan Malioboro...citer tntg Jalan Malioboro aku update kendian...masak la korang, byk lagi n3 Jogja aku ni...bertabah je la...kehkeh....

 batik yg ni pun cantik...tapi gambar blur pulak...adoi la...

 huhui...gigih betul la dorang ni...kalau aku yg buat keje mcm ni, sure aku dah merempan2 sbb tak sabar...
ooohhoo, aku kagum dgn org yg mampu dan sabar buat keje ni...

bahan2 dan alatan utk mencanting batik...



ok, pas tu berdesup kami ke Taman Sari...kejar masa...

27 comments:

akubiomed said...

Batik Jawa hasil tangan dengan mengunakan janting tentu mahal harganya berbanding cetakkan.

Khai♥Rin : anies said...

brape sehelai kain batik ni?

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

Rapunzeel Cikilolo said...

aku suke batik...

mesti ada yang cantik2 kan...

ieda immi said...

bestnya dpt tgk org buat batik live macam nie .. ;)
cantik2 lak tuu

Eye_nee said...

sabar nya mereka....agak2 berapa harilah nak siapkan sehelai batik ni..

wahida said...

akubiomed & khairin: mmg agak mahal, tapi saya tawar2 masa di jalan malioboro tu...saya dapat dua helai rp100,000...

ieda immi: kan kak, saya pun suka dpt tgk buat batik tangan live mcm ni...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...
This comment has been removed by the author.
lizz said...

kemain teliti lagi dierang mencanting...kagum...lawa laktu...

diana said...

kalau beli kat sini lagi murah ke apa??

eima said...

aku ade sehelai dulu .... tp dah kena rembat sbb tinggal kat opis...sedey

wahida said...

diana: tak pasti la nok...tapi dorang tak jual kot sini...ni tempat mencanting je...

Dee said...

ada kedai dia kat sebelah..kau tak nmpk nok..aku dok dlm mobil je nampak..giler pemalas nak turun pagi tu..kehkehkeh...

atty's said...

sama lah kty pun bukan jenis yang sabar..lepas tu jenis cepat boring ..

NM03 said...

ko bayangkan kita yang tgh mencanting batik tu... takde diam deeeee

mau katam gosip artis utk sehari kan nokssss.. gosip sambil cuit2 peha. nak cuit ngan jari tapi tecuit ngan alat canting tu... mau ko ludah muka aku. hahahaha

aku gelak bedekah2 nokssssss

wahida said...

dee: oh, ada kedai rupanya, kalau shopping batik kat situ mesti murah kan...

NM03: aku gelak berderai air mata baca komen ko ni nok...hahaha...

JunAina said...

Sempoi gila depa mencanting, tak payah bentang2 bagai mcm org dok canting sutera tempat kita.

siti alfakhishah aman said...

manual.. alangkah lenguhnye.. mencari sesuap nasi..

norhidana miswan said...

berapa harga selai batik canting gitu kak? walaupun simple tp hasil tgn tuh yg mahal tuh kn

wahida said...

norhidana: aku dpt harga murah gak la kat jalan malioboro...sehelai lebih kurang rm17 tak silap...itupun aku giler2 tawar harga...haha...

amirah said...

mak datuk, gila tabah nak menconteng ni..eh, menconteng ke?..rabun mataaaa...

mamyharraz said...

gigihnya ibuk2 nih
nak kena ada kesabaran tinggi.

Tihara said...

bestnya gi tempat batik, orang yg buat batik ni memang jiwa halus kan :)

seharum kasturi said...

mrk terpaksa bersabar mencanting batik demi mencari nafkah . cian tgk mrk mencanting batik lagu tuh . kat sini kainnya direntang dan tegang ...

seharum kasturi said...

mrk terpaksa bersabar mencanting batik demi mencari nafkah . cian tgk mrk mencanting batik lagu tuh . kat sini kainnya direntang dan tegang ...

:: Cik Viva :: said...

Tekunnya dorang buat batik ni..kagum dgn usaha dorang..huhu

Nafira usof said...

fulamakkkk~ respek habes aku ngan dorang nih~