nuffnang advert

Tuesday, December 4, 2012

Ostrich Farm, Port Dickson

Assalamualaikum semua....
sambung lagi jenjalan kami kat PD...lepas jenjalan kat Muzium Tentera Darat, PD, kami lawat pulak Ostrich Farm ni...Ostrich Farm ni pun lagi salah satu tempat yg kami tak pernah pegi walau pernah bertahun2 duduk kat PD tu...haha...
dah ada anak2 ni baru la rasa nak tgk ostrich depan mata....kehkeh....

 yeayyyyy!! sampai jugak kami kat sini....

kami siap2 beli daun belimbing ni kat kaunter...seikat rm3...boleh bagi mkn kat kambing, donkey dan ostrich2 tu nnt....

bayaran masuk utk dewasa rm10, utk kanak2 rm6..

masuk2 je jumpa kambing dulu...terus bagi mkn daun belimbing tadi...kelaparan aku tgk kambing2 ni...

yeayyyyy...dah jumpa ostrich depan mata...binatang leher panjang...

si adik ni takde hal nak bagi ostrich makan, tapi si abang takut pulak...adoi la...

untuk membezakan mana jantan mana betina, yg hitam tu jantan, yg kelabu tu betina...tapi ostrich betina lagi agak agresif...

comel pulak aku tgk ostrich ni...aku rasa dia mcm manja je dgn aku....hahahaha....

pastu hubby bagi mkn dedak ngan jagung pulak...aku kalau nak bg mkn rupa gitu, mmg tak la...bab dia patuk tgn tu mmg boleh buat jerit tau....so, hubby je lah bagi...

ko tgk si abang tu, takut2 nak bagi makan....adoi la...adik pun tak takut bang....huhu...

pastu bg mkn kat donkey pulak....

wah...ada sekumpulan ayam la....

cantik tak ayam2 ni...ni nama dia ayam mutiara @ ayam api2...serius cantik kan...ayam ni diimport dari South Africa...

si adik sibuk kejar2 ngan ayam2 tu...nak bagi mkn ayam...kat tgn dia tu dedak...

pastu jumpa angsa pulak....ekceli ada byk jugak binatang kat dlm ni, ada monyet dan kuda jugak...boleh tunggang kuda tau...

wow wow weee.....udang galah lah...Cina tu sanggup kaut udang ni utk kami amek gambar...tengkiu apek...

pastu bg mkn ikan lak....tapi ikan2 ni mcm tak heran sgt dgn makanan...sbb mungkin dah petang, dah ramai sgt pengunjung bagi makan, tak heran dah dia...huhu...

pastu ada fish spa...beriya2 si abang nak berfish spa...bagilah sekejap je...dia nak rasa...sepatutnya fish spa ni kena bayar, tapi kami pujuk Cina tu bagi free je sbb si abang nak rendam sekejap je, nak rasa je...bagi dia rasa geli2 kena gigit tu...ahaks...nasib Cina tu sporting....tima kasih apek!!

amboi...sonok ko kena gigit dek ikan2 tu ye bang...

budak yg hepi dpt tgk burung unta...sampai kena gigit nyamuk kat pipi tu...

jom tgk burung unta jantan tgh posing....susah wooo nak snap gambar dia ni sensorang...asyik la berlari sana sini, berjalan sana sini...nyampah.....dpt gambar mcm ni, mmg best la...

sedikit info tntg ostrich ni, burung unta ni berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh diselaputi bulu...burung unta ni tak boleh terbang tapi mampu berlari sehingga 65km/jam...hebat kan? jangka hayat dia adalah sehinga 60-70 tahun...dagingnya jugak boleh dimkn...

kat Ostrich Farm ni ada jugak jual sate ostrich ni, tapi kami tak mkn la...aku mcm tak gamak lak nak mkn...tapi tokey cina tu ckp kalau nak mkn daging unta ni kalau dia berumur setahun ke dua tahun baru sedap daging dia nak mkn...kebanyakan ostrich kat sini berumur 8 tahun lebih, daging dah liat...so, dorang dpt sumber daging dari luar...bukan yg ada dlm ladang ni...yg dlm ladang ni dorang buat utk persembahan je...boleh jugak kalau kanak2 nak menunggang ostrich...nak main kejar2 ngan ostrich pun boleh, masa ostrich ni buat persembahan la...

kat Ostrich Farm ni jugak ada mcm2 aktiviti seperti menyumpit, melastik, menangkap udang, fish spa dan menunggang kuda...tapi disebabkan kami dtg ni baru sgt lepas hujan, kebanyakan xtvt kami tak dpt join, tanah pun berlecak...huhu...


so, pada sesiapa nak bawak anak2 jenjalan kat PD, jejaklah sekali Ostrich Farm ni...anak2 mesti suka punya...

ni alamat dia:

PD Ostrich Show Farm
Lot 1419, Jalan Kemang 13, Batu 9, Jalan Pantai,
71050 Port Dickson, Negeri Sembilan.
Phone: 06-6627496

dibuka setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 5.30 ptg

66 comments:

myfirdz said...

waaahhh,, mcm best.. nk ajk hubby g la nnt.. hihi..

