nuffnang advert

Thursday, February 21, 2013

cucur udang homemade

Assalamualaikum semua...
masa cuti tahun baru cina hari tu, kami tak kemana2...kami layan movie je kat rumah...aku mcm biasalah, kalau ada masa kat rumah, mmg suka memasak...
ada satu ptg tu, teringin belajar buat cucur udang, tak pernah buat pun...so, kita google je la...asyik mkn cekodok je kalau ptg2 kat umah aku tu...nak buat cemana, laki ngan anak2 suka mkn cekodok kekdahnya...hahaha....

 buat secawan tepung, dapat 4 bijik cucur je...hahaha...tapi besar2...gebu2...kehkeh...cukuplah kami anak beranak makan...
cucur udang ni mmg menjadi, gebu, lembut dan sedap...hubby pun ckp sedap..tengs pada pemberi resepi...

versi cucur udang yg dah belah 4 dan tuang sos buatan sendiri jugak...sos aku tu x jadik sgt...sbb aku derhaka pada resepi....so so je la rasa dia...boleh improve lagi...aku lagi suka kalau mkn cucur udang dgn kuah kacang sebenarnya, tapi x kuasa lah kan nak buat kuah kacang bagai...buat sos lada sudah...

ni aku share resepi cucur udang dan sos lada:

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel

BAHAN SOS LADA :-)
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
  3. UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...

sumber resepi: cik mat gebu



aku pakai secawan je tepung gandum...dapat 4 bijik jer...tapi besar dan gebu sbb letak yis...so, korang agak2 la nak berapa byk cucur udang tu, adjust la tepung ngan udang korang tu...

56 comments:

ArELeEz said...

boleh la bkk stall cucur udang lps ni. masyukkkkk....... he3..

amirah said...

sedapnya nampak wei..terliurrr

amirah said...

sedapnya nampak wei..terliurrr

lieyalatif said...

perghhhh cantik naik kooo..gebus cucur udang ko...aku suke makan ngan kuah kacang ....tapi sos pun sedap gak....

huh!! ko berjaya buat aku lapo pagi2 ni hokey!!!

♥ dak pink said...

sharing is caring sangat.

maceh la share resipi yg simple-simple, so aku tak pening kepala nk try nnt. =)

norhidana miswan said...

aduhla 4 ketul je ek kak, ni kalu kt umah ni mmg tak ckp lah ni... tp gebus beso kenyang gk lah mkn kan...

versi aku kalu bt ccr udang jenis yg campur sume udang dlm bancuhan tuh... versi udang sembunyi2

AnneRaini said...

dah lamanya tak buat cucur udang. last aku buat ms duduk rumah lama..dah nak dkt 3 thn dah..nak jugak ah.

Lya Colours said...

kalau rumah saya buat 4 ketol je cucur, bleh bawak perang. hahaha

Hanis Azla said...

wah dah terer buat cucur udang sendiri.. bagusnya..

Nurzakiah Hanum said...

nyum2 sedapnya

Zura Zue said...

sy kureng cucur udang nie sbb pnah beli dulu penuh minyak..sejak tue xmakan...kalau nk makan pun tgk minyak dia byk ke x...

makchaq said...

Besaq2nya udang... kalau berniaga sure laku ni...

Pernah dengaq cerita orang beli cucuq udang kat pasar malam tak?

Pembeli ni pi marah kat tokey cucuq udang, katanya

'kata cucuq udang, apasal tak dak udang pun'

Tokey cucuq udang tu kata

'Encik pernah beli cucuq badak?"

angguk

'ada jumpa badak dalam dia?'

ngeee

wahida said...

makchaq: biasa dgr citer tu makchaq...baca balik ni pun masih saya terseyum2...

Sue-Rya Qistina said...

wahhhh..tgk pun dah rase sedap. hehehe

saya kalau buat sos cucur udang, saya lbh suka guna cili blender, sos cili, bawang putih hancur n gula. lbh terasa manis2 masam tu :)

:: Mrs.Eady :: said...

*tunggu en.wan dtg sini mane tau ade bekal utk aku..kirkkirkkirk...*

hehehehee.....tahnaih nok!bakal berisi lagi la en.wan tu :)

Dee said...

bentuk cantik sgt ok..teringat cucur udang alor gajah..sekali ngan ayam, tauhu, telur..arghh..sedap..

Ratu Hatiku said...

Sedapnya... cantik jerk cucur udang tu...

ieda immi said...

sedapnyeeeeeeeeee
buat sendiri lagi sedap ! ;))

Eye_nee said...

