nuffnang advert

Wednesday, October 3, 2012

Cuti2 Medan: food court, gudang Hajjah Mariani, bika ambon & pasar ikan

Assalamualaikum semua...
kali ni update secara random sbb gambar sikit2...

 masa di Medan, kami mkn di food court...selesa dan ada byk pilihan...

 ni nasi goreng seafood...anak2 punya...sedap giler nasi goreng seafood ni...rp20,000 bersamaan rm6.50...lebih kurang harga kat KL je nok...
kami mkn nasi ayam penyet, tak upload kat sini...aku amek pic secara random shj....

 pas mkn, Pak Roy bwk kami shopping telekung kat kilang Hajjah Mariani ni...Pak Roy ckp kat sini murah2 dan kebanyakan peniaga di Pasar Ikan tu byk borong telekung kat sini lah..jadinya better kami shopping kat sini je la...

 masuk je termenung tgk dgn pelbagai pilihan telekung....mmg dari Malaysia aku dah niat nak beli telekung...

 ok la...kalau pandai tawar, dpt la harga yg korang nak...yg penting sulaman tangan dorang cantik2 nok...geram tgk...

 pelbagai pilihan kain batik ada kat sini...mak aku kirim kain batik yg dah siap jahit yg luas dan besar...

 nak beli telekung ni kena betul2...kalau nak murah, kebanyakan kainnya nipis dan jarang...aku tak berkenan mcm tu...serik beli kat Bandung sibuk sgt carik telekung yg cantik dan murah, tapi kualiti kain tak dijaga...kali ni aku beli betul2 kain yg labuh, kain yg tebal, x jarang tapi cantik...mahal sikit tak pe, janji aku puas hati...

 kat luar kilang telekung ni ada monyet...monyet buat persembahan kekdahnya...anak aku si abang ckp monyet ni siap buat persembahan solat lagi...ada angkat takbir, rukuk dan sujud...hebat kot...


pas tu kami terus gi beli Bika Ambon..ramai weh kat dlm kedai ni, tapi kat dlm tak boleh amek gambar tau, jadinya aku amek gambar signboard je...mula2 gi kat Zulaikha, tapi Bika Ambon perisa original dah habis...tinggal yg cheese je....kami cari original flavour...jadinya kami pergi ke Rika...

haaaa...ni pun jual Bika Ambon jugak...kedai dia kecik je, tapi Pak Roy ckp Rika ni lagi sedap drp Zulaikha tu...

kat sini yg perisa original tu byk lagi....wallah...aku beli satu kotak je...2 kilo...harga dia rp65,000 bersamaan rm20...

aku lupa snap gambar Bika Ambon...mcm ni lah rupa dia noks...pinjam gambar encik google...mcm kuih gula hangus kita tu la...tapi serius sedap weh...aku suka sgt!! balik Malaysia, aku kukus balik, perghhhhhh, bertambah2 lembut ko...bertambah2 sedap...wallah!!

dan Bika Ambon kat sini ada sijil halal dari MUI ye...tak perlu ragu2...

pas tu kami lalu kat Pasar Ikan, kami lalu je..tak singgah pun...sbb kami takde apa nak shopping pun...telekung, kain batik, kain pelekat kami dah beli kat gedung Hajjah Mariani tadi..

nama je Pasar Ikan, tapi bukan jual ikan tau...jual kain2 ye kawan2...

amek gambar dari dlm keta je...Pak Roy ckp kain kat sini mmg murah tapi kualiti kurang sikit...dia ckp la...



lagi sikit je n3 Medan...caiyok Wahida!! caiyok Wahida!!

54 comments:

Anum said...

wow bestnya shopping telekung
hehhe
pandai monyet ek

Arjuna Silvera said...

makanannya tak lah murah..sama ja ngan sini kan...
Bika tu macam unik saja...

nuyui a.k.a miss YUI said...

dlm byk2 gmbr tertrik tgk monyet comel tuuuu!

Huda said...

mesti rambang mata nak beli telekung yang banyak dan cantik2 tu kan..

AnneRaini said...

telekung kat situ lagi murah dari bandung ke?

:: Mrs.Eady :: said...

cantik nyer telukung tu nok..tau kirim kat en.wan..hehehee...

Kakzakie said...

Telekung di sana memang cantik-cantiklah wahida. Lihat saja masa musim haji jemaah dari sana pakai telekung masing-masing cantik-cantik..

mamawaiz said...

mcm2 corak telekung tu..cantik2.
betul ke monyet tu pndai buat gerakan solat...pandainya.

wahida said...

arjuna: mmg makanan kt sana agak mahal..lebih kurang malaysia je..

anneraini: takde la murah sgt...tak jugak mahal sgt...depend pada kain..aku pilih kain yg tak jarang, tebal sikit, labuh dan sulaman tgn yg cantik cuma rm80 je...best!!

amirah said...

makkk...byknya pilihan kat kedai telekung tu ye..gerenti ce cantik macam kat padang gak

Anum Shukri said...

wahhh..seronok cuti2 malaysia ya..

cheqna said...

beshnya.....

Sue-Rya Qistina said...

comel sungguh monyet tu ye. dah terlatih la tu gamaknye. hehehe. klau dpt kat bambam tu, mmg abis dikerjakan monyet tu.

saya suka giler apam gula hangus tu (tp yg msia punya la) yg kt sane belum pena beli lg.

