nuffnang advert

Monday, October 1, 2012

Cuti2 Medan: Green Garden Hotel, Berastagi

Assalamualaikum semua...
sekarang kami sudah pun berada di Berastagi...sebuah tempat yg sgt lah sejuknya...kebetulan pulak masa kami sampai di Berastagi ni hujan pulak..bertambah2 kesejukan kami...sekarang kami nak check in di hotel...hotel ke 3 sepanjang kami di Medan...

kawasan hotel...bilik kami asalnya depan pool ni lah...sebelah kanan tingkat bwh tu, tapi disebabkan bukak pintu bilik belakang, bau diesel pulak, terus kami mintak tukar bilik...korang bayangkanlah, kat belakang bilik kami tu ada tempat org jual minyak diesel ko...busuk giler, lepas tu kami rasa tak safety duk bilik tu, jadinya kami mintak tukar bilik....

 ini bilik kami...hotel2 kat Berastagi ni pun takde ekon tau, sbb mmg dah sejuk...mcm biasa, ada triple sharing jugak, tapi dorang buat extra bed lambat sikit..aku tak amek gambar extra bed..

 just nice...

 tak seperti di Samosir Island dan Parapat, hotel ni water heaternya 24 jam...



 malangnya, salah satu bedspread kami ada bau hapak..bedspread tau yg hapak bukan bedsheet...mcm tak tukar je...aku mintak housekeeping tukar cadar tu...huhu..lepas tu pulak masa kami nak tidur, sekumpulan group Cina buat bising depan pool, org nak tidur pun tak senang...mmg hampeh..kami call security hotel mintak dorang ckpkan kat group tu supaya senyap sikit, tapi hampeh...tetap berhilai tawa kat luar tu...sampai ke pagi ko group tu buat bising..grrrrrrr!!

kami anggap kami kurang nasib baik check in kat hotel ni, baca blog2 org Malaysia lain check in sini ok jer...takpelah, bukan pengalaman teruk sangat pun...

 lobby hotel...

 yg bagusnya hotel ni dekat je ngan Pasar Buah...

 coffee house...mcm biasalah, nasi goreng, mee goreng, meehun goreng dan kopok yg dihidangkan cara buffet...menu yg sama je ngan hotel2 yg kami duduk sebelum ni....

 adik sibuk asingkan sayur..huhu...budak yg susah mkn sayur...

 snow cap anak2 yg dorang duk pakai tu kami beli kat Pasar Buah...siap tulis Berastagi lagi...sebagai kenangan...

 jemu weh bila breakfast asyik menu sama je...huhu...nasib ko la kan...dah namaya berada kat tempat org, telan je lah...

coffee house hotel ni besar jugak...

kesimpulannya, hotel ni sebenarnya ok, cuma kami yg kurang nasib baik masa check in sini...huhu...


tapi aku suka Berastagi, sbb cuaca yg sentiasa sejuk...malam2 tak tahan woooo, sejuk giler, dah la hujan...bertambah2 sejuk....huhui....nasib baik aku bwk sweater anak2...tapi sweater kami laki bini kami tak bwk, kami beli kat Pasar Buah...murah jer...nnt aku update pasal Pasar Buah...

47 comments:

Lya Colours said...

oo adik x makan sayur ah. sayur kan bagus. dulu adik laki saya pon kemain susah nak mkn sayur. bila dah besar baru ok. mungkin ikut umur agaknya. hehe

mamawaiz said...

kesian kat kak..boleh tidor tak bising2 cam tu.

Huda said...

cantik jugak hotelnya kan..

TiranaAduka said...

Salam sis...
huhuhuhu...ala yang penting bebudak tu sihat sis.....boleh je bagi dia makanan tambahan untuk gantikan sayuran dalam pemakanan...yang penting kesihatannya tu sis.....



TA tak makan sayur dari kecil...ulam tapi TA makan ekekkekekeke ok je,hingga kini

nuyui a.k.a miss YUI said...

cntik gak view hotal ni..

Anum said...

bagi aku view hotel cantik
best gak kan

fiza said...

Cantik view hotel.

:: Mrs.Eady :: said...

cantik la beb hotel dia!

wahida said...

mamawaiz: kesian kat aku kan...mmg tak boleh tido nok...huhu...

anie said...

bau hapak...adus jangan ada pijat2 sudah......

Nens Collection said...

pasar buah mesti banyak buah kan kak wahida..best2!

x sabar2!

wahida said...

anie: eh, tak de la sampai ada pijat2...ekekek...katil ngan tilam best je nok...selesa...cuma mungkin cadar housekeeping tak tukar je...

nens: mmg byk buah2an pun nok...paling best adalah pisang kaki...

mama aini said...

ehem..view nampak cantik ..cuma servis kureng sikit ek.. :(

Dee said...

hotel nampak ok je..tp biasalah adat mengembara..semua tu kan pengalaman..yg baik atau yg buruk..makin teruja lak aku nak ke sana bila baca entry2 kau ni..

aLyNnZ said...

erm..hotel nmpk selesa cuma xbernasib baik ms menginap tu ada org2 yg cam xbertamadun pla..mengganggu ler kan..xper sib baik tmpt tu bestt eh..

brp lama sebenarnyer percutian nie..nanti boleh ler share anggaran cost percutian nie..mana ler tau ada rezeki nanti leh kesana nanti tp kena tgk budget dulu..

terpesona dgn keindahan danau toba..

