nuffnang advert

Wednesday, December 26, 2012

sambal tahun kulit lembu

Assalamualaikum semua....
siapa sini org jawa? angkat tangan!!


kalau ada kat sini org jawa, sure korang pernah mkn sambal tradisi jawa ni kan...sambal tahun ni....
sambal yg sedap nak mampus ni...eh, mak jemah pun org jawa tau...

ni dia sambal tahun kulit lembu....lembut giler kulit lembu ni...aku festaim mkn kulit lembu...kalau mkn sambal tahun ni selalu dgn kerang....menu sambal tahun kulit lembu ni aku jumpa masa kenduri sepupu aku Ahad lepas...sedap giler menu ni....dua kali mak jemah tambah...nasib baik kenduri sepupu sendiri...kalau tak, mmg malu la nak tambah...hahaha....
sambal tahun ni jugak byk lengkuas yg dihiris halus...dorang mkn mcm tu aje lengkuas2 ni...tapi aku tak la mkn lengkuas tu...dorang mkn lengkuas tu utk hilangkan kepedasan tu katanya...


yg best pasal sambal tahun:

1) pedas meletup sbb pakai cili api byk2....i like...

2) tahan lama sbb dimasak lama dgn api sederhana...

3) makin disimpan sambal ni, makin sedap...perghhhh....

4) bukan setakat mkn dgn nasi panas, mkn dgn nasi himpit pun layan tauuuu.....


korang yg tak pernah rasa, u should try...korang boleh jumpa sambal tahun ni di waktu perayaan atau kenduri2 org jawa....kalau rajin, buat sendiri...(aku pun tak pernah masak lagi sambal tahun ni sendiri...hahaha)

59 comments:

Anum said...

nyum2

Nurulhuda Abdul Latip said...

alamak aku campur orang jawa dengan orang melayu tapi aku cam tak pernah pun makan sambal ni, ke pernah makan tapi aku tak tau namanya..

Eye_nee said...

tahun ni dah nak dekat abis...so kenduri kendara forward tahun depan...so tahun depan jerlah try cari sambal tahun ni...

ieja amieja said...

sape x ngaaku org jawa?? huhu akk pun jawa jgk..tp kan akk dulu mm x pandai mkn sambal ni..tp bila dah 'tua2' ni dah pandai mkn..mmg sedap tuh..**^^
so far mmg blm pernah msk sendr..

nuyui a.k.a miss YUI said...

tak pernh rasa..nmpk sedap ni..

♥ dak pink said...

MIL jawa, nnt aku tanya dia tahu tak buat sambal ni.

Aju Mohit said...

Saya jowo!!! ngences tau tengok sambal tu, nyummy!!!!

:: Mrs.Eady :: said...

glup!!!

anie said...

kulit lembu???...xboleh nak bayangkan

Rai Ourkizuna said...

mahal woo kulit lembu sbb susah nak jumpa..masa kecik je aku dapat makan masak lemak kulit lembu ni.. mak aku tak reti buat..kitorang jemur kulit lembu mintak jiran masakkan.. haha..

aku tak penah try sambal ni weh! rasa tak cukup jawa..hahaha..

Rasp said...

ahkak mami penang mai....
tapi kan ahkak dah pernah makan ni..
kat wedding sepupu SH bebaru ni...
dia kawin dgn org jawa ler...
perrgghhh memang terbaeeek ok...
akak dgn tak malunya tambah amik lauk nie je buat ratah ....
dah ler tu belah rumah dorang...
sedap punya pasal, buat muka tebal gak....
lagi pun dorang yg soh tambah kannnnnn hahahahhaha...
tapi memang sodap sehingga menjilat jari...

4feet8 said...

kulit lembu? sib baik akak gtau awal2..hehe.. pasni g kenduri org jawa kena perhati elok2 bhgn mana..hehe

SURIA AMANDA said...

pernah dengar kulit lembu buat keropok...x pernah dengar plak boleh buat sambal....unik..

makchaq said...

Sapa orang jawa nak kenduri dalam masa terdekat ni? Jangan lupa jemput makchaq, dah tak sabaq nak rasa.. tak pernah rasa lagi ni...

mamawaiz said...

angkat tangan..angkat mouse, keyboard, monitor..mengaku org jawa punya pasal.
tapi kan...sy x pernah makan. kalau balik kg, mmg selalu jumpa..tapi x lalu nk makan..hehe

Fiza Rahman said...

Tak penah makan. Nampak mcm sedap jer.

Carl Lesmana said...

mantob hihi =) sedap2

RYS AREESA NASIR jr said...

betul tu wahida.. ini mmg favourite akak,sedap sgt! kenal pun sejak kahwin dgn org jawa hu hu.. it's a must menu dalam kenduri org jawa.

Dee said...

tak pernah cuba..tapi kalau diberi cuba..boleh aje..

Lya Colours said...

kulit lembu??? errr

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

tak pernah makan kulit lembu..tapi tengok gambar ni terasa teringin pulak nak makan ...misti sedap...

Hanis Azla said...

salam wahida..

sedapnya sambal tahun.. klu balik raya kat sabak bernam mmg lauk ni yg akak cari dulu kat rumah makcik sedara en.asben.. he..he..

Chik Att said...

Org cakap ...rasa mcm kopok ...betul ke...

Chik Att said...

Org cakap ...rasa mcm kopok ...betul ke...