NM02 said...

ok, tunggu qays besar aku akan bawak dia kat tmpt ni

nuyui a.k.a miss YUI said...

dak2 mmg suka p la tmpt cmni..mak budak cm akk pon sukakan..hihi.

Mama Vogue said...

Bole gak ajak husband pegi ni.. Hakim suka ngan binatang2 ni. Ari tu gi zoo pun dia eksaited sangat..hihi

:: Mrs.Eady :: said...

best giler weeiii!!!

Has Honeylanz said...

tinggi nye burung ostrich ni

♥MAMASYAZA♥ said...

wow macam best aje tempat ni. anak2 mesti suka

Aisy Nasiha said...

Penah makan stik daging ostrich di JB...huhu
Nampak best je taman ni..bawa budak2 tentu seronok diorang..tapi kalau bawa anak saya agaknya kena duduk lama di sesuatu kandang tu... Dia setakat ni obses tgk binatang.. Bayangkan masa balik kg, jumpa angsa pun dia nak tgk angsa lama2...

Rai Ourkizuna said...

aku ngeri ngan burung ostrich.. sbb dia tinggi..takut mematuk..teringat pengalaman kena kejar ngan angsa.. hahaha..

ieda said...

bestnya dik
berani ko bagi makan dik
akk takut sbb rasa leher dia yg tinggi tuu leh patuk je kitee ekeke

aah bukan main suke bdk2 tuu dpt spa fish yee .. hurmm gelii ;)

mamyharraz said...

tq for the info..konfirm nnt aku ke pd akan melawat burung unta nih..atlis taulah kemana arah nak bwk ank jln2 nnt.tq tau info ni.

AnneRaini said...

menarik ni..bape harga sate ostrich tu?

Munnafendy said...

sama ngn kakrai..tengok ghoose tu teringat kena kejar ngn angsa dulu..seriauuu!

Huda said...

Next wk nak ke PD mungkin kalau ada masa boleh jugak singgah ke tempat ni..

Nieda ramly said...

wah gembiranya abang berspa fish

nur anis said...

next time kalau ke pd, nak singgah!

faraherda.razalan said...

Ish, jumpe je tmpt jln best kat pd tu...

Dee said...

aku gerenti takut beb..hahaha..yg berani si mimi tu..

kalau abg suka fish spa..sure dia enjoy kalau ke sg tagal kundasang..lagi hebat ikan2nya..hehehe..

dwaty said...

hari tu p pd... jumpa laut jer... next time nak cari tempat ni plak...

Hidayah said...

salam kenal..

:)

masa dayah pegi tahun lepas takde pulak daun belimbing..

:)

Teratak Hami said...

dulu akak pergi anak-anak naik ostrich :-)

Aishah Jahirah said...

best tu kalau dpt tunggang ostrich....hehee

wahida said...

anneraini: aku tak sempat lak tanya harga sate ostrich nok...

mamawaiz said...

bestlah..tapi seram gak kalau nak bg makan ostrich tu. dipatuk kang..naya je

♥ Wina ♥ said...

tak pernah jejak kaki kat sini

kalau pegi PD insyallah nak gi tgk ostrich!

JunAina said...

Jelez mak!

Cuti sekolah ini tak sempat jenjalan mana2 lagi pun!

Daddy Ziyyad said...

ko pernah duduk PD nok?

ostrich tu, buat masak dgn nasi arab pun sedap kot...bahahahah

Anum said...

syoknya jalan2

Amanda Suria said...

dah pernah pi sini tp tu la...x banyak sgt binatang, time aku pi dulu ada kandang arnab tau...

wahida said...

daddyziyyad: ye nok, pernah duk PD...keje sana...

amanda suria: mmg ada arnab, tapi aku tak amek gambar la...

zila manaf said...

wahhh meow, meow ;p

cik fadh said...

sepanjang stdy kt poli pd dulu pown xpenah la nk ke sini walupun sebelah menyebelah je..tggu ade anak jugak la..hihi

Carl Lesmana said...

wah bestnya =)

Jue a.k.a Ibu 2F said...

mcm best dekat pulak tue...boleh pi terjah nie

Rasp said...

menarik gak nie sis...
bila lahhh nak ke PD...
walhal dah dekat....

ostrich jantan tu sbb dia manja dia u sis...hahahahhaha...

