nuffnang advert

Friday, September 28, 2012

Cuti2 Medan: sambal tombur Batak Toba & ikan nila @ Desa Tongging

Assalamualaikum semua....
aku sambung lagi jenjalan Medan ye.... masih lagi kami on the way ke Berastagi...dari Danau Toba nak mendapatkan Berastagi adalah 5 jam perjalanan...huhu...

hubby ajak kami makan kat sini sbb tgk kat blog axim, dorang mkn kat sini masa dorang buat trip ke Medan tak lama dulu...disebabkan tertarik dgn pemandangan dan food kat sini, kami pun turut terjebak mkn kat sini...tapi menurut Pak Roy, kalau pelancong yg naik bas, mmg tak dpt la nak mkn kat sini, sbb jalan nak mendapatkan Desa Tongging ni jalannya sgt kecik dan bersimpang siur, bahaya woo kalau bas lalu jalan tu, tapi kalau tourist yg naik keta, dgn senang hati tour guide bwkkan...hehe...

yeayyyy, kami mkn kat pondok ni, bwh pokok di pinggir Danau Toba...wallah...tgk pemandangan je dah cukup buat aku mkn bertambah jap lagi...haha...

duduk kat pondok tadi terus hubby snap gambar2 panorama...Allahuakbar...melihat keindahan Danau Toba buat aku tak nak balik...serius...

dikelilingi dgn bukit bukau...


yg atas tasik tu adalah sangkar ikan...kaum Batak bela ikan nila kat sangkar tu...

















nampak tak budak dua org tu...budak2 tu nak tunjuk skill berenang kat kitaorg...kitaorg tak suruh pun...haha...

on your mark, get set, go!!

bedebush!!

dia pun tunjuk skill jugak...

bedebush!!!

hebat kan dorang...Danau Toba ni dalam tau...dorang boleh relax swim mcm tu je...hebat betul..serius kami impress...

Lake Toba ni dah jadik tempat mainan dorang dah...dah tak heran dah...

aku? nak meniti kayu ni pun cuak...haha...takut kayu tu tak kuat jer...kang, kalau aku jatuh, mcm mana? dah la tak pandai berenang...

 aku meniti tadi sbb nak tgk kakak Batak ni tangkap ikan nila dlm sangkar...

yeayyyy, berjaya tangkap ikan walaupun ikan tu gigih nak melepaskan diri beberapa kali...kehkeh...kami pilih dua ekor ikan nila...satu dibakar dan satu lagi kami mintak digoreng...

aku dah patah balik gi ke pondok...cuak mak jemah noks...hubby je la gi tgk kakak Batak tadi tangkap ikan...

abaikan si adik yg nangis tu...haha...yg penting view kat belakang tu...

sayang, kita lepak makan2 kat sini mmg best kan sayang, so tenteram kan sayang...lupa KL jap...haha...

ala, adik tadi tu nangis sekejap je tu...see, sekarang dia dah ok...

dishes kami dah sampai...sayur kangkung...sedap...

ikan nila bakar....sedap!!

ikan nila goreng...sedap!!
ikan nila ni kalau kat Malaysia lebih kurang mcm ikan talapia tu la...

sambal tombur...sambal tradisional kaum batak Toba...Ya Allah..sungguh heaven makan sambal ni...Pak Roy yg ajar kami mkn sambal ni...serius sedap sehingga menjilat jari...dia ada rasa pedas, manis, masam dan lemak2 sikit...aku tak tau nak describe rasa dia, tapi org yg pernah rasa, mmg akan ckp sedap...aku siap mintak kakak Batak tolong tapaukan utk aku bawak balik Malaysia...ikan nila tadi ko cicah ngan sambal ni...mmg layan habis...
aku tanya kakak Batak tu mcm mana buat sambal tu, dia ckp bwg merah, bwg putih, cili api, bunga kantan dan buah keras ditumbuk lumat...letak garam ngan gula sikit...phewwww....

makan pulak ngan nasi panas2...percaya tak aku ckp, Pak Roy dan Pak Rapel makan bertambah sampai 3 kali..mmg kami selera habis makan masa tu...ditambah pulak dgn suasana nyaman dan sejuk, adui la hai.....

dihidangkan pulak sambal kicap ni...see, masakan dorang lebih kurang masakan Malaysia je kan...dan kami hanya order ikan nila, kangkung dan sambal tombur je tau...mkn simple mcm tu je pun buat kami berselera...

saja nak tayang ikan nila lagi sekali...ok, moh mkn...
total kami mkn hari tu adalah rp190,000 bersamaan rm62...agak mahal, tapi food sedap dan view pun cantik giler....

lepas tu kakak Batak bagi buah markisa kat kami...buah yg abg pegang tu, tak berapa masak lagi...

kakak Batak siap kupaskan...

percubaan merasa buah markisa...masam jugak ye...festaim aku rasa buah markisa nok....jus markisa biasalah aku minum...

dah habis mkn, moh la kita balik...ni pemandangan di luar kedai...cantik kan? aku rasa aku mcm ada kat Europe je...hahaha...


so, kalau korang berhajat ke Medan, jgn lupa mkn kat sini, makanannya sgt sedap, viewnya sgt ohsem, sambalnya sgt mabeles!!

