nuffnang advert

Monday, November 19, 2012

Sup Gearbox

Assalamualaikum semua...
jom layan sup gear box yg aku buat semlm....

 empuk giler gearbox aku tu...mana tak empuknya, rebus 3 jam tu....
gearbox tu kami dpt masa raya haji lepas...baru semlm berkesempatan nak buat...dapat dua tulang gearbox...kalau kat kedai, satu gearbox tu mahu dorang caj rm20-25...Alhamdulillah, rezeki kami nampaknya...cuma tinggal beli bahan utk buat sup je...jimat!!

dah habis ratah isi2 gearbox tu, layan tulang sum sum dia pulak...perghhhhh.....heaven weh...lepas tu ko tanggunglah azab menanggung kolesterol yg tinggi dlm badan....muahahaha....


Resepi Sup Gearbox Maveles!!

2 tulang gearbox
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
Setengah peket kecil lada hitam*
Setengah peket kecil jintan manis*
3 inci halia - diketuk
2 peket sup bunjut Adabi
1 peket kecil rempah 4 sekawan
Daun sup
Daun bawang

yang tanda * sila tumbuk halus atau blend.

Cara2:

1)Rebus tulang gearbox dulu. Utk mendapatkan empuk tahap gaban, sila rebus selama 3 jam.
2)Dalam kuali lain, tumis rempah 4 sekawan, dah naik bau, tumis bahan2 kisar yg bertanda *.
3)Dah tumis sampai naik bau, terus je masuk bahan tumisan dalam periuk rebusan gearbox tadi.
4)Campak halia yg telah diketuk dan sup bunjut Adabi.
5)Teruskan merebus sampai empuk.
6)Hidang panas dan letak daun sup/daun bawang dan bawang goreng.

Senangkan?

dimakan bersama sambal belacan. confirm laki korang makan bertambah...ekekek...



p/s: oh, sedihnya tgk penyingkiran Masterchef malam tadi...huhu...

74 comments:

Norhaizan hakim said...

Petua utk mengurangkan kolesterol..minum teh cina campur limau nipis selaepas makan makanan berlemak.
Ini 1st time kak zan dengar makan dgn sambal belacan, slalu org makan dengan iar air asam.

mamyharraz said...

perghhhhhhh!! mmg terbaiklah menu ko wahida :D sup nilah menjadi kegemaran dulu kini dan selamanya..kolestrol? hmm biarkan saja sedaptu gear box nih :D

wahida said...

norhaizan: tengs kakak bagi petua tu...saya baru tau ni...

family kami kalau mkn sup wajib ada sambal belacan...phewwwww, baru terangkat!!

Lynn Hamzah said...

sup gearbox tu kalau dapat kat anak sulung lynn memang x merasa la yang lain2...fav dia tu...hehehe...

Sue-Rya Qistina said...

huhuhu..x bole telan dah daging2 ni. huhuhu

fiza said...

Perghhhh...terliur tgk .

lieyalatif said...

ko buat sendiri nok!! wahhh tabik spring mak...nampak cantik mcm kat kedai tuuuu...siyes aku meleleh koooo tgk....lawan plak ngan sambal belacan...mmg terbaek la nok!

Eye_nee said...

warna sup kalau perang2 mcm tu kompom maveles noksss....hidup time panas2....heavennnnnn.....

Nieda said...

selalu makan sup dengan kuih kicap pedas.
sambal belacan? Memang hantu sambal belacan lah ni.

m.u.l.a.n said...

memang wajib 3 jam rebus kalo nak tualng rusuk rangka gearbox empuk kan.. sakit mata tengok sbb tak dapat rasa..!!! ngeeeeee...

Lya Colours said...

sedapnyaaaaaaaaa !!!

Cik Awin said...

amboi2..sedapnya...

SURIA AMANDA said...