Just said...

salam.. tgh google psl medan jumpe blog u. bnyk sgt info. thanks. bleh tak share no kontek supir pak roy tu? tq

wahida said...

just: salam, tengs drop by my blog n following mine, saya akan share no pak roy tu petang esok...InsyaAllah...tunggu ye...

|| NaFiRaa || said...

waahhh.. banyaknye design telekung~
kain pasang murah tak kat sana nok?

Dee said...

bestnya shopping..penat..tp pastu senyum..telekung pun cantik2 tu..

wahida said...

nafira; kain pasang ada yg murah2 jugak nok, tapi design biasa2 je...kalau shopping, aku prefer Bandung lagi...

*SiRibenMerah said...

hehehe.. mengimbau balik kenangan medan. rasa nk g lagi la...

KhaiRin : anies said...

mesti rambang tgk telekung2 kt situ..

norhidana said...

teringin nyer cari telekung sulam tangan kalu kt sini dh berapa ratus2 kot....

syoknyer kak, sume aku suke... sambil berangan n simpan impian

Nens Collection said...

kak wahida..mariani tu nama saya tuu...hehe..glamour jgak ye..ekeke

best2..sy suka kumpul koleksi telekung..;)

Rasp said...

betul tu sis...
bila beli telekung kena pilih betul-betul....
biar lah mahal skit kan...

sis, bika tu bukan maniiiisss ker?
pernah makan sekali jer....
tapi lepas tu cam phobia....
akak nie kureng skit kalo benda manis manis...
pedas no hal :)

Rai Ourkizuna said...

sakan yang peace dalam pic last sekali tu..hahaha..

lizz said...

kemain banyak telekung..lawa2 lak tu..kemain lawak lak tengok monyet2 tu...

wahida said...

nens: mariani tu nama ko? apesal jadi nens pulak? ekekek...

rasp: manis? eh, tak pulak manis pada saya...manis dia lite2 gitu...sbb saya pun ni pun jenis tak kuat manis kak..

TiranaAduka said...

salam.
Terima kasih sudi tinggalkn jejak di tempat ta..

Huhu(malu dgn komen di blog ta)

NM02 said...

ada telekung lebih? jual kat aku satu

wahida said...

NM02: jual? beli hanya semata2 utk dipakai...takde lebih...ekekek...

NUNU EERA said...

ok noted.. da order bika tu kat mama.. hehe.. ;)

SURIA AMANDA said...

ikutkan aku kalau pegi ni confirm bertambah bag ni...nak plak tgok kain telekung ngan kain cantik2 tuh,confirm tambah bayaran kat airport sebab lebih muatan...ya allah...caner nak pi ni...

aLyNnZ said...

ish sonok nyer shopping..lagik2 tgk telekung..slalunyer sedara mara yg balik dr indon mesti belikan telekung..

Daddy Ziyyad said...

wakakakaka..sakit perut aku gelak tgk monyet tu nok!

Qhaifa Nur said...

rata2 yg datang sini mesti cari telekung..coraknya cantik & murah juga.....

dakcik said...

mesti lg cntik telekung tu dr bandung kan..:)

Nieda said...

byk juga kedai kain. boleh rambang mata tengok telekung kat kedai tu.

-Sara- said...

uii rambang mata kot..hehe

Kazman / Sue said...

itu monyet sudah masuk jawi tu...

akubiomed said...

Sudah mula bershopping. :-)

atty's said...

Bukan main lagi mas2 tu pose.

Has said...

baru tau tu Bika Ambon. pernah mkn ms member opis balik dari medan..sedap!

Ema Blog said...

memang hasil kerawang di telekung dari indo cantik-cantik..tu pasal sempat rembat juga telekung masa pergi serikin...

Dilla Ady said...

cantik2nye telekung kt sini...

biasa harga kat sane tuk telekung kerawang2 camni bape kak? jauh beza ke ngan kat malaysia?

wahida said...

dilla ady: aku beli telekung yg kain tebal, labuh dan sulaman tgn yg cantik harga dia rm80 je...

NAZMIAH said...

wahida, lama dh xmakan bika ambon, kat sini xde lak kan. kalo nak order bika ambon tu made in indon tau x kat sape???

wahida said...

nazmiah: kena order pada member yg nak gi medan la nampaknya...huhu...

Izan Ishak said...

rambang mata tgk telekung2 yg byk tu~

Alamillo said...

wahhh..seronok cuti2 malaysia ya..

LeeZ said...

Hari tu kat bandung saya belikan mak saya telekung good kualiti and sulam tangan...Rp170rbu ... Kat Medan ni dalam berapa ek? Nak pergi Medan gak bulan April nanti InsyaAllah...boleh contact Pak Roy tu ...thanks

Anonymous said...

salam, saja nak share saya pernah jumpa owner Rika bangsa cina medan ni masa di Hospital Loh Guan Lye penang.

..::r0sZe iNtan::.. said...

Salam...bley sy dptkn contact no pak roy tu tak??sy nk ke medan hujung bulan ni..klu ada contact no tu tlg emailkn ke intan2eirk@gmail.com..tq ya!

..::r0sZe iNtan::.. said...

Salam...bley sy dptkn contact no pak roy tu tak??sy nk ke medan hujung bulan ni..klu ada contact no tu tlg emailkn ke intan2eirk@gmail.com..tq ya!

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Hamzah Saragih said...

Melancong medan +6282160211106