32 comments:

Dee said...

confirm kau dah tersalah timing masa publish entry ni..jarang kau post entry malam2..hehehe..

apapun..aku suka sgt tmpt kau makan ni..mcm aku yg mkn ikan air tawar sure suka ikan nila tu..walawei..

view ohsem..insyaallah akan jejak juga sini satu hari nanti :)

Nens Collection said...

a'ah..rs semalam xde lg n3 nih..hehe..peminat awal kak wahida ni..hehe

nk nangis rs tgk n3 kak wahida,sbb nk pergi jgak..tinginnyer lah..mest oksigen die fresh gilerr kan..best2!

x pernah makan buah markisa..;)

wahida said...

dee & nens: ha ah, dah salah timing...huhu...lately ni semenjak pakai dashboard baru ni, aku confuse sikit...

:: Mrs.Eady :: said...

Ya Allah Ya Allah..best nyer la haiiiii....

AnneRaini said...

ko tak tanya ke nok resepi sambal tu?aku pulak terliur..hahaha

wahida said...

anneraini: aku ada tanya nok...lupa lak aku nak tulis...jap, aku edit...

mummysyafie said...

cantik tempat ni noks...air tu bersih ke?

fiza said...

Subhanallah...cantiknya view.

amirah said...

heavennya ikan nila tu weh. sungguh daku teringin gila nak pergi medan ngan bandung. tak sabo nak tunggu anak2 besor sket..

wahida said...

mummyshafie: bersih la nok...

Aishah Jahirah said...

lawa sangat view dia...tgk dlm pic pun dah rasa lawa apalagi tgk realkan... besarnye buah markisa dia,selalu buat jus jugak.xpenh mkn gitu je.

|| NaFiRaa || said...

bestnye!! tetiba aku pon teringinnn sangat nak gi sana.. best2!! nak tutup citer nanti review pasal bajet okeh~ aku pon nak kumpul duit jugak neh~ hahahaha

[sutera kasih] said...

bestnyaaaa....teringin jgk nk pegii sana la tgk gmbr2 akak kt sana...akak, tmbh berseri skrg laa :)

SURIA AMANDA said...

SUBHANALLAH..sgt cantik pemandangan kat sini...jeles aku nok..tahun depan aku memang nak pi sini...

Rasp said...

Subhanallah...
memang cantik tul suasana kat sana...
mmg rasanya kena gak repeat gak lah...

ieda said...

memang cantik tempat nie
vew dia mendamaikan
ada macam ala2 CH aje bila tgk bukit2 tuu ;))

wahh agak mahal lahh
tapi ikan freshh berbaloi2 ;))

Kesuma Angsana said...

sukanyer bila dpat makn kat tempat2 dekat2 air mcm ni

qemaishak said...

Suka baca entry jalan2 ko ni kak, bila la nak g jalan2 gini jugak ek..
tetiba terliur tgk sambal & air kicap tu huhu

miss Fyqa said...

bestnya dpt pi jenjalan.. travel.. lg best tgk akak post entry gambau mknan ni.. lapar..... hehhe

ct rahani said...

makan dgn dikelilingi view yg cantik camtu mmg heavenkan kak.. :)

-Sara- said...

uii mesti best tu kan..tgk pon dh tau sedap :)

Eye_nee said...

Hari tu off buat undian tuk company trip kesini thn 2012 ni..tp tak mendapat sambutan exsp. dari yg berbangsa China...kurang hygiene mereka kata....akk kuciwaaaa sesgttt..huaaaaa....tambah2 tgk N3 ko ni noksss...

NM02 said...

tersangatlah ohsem noksss... kalu ada aku ngan along, mesti lagi syok kan... muahaha... ferasan!

♥ Wina ♥ said...

beb, danau kota nie mengingatkan aku pada kashmir la kat india tue...sama view dia ohsem giler!

wahida said...

eye nee: kurang hygiene? akak ckp balik kat bangsa tu, kat medan ada beberapa tempat yg sgt bersih especially kat permatang siantar, dorang mmg sgt menjaga sivik dorang bab kebersihan...
pada pendapat saya, Medan jauh lebih bersih dari Bandung...ini serius tau...

Dilla Ady said...

kak, buah markisa tu selang 3,4 bulan mil sy bawak balik umah die..sampai naik boring tgk..hahahha

sy tak brape suke markisa, masam melenit..tak beshh..

sedapnye tgk sambal tu...terkecap2 da ni kak..

mama aini said...

kalau org tak makan ikan mcm mama ni susah sikit..hu2x..

mamawaiz said...

ikan talapia mmg sedap...lagi2 kalau mkn segar cam tu kan.goreng pon sodapp..hehe

sudipVSsenduk said...

betul! bila ada di sini mmg terasa mcm di Europe dgn cuacanya yg sgt sejuk. Dulu akak duduk di hotel yg betul2 mengadap tasik danau toba yg b'latar belakangkan gunung-ganang... Tersangat indah ciptaan Allah yg tak dapat diucap dgn kata2.

LeeZ said...

nak tanya...pakej pak roy ni mcamana ek? dia sediakan transport/supir/hotel sekali ke?

makan2 n tpt tinggal dorg tu kita kena bayarkan jugak ke?

thanks in advance...

wahida said...

leez: pak roy mmg sediakan pakej...klik label medan utk info lebih lanjut...saya citer semua kat sana...

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.