Favvy aku anak beranak satu keturunan ni noks...meh tgok gulai durian mak aku plak...

wahida said...

lieyalatif: wajib aku buat sendiri nok...

shida said...

fuhhh.. mesti meleleh peluh hirup kuah sup.. best2

Munnafendy said...

klao laki sy xde bertambahnye kak.die bkn pemakan daging. tp sy suka! xtau la klau masak ikut style akak ni dia bkenan lak kan....hihihhiii

*tiru resipi!!

mamawaiz said...

Lupa letak straw lah kak..
kalau kat kedai dia letak straw, makin laju menyedut..hiks

Anum said...

sedapnya

Amie said...

fullamak... gear box! ni mesti dah habis ni...adeeeehhhh ketinggalan keretapi!

wahida said...

mamawaiz: aku tak letak straw sbb takde...kami korek sum2 tu pakai hujung pisau tu...phewwwww....
meleleh wa ckp lu...

lepakk.com said...

Arghhh sedap betol nampak?!

faraherda.razalan said...

Pehhhhhhhhhhhhhh! Pehhhhhhhhhhhh! Ini sudah lebih! Tayang mata dpn aku yg tgh kebulor!

Hahahahhaha! Sambal belacan ko tu. Peh! Gile hebat!

♥ Wina ♥ said...

wahhhh laki aku suke ni beb!

Rasp said...

perrgghhhh memang mabeles...
dah leh buka warung sup gearbox dah nie sis....
terbaeeeekkkkkk.....

cheqna said...

ouh..sangat heaven...
weh..mmg sedih...

Riri Yoorin said...

waaah sedap nye!! sedap

N i e Z a said...

sedapnyer..mkn sup time2 ujan cam ni mmg best..pas tu tido..leh ternak lemak bebanyak..kekekke

Kakzakie said...

Makan mesti nak berteman baru kick wahida. Sorang satu tulang wahh... tak ingat dunia:)

Izan Ishak said...

waduh3!!! mengancam jiwa dan raga ni kak~

*samalah... emo plak tgk ammar tersingkir mlm tadi~

~MommyAida~ said...

Nampak Sedaapppp sangaaattt..hihihi..

***Sediih jugak tgk Ammar kena keluar..sbb dia sangat talented!!!huhuhuh

Qhaifa Nur said...

sup gearbox wahida...terliur ni...
sesekali kumpul lemak tak pa...

Nafira usof said...

perrgghhh.. meleleh!!

-Sara- said...

pergghh tgk pon tau mmg terbaik kan! hehe

ieda said...

wahhhhhhhhhhhhh !
terbaik lah dikkk
sayang kita x dpt jumpe aritu erkk huhuh sowiii
insyaallah ada masa kita plan semula betul2 nanti yeee ..

kalau tidak leh makan sop gear BOX koo dik ! ;))

ieda said...

wahhhhhhhhhhhhh !
terbaik lah dikkk
sayang kita x dpt jumpe aritu erkk huhuh sowiii
insyaallah ada masa kita plan semula betul2 nanti yeee ..

kalau tidak leh makan sop gear BOX koo dik ! ;))

syiela said...

sedapnya kak..seyes meleleh tengok ni

azi said...

akak dan suami memang kaki sup tulang....memang sedappp..kalau ada banyak lemak lagi sedappp...

p/s..mengamcam betul sambal belacan wahida...nanti boleh le bagi resepi...ha..ha..:)

BlueiceButterfly said...

sedapnya..:)

Ena's Palace said...

perghhhh!!!..powerrrrnyeee...!!!
kalu makan tak toleh mana2 da...
ghairah menikmati!!

wahida said...

azi: akak ni saja tau...ada ke sambal belacan pun mintak resepi...ekekek...akak lagi hebat memasak...malu saya...

JaSSNaNi said...

wahh.. sedap gear box...
dah puas makan gear box waktu raya korban lepas.. :)

Daddy Ziyyad said...

