nuffnang advert

Tuesday, October 2, 2012

Cuti2 Medan: Istana Maimoon & Masjid Raya, Medan

Assalamualaikum semua...
lepas lepak2 kat Pasar Buah, kami terus gerak ke Medan...dari Berastagi ke Medan mkn masa dua jam...

kami terus dibawa melawat Istana Maimoon...
Istana yg dibina oleh seorang arkitek Itali dan disiapkan pada tahun 1888 semasa pemerintahan Sultan Makmun Al Rasyid Perkasa Alamsyah iaitu sultan Deli ke 9..

waktu melawat...
nak masuk ni ada bayaran dia tapi aku tak sure sbb dah termasuk dlm pakej pak supir...
moh masuk...
Istana ni ada 30 bilik tau...istana ni dipengaruhi dgn pelbagai kebudayaan iaitu Melayu, Islam, Sepanyol, India, dan Itali.

Istana ni jugak masih didiami oleh keluarga2 Sultan...tapi open to public jugak kalau nak melawat...

brader ni tgh terangkan fakta pasal Istana Maimoon ni...dia terangkan ni kena bayar tau...tapi dah termasuk dlm pakej Pak Roy la...tapi kami bagi jugak la kat dia tips sikit sbb penat dia bercerita weh...kesian pulak...


ini adalah Sultan Deli ke 14....Sultan yg terbaru...Beliau naik takhta ketika berumur 7 tahun dan sekarang berumur 14 tahun..kini beliau tinggal di Makassar bersama ibunya yang merupakan keturunan dari raja Bone. Beliau naik takhta pada usia muda menggantikan ayahnya sultan Deli ke 13 yang merupakan anggota TNI dan telah meninggal...nama je Sultan, tapi dorang ni dah takde kuasa...takde fungsi....mmg sedih...


sebenarnya kat dlm istana ni boleh je kalau korang nak pakai baju tradisional dorang, tapi kena bayar la...tak sure berapa dia caj sbb kami tak try pun..malas la heh...

ini adalah moyang Sultan Malaysia, Tunku Mizan..nama moyang dia aku tak ingat dah...huhu...


nampak kecik, tapi kat dlm ada 30 bilik ko...
huwaaaaaaaa, jauhnya Pak Roy snap gambar ni....nyampah tau...

dalam ni ada meriam puntung...meriam yg telah dikeramatkan...
berada di luar Istana Maimoon...

ok, balik dari Istana Maimoon, kami singgah di Masjid Raya pulak...masjid ni jarak dia hanya 200 meter dari Istana Maimoon tadi...

salah satu bangunan bersejarah peninggalan Sultan Deli tapi masih digunakan sehingga sekarang...kami sempat solat jamak di masjid ni...kat pintu masjid ni ada dua org remaja lelaki bisu dan pekak akan bagi nombor utk kasut uolls...nombor tu korang kena simpan...dah selesai solat, tunjuk balik nombor tu kat budak2 tadi, so, kebarangkalian kasut korang nak hilang tu mmg payah la...

dibina pada tahun 1906 oleh Sultan Ma'moen Al-Rasjid Perkasa Alamsyah dan digunakan pertama kali pada 19 September 1909.

hubby sempat amek gambar mimbar...

mat/minah salleh ni nak melawat Masjid Raya ni, tapi kena pakai kain la dulu kan...sebagai menghormati masjid...


p/s: sedih betul dgr bila sultan dorang hanya pada nama, tapi dah takde kuasa...

p/s: tapi best la kalau masjid2 kat Malaysia pun buat sistem nombor utk kasut/selipar...hehe..

35 comments:

cHeRyNa PiReS said...

cantiknya masjid~~~!!!

adoi minah saleh nieh sure taknak panas..tp kena pakai kain jugak. kain apa tu kak? macam kain pelekat?

|| NaFiRaa || said...

melawat tempat bersejarah~ sangat berinfomasi n3 jalan2 ko nih~

berapa ek tips yang biasa orang bagi pada tukang bercerita tuh?? sekadar nak tahu..hehehehe

wahida said...

cheryna pires: ha ah, kain pelekat la tu...dorang kena pakai la jugak, kalau tak, seksi nok nak melawat masjid...

nafiraa: kami bagi rp20,000 bersamaan rm6.50...kami tak bagi byk sbb pak Roy dah bayarkan sekali upah dia sbb dah termasuk dlm pakej pak roy..kami bagi lagi sekali pun sbb kesian kat dia...

NM02 said...

daulat tuanku jah!

hehehe

amirah said...

budak2 yg jaga kasut tu kena byr tips ke dah memang masjd bg upah kat dorang

AnneRaini said...

betul2 aku setuju bab jaga kasut tu..takde lah asik hilang selipar jek..hehe

wahida said...

amirah: aku tak tau la masjid yg upah ke apa..tapi kalau nak bagi tips mmg dialu2kan lah...

:: Mrs.Eady :: said...

bangga plak dgn raja kitaaa :) daulat tuanku!

Lya Colours said...

meriam puntung tu tak bleh tengok ke

SURIA AMANDA said...

sgt cantik...aku suka...

mamyharraz said...

kesiannya nnasib sultan diorg.

pasal kes rompak kt brastagi tu aku tak blogkan sbb masa tu belum ada blog lg kot.walau pernah kena rompak tak serik tu nak ulang dtg semula kt situ dah 2 kali aku jejak brastagi =P hehe

♥ Wina ♥ said...

canteknye!

kesian mat & minah salleh kena tutup aurat hehehee

wahida said...

lya colors: meriam puntung tu boleh tgk aku rasa...

mamyharraz: kesian ko nok...mmg memori hitam tu...Alhamdulillah korang takde apa2...takpe la, yg penting nyawa korang selamat...Berastagi best kan nok...aku pun rasa nak repeat...tak puas la...

