nuffnang advert

Wednesday, September 19, 2012

Cuti2 Medan: teng teng, tong tong, ping ping, pong pong & menaiki feri ke Pulau Samosir

Assalamualaikum semua....
kita teruskan perjalanan...kami masih on the way ke Parapat...lepas makan, di Permatang Siantar jugak kami singgah ke kilang kacang tumbuk yg femes di Medan.

ni lah tempatnya....bersih jer....

kat sini ada jual bermcm2 jenis kacang tau....yg ni tester je...kami cuma beli kacang yg dlm tray hijau yg diberi nama Ping Pang, dan bepang yg dlm tray merah tu yg diberi nama Pong Pong....satu kotak kecil harga dia rp20,000 bersamaan rm6.50 sekotak kecil.
eh, tapi sedap2 tau kacang kat sini, bepang dia pun sedap....rasa mcm tak cukup pulak beli satu kotak jer...huhu...

ni pun antara tester...sedap2 semuanya....mcm2 nama dorang bagi kat kacang2 ni...teng teng, tung tung, tong tong, ting ting, ping ping, pong pong, ping pang...eh, mcm2 nama lah...lawak pun ada masa mula2 dgr...

Pak Roy ckp sejarah dorang letak nama mcm tu, sbb dulu owner kedai ni ada ramai anak, so, nak senang panggil, panggil je nama pendek, tu yg jadik teng teng pong pong tu...kehkeh...

masa kami dtg mmg tak ramai org, kata Pak Roy, selalu kalau dtg hujung minggu atau public holiday, kedai ni mmg penuh...

ni nama kedai tu, PATEN namanya...

lepas tu dah sampai di Parapat, terus naik feri menuju ke Pulau Samosir...nak sampai ke Pulau Samosir pulak amek masa 45 minit menaiki feri.

so, kami akan menyusuri Danau Toba ni....punyalah besar Danau Toba ni, sebesar lautan tau...

feri akan bergerak setiap 1 jam...

menaiki feri ni seorg dikenakan caj rp7,000 bersamaan rm2 sorang...tapi kami tak yah bayar sbb harga feri dah termasuk dlm pakej.

Danau Toba mmg cantik....aku rindu dgn kenyamanan Danau Toba....



ok, dah nak sampai pun Pulau Samosir...Pulau Samosir ni adalah sebuah pulau di tgh2 Danau Toba sebesar Singapore...kira kalau nak senang, korang bayangkan telur mata kerbau tu, kuning tgh2 tu adalah Pulau Samosir...hehe..

kat Pulau Samosir ni ada mcm2 chalet/hotel/resthouse yg boleh disewa...kebanyakannya mengadap Danau Toba...

kami tak menginap di hotel2 ni, ni antara hotel yg mahal...kami amek pakej yg murah2 je, janji view mengadap Danau Toba...kang aku update hotel kami...


nampak makcik ni tgh basuh kain...jimat air, basuh pakai air Danau Toba jer...ahaks...syok betul rumah dorang ni kan....betul2 mengadap tasik...

dorang ni pun rajin memancing dan menjala...antara ikan yg ada kat Danau Toba ni adalah ikan nila...ikan nila buat goreng sedap wooo, nnt aku update pasal kami mkn ikan nila goreng dan bakar sambil menghadap danau toba...perghhhh...

yeayyy, dah nak sampai hotel kami....nampak tu, dia tulis Welcome to Toledo...kami menginap di sini....esok aku update pasal hotel kami...

40 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

ya allah best nyer nok!!

Rai Ourkizuna said...

boleh tak kalau ko nak suruh aku bayang jangan suruh aku bayangkan makanan..hahaha..

Arjuna Silvera said...

Danau Toba... salah satu kejadian alam yg mengkagumkan ribuan tahun dahulu..menarik gambar2 tu

Lya Colours said...

seronoknya. bila la nak sampai sana ni

|| NaFiRaa || said...

bestnye.. nih yang best kat blog ko nih nok~ byk n3 jalan2.. walaupon aku jelesss.. tapi aku suka tgk gambar jalan2 ko!

norhidana said...

wahhhhhhhhh cantik, tnm niat rapat2 nih kak...

♥ dak pink said...

Nyamannya tengok pemandangan danau.

fiza said...

Bestnya...jamu mata jer lah tgk gambo cuti2 ko nih.

Nens Collection said...

bestnyerr!!!...naik feri tu buat sy dh teruja akak..cepat2 updated esok ek..pastu letak gambar byk2..kt mesia xde tu..haha

Cik Awin said...

waaaaaaaaaaa.... bestnya..

atty's said...

cantik sangat tmpt dia..dpt tgk gmbr kat entry pun jadik ler.

SURIA AMANDA said...

i need more info...hui...mcm best jer ni...

mamyharraz said...

serius aku rindu nak kesini lagi.

Jue a.k.a Ibu 2F said...

cantiknya...
bilalah kakiku ingin jejak ke sana

eima said...

syoknye berjalan ....

KhaiRin : anies said...

tgk cuaca mcm mendung je..musim hujan ke kt sn?

Sue-Rya Qistina said...

jelesnya akak dpt pegi anak beranak!
kitorg ni ntah bila la agaknye. huhuhu
(semlm coti. arini baru msk office. hehehe)

wahida said...

khairin anies: ptg2 hujan nok...tapi yg dlm gambar ni, belum hujan lagi...mendung je...

MamaEma said...

bestnya..ingat tajuk entry tu atas sebab bunyi hon..rupanya kacang..

lizz said...

teringan nak kesini jugak...huhu...kacang tu nampak enak bangat...lawakan tempat ni...

anie said...

kelaka la nama kacang2 tue..tapi memang nampak pun sedapkan...