Buat sendiri??? Caya lah nok!!! Boleh la bukak kedai ' Sup Gearbox Wahida'...~hahaha

3jam merebos ni, tak habis ke gas nok?

wahida said...

daddy ziyyad: kan? aku pun rasa aku boleh bukak kedai sup gear box...hahaha...

takde la sampai habis gas tu...3 jam je pun...ekekek...

lizz said...

ermm mengiurkan betul...terliur sangat...balikni kang ader can la pekena sup gear box kat kedai ...

eima said...

mau nk masak ni kena guna beriuk besar kan ..... tp mmg best la hirup guna straw tak ni

akubiomed said...

Sup dan sambal kombinasi yang mantap. Boleh terlentang dibuatnya. :-)

AnneRaini said...

pergh sup gear box tu..

errr sebenarnya aku tak pernah pon mkn gear box ni..aku seram dgn thp kolestrol die.. sup tulang pun aku dah seram nikan lagi gear box..huhu

wahida said...

anneraini: sesekali boleh la nok...aku pun seram gak sebenarnya....haha...

Hanis Azla said...

salam wahida..

serius.. tergoda sgt tgk sup tu..

4feet8 said...

pergh..nampak mengiurkan sup gearboxnya..

CaDLyNN said...

hamboi.........
nampak sedap kak..
bookmark nk tiru resepi..keh3..
buatnye ntah bileeeeee

etiey.com said...

Wahhhh terbaik! Minum air linau banyak banyak

whitecappuccino said...

takpernah akak masak gearbox..beli jer..

Rinna said...

Waah tersgt laa sedapnyaa tgk sup gearbox tuh.. :)

Yunus Badawi said...

sungguh menggoda sup gearbox ni.

Rebus sampai 3 jam? Tulang dia pun naik lembut kot .... ngeeee

Liquid said...

warghh wat incek liquid lapor je neh ehehehe

Angah said...

adoii sedapnyaaaaaa weiii

Emy Tak Kecik said...

Tak reti mkn :(

Emy Tak Kecik said...

Tak reti mkn :(

Cik Yatt said...

terbaik!

NzA said...

nyum...nyum..nyum...pagi2 dihidangkan dgn sup gearbox....huhuhu...

Kesuma Angsana said...

yg ini mmg feveret en hubby !

Rai Ourkizuna said...

haduhh..teringat kaki lembu korban yg ayah aku suh bawak balik aritu..

family aku jawa..so makan sup dengan sambal kicap..

NM02 said...

terliur weh!




ok, tolong buatkan aku sambal belacan sedap kau tu. mmg aku serius order ni! hahahaha

atty's said...

huhuhuhu terliur..tau..
len kali buat..jemput ler kty mai umah..

azi said...

Wahida..
Akak datang lagi..he..he..

p/s nak buat sambal belacan ingat senang ke?...tak semua sedap tahu...sambal belacan wahida tu nampak mengancam (ikhlas), tu yang akak minta cara wahida buat tu...kalau cicah dengan daging bakar tu...fuhhh..:)

Zura Zue said...

xpenah makan sup gearbox nie...

Lia said...

sedddaaaappppnyaaaaaa..... yumyum...

Ema Blog said...

hirup tulang sum sum pakai straw ke?..hehehe..tak menahan tgk sambal belacan..

org cakap nak cepat empuk boleh letak serbuk penaik

awe stori said...

cayalah wahida... sup gear box mengancam habis... memang terangkat!!!!

intan_blur said...

mlm td..aku baru buat sambal belacan...fhewwww..

wan nurul hezrina said...

wah nampak mabeless lah ko nyer sambal belacan2..gaknya bau mcm mana?power ek belacannyer?

mia izzati said...

maceh ye kongsi resepi...sy suka beno ngan gearbox nihh...nak wat tak rajin ngee....

cHeRyNa PiReS said...

Hmmm...memang best la nieh. Kena padanan sup dengan sambal belacan. Tp kalo Sha...tambah lagi. Celery gigit2 buat ulam:)