Tp mmg betul sis..akk suka mkn cucur udg ni dgn kuah kacang..macm luving kapel jer rasanya....

fazilzura said...

laki dan anak aku pun cuke cekodok tau ...

cucur udang ko mmg gebus ni ala2 segebus tuan yg wat .. aci gitu ..

CMG nye rsepi mmg trbaik

( xleh nak wat cucur udang psl laki den x makan udang ..cucur ayam aci x?)

Amanda Suria said...

nok..jom share meniaga jom..hehehe..ko ingat x cucur udang aku yang gebu tu?hehehehee

Cik Puan Rara said...

besaunya udang.besh2.

m.u.l.a.n said...

noti gegirl... kasi meleleh je..

Ismaliana Sulaiman said...

klu dapat makan panas2 mmg sedap nih... :)

Nafira usof said...

derhaka pada resipi??
hahahahahahaha

tapi.. cucur ko buat aku terliur nok~

nuyui a.k.a miss YUI said...

terliur tgk udang tu...

Rahmah Abd Mutalib said...

sedap nampak cucur udang tu dan udangnya pun..perghhh besar..

mekasih wahida share resipi..buleh try ni!

Rasp said...

uishhhh memang layan lah kalo dapat makan nie....
kita buat sendiri so leh letak udang besor2...
puas makan....
kalo yg beli kkdg tu alahai udang kecik je kan....

thx tau share resepi...
kot kot mood rajin datang...
leh try nanti...

kakchik@ella said...

Uikkk.. rajinnya. Kc tak penah buat cucur udang. suka buat cokodok je.

emy pokden said...

rajin nye ko...aku tgk pun dah sedap ni...

wahida said...

KC: kami kat rumah tu pun mmg mkn cekodok je kala ptg2 weekend tu, tu yg try buat cucur udang pulak tu...heheh...

eima said...

aku suka ngan kuah kacang .. sedap nye .... klu ari ni drive kompom tghari ni aku dah pi mkn cucur udang ...ko ni dear ..... buat dada aku berdebar la.... fav aku tu

Kakzakie said...

Dapat empat bolehlah makan sorang satu. Adik pun mungkin tak habis satu..

whitecappuccino said...

sedap nih! kena gi bli udang balik wat!

wahida said...

kakzakie: adik tak mkn pun cucur udang tu kak..dia curi udang nya jer...heheh...

shida said...

rajinnya masak... sedap!!

::NureeN:: said...

nmpk mcm kecik jerr tp besar ropanyerrr... smpi bleh belah 4... klau mai time rajin mcm2 nk wat kan :)

GreenJade said...

uikhh comei2 lah cucur udang mu noks..udang pun gebus mantap gitu...like like like

N i e Z a said...

gebu gebas cucur udang nye..hehehehe..

saya pon kat umah klu cuti2 ptg2 suka wat cekodok..ehehehe

CaDLyNN said...

terliur kt opis ni...sedapnyeeeeee

Qhaifa Nur said...

makan panas-panas...aduh sedapnya

diana said...

kat kampung saya masih banyak lagi yang jual cucur udang dengan kuah kacang.tapi kat penang ni susah dah nak jumpa..banyak yang pakai sos je..kacang dah mahal gamak nye..

akubiomed said...

Undangnya kuss semangat. Puas makan kalau buat sendiri. :-)

HeNRieTTa JoSe said...

yummy....bleh try nnti...rietta pown sma...suka kuah kacang...tapi bab nak membuat....ekekeke....verangan lew....pkai sos kedai jerr....

Kesuma Angsana said...

resepi yg sma dgn KA hehehe

eB said...

mak hai. terliur :)

Gentleman Frog said...

salam,

selalu gunakan tepung adabi, pastinya yg tradisionallbh sdp.

the shrinking component

faraherda.razalan said...

Peh! Sedap ni!

Daddy Ziyyad said...

Aku nak try la nok buat cucur udang guna udang galah...kah kah kah

adarnadzmie said...

menjadi cucur udang ko wahida... ngancam wooo...:)

~MommyAida~ said...

wahh udang..seketul besar tuu..confirm sedap nii..hihihi

Nurulhuda Abdul Latip said...

Nak try la one day nanti sebab memang tak pernah try pun..4 ketul je memang tak cukup la nak2 makan time ujan, huhh

Nastyna said...

kalau pakai udang galah, baper cawan tepung nak letak? hahahah sorry gurau :D

NM03 said...

esok kau ada ngumah tak? aku nak lepak ngumah kau mkn pg cucur udang, lunch sup tulang = sambal belacan, minum petang puding roti, mlm tak payah, aku balik ngumah mak mkn kat situ plak.








hehehe....

my all said...

NM03: kahkah...jemput jah...bwk qausar sekali...

mama said...

lamanya mama tak pekena cucur udang..