nuffnang advert

Tuesday, December 18, 2012

ikan pekasam Tasek Raban

Assalamualaikum semua....

 pernah mkn ikan pekasam? ni ikan pekasam hubby bawak balik masa dia gi outstation kat Lenggong, Perak...
yg mcm pasir kat dlm peket tu adalah beras tau...korang jgn buang pulak beras tu...ekekek...beras tu buat penyedap tu...
lagi satu ikan pekasam ni tak perlu dicuci, terus je goreng dgn beras2 dia tu...sbb ikan ni mmg dah dicuci sebersih2nya sebelum dibuat pekasam...

 dlm satu peket tu ada 4 ekor ikan, tapi kecik2 sikit saiz dia...
ini gambar selepas digoreng...bau dia tu aku tak tahan sikit...sampai anak aku si abang tu tanya bau apa ni mama? haha
sbb bau dia pada aku mmg nan hado, tapi laki aku suka bau dia sbb buat tak sabar nak mkn ....

lepas tu goreng bawang besar dan cili padi, tabur atas ikan...perah sikit limau...phewwwww...mkn dgn nasi panas2...tak yah lauk lain...sambil mkn sambil juling bijik mata sbb sedap sgt....kehkeh...



terbaik dari Tasek Raban, Lenggong, Perak

61 comments:

Lynn Hamzah said...

lynn suka makan ikan pekasam nie...lebih2 lagi dgn nasi panas...pembuka selera...

Saya Disini said...

wah..sedpnye...kg saya tu tasek raban..sedp ikan pekasam kt ctu..hehe

Rasp said...

aduhhhh dah ler semalam tergoda dgn sardin...
hari nie tergoda lak dgn pekasam...
memang bau dia tu buat i tak sabar nak makan ok....

JaSSNaNi said...

pernah makan ikan pekasam tasik raban.. mmg the best.. sedap sangattttttt... lama dah tak makan.. camne ni? teringin plak nak ikan pekasam tasik raban.. huhu

ezasunflower said...

perghhh... kalau dapat makan dengan masak lemak kobis tu... sedapp tu... huhu...

(newfollower)

SURIA AMANDA said...

bergelora jiwa aku...festime aku makan ikan pekasam...aku pi basuh semua beras tuh...jadinya mcm hampeh la rasa eh...citer kat kawan2 kena gelak...

mamyharraz said...

Lenggong kampung aku nok..
ko sebut je lenggong terus terasa rama2 dlm perut ni haa sbb teringat kampung halamanku ittuw ;)

bau mmg out tp bila dah masak kebabom sgt kan.

Kesuma Angsana said...

mmg mengancam selera ni

abah khalisha said...

Lazatnya....

NM03 said...

huishhhh

tabur bawang goreng ngan cili padi kampung mmg meletop la weh!!!!!!!!

Rai Ourkizuna said...

aku pun tatahan bau dia..rasa dia ok.. so kalau nak makan tu cam kena tahan2 napas..hahaha..

melompat laki aku kalau jumpa ikan pekasam ni..paberet dia..

Mama Vogue said...

Makan sampai juling bijik mata tu memang terserlah lah kesedapan yer..!!

Aisy Nasiha said...

Kalau saya ...makan ni kena ada kicap manis cap kipas udang...sedap...

Sue-Rya Qistina said...

wohoooooo..terus ngidam tgk ikan pekasam ni. sini mane la nk carik kak oi. hahaha

lieyalatif said...

ya Allah nok oiiii!!

nape ko suke menguji tahap kesabaran aku.....teliur2 aku tgk ni hah.....dpt nasi panas2 ni sedap nie....takyah lauk lain pun takpe lah!

eh ko tau nok, mase aku preggy dayyan, pekasam ni laa bende partama aku aku mengidam.....

inazamri said...

aduhhhh lapar tengok pekasam ni.

Daddy Ziyyad said...

betul tu...bau ikan pekasam ni mmg tak boleh blah...tu sebab ikan pekasam tak boleh masuk rumah aku..hahaha

nuyui a.k.a miss YUI said...

pergh..terasa ada baunya..hahah

Anum said...

sedapnya

sudipVSsenduk said...

sekampong boleh bau bila goreng perkasam ni

Sekadar Coretan said...

Ahhhh memang ikan pekasam tasik raban ni terbaik. Memang sangat suka dengan hasil pekasam tasik raban ni jika nak dibandingkan dengan lain2 hasil pekasam. Makan nasi dengan ni saja pon menjadik.

AnneRaini said...

tak pandai mkn sbb aku rasa tak sedap..ker sbb masa aku rasa tu aku tgh pregnant tekak loya???haha tp smpi skrg tak pernah beli lg..hehe

Fiza Rahman said...

Tak suka bau ikan pekasam, sedap lagi bau ikan masin...hahaha...