-Sara- said...

seronok bebudak tu kan :)

Wak Gelas™ said...

wak pon baru pegi kemaren.. eHHheeks

Qhaifa Nur said...

seronok dtg sini..nanti nak terjah juga..

N i e Z a said...

besarnye udang galah tu..wat masak lomak cili padi sodap tu..hehehehehe..

atty's said...

kty yg dah tua ni pun belum lg dpt tgk ostrich life. :)

HeNRieTTa JoSe said...

Bestnye...next vacation bleh plan nk p sni larr...

RYS AREESA NASIR jr said...

ahah la, kalau pi PD asik mandi je. Kalau ada rezeki nak pi juga la lawat uncle ostrich ni.. hu hu

eima said...

brg unta ni mamalia ek ... 0o0

gadisBunga™ said...

banyak jugak benda boleh dibuat dalam tuh ek? ok lah. boleh masuk list!

Afasz said...

aritu ingat nak singgah tp tak jadi.

norhidana miswan said...

seronok utk bdk2 2 org tu, sebagai penambah pengetahuan tuh kak... tp kalu aku tak blh pg lg nih, sbb nyer aiyan kecik lg...bkn paham pun heheheh (alasan sbb mama nyer tak sanggup nk berpns)

ct rahani said...

menari jugak tempat ni kak.. ok la bawak anak2.. leh tambah pengetahuan diorg & kiter jugak.. comel ayam mutiara tuh.. :)

man said...

Mcm beh je dapat jalan2..hehe

*SiRibenMerah said...

bulu burung neh nampak cam rambut pelesu kann.. wahh. apesal aritu i x jumpe tempat neh masa duk PD.. hurmm~ kena pegi PD lagi nnt dtg sini.. hehehe~

whitecappuccino said...

budak2 tentu suka kat sini kan? tak penah sampai lgi..maybe satu hari nanti.

etiey.com said...

Walahwei syoknya! Suka suka suka

Ummiarissa Mahdi said...

wooo....bestnya....bawa anak-anak berjalan sini pun best jugak...banyak rupanya tempat menarik kat PD...saya tak perasan pun...

xplorer said...

kalau ada masa cuba pi ostrich farm kat desaru , much more better

4feet8 said...

weekend ni ada family day kat zoo..yeay.. tapi kalau gi zoo yg bes kalau ada budak2.. mm..

Ema Blog said...

oh, dekat PD jer...bolehlah kalau ada masa singgah kat sini..sebab nak ke PD lagiminggu depan

♥ dak pink said...

Ok, tempat ni dekat.
Boleh lah I bawa Iman Raneeya pi mengenal binatang nnt.

syiela said...

bestnyakan... anak2 tentu suka ni..

Izan Ishak said...

menarik jugak ni kak. tak pernah poun sampai lagi kat ostrich farm ni. kalau anak2 pegi konfem dorg suka sangat!

lizz said...

wah sangat best bwk anak2 kesini...siap ader fish spa lagi...

mama aini said...

ehem selalu sgt mama berulang alik ke PD..tapi mama tak pernah ke PD Ostrich tu..hu2x..

sudipVSsenduk said...

wow! destinasi baru utk dikunjungi, thanks

Hazmin Hamudin said...

Wah.. Nak bagi Ostrich makan dekat tapak tangan tu yang macam menyeramkan tu. Siap main patuk2 lagi. Hehe

iza_sna said...

hemmm ... ifo yang menarik ...
tq ... mesti pegi nie , anak2 mesti suka !!!

:: Dhiya :: said...

Salam sis,
Saya mmg teringin nak pg. Now berada betul2 bepan enterence ostrich farm ni...but i am soooo surprise to see the fee has been up to rm13...child rm8...

Cepatnye deorang naikkan price...hurm

Zahirah Homestay said...

As salaam tumpang iklan saya ada menyedikan perkhidmatan homestay(zahirahomestay) bersebelahan dengan ostrich farm ni untuk tempahan hubungi saya 0168758943/0199832111

Zahirah Homestay said...

As salaam tumpang iklan saya ada menyedikan perkhidmatan homestay(zahirahomestay) bersebelahan dengan ostrich farm ni untuk tempahan hubungi saya 0168758943/0199832111