nuffnang advert

Friday, September 28, 2012

Cuti2 medan: Air Terjun Sipiso-Piso

Assalamualaikum semua...
lepas je kami mkn kat Desa Tongging yg view dia superb ohsem tu, kami singgah pulak kat air terjun Sipiso-Piso...

phewwww...cantik giler...lagi salah satu kebesaran Allah yg terdpt di Medan ni...

air terjun ni adalah air terjun tertinggi di Indonesia...tingginya adalah 120 meter dan terletak di utara Danau Toba...

kalau nak pegi tgk dekat2 air terjun tu boleh je, kalau nak turun dan mandi manda pun boleh jugak...tapi tak kejelah kami kan...kalau setakat puluh2 tangga tu boleh tahan lagi, kalau dah beribu2  nak kena hadap tangga, tak ke azab? kalau turun ok lagi, kalau nak naik nnt mcm mana? lagi pun Pak Roy ckp jalannya agak berliku dan tangganya agak curam...huhu... tapi aku rasa kalau kami tak bwk anak2, kami akan turun jugak kot nak tgk dasar air terjun tu...sbb nampak best la...

sipiso-piso tu bermaksud 'pisau'...

air terjun yg mengalir deras...

nak bergambar kat sini kena beratur tau...ramai umat manusia masa ni...

ramai tau singgah kat sini...cuaca tenang tapi agak panas sikit kat sini...


sekali lagi, Danau Toba is everywhere...kengkadang aku tak rasa Danau Toba ni adalah tasik, aku rasa Danau Toba ni adalah lautan sbb dia terlalu besar..hehe...mana2 pegi pun masih nampak Danau Toba...


kat sini jugak ada kedai2...kami tak singgah pun...kami byk shopping kat Pasar Buah, Berastagi sbb Pak Roy ckp kat situ lagi murah...


last but not least, sebelum meninggalkan air terjun yg ohsem itu, marilah berposing...

37 comments:

Rai Ourkizuna said...

subhanallah..cantiknya pemandangan kat sana..

suka la air terjun tu..macam mana agaknya air yg kat bawah dia tu.. huhu..

amirah said...

best la ko nyer itinerary..nest2 tempat yg ko gi nok..apala rahsianya. cer kongsi2 camne nak gugel tmpt2 gitu..

atty's said...

cantiknya lah danau toba.
mcm kty g padang bukit tinggi aritu
Tasik Singkarak tasik ke 2 besar di sumatera barat selepas danau toba..tu pun besar dah rasanya ,siap ada ombak2 ,tak mcm tasik je rasa.

kalau kty yg turun nak tgk airterjun tu.lepas tu naik..mau kurus.hahhahaha

AnneRaini said...

seriaunya aku tgk air terjun tuuu...kalau jatuh tu bersepai weh...tp view memang cantik.

Lya Colours said...

subhanallah memang sangat cantik ! indahnya ciptaan Ilahi

Nens Collection said...

alahai..suker2! gambar kak wahida ngn air terjun tu..mmg ohsem!..menarik sgt..sunggug besar ciptaan Allah..;)

|| NaFiRaa || said...

subhanAllah~ canteknye~ tak terkata aku nok~

Qhaifa Nur said...

cantik betul permandangannya...
terpegun sekejap......
patut ramai yg mai sini wahida....

wahida said...

rai: air kat bwh tu lagi cantik...kalau ko google, sure keluar gambar, mmg ohsem...yg tu dorang sanggup turun ke bwh tu nok...

amirah: kalau google mmg mcm2 info dpt nok..lagi satu supir kami pun mmg dah bagi itenarary superb punya...hehe..

atty's: tasik singkarak? mcm best je...nak kena google ni...

Nazayiena said...

Cantiknya air terjun tu tp macam ckp ida nak turun/naik tangga tu yg lemah sikit mendengarnya.

NM02 said...

best... pasti aku akan sampai ke medan satu hari nnt bersama qays tersayang...

cHeRyNa PiReS said...

sangat suka blouse anda...nampak sangat2 la british india (ke memang british india)

and sangat padan dgn aktiviti air terjun:)

SURIA AMANDA said...

aku suka gambar last tu nok...pandai pak roy amikkan gambar erk..