Qhaifa Nur said...

tang bising tuh mmg tak best....
satu kebetulan pula......

NM02 said...

sejuk mlm tu kau ada tepuk dinding tak?





larik!!!!!!!

Kakzakie said...

Cantiklah cap Berastagi yg adik pakai. Bila pakai dah macam anak mat salleh :)

cHeRyNa PiReS said...

hmmm...hotel ni nampak sangatlah sempoi.
Food tak sedap ke kak?

wahida said...

alynz: cuma 5 hari 4 mlm je, tapi n3 jadi panjang sbb saya buat n3 part by part...

pasal bajet tu, InsyaAllah nnt saya buat...

NM02: dtg dah sengal dia tu...haha...

kakzakie: mcm mat salleh? vavava...senyumla anak2 saya kalau dgr ni kak...ekekek..

cheryna pires: bukan tak sedap, tapi dah tetiap pagi hadap benda yg sama, jadi jemu pulak..huhu...

faraherda. razalan said...

Pic mu itu...ayu!

eMMe said...

Sis, best la hotel ni.. cantik, bersih n selesa... time saya gi ari tu..hotel bajet biasa2 je.. but okey gak la... selesa juga...

iedchan said...

wah medan apa yg besh kat sane ye..hehe :P

wahida said...

iedchan: apa yg best? mcm2 best...ekekek...

♥ Wina ♥ said...

cantek!!

eh adik boleh geng dengan Kira x makan sayur gak uhuhu...

Daddy Ziyyad said...

Lagi sejuk dari cameron highland kah?

Munnafendy said...

adik tu mengomel apa sambil asingkan sayur? mcm marah je...hehehe


*akak makin cntik la skrg... :)

Nens Collection said...

kak wahida..pemanggang tu kalo herge ahli murah.. skang offer skali ngn stove@ dapor kecik die 130 la..kalo x ahli 109 skali sebijk je pemanggang saje..

wahida said...

daddy ziyyad: lagi sejuk dari cameron nok...serius...aku baca dlm blog ada blogger duk ckp tak sejuk sgt, tapi bila kami sampai, aku rasa sejuk semcm, mungkin sbb hujan kot...

munnafendy: dia tu mmg mcm tu, byk mengomel...ekekek...cantik? terima kasih nok...(sambil kembang kempis hidung)

nen collection: murahnya, mcm nak beli je..tengs sharing info ni...

Emy Tak Kecik said...

aku stress baca trip medan ko..

sekian....hahahaa

Rasp said...

memang nasib kurang memihak u ek sis...
mesti tak terjun pool tu kan sis...
dah sejuk camna nak terjun pool...

Puan Fifiey said...

comelnya kak wahida.. tak puas tgk muka kak wahida bertudung.. sweet sgt2222

Eye_nee said...

kelakar akk tgk muka siadik duk tgh kusyuk mengasingkan sayur dari mee tu...byk membantu N3 ko ni sis...manalah tau ada rejeki kesana...menunggu N3 Pasar Buah...

ieda said...

puas hati macam nie
hotel cantik .. lobi cantik
semua ok lah ;)

Rai Ourkizuna said...

memang kat kawasan tanah tinggi eh? macam sejuk manjang je..

akubiomed said...

Kawasan sekitarnya cantik dan segar.

-Sara- said...

mcm best je hotel tu..sejuk eyy..bestnyaaa :)

|| NaFiRaa || said...

wahhhh.. mesti best kalo gi melancong ke tempat yang sejuk2.. kita pon selesa nak berjalan kan~

HeNRieTTa JoSe said...

nampak sangat chantek dan selesa....

wahida said...

rai: mmg Berastagi ni adalah kawasan tanah tinggi...sbb tu semua buah2 menjadik...sayur pun mcm tu jugak...sejuk je kat sini tau...

amirah said...

errr...comelnya ko nok..seriesli! hehe..komen xde kaitan kah?

Nieda said...

kaalu kat indon menu brekfast macm tu ,macam tu juga. tapi konfem ada kopok.

Nurul Husna Mohd Hassan said...

nak g medan! nak g medan! :)

Anonymous said...

puan..nk tanya....bilik amek saiz apa?satu malam brapa ringgit?wifi kena byr x?

Supir Medan said...

Selamat Tahun Baru 2016.
Semoga di Tahun yang baru ini, menghasilkan Semangat yang baru!

Yuuk yang ingin merencanakan liburannya tahun 2016.
Saya supir di Medan, bagi yang memerlukan khidmat saya langsung hubungi,Tinggal sebutin aja...

Saya juga menyediakan :
1. Reservation Hotel
2. Sewa mobil
3. Tiket pesawat all route
4. Penempahan makanan
5. Voucher permainan di Berastagi
Dan lain lain

For more information :
WA: +6281397288197 / 0165003201 Pak Dedy
Email : dedysuparja80@gmail.com

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : 
+6282160211106
Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web: http://hamzahsaragih.blogspot.com
Facebook :Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

shalimar yusof said...

yeke..mintk2 la nak pegi nnti xmcm nii..