Dilla Ady said...

nape sultan2 diorang da takde kuasa ek..sian kan?

ke sbb skang pimpinan diorang di bawah presiden semata2?

ha ah kan kak, kalu pakai sistem no tu bagus jugak..takde la kite gi masjid bawak selipa warna coklat, balik sebelah coklat, sebelah ijau..hahhaha

Nens Collection said...

EMM..nape ye kak wahida sultan xde kuasa..mmg dh x dgr kan sultan2..sume pakai perdana menteri belaka skang..

Aishah Jahirah said...

moyang sultan mizan.....baru tahu...
eh kak pic last tu,pak cik tu peminta sedekah ke apa...ke salah tafsir.ngee

wahida said...

dilla ady & nens: sbb sultan dorang dah serahkan kuasa pentadbiran pada parlimen...siapa yg menguasai parlimen majoriti dialah yg mentadbir...

aishah jahirah: mmg pun, ramai mintak sedekah kat pintu gerbang masjid raya ni...bukan kat masjid je, kat mana2 pun boleh nampak ramai org mintak sedekah...

Ema Blog said...

bapak tu ambil gambar jauh utk nampak keseluruhan istana tu...hehehe

~aYu~ said...

teringin nak ke medan.. tertarik dgn citer akak ni.

Angah said...

bestnye bila la nak pi ni,,....

Emy Tak Kecik said...

kat istana ni la aku kene gelak kaw2 dgn kawan2 aku..

deme gelak sampai kwn aku ckp...

"wat malu je ko mi..wat kene gelakkan dgn maimon je..."

ekekekke

masa aku g masjid tu ada budak2 jaga kasut..dia kasi no...pas aku ambik kasut, aku kasi la duit...

10ribu rupiah.. = 3.50

dia kejar aku...
"ibu...byk ni duitnya...2 ribu aja..."

aku kata xpe..xpe...hehehe

sedih kan....

Nieda said...

Baru tau sulatn mizan dr keterunanan dari kesultanan Deli.

norhidana said...

betul lah kak, kesian sultan2 mereka takde kuasa dh, sekadar ada nama sultan je kan...

kalu kt malaysia tiap masjid bt sistem mcm kt sana kn bgs, masti takde sapa nk curik selipar ke kasut time solat ehhehe... amanah tul bdk2 yg jaga tu...

bgs gk kn diaorang suruh pelancong2 ni pakai kain n something yg sopan nk msk masjid, kadang pelancong ni pun tak alert, pakai sembarang je kan

mamawaiz said...

ruginya..nape x pakai baju2 diaorg tu kak

wahida said...

mamawaiz: tak sempat, kena kejar masa...lagi pun berebut ramai sgt nak pakai...tak kuasa mak jemah nak tunggu...

aLyNnZ said...

cantekk dan berseni istana dorang..masjid pun dibina indah..

akubiomed said...

Sedih juga apabila Sultan tidak ada kuasa sama seperti berlaku di negara India.

atty's said...

cantiknya masjid..

Has said...

cantik-cantik nye binaan Masjid kt situ. unik..klasik. knp meriam tu dikeramatkan??

wahida said...

has: sebenarnya meriam tu ada lagenda dia sendiri...tapi aku tak berapa nak ingat dah citer dia...

cikbelang said...

akk, masa sy pergi bulan 3 aritu sistem nombor ni takde, tp dorang jaga kasut tu, charge Rp1000 sorang.

Suci Hasti said...

maaf...
tapi setahu saya Istana tu ada 2 lantai yang di dalamnya terdapat 25 ruangan atau kamar.

mengenai Meriam itu ada legendanya.
yang saya tahu ini terjadi ketika pinangan Raja Aceh yang ditolak oleh Putri Hijau, terjadilah perang. nah disini adik termuda Putri Hijau menjadikan dirinya sebuah meriam. tapi saat tu meriamnya sangat panas hingga pecah menjadi 2 bagian, dimana 1 bagian terlempar di daerah karo sedangkan bagian satu nya lagi di rumah kayu di area istana. bgtu kurang lebih yang saya tau...

tapi sayangnya saya belum pernah bertemu langsung dengan Sultan Aji, apalagi sekarang ini Sultan Aji tinggal di Makassar...

Suci Hasti said...

mengenai Sultan Aji yang tak ada kuasa...

yang saya baca beberapa sumber,
ini dikarenakan usianya yang belum akil baligh atau belum dewasa menurut ajaran Islam, makanya tampuk kepemimpinan akan dipegang oleh paman ayahnya yang bernama Tengku Hamdy Osman Delikhan Al Haj gelar Tengku Raja Muda Deli.

tapi tahun 2012 lalu, Sultan Aji balik ke Medan untuk menghadiri beberapa kegiatan, seperti acara : Silaturahmi Nasional Raja dan Sultan se-Nusantara (SILATNAS) dimana sebagai Tuan Rumah, Tuanku Sultan akan menerima kurang lebih 60 Raja dan Sultan se-Indonesia. trus Sultan Dei bersama Raja-raja se-Nusantara ini mengikuti pembukaan Festival Budaya Melayu Agung. kemudian Sultan Deli bersama Raja-raja se-Nusantara serta pimpinan daerah melepas Kirab Budaya di Istana Maimoon.

jadi meski dibilang dia gak berkuasa, keberadaannya tetap diakui disini, bagaimanapun dia lah Sultan Deli XIV,,,

begitu...

nurul insyirah said...

Melancong ke medan dan serata dunia dengan harga pakej yang berbaloi dan dipercayai wassup saya 0175367426 emel angahirah@yahoo.com

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp :
+6282160211106
Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web: http://hamzahsaragih.blogspot.com
Facebook :Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1