♥ Wina ♥ said...

seriesly sangat sangat ohsem!!

wahida said...

cheryna pires: eh tak tak, blouse tu aku beli kat Bandung...hehe..

Dilla Ady said...

ya allah, mcm dalam lukisan, subhanallah!

cantik gambar akak yg mcm pegang ari terjun tu, kalu tak bawak anak2 sy pun nk turun ke bawah pastu time naik konpem maki hamun dalam hati..hahahahha

akubiomed said...

Memang cantik pemandangan air terjun ini.

ieda said...

wahhh menarik nyaaa , tempat nie sure superb macam ko cakap , akak dpt rasakan ;)
memang ramai org lahh ...

dikk seronok ko jalan sefamily , laki ko pandai dlm bab2 nie .. dlm erti kata lain berani nak bawak ko sefamily , ada teman kann , kalau akk , laki akk x pandai bab2 nie , dari awal2 kawin layie .. sbb tuu skrg kalau nak berjalan memang akk lah yg buat semua dari awal sampai akhir , ko bayangkan kalau gi jauh2 nie , dgn siapa lahh akk nak bertanyee itu dan ini ( beranikan diri ) huhuh .. tu yg kalau nak gi jauh sikit dari mesia , lammaaaaa akak pikir huhuhu ..

eh luah perasaan lak huhu .. bukan nak komen laki nie .. nak cerita hakikat payah nak jalan jauh huhuhu :))

wahida said...

ieda: alahai kak, sedih pulak saya baca...tak pe la kak, ada hikmah tu...pas ni jom join geng pelangi travel..nak?

Tihara said...

cantik sgt gambo, puas la menengok..tewingin nak gi ..huu :)

Cho Zila said...

ni akak penah sampai.. memang sangat cantik...
teringin nak pegi lagi bawak anak2 lak... lagi2 tengok gambar wahidani...

Daddy Ziyyad said...

SUBHANALLAH...cantik dan tinggi gila la nok waterfall tu...rasa macam nak gi sana pulak...:P

Cikgu Ma said...

cantik waterfall tu...

norh said...

pemandangan danau toba adalah tak menjemukan..kannn.. :)

mama aini said...

cantik & indah ciptaan Allah..

SyamimiNazifa said...

cantik .

JunAina said...

Desa tongging cer ko sebut dalam bahasa melayu baku noks...

Tengok gambar ko Wahida terasa cam nak terus booking tiket AA gi sana!

Angah said...

cantiknye....

mamawaiz said...

kalau ada lift nak trun bwh tu...mesti lagi senang kan, haha..hidup nk sng je

Mak Lagenda said...

Mmg tinggi giler air terjun tuh. Kalo ada org yg terjun dr situ, agak2nya idop x org tu yeh?? Ekeke

m.u.l.a.n said...

nak pi lagi rasanya..!!

aLyNnZ said...

maha suci allah yg berkuasa menjadi kan selaga keindahan di bumi ini..

cantek sgt2

Rasp said...

subhanallah...
memang cantik lah pemandangan tu...

suka lak i tgk famili pics yg last tu...

Aishah Jahirah said...

tingginye air terjun dia....

nurul insyirah said...

Melancong ke medan dan serata dunia dengan harga pakej yang berbaloi dan dipercayai wassup saya 0175367426

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : 
+6282160211106
Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web: http://hamzahsaragih.blogspot.com
Facebook :Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

TIARA TOURS said...

HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
TAK ADA EXTRA BAYAR.
TAK ADA TIPU – TIPU !!!
HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

ITINERAY :

DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.


SERVICES TERMASUK :
• TRANSPORT
• PEMANDU PELANCONGAN
• HOTEL 3 BINTANG
• BREAKFAST 3X
• MAKAN TENGAH HARI 3X
• DINNER 3X
• SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
• KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
• MINERAL WATER

BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
TIARA TOURS INDONESIA
JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
HP / WA +6281383535091
HP / WA +6285358982828
HP / WA +6285762820068

TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

NOTE :
HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL