nuffnang advert

Monday, October 1, 2012

Cuti2 Medan: Rumah Makan Pak Haji Ramli, Berastagi

Assalamualaikum semua...

lepas kami check in, Pak Roy terus bwk kami mkn...lapar wooo sejuk2 mcm tu...

 Pak Roy bwk kami mkn kat sini, kat Rumah Makan Famili Pak Haji Ramli...

 kedai ni tepi jalan je...

 kami masuk je, kami dihidangkan ngan tempe dan tauhu goreng...wah...nampak tempe hati dah berbunga2 sbb aku mmg penggemar tempe...bila tanya, dishes ni gratis (percuma) ke? budak yg hantar tu angguk je...so, kami expect benda ni free la, sbb kami tak mintak pun...tapi bila bayar, sekali tgk bil, rupanya ni kena bayar ko...rp 20,000 bersamaan rm6.50...huhu..takpelah, sedekah je la...tapi tak suka tau main tipu2 ni...

 tempe ngan tauhu tu dtg sekali ngan sambal kicap ni...

 aku order air ni...jus martabe namanya...jus campuran buah markisa dan terung belanda...baca dlm blog2 kata kena try air ni kalau sampai Berastagi, tu yg aku order tu..rasa dia sedap, tapi aku lagi suka jus markisa yg hubby order tu...
jus martabe ni harga dia rp10,000 bersamaan rm3.50

 haaa...yg ni lah jus markisa...hubby punya...sedap woooo, aku lagi suka jus markisa dibandingkan dgn jus martabe tadi...eh, bukan aku ckp jus martabe tu tak sedap tau...korang kalau sampai medan mmg patutlah order kedua2 jus ni...
jus markisa ni harga dia rp 20,000 bersamaan rm6.50...mahal jugak kan?

 kami order ni, pari bakar...rp 30,000 bersamaan rm10..boleh tahan sedap...

 ni nama dia jamur tumis...jamur tu maksudnya cendawan...sedap....harga dia rp 20,000 bersamaan rm6.50

 yg ni cumi goreng tepung..cumi tu sotong...pun sedap..rp 25,000 bersamaan rm 8

 yg ni pulak khas utk anak2...sup ayam...pun sedap...harga dia rp18,000 bersamaan rm 6..

senang ckp masakan kat sini sedap2 la...lebih kurang rasa kat Malaysia je...eh, tapi masakan Malaysia lagi sedap la...ekekek...

so, pada korang yg dtg Berastagi tak tau kat mana nak mkn makanan yg halal dan sedap, boleh try rumah mkn ni...

40 comments:

Anum said...

bestnya

faraherda. razalan said...

Boleh thn gak harga minuman dia kan? Mmm...

Hazmin Hamudin said...

Standard harga Malaysia je air ngan makanan dia. Ingatkan lagi murah ke apa.. Hhee

akubiomed said...

Alamak terliur dibuatnya. :-)

♥ Wina ♥ said...

aiseyyy apesal kena tipu mcm tuh?? x best ar kan??

ok terliur tgk gambar sup ayam tu sbb aku penggemar sayur!

:: Mrs.Eady :: said...

ahhhh membuatkan aku lapar laaaa...

mamawaiz said...

Bukan jawa lah namanya kalau x mkn tempe kan...

wahida said...

faraherda: mmg agak mahal...

hazmin: sebenarnya kat medan ni makanan dorang mmg agak mahal...shopping pun agak mahal sebenarnya...

wina: tu r pasal...rupanya kena bayar lah tempe ngan tauhu tu...sabo je la...

mamawaiz: give me 5 la nok!!

Nens Collection said...

gambar last tu..dh gaya org berastagi dh kak wahida..dengan baju sejuk beli kt pasar buah eh?..hehe..

suker2!

wahida said...

nens: ha ah..pandai ko...ekekek...

Kesuma Angsana said...

mmg food2 kat sana nampak sedap2lah wahida!

Nazayiena said...

Harga makanan lebih kurang kat M'sia jugakan...

nur anis said...

gulp. telan air liur....

NM02 said...

korang mcm kat obesi la dik nun...

Rai Ourkizuna said...

cumi tu cumel lahh...hishh..

Cik Awin said...

next trip ke mana pulak kak pasni? ;)

wahida said...

nm02: haruslah...aku rasa aku mcm kat europe je kekdahnya...haha...

wahida said...

cik awin: hah? errrrr....mcm nak ronda Thailnad je pasni...ekekek...

