Assalamualaikum semua...
masa cuti tahun baru cina hari tu, kami tak kemana2...kami layan movie je kat rumah...aku mcm biasalah, kalau ada masa kat rumah, mmg suka memasak...
ada satu ptg tu, teringin belajar buat cucur udang, tak pernah buat pun...so, kita google je la...asyik mkn cekodok je kalau ptg2 kat umah aku tu...nak buat cemana, laki ngan anak2 suka mkn cekodok kekdahnya...hahaha....
buat secawan tepung, dapat 4 bijik cucur je...hahaha...tapi besar2...gebu2...kehkeh...cukuplah kami anak beranak makan...
cucur udang ni mmg menjadi, gebu, lembut dan sedap...hubby pun ckp sedap..tengs pada pemberi resepi...
versi cucur udang yg dah belah 4 dan tuang sos buatan sendiri jugak...sos aku tu x jadik sgt...sbb aku derhaka pada resepi....so so je la rasa dia...boleh improve lagi...aku lagi suka kalau mkn cucur udang dgn kuah kacang sebenarnya, tapi x kuasa lah kan nak buat kuah kacang bagai...buat sos lada sudah...
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel
BAHAN SOS LADA :-)
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
- UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
- UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...
sumber resepi: cik mat gebu
aku pakai secawan je tepung gandum...dapat 4 bijik jer...tapi besar dan gebu sbb letak yis...so, korang agak2 la nak berapa byk cucur udang tu, adjust la tepung ngan udang korang tu...
55 comments:
boleh la bkk stall cucur udang lps ni. masyukkkkk....... he3..
sedapnya nampak wei..terliurrr
sedapnya nampak wei..terliurrr
perghhhh cantik naik kooo..gebus cucur udang ko...aku suke makan ngan kuah kacang ....tapi sos pun sedap gak....
huh!! ko berjaya buat aku lapo pagi2 ni hokey!!!
sharing is caring sangat.
maceh la share resipi yg simple-simple, so aku tak pening kepala nk try nnt. =)
aduhla 4 ketul je ek kak, ni kalu kt umah ni mmg tak ckp lah ni... tp gebus beso kenyang gk lah mkn kan...
versi aku kalu bt ccr udang jenis yg campur sume udang dlm bancuhan tuh... versi udang sembunyi2
dah lamanya tak buat cucur udang. last aku buat ms duduk rumah lama..dah nak dkt 3 thn dah..nak jugak ah.
kalau rumah saya buat 4 ketol je cucur, bleh bawak perang. hahaha
wah dah terer buat cucur udang sendiri.. bagusnya..
nyum2 sedapnya
sy kureng cucur udang nie sbb pnah beli dulu penuh minyak..sejak tue xmakan...kalau nk makan pun tgk minyak dia byk ke x...
Besaq2nya udang... kalau berniaga sure laku ni...
Pernah dengaq cerita orang beli cucuq udang kat pasar malam tak?
Pembeli ni pi marah kat tokey cucuq udang, katanya
'kata cucuq udang, apasal tak dak udang pun'
Tokey cucuq udang tu kata
'Encik pernah beli cucuq badak?"
angguk
'ada jumpa badak dalam dia?'
ngeee
makchaq: biasa dgr citer tu makchaq...baca balik ni pun masih saya terseyum2...
wahhhh..tgk pun dah rase sedap. hehehe
saya kalau buat sos cucur udang, saya lbh suka guna cili blender, sos cili, bawang putih hancur n gula. lbh terasa manis2 masam tu :)
*tunggu en.wan dtg sini mane tau ade bekal utk aku..kirkkirkkirk...*
hehehehee.....tahnaih nok!bakal berisi lagi la en.wan tu :)
bentuk cantik sgt ok..teringat cucur udang alor gajah..sekali ngan ayam, tauhu, telur..arghh..sedap..
Sedapnya... cantik jerk cucur udang tu...
sedapnyeeeeeeeeee
buat sendiri lagi sedap ! ;))
Tp mmg betul sis..akk suka mkn cucur udg ni dgn kuah kacang..macm luving kapel jer rasanya....
laki dan anak aku pun cuke cekodok tau ...
cucur udang ko mmg gebus ni ala2 segebus tuan yg wat .. aci gitu ..
CMG nye rsepi mmg trbaik
( xleh nak wat cucur udang psl laki den x makan udang ..cucur ayam aci x?)
nok..jom share meniaga jom..hehehe..ko ingat x cucur udang aku yang gebu tu?hehehehee
besaunya udang.besh2.
noti gegirl... kasi meleleh je..
klu dapat makan panas2 mmg sedap nih... :)
derhaka pada resipi??
hahahahahahaha
tapi.. cucur ko buat aku terliur nok~
terliur tgk udang tu...
sedap nampak cucur udang tu dan udangnya pun..perghhh besar..
mekasih wahida share resipi..buleh try ni!
uishhhh memang layan lah kalo dapat makan nie....
kita buat sendiri so leh letak udang besor2...
puas makan....
kalo yg beli kkdg tu alahai udang kecik je kan....
thx tau share resepi...
kot kot mood rajin datang...
leh try nanti...
Uikkk.. rajinnya. Kc tak penah buat cucur udang. suka buat cokodok je.
rajin nye ko...aku tgk pun dah sedap ni...
KC: kami kat rumah tu pun mmg mkn cekodok je kala ptg2 weekend tu, tu yg try buat cucur udang pulak tu...heheh...
aku suka ngan kuah kacang .. sedap nye .... klu ari ni drive kompom tghari ni aku dah pi mkn cucur udang ...ko ni dear ..... buat dada aku berdebar la.... fav aku tu
Dapat empat bolehlah makan sorang satu. Adik pun mungkin tak habis satu..
sedap nih! kena gi bli udang balik wat!
kakzakie: adik tak mkn pun cucur udang tu kak..dia curi udang nya jer...heheh...
rajinnya masak... sedap!!
nmpk mcm kecik jerr tp besar ropanyerrr... smpi bleh belah 4... klau mai time rajin mcm2 nk wat kan :)
uikhh comei2 lah cucur udang mu noks..udang pun gebus mantap gitu...like like like
gebu gebas cucur udang nye..hehehehe..
saya pon kat umah klu cuti2 ptg2 suka wat cekodok..ehehehe
terliur kt opis ni...sedapnyeeeeee
makan panas-panas...aduh sedapnya
Undangnya kuss semangat. Puas makan kalau buat sendiri. :-)
yummy....bleh try nnti...rietta pown sma...suka kuah kacang...tapi bab nak membuat....ekekeke....verangan lew....pkai sos kedai jerr....
resepi yg sma dgn KA hehehe
mak hai. terliur :)
salam,
selalu gunakan tepung adabi, pastinya yg tradisionallbh sdp.
the shrinking component
Peh! Sedap ni!
Aku nak try la nok buat cucur udang guna udang galah...kah kah kah
menjadi cucur udang ko wahida... ngancam wooo...:)
wahh udang..seketul besar tuu..confirm sedap nii..hihihi
Nak try la one day nanti sebab memang tak pernah try pun..4 ketul je memang tak cukup la nak2 makan time ujan, huhh
kalau pakai udang galah, baper cawan tepung nak letak? hahahah sorry gurau :D
esok kau ada ngumah tak? aku nak lepak ngumah kau mkn pg cucur udang, lunch sup tulang = sambal belacan, minum petang puding roti, mlm tak payah, aku balik ngumah mak mkn kat situ plak.
hehehe....
NM03: kahkah...jemput jah...bwk qausar sekali...
lamanya mama tak pekena cucur udang..
Post a Comment