nuffnang advert

Wednesday, December 5, 2012

Ikan Bandaraya @ Ikan Cuci Cermin

Assalamualaikum semua...
pernah tgk ikan bandaraya? aku baru festaim tgk...huhu...kesian kan...aku jumpa ikan ni masa melawat Ostrich Farm baru2 ni...

 tanya kat apek tu, ni ikan apa? dia ckp nama ikan ni Ikan Bandaraya...nama saintifik ikan ni pun dia tak ingat...dia ckp org panggil ikan bandaraya je....kenapa ikan bandaraya? sbb dia ckp ikan ni jenis mkn benda yg kotor shj...so, dia sapu bersih segala kotoran dlm air tu terutama alga yg melekat pada dinding akuarium tu...

 dah la aku agak scary tgk muka dia, dgr habitat dia mcm tu lagi lah aku rasa dia terus tak comel...huhu...asyikla melekat kat cermin tu... 

close up dekat sikit....
ikan bandaraya ni atau dikenali dgn ikan cuci cermin mempunyai mulut di bwh badan, tidak boleh dimkn kerana dia mempunyai kandungan toksin yg sgt tinggi dan hanya mampu hidup di dlm air yg mempunyai pencemaran yg tinggi shj...
tapi kalau nak dijadikan ikan belaan boleh je...



tapi aku rasa masa dia kecik2 comel kot kan.... :)

53 comments:

Aisy Nasiha said...

Mmg comel corak kat badan ikan ni... Boleh bela kot bg yg malas nk cuci akuarium...haha

Huda said...

biasa dengar nama tapi memang ni la first time aku nengok kat blog ko ni..bagus gak ikan ni boleh hidup kat kawasan air pencemaran tinggi, hehehe..

Anum said...

jadikan ikan cuci cermin
hehe

NM02 said...

marzuki penah bela ikan ni. mmg akuarium sentiasa bersih noks

Ema Blog said...

selalu nampak yg kaler hitam jer..ni cantik sebab bercorak...hehehe

atty's said...

kat sg langat banyak ikan ni,tp yg kaler itam..yg mcm dlm gambar tu nmpk menarik sbb ada corak2

akubiomed said...

Kalau bela ikan wajib ada. Kerjanya memmbersih permukaan akuarium. :-)

m.u.l.a.n said...

macam kata akubiomed.. ikan ni org bela jgk utk cuci aquarium..

cantik sey corak ikan ni..

sisdee said...

ehh dulu arwah ayah saya ada bela..dia suka melekap kat cermin2 kan hahahhaah...tapi ikan ni cute hahahaa

♡ a.y.u ♡ said...

masa kekecik sy igt ikan ni DBKL pnya sbb nama dia ikan bandaraya...hahaha

Dee said...

ikan ni masa kecik2 hitamlah..xde comelnya..hahaha..tp mmg kalau rumah org ada aquarium sure bela sbb nak suruh dia jadi cleaner..hehehe..

nuyui a.k.a miss YUI said...

cntik..besh sbb dia dok kat cermin je..hihi.

faraherda.razalan said...

Aku tau ikan ni sbb mak aku dulu pnh le bela ikan dlm akuarium. Skg ni seme ikan da arwah.....

Angah said...

akupenah belah,dari besar 2 jari sampai besar lengan...tp last2 mati,..mybe toksik yg dhterlampao lebih kot haha...yela tuan akuariumnye pun rerajin sgt haha

syiela said...

kat rumah dulu ada bela dua ekor.. dia ni rajin cuci akuarium.. kesian dia tak lenguh mulut ke

Amanda Suria said...

dulu aku penah ada akuarium kat umah...mmg abah aku letak ikan ni..sebab dia mencuci segala kekotoran...

:: Mrs.Eady :: said...

ikan paling senang nak bela!

Izan Ishak said...

ohhh...inilah rupa ikan bandaraya ye. baru pestime tgk jugak ni.

::FAIZ:: said...

saya ada bela ikan ni 4 atau 5 ekor, dah bertahun, now yg paling besar saiz dia dkt 12 ke 13 inci. bela kat kolam...

mamawaiz said...

kalau kak bela ikan..amiklah ikan ni sekor.dia boleh bersihkan akuarium

Kakzakie said...

Betul tu Wahida. Aquarium office kakak ni masukkan ikan ini utk bersihkan lumut yg ada. Tapi kadang kesian kena gasak ikan yg jenis garang - mati dia.

mamyharraz said...

oo ikan ni aku tau kewujudan dia dah lama..mmg dipanggil ikan bandaraya sbb dia rajin bersihkan akuarium bg kilat.

aku tau sbb dulu kecik2 ayah beli ikan dlm akuarium :D

HeNRieTTa JoSe said...

biasa tgk ikan nie...sbb biasanya orang yang bela ikan laen akan juga bela ikan nie...utk cuci aquarium..hehehe...tapi yang rietta pernah tgk tu...kaler dia hitam sket....

Aishah Jahirah said...

sesuai le dgn nama diakan...

abah khalisha said...

Mmg licin punya ikan ni sedut

fiza said...

Senang jaga. Tak yah bagi mkn pon tak per, asyik dok melekat makan kotoran kat cermin jer...ahaks...

JunAina said...

Ko kalau ada akarium kat rumah jangan lupa beli ikan ni noks...

norhidana said...

walaupun rupe dia buruk kak, tp ikan nih sgt berguna... dia lah yg bersihkan segala kekotoran kt dlm akuarium tau... jd walaupun buruk tp dia sgt berguna... betul tak hehehe

whitecappuccino said...

kalu ada akuarium mmg ada ikan ni..

amirah said...

kena ada ikan ni kalo ko ada akuarium nok. bersih je jadiknya. dulu masa kecik memang takde keje lain, asikla nengok mulut dia sebab nak tengok camne dia makan..muahaha

Ratu Hatiku said...

kalau kat kg saya panggil ikan lumut..hehehe

*SiRibenMerah said...

ikan neh cepat besar kan..

♥MAMASYAZA♥ said...

penah jumpa ikan ni yg warna hitam aje.

ieda said...

aah ikan nie biasa org letak dlm aquarium .. bantu cuci2 segala macam jenis hama dan kotoran ...
tapi geli kan tgk .. ;)

Qhaifa Nur said...

pernah dgr nama ikan ni...patut bela kat umah nih ...cantikkkk

~MommyAida~ said...

hehe...penah jumpa..ikan bandaraya ni mcm2 kaler ade..dan dia sangat berjasa kat dlm akuarium kita..heheee

Rapunzeel Cikilolo said...

eeei. warna macam harimau :)

mama aini said...

ehem first time mama tgk ikan ni..he2x..

Jue a.k.a Ibu 2F said...

ikan nie memang bagus cuci akuarium

MaMa Rey said...

first time tengok.first time dengar namanya.kalau bela ikan ni mesti akuarium cerah bersih..

Munnafendy said...

mak sy memang peminat ikan. kalau bela dlm akuarium mmg wajib ada sekor ikan ni.tp yg hitam semua..xde corak2 pun. yg ni cantik

::NureeN:: said...

ikan ni mmg bagus tau.. bersih semua cermin aquarium klau bela dia hehehe

Lya Colours said...

cantik badan ikan ni dah macam leopard plak hehe

onie said...

geliiii ikan ni,haha

jeBateja said...

Nasib baik tak leh cuci sofa...kalau tak...den boli 13 ekor....ahakz

dekdaa said...

Yek.. huduhnya dia.
Abg pernah la bela tapi sbb kolam nya berwarna "gelap gulita" maka tak nampakla ghupe bentuknya (nampak ada mcm benda gerak je dlm kolam).. ni la 1st time tgk hehe.

Wak Gelas™ said...

wak mcm ingt nama ikan scavenger nii.. IIhkks

MystoryPic said...

ikan ni org bela dalam aquarium untuk makan lumut

Hazmin Hamudin said...

Orang bela ikan ni sebab nak bersihkan akuarium je.. Ikutkan memang tak cantik pun ikan ni. Hehe

Kesoma.rai said...

rupa yang ini kira cantik lagi la.. ada yg lagi teruk dari ni tau.. hishh..

Zura Zue said...

dulu ade jgak bela tuk bersihkan akuarium..

ct rahani said...

klu kt sini diorang pakai ikan mbjb.. hehe..

kheri spice said...

Tp dia suka jgk attack ikan hiasan lain spt goldfish..