Bonda Ryan said...

ikan air tawar yang dbuat pekasam mmg terbaik!! tambah2 dari tasik raban. bonda pun baru balik dari lenggong last week ^_^

Kakzakie said...

Kakak baru tahu tak lama sebab baca blog juga yg pasir itu adalah beras. Sebelum ini setiap kali abang bawa balik dari S'wak kakak cuci bersih buang semua 'pasir' tu tapi still masin juga tau Wahida.



Hanis Azla said...

sedapnya ikan pekasam.. makan dgn nasi panas takde lauk lain pun layan..

Pala Maldini said...

perrghhh... lapar sih!

Izan Ishak said...

izan tak pernah makan ikan pekasam ni kak. dulu2 masa dok umah sewa ngan kengkawan masa belajar, dorg pernah bawak n goreng.. baunya mmg tak tahan...

whitecappuccino said...

kalau kawan balik Taiping dia selalu bawa ikan pekasam ni. sedap!

ieda said...

perghhh terbaik !
tapi family akak , yg makan hanya akk dan mak je waaa
kira rugilah kalau beli banyak kann huhu

myamyza said...

meleleh2 air liur tgk ikan pekasam.. setappppppppp sangat!

~MommyAida~ said...

wahh mesti sedap kan...

Cho Zila said...

akak suka.. tapi orang dalam rumah tak suka... kalau akak goreng makan sorang2 .. boleh jer habis kot...

N i e Z a said...

perghhh..ikan pekasan mmg terbaik..dpt mkn ngan nasi panas2 mmg ohsem...hehehhee

Nisah Idham said...

my feberet ni..
memang marbeles.
tidak perlu di sangkal lagi..
hehhee

Jue a.k.a Ibu 2F said...

selalu tengok org makan tapi jue tak suka....

Kazman / Sue said...

uik... sedapnya nampak...

SuriHanna said...

makan dengan nasik panas sedap nokk.. tergoda akuu...

munna said...

mmg sedap ni.... time2 hujan makan nasi panas.. lauk ni je dah cukup...

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii memang sedappp, ikan pekasam makan dgn nasi panas2

Dee said...

pekasam? busuk baunya tapi sedap rasanya..hahaha..tp aku tak makan, family & husband mmg makan..

akubiomed said...

Tidak suka makan hanya mampu melihat sahaja.

Eye_nee said...

Lauk pembuka selera masa nak makan sahur...nasik panas2..meletoppppss...

JunAina said...

Cuba makan denga pulut kukus+kelapa yang digaul sedikit garam cer tengok cam ner terangkatnya...

Ema Blog said...

sekali beli dah tak beli-beli dah..sebab bau dialah tak tahan...hehehe

Arjuna Silvera said...

satu ayat ja...perghhhh!!!!!

Rinna said...

feveret nie.. sedap..tul..makan ngan nasi panas2 gitu.. :)

Rapunzeel Cikilolo said...

terliur...

kawan aku pernah bawak last year dr mersing....


best!

MystoryPic said...

haha... saya memang suka makan ikan pekasam ni... tapi kena tengok ikan juga ada setengah tu ikan dia ada bau hanyir sikit kan.. sebab saya ni mmg tak makan ikan air tawar.. yang saya tahu ikan pekasam ni semuanya ikan air tawar..,. tapi saya boleh suka lak makan

Ismaliana Sulaiman said...

perghhh3!!! klu ada pekasam ni lauk lain xder pun xper... kat umah aku x penah putus stok pekasamm.. paling best aku dah pandai buat sendiri..huhu

Angah said...

aku tkmkn,..huhu rugikan,duli ingat lagi bila g pasar tani selalu nampak ikan ni,pastu yang beras lumur2 tu ku ingat pasir hahaha...mklum la family aku pun tkmkn...

:: Mrs.Eady :: said...

Hoiiiiii pekasam tu makanan kegemaran aku tauuuuu!!!!!!!glup!! :)

Cik Awin said...

uit...akak ni...sengaja wat sy terliur pepagi tgk ikan pekasam ;)

ANNA MARIANA said...

makan ngan nasi panas2 memang terbaik la ni..

norhidana miswan said...

bau dia mmg tak tahan tp rsa dia mmg ada umph, tp kan masa peknen kn aku ada darah tinggi sampai skrg seram nk mkn ikan kering or pekasam hehehe...

Knor said...

sedapnya pekasam..

Kasih Salina said...

ikan pekasam memang sedap..makan dgn nasi putih panas, tak cukup sepinggan nasi la..

:: Riri-Fatieha ::~ said...

kak teliur! terliur!... dh lama x makan pekasam ni...

Zura Zue said...

ikan pekasam mmg feveret sy nie kak..

mama aini said...

masa sihat dulu mama pun suka makan ikan pekasam ni..skrg ni terpaksa dikurangkan..hu2..

Sham Johari said...

Lps ni cb Pekasam angah dekat RnR perah mmg terbaik