nuffnang advert

Tuesday, December 11, 2012

telur dadar @ telur kicap hancur, mana2 pun boleh

Assalamualaikum semua....
wow!! lama giler aku tak buat sambal ikan bilis kering ni...weekend lepas, teringin lak rasanya nak mkn...hubby pun dah sebut2...

 ini dia sambal ikan bilis kering...dah byk kali aku post sambal ni kat blog aku rasanya....
bhn2 dia cuma bwg merah + ikan bilis + cili padi + sikit belacan...blend semua...
ikan bilis amek segenggam lagi buat tumbuk ala2 manja...pastu tumis je semua sampai dia hitam mcm tu....perghhhhh....
malas sikit nak buat ikan bilis ni sbb nak kena tunggu lama nak bg dia hitam mcm tu...buat dia mmg senang, tapi mkn masa jugak la....tapi hasil dia, phewwwwww....

 dimakan bersama telur dadar....

 tak nak mkn dgn telur dadar, buat telur kicap hancur...telur kicap hancur mcm ni lah kegemaran anak aku si adik tu...dia boleh ratah telur ni mcm tu aje...tanpa nasi pun dia boleh layan....punyalah dia berhantu telur kicap ni...

utk anak2, aku masak sosej masam manis ni...

ni nasi aku....aku lagi prefer mkn sambal ikan bilis ni dgn telur dadar....pastu letak kicap sikit...
simple je kan menu kami...
:) 

ok, jemput makan semua..

65 comments:

Dee said...

simple tapi sgt membuka selera..

Huda said...

Yang simple tu lagilah menyelerakan ~

nuyui a.k.a miss YUI said...

yg pneting sedap..nyum2..

Anum said...

makan ngan nasi panas2

Aisy Nasiha said...

telur kicap is also my faveret.....ooo..best mkn dgn nasi panas

Knor said...

tak pernah buat lg sosej masam manis good idea..boleh le kak masak.

Sharifah Nadzarah said...

aduhai...wahida..ngences tau kite...nak try buat lah sambal ikanbilis kering tu..ada resepi yg detail x..hehe

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..

telo kicap hancur tu, kalau wat,,, anak2 suka makan ngan roti.. mmg kejap je wat camtu.. licin..

Lynn Hamzah said...

lebih kurang macam menu lynn kat rumah...hehehe...

SangRatoo said...

sodapppppp..makan mcm ni dgn nasi panas² mmg terangkattt :)

lieyalatif said...

ya Allah...gegar iman aku pagi2 ni pompuan oiiii...

laun yg mmg sempoi tapi percaya laaa...kalo dpt kat aku ..2 pinggan kot aku tambah...

AnneRaini said...

simple2 pun sedap nok..

Rapunzeel Cikilolo said...

mcm nasik lemak. sedap :)

NM03 said...

tq bilis goreng tu. tghari kang nak kapit ngan roti. tolong belikan aku roti noks... tolong la kejap....

Aju Mohit said...

ohoii sedapnya beb, menyelerakan lapar pulak rasanya

wahida said...

NM03: bukan ko lagi dkt ngan koop kah? hahaha...

mamawaiz said...

sy pling suka telur dadar..smpai mkn kt kedai pon order telur dadar gak.mcm x leh msk kt rumah..haha

norhidana miswan said...

yg simple tu selalunyer lbh mabeles dr mkn kt hotel kak oi

akubiomed said...

Tetap boleh layang. Nanti hendak buat sosej 3 rasa.

Daddy Ziyyad said...

kalau aku, aku makan sambal ikan bilis tu dengan roti...menu fussion nama nya..haha

makchaq said...

Sedapnya.. terlioq teruih..

lagi satu yg makchaq suka.. ricih cili padi, bawang putih, bawang merah, tumis.. bubuh ikan bilis.. garing sikit, boh kicap..last sekali pecahkan teluq... 2 dlm 1.. fuh.. sedap.. nak2 bila tergigit cili padi..

kaklong said...

terkeliuq!!!! :p

mama aini said...

ehem mama tak pernah lagi makan sambal ikan bilis tu..nanti nak buatlah.. ;) ..thanks sudi share resepinya..

abah khalisha said...

meletop ni..fuhhhh kena plak daging kicap tu pedas sikit.

Rasp said...

yumi..... simple tapi terbaeeekkkk.....

Wak Gelas™ said...

nyampahla mak jemah nii.., bila nk ajak wak mamamdtg umah nii.. iiiHHIks

Lya Colours said...

lapaq !! ggrrrr

adianiez AIDA said...

sgt sedap!
anak2 aida memang berselera if makan nasi, kicap & telur.
telur kicap tu, family aida panggil telur gentel :-) letak bwg hiris. nyum nyum...

p/s: blogwalking. and terjah sini. i follow (shaking hands!)...

:: Mrs.Eady :: said...

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aku kursus plak!!!!

citarasa rinduan said...

thanks wahida. k.Ayu nak try sambal versimu.. kat jb sambal mcm kamu xpernah ada..
mana tau. planggan CR suka... kan

misz sheyla said...

sosej tu nampak sgt menarik... dah mcm ddokbukki...ngeee sedapnye

munna said...

sambal bilis tumbuk tu munna suka buat time bulan puasa buat makan sahur...

sudipVSsenduk said...

less is more

Princess Nur said...

sosej masam manis..menarik tu..sgt kreatif!

[sutera kasih] said...

yummyliicioussss hehe

Sue-Rya Qistina said...

kak, saya ni kalau preggy, yg lalu kt tekak ni hnylah telur mata/telur dadar ngan kicap je. yg lain2 rase nak telan pun payah :D

sisdee said...

Mil pnggil smbl ni smbl krosek haha..pmbuka selera mkn ni hihi

Ratu Hatiku said...

mmg sedap lauk nie...kena plak ngan nasi panas...perghh...mak mentua lalu pun xnmpk..hihihi

Qhaifa Nur said...

wahida..2 hari malas..asyik ulang makan telur dadar he..he..
sambal ikan bilis kering paling suka...lebih2 lagi MIL yang buat.....

MaMa Rey said...

sangat ringkas tapi menyelerakan..anak-anak saya pun suka sangat makan telur dadar bubuh kicap..

onie said...

ya Allah akak,sedapnyaaaaaaaaaaaaa makanan tu :D

misicute said...

amboi ringkasnya menu. makan malam boleh buat cam ni.

Kesuma Angsana said...

sedap tu even simple. KA singgah baca dlm cuti2 mesia ni hehehe

Nieda ramly said...

tuan punya blog baca tak komen akak yg ke 43 ni?

m.u.l.a.n said...

wohhooo... kadang menu camni yg tak cukup nasi ni tau...!!!

jeBateja said...

Den dulu maso wife koje...itu lah menunya...sambal, telur dadar, nasi....kicap....sodap di makan panas2....ahakz

ieda said...

dikk sambal ikan bilis kering tuu , ada kawan akk di pejabat jual koo tau ! ... meletopsss !
akk x pandai buat kanns ..
so beli aje
sampai anak2 aku dah pandai makan dikk wehh .. kalah aku nie
makan ngan nasi panas2 ..

tapi macam biasa , macam ko cakap , budak2 memang hantu kicap kann !

kasihredha said...

seriussss terliur
telan air liur dah ni

my all said...

nieda ramly: eh, saya baca setiap komen tau kak...baca komen adalah wajib...komen2 lah penyeri hidup saya dlm berblogging... :)

N i e Z a said...

nmpak mcm serunding plak ikan bilis tu..xpe2..nti nak try wat la..mkn ngan roti pon sedap gak kot kan?

telur kicap hancur tu nmpak seeedaaaappp sgt...

nur anis said...

yang simple tu yang sedap tu...boleh bertambah lagi..

Anonymous said...

Sebab resipi ikan bilis ni lah i terus melekat kat blog ko sampai sekarang.

Haha.

-Dakpink-

Amanda Suria said...

mak oiii.....aku tengok pun macam menggelegak perut aku nok....ajar aku buat bleh? atau aku tau ko syg aku kan...buatkan pehlissssss......larikkkk laju2

noorbaybie said...

x yah nk telo dadar sgt.. aku ratah gitu je settle by 2 hr.. tq nokkk :D

Ema Blog said...

yg simpel nilah yg makan nasi boleh bertambah

dakcik said...

uih sedapnya ikan bilis kering tu..mmg teringin nk mkn tp xdpt2 lg..nak2 ikan bilis cmtu campur dgn belimbing besi ckit..perghh! huhu

UmmiSyarni said...

Berselera wpon simple

Hazmin Hamudin said...

Menu yang simple tapi mesti sedap ni. Menu macam ni nasi wajib panas2 kan kak.

:: Riri-Fatieha ::~ said...

simple tapi sedap... nak2 yg dlm pinggan akak tu...

Zura Zue said...

sambal ikan bilis nie lawan dia dgn telur dadar..mmg selera...

MuMMie BeRRy said...

sempoi tue la sedap!!!1

ros_reeza said...

Simple simple macam ni lagi buat selera kita bertambah kan...

ros_reeza said...

Simple simple macam ni lagi buat selera kita bertambah kan...

ros_reeza said...

Simple simple macam ni lagi buat selera kita bertambah kan...

lynndamya said...

sedapnya !!!!!!! hahaha simple is more~