Dee said...

aku tgk tempe ngan tauhu tu teringat tauhu rumah mode...arrrghhh...nak gi bandung!

seriously aku tgk semua pun sedap..nyum2..

Lya Colours said...

tempe cicah cili kicap tu feveret wok!

|| NaFiRaa || said...

waahhh terliur tengok semua makanan tuh.. terus rasa lapar nok!!

bila aku tgk pic last tuh.. baru aku tau betapa sejuknye kat sana..:)

Chik Att said...

Tunggu sambungan seterusnya ..... lepas ni bleh buat travelodge bergambar .....best ....CA baca tak jemu ......

jeBateja said...

dinding nya di tutup plastik ke tu....den pegi indon....mesti dinding nya di tutup plastik....apsal tah.....

mama aini said...

thanks atas info ni.. :)

miss Fyqa said...

selalu dgr jus markisa..tp x pernah minum lg.. huhu

Yaya Azura aka Naz Azra said...

terliur jus markisa...mesti sejukk amannn nyamannn je anak tekan kan..

Rasp said...

jus markisa tu nampak freshhhh banget..
i shud try...
ecewahhhh akak ckp cam mlm nie gak nak gi hehehehe...
cer kita goreng tempe and cicah sambal kicap tu kat sini...
mesti tak sama sgt kan dgn yg kat sana .....

Shasha Mohamed said...

Enak bangat makanannya...
Mungkin budak tu tak bermaksud untuk tipu, mungkin dia tak berapa faham kot. Yang penting dia angguk2 dan berlalu. Ini kadang2 dah jadi satu tabiat pelayan, tak faham pun buat2 faham ;)

cikbelang said...

kalo kt medan lagi byk choice tempat makan n lg murah dr berastagi..

khairul said...

sedapnya..sy baru balik pekena sotong bakaq

Aishah Jahirah said...

free jd xfree....mujur xmahalkan....

Aishah Jahirah said...

free jd xfree....mujur xmahalkan....

Aishah Jahirah said...

free jd xfree....mujur xmahalkan....

SURIA AMANDA said...

thanks for the info nok..aku penggemar jus markisa..kat malaysia susah nak dpt...harus cari la nanti ni tahun depan kat Medan..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

tempe tu memang sinonim kalau jawa2 ni. sebab saya pun jawa. hehe

Sue-Rya Qistina said...

wah..nmpk best giler masakan tu sume! tempe n tauhu tu cam otak2/satar kt sini la kiranya, diorg letak atas meja bila customer sampai. hehehe

Dilla Ady said...

markisa tu bukan masam ke kak?

kat umah mil sy, selalu jiran2 bagi buah ni...

tpi sy tak brape suke sbb masam melenit..

wahida said...

dilla ady: mmg masam, tapi bila dah buat jus...sedap tau!! mungkin dah campur gula, tak lah masam..

pak rambli di medan said...

ASSalamu alaikum warahmatullahi wabarakatu….
Izinkanlah saya untuk menceritakan sedikit tentang liku2 kehidupan keluarga saya.Hal yang tidak pernah terbayankan kini menjadi kenyataan kepada keluargaku,,,untuk MBAH MARIJAN kami ucapkan banyak terimakasih karna berkat bantuannya ALHAMDULILLAH keluarga kami bisa lepas dari hutang dan masalah,karna nomor “GAIB”untuk pasang togel,hasil ritual MBAH MARIJAN meman benar2 merubah nasib kami hanya sekejap,dan disitulah aku berkesempatan kumpulkan uang untuk buka usaha kembali,karna rumah juga sudah disita,,warung makan jg sudah bangkrut,,tapi itu semua aku masih tetap bertahan hidup dengan anak istriku,,walau cuma ngontrak tapi aku tetap bersabar dan akhirnya MBAH MARIJAN lah yang bisa merubah nasib kami..maka dari itu MBAH MARIJAN orang paling bersejarah di keluargaku…!!!jadi kepada teman2 yang di lilit hutang dan ingin merubah nasib seperti saya silahkan hub MBAH MARIJAN di nomor:(0-8-2-3-3-3-3-9-4-8-5-4 ) dengan penuh harapan INSYAH ALLAH pasti tercapai.

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : 
+6282160211106
Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web: http://hamzahsaragih.blogspot.com
Facebook :Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1