Qhaifa Nur said...

nampak sedap juga sambal ni wahida...
akak bedal semua..rugi klau tak makan tau rasa....

GreenJade said...

aku belajor buat sambal tahun ni ngn kwn Banjar aku beb..tp pakai kerang ler..kulit lembu..errr...ngak pernah rasa lg dong

perghh mmg mak suke lah mak jemahhhh uittss...nk pulak suka-suki modified taruk cili api byk2 kasi malatop2 perut mak ni ekekeke

faraherda.razalan said...

x penah makan tp menariklah! tgk upenye pun mcm sedap.

Daddy Ziyyad said...

-laaaaa..ko jawa ke nok?

- kulit lembu?? part mana punya kulit tu? bahahaha

aku mmg tak makan la benda2 pelik macam ni...wakakakaa

JaSSNaNi said...

banyak kali dah dengar pasal masakan ni.. tak penah makan lagi.. sbb belah2 puchong tak de jual pun.. tapi kat tempat kakak kat puncak alam/meru sana.. mmg ada jual.. abang ipar kata sedapppppp sangattttttt.. hmmmmmm

iera said...

tak berani nak try la kak..tekak cam xleh masuk lagi..huhu

Kakzakie said...

Dah semestinya kakak dah merasa wahida. Makin diperhangat makin sedap tau... susah dah dapat sekarang nie.

mamyharraz said...

alohaaa..tertelan ailio sambil baca pasal sambal tahun nih..
belum pernah jumpa dn try.
mana aku nak cari org jawa nihhhh..nak juga rasa keenakan sambal tahun nih.

Izan Ishak said...

akakkkk.... izan pun org jawa tau! tapi sedih sbb tak pernah makan sambal tahun ni. apalagi yg kulit lembu punya... akak cerita ni buat izan terliur ajelah.

ahsfantasy24 said...

pertama kali tengok,
kat tempat kita tak ada sambal ni..

Nafira usof said...

oohhh.. x pernah plak makan dan jumpa sambal tahun nih.. ape kata ko try buat n bagi aku try~ ahaks!

abah khalisha said...

Aden orang banjar..hehehe..kalau balik sabak bernam mesti atuk belikan ni utk AK..cucunya..hhehehe..memang sedap giler!

AnneRaini said...

akupun jawa tp apsal aku tak pernah dgr pun smbl tahun ni??? festime aku dgr weh.

akubiomed said...

Belum pernah cuba. Nampak sedap. :-)

wahida said...

anneraini: ko org jawa tapi tak pernah dgr sambal tahun ni? ko biar betul nok...

noorliana zamri said...

memang sedap kulit lembu ini...first time makan masa kawin akak..sebab akak kawin dengan orang jawa bagan datok...tapi susah nak cari kulit lembut

noorliana zamri said...

memang sedap kulit lembu ini...first time makan masa kawin akak..sebab akak kawin dengan orang jawa bagan datok...tapi susah nak cari kulit lembut

JunAina said...

Apa kata noks kau masak je ambal taun tu dan jemput kakak2 semua gi makan baru ada kelas...hahahaa...

whitecappuccino said...

tak penah mkn n x pnh jumpa la..

m.u.l.a.n said...

molot ni tak kisah apa pon, sambal tahun ke, sambal bulan ke.. apa2 pon janji halal semua masok molots.. hahaa.. mana nak cari ni..??

NM03 said...

aku tak penah try lagik... lidah lembu kau mkn?

emy pokden said...

aku pernah tgk..tp tak berani makan..heheeh

norhidana miswan said...

ko nmpak tak aku angkat tgn tinggi2 nih kak? aku jawa tp lum penah nampak or rasa lg sambal tahun kulit lembu nih... heheheh camne nk bt nyer lg lah aku tak tau... kalu stkt kulit lembu msk lemak mak aku msk penahla mkn heheheh....

-Sara- said...

camane rasanya tu? sedap takkkkkkk
hehe

wahida said...

NM03: lidah lembu aku x mkn nok...laki aku pandai mkn...

Angah said...

oww saya pun tk penah makan,,,err cmana rasanya tu...

Hazmin Hamudin said...

Sedap kak.. Saya org jawa.. Hadoi.. dah lama tak makan kulit lembu ni.. Macam jelly.. Hehe.. Sambal tahun ni kalau tak tahan bleh sebab sakit perut jugak ni. Hehe...

Emy Tak Kecik said...

keunikan sambal tahun leh tahan setahun kan kalo disimpan dalm peti sejuk...

envi aku org jawa walaupun aku x jawa :D

xsempat nk wat entry utk ko wahidddd

Ratu Hatiku said...

Xpernah makan...tp nmpk mcm sedap :D

Rinna said...

Tak pernah makan dan jumpa pun.. nampak cam sedap jerk.. :)

HeNRieTTa JoSe said...

Pernah dgr cerita jew...xpernah mam lgik.....kwn kwn bilang nk buat kulit lembu tu renyah.....

mama aini said...

ehem mama bukan org jawa..tapi pernah makan sambal tahun kerang..mama tak bolih makan pedas sgt..sampai keluar airmata..sambal tu kawan office bagi kat mama..yg kulit lembu ni tak pernah makan lagi..hu2..

Kesuma Angsana said...

en hubby KA cukup minat ni, lauk berhantu hehehe

Ema Blog said...

kulit lembu pun boleh makan erkh..

fazliana said...

sy org jawa..xpnh dgar pon smbl taon nie..huhuu,,sdp x?