nuffnang advert

Monday, October 15, 2012

ketam kari kering & resepi siakap stim limau

Assalamualaikum semua...
semlm tak gi mana2, lepak2 rumah jer...
so, xtvt memasak telah dilakukan dgn jayanya...ekekek...

 ni lauk feveret hubby...ketam masak kari kering...dulunya aku je minat lauk ni, so, asal balik kampung je aku mintak mak aku masakkan lauk kegemaran aku ni...sudahnya menu ni pun dah jadi feveret dishes hubby...
hari Rabu hari tu, hubby gi pasar mlm, ternampak ketam saiz besar2...hubby beli dan mintak aku masak kari kering ni...sedap woooo.....resepi turun temurun dari mak aku...
resepi aku pernah tulis kat sini

pas tu aku masak siakap stim limau....festaim buat...perghhhh...wa ckp lu...secukup rasa...dah la senang giler cara buat dia...berkhasiat pulak tu...ekekek....ye lor, ikan kukus kan...tak pakai minyak langsung...so, to me berkhasiat la...
(siakap dibelah dua sbb pengukus aku kecik...huhu...)

resepi siakap stim limau:


  • 1 ekor ikan siakap
  • 1 inci halia*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 btg serai*
  • 5 ulas bwg merah*
  • serbuk lada hitam
  • sos tiram 4-5 camca besar
  • 2 biji limau nipis di perah air
  • 2 biji lada besar
  • 1 biji buah tomato potong dadu
  • daun sup
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. bahan yg bertanda * sila blend..
  2. bahan yang diblend tadi digaul pada ikan bersama garam, serbuk lada hitam & sos tiram..perap 15 minit..
  3. tabur atas ikan lada merah, tomato n daun sup.. 
  4. stim la ikan siakap tu..kira kira 20 minit.. kira 5 minit sebelum angkat..bubuh la air perahan limau nipis tu.

resepi aku amek sini



sekian, n3 makan2 seafood di rumah....

49 comments:

Zura said...

sodap eh kak..

norhidana said...

perkh dh sapan pun msh terliur nengok 2 menu nih kak... bt aku teringin nk try msk lah...

Rai Ourkizuna said...

nokkss...meleleh air liur pompuan ngandung tengok ketam..bukan aku suka sangat pun ketam padahal..hahaha..

shida said...

uii ketam.. best2

NM03 said...

posa kan... apsal kau tempek yg sedap wat aku kecoqayaq lioq haaaa...

hati makin rapuh utk ke traders.

tidak!!!!!!

Kesuma Angsana said...

mmg sedap tu wahida !

Saya Disini said...

wah..sedpnye

AnneRaini said...

peh ketam tu nmpk menarik weh..tak pernah ku try ketam kari..boleh cuba kot..

sudipVSsenduk said...

kari tu kalau dicalit dgn roti sedap ni..

:: Mrs.Eady :: said...

lain kali ko masukkan slm bekal then suruh en.wan hantar kat aku skit...bleh buat mkn lunch kat sini..kekekekekek..

nur anis said...

alamak..terliur dah...

mamyharraz said...

kecur air liur tgk siakap stim ko wahida oii :")
semua nampak lazat berkrim!

Nens Collection said...

stim dh biasa buat,,cume ketam kari tu x pernah buat..nmpk sgt menyelerakan!..mest pedas kan..nyum2!

faraherda.razalan said...

Peh! Sedap betul ikan siakap tu. Smlm, aku pun msk siakap stim. Tapi tak cantik mcm rupe siakap ko ni. Slurrrppppp!

Tihara said...

as salam,

mmm sedap sehingga menjilat lengan...thanks utk resepi ketam kari kering tu..nampak pic tu pn dah ngidam ni :)

eLLy said...

noks aku nak cuba ketam kari kering tu ... tapi bila eh ;p

Aishah Jahirah said...

sodap tu...xpenah lg try masak stim...eh blh le try kalau rajin, resepi dah ada....

Sue-Rya Qistina said...

wowwwww!! dasat la akak pandai masak lauk2 cenggini. teringin jugak nak try siakap stim tu :D

atty's said...

aduh..buat perut ku lapar je nie

nuyui a.k.a miss YUI said...

terliur tgk ni..aish..

cHeRyNa PiReS said...

Nieh kalo gordon ramsay tengok pon dia boleh terliur sampai menangis nieh.

Hadoiyyaaaii...

Has said...

ada cancel diet nasik hati ni! hahaha

Rasp said...

memang terkecur gilos sis i tgk both the lauks.....

kalo i gi rumah u....
u masakkan i nie tau hehehehe....

syiela said...

Ya Allah terliurnya saya

eima said...

lapo la plak

fiza said...

Perghhhh...mantop.

mamawaiz said...

kari ketam tu pekat likat..wahh cam kari mamak pulak.suka mkn ketam, tp x pernah try msk kari..leh amik resepi ni

Aju Mohit said...

terliur aku tgk menu2 ko ida, aku kene masak cenggini gak minggu ni, gambar je dah mmebuatkan orang tak sabar2 nak mencuba menu ko hihi

Dee said...

terliur tengok..huhu..dahlah hujan2 ni..menangkap anak mata dan anak tekak..

Daddy Ziyyad said...

meleleh air liur aku nok tgk ketam kari tu...~bahaha

ieda said...

aduhh dikkk
sedapp nyeee
huhu

Kakzakie said...

Siakap stim kakak suka:)

Nafira usof said...

OHEMGI!!
aku paling tak tahan tgk menu ikan!!!
sedapnye!!! telan air liur aku nok!

Fiza said...

akak ni saje tau tayang gmbr mkn yg sodap2 ni...terliur i...dah la i tgh proses diet ni...uwawaaaaaa !!!

Qhaifa Nur said...

menu ketam tuh, sedapnya......
hujung minggu segala kepakaran masak kita keluar wahida.....

Zana Adieyza said...

terliur tgk gambar makanan kat sini kak... adoiiiii, sedapnyaaaaaa....

lizz said...

sedap...ai tak pernah masak ketam...kemain meriah lauknyer...

sal-nurbeena said...

Dua2 menu pun sedap, tapi dapat pandang saja.

Cikgu Ma said...

i like crab so much...tp dan bertahun x makan...adik beradik ramai, nak beli mahai...hehe

♥ Wina ♥ said...

pergghhhh! nak masak gak siakap stim tu tak kira!

ct rahani said...

sedapnya kak.. menggoda betul.. rasa lapo pulak.. huhu..

Huda said...

aku jarang sangat makan ketam tapi nengok kau nye menu tu buat aku tergugat laa..sedap..

NeenaAnuar said...

ya ampunnn!! both my favorite dish! tak tahan lah tengok lauk pauk nie! dappp nyaaa.... uhuhu...

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

aku pun smlm bru wat kari ketam, tp berkuah...

tp ikan siakap tu, perghhh, manarik utk aku yg ala2 diet tak menjadi nih, leh la try.. sedap aku tgk..

mama aini said...

ehem terliur mama tgk kari ketam..mama pun suka makan ketam..

Ema Blog said...

mengliurkan

Mamamya said...

uihhh...lama giler aku x makan ketam.. xpenah try masak kari kering cenggini...selalu masak sambal or lemak cili api jer.. lenkali blh la try resepi ko...

aku pun baru masak siakap tp aku buat stim ala thai...

fieda said...

terliur tgk ikan tu..

akubiomed said...

Suka makan ketam tetapi cukup malas nak kopek kulit dapatkan isi. :-)