nuffnang advert

Monday, April 15, 2013

homemade nasi ayam panggang

Assalamualaikum semua...
minggu lepas buat nasik ayam...masa MIL datang rumah pun buat nasi ayam lagi...jadiknya, dua minggu berturut2 aku buat nasi ayam...

 my nasik ayam...
nasik ayam aku ni senang je...tanak nasik dgn sup ayam tu...dah nama nasi ayam kan, semua bahan pun nak ada rasa ayam tu...tapi letak daun pandan jugak la...ermmmm, wangi...

 salad n tomato...
tomato tu aku sorang je yg mkn...

 sup ayam...ayam2 semua aku buat sup dulu, baru keluarkan ayam dan panggang ayam tersebut...

sambal kicap dan sambal cili...

ayam yg telah diperap...bersedia nak masuk oven...
selalu aku kalau buat nasi ayam, ayam tu aku goreng...mcm dah jemu kot, goreng2 ayam ni, so, kita panggang la pulak ayam kali ni, healthy sikit kekdahnya...

 dah siap....sedappppnyaaa...anak2 pun suka...

 jemput makan semua...

ni versi minggu kedua aku panggang ayam...masa MIL datang...MIL pun ckp sedap...yezzaaa...



resepi ayam panggang:


3 bahagian peha ayam
5cm halia - kisar
5 biji bawang putih - kisar
3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan lada putih - tumbuk
2 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan perahan jus lemon

Cara:
1. Lumurkan ayam dengan semua bahan dan perap selama 30 minit. (Lebih lama perap lebih baik)
2. Panggang di dalam oven dengan menggunakan api sederhana panas sehingga masak.
3. Tutup api oven, dan keluarkan.
4. Sedia untuk dihidang.

sebenarnya resepi ni resepi ayam panggang madu, tapi aku tak letak madu...
so, resepi ni aku dah adjust...mintak izin ye kak amie...tapi resepi kak amie ni sedapppp sgt...tengs share resepi yg best ni...

sumber resepi: kak amie's little kitchen

41 comments:

Sue-Rya Qistina said...

hohoho..nampak menyelerakan! terliur lagi....hahaha

4feet8 said...

slurp..sedapnya kak

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Rapunzeel Cikilolo said...

sedap...

pagi2 ko dah buat aku lapa...

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedapnya tgk ayam tu..

My Little Diary said...

aku pun kadang2 bila da tamu nak dtg buat nasi ayam...senang dan ringkas. tapi tang sambal kicap dan sambal cili ada sedikit fail...! lah...

wahida said...

my little diary: sambal kicap ngan sambal cili la paling senang nak buat nok...eheh...

lieyalatif said...

Dah lama aku x buat nasi ayam nok! Tgk entry ko ni terus berkobar nak buat weekend depan hehehehe...budak2 mmg suke nasi ayam kan....

Puan Awin said...

sedap...lapar ni...

Eye_nee said...

Tak pernah buat sis....malu jer nak tulis....nmpk sungguh menggiurkan ayam panggang ko ni...

Dee said...

sedap siot..healthy dan menyelerakan..

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Aku tak pernah lagi buat nasi ayam ☺☺

Qhaifa Nur said...

anak - anak sure bertambah ni wahida..
nampak sedapnya.....

eiela said...

mak ai lapar.. saya suka nasi ayam tp xpandai buat. kalau nak makan, beli je

:: Mrs.Eady :: said...

mane bekal aku?mane?mane?

Kakzakie said...

Kalau dah mertua puji sahlah memang sedap wahida. Kilat aje kakak tengok ayam tu sedapnya...

Khai♥Rin : anies said...

agk2 kalu sy dtg, dpt x menjamah nasi ayam ni? ;-)

eima said...

ajar la buat sup aku ni tak pandai ... sbb aku rasa cam tak besh je sup tu wlupun org kate kate sedap ....hmmm

kayzie said...

menyelerakan..leh try resepi akak la hjung mgg ni..:)

Blossom Heart said...

sedappp nya, alhamdulillah :)

NM03 said...

aku tgk pun terliurrrrrrr

lizz said...

erm terliur...meleleh nengok ayam tu..

Nafira usof said...

kecur air liur aku.. ish~
sabor jer lah~

Si Matatajam said...

Memang nampak sedap sgt...

ieda immi said...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

nak makan nasi ayammmmmmmmmmmmm !

norhidana miswan said...

aduh sedapnyer... ni yg bt aku meronta2 nk msk nih, tp minggu nih mls msk beria2, tunggu edy ada kt umah baru blh try nih

ieja amieja said...

hurmm..sedapmya..akk skrg klu wat n.ayam dah rajin lak guna pes yg readymade tu..blh tahan jg..

Amanina said...

sedapnya...boleh la try nie :)
nasib baik dh nk kuar lunch

JunAina said...

Nak copy jugak..nak try buat bila rajin kelak.

Ena said...

terliur la...
nampak sedap sungguh.. nak nak ayam nye.. hadoi...

Tina Othman said...

Nak buatlah nanti, jemu je grill macam tu je

Ratu Hatiku said...

sedap...feveret ank2 ns ayam nie..
tq share resepi ya.. :D

Papa PUSS said...

wowwwwww sedapnya

Kesuma Angsana said...

mmg sedap lah ni, !

Rasp said...

yummmm yummmmm yumeeehhhhh...
tengok cam ratah ayam tu pun dah cukup sedap....
sehingga menjilat jari gitu....

SyamimiNazifa said...

sedapnyaa :)

Hazmin Hamudin said...

Ingat tak sedap sebab ayam panggang, skali tengok gambar memang tak menahan la kan. Mesti sedap ni.

akubiomed said...

Boleh buka kedai dah. :-)

Emy Tak Kecik said...

adoii la...menyelerakan

aku penggemar nasi ayam tegar...nak rasa ko masak wahid ekeke

mama3heroo said...

vavava..nampak menarik..compem sedap..

GreenJade said...

ferghhhh cerah bijit mata den ni ha pepetang gini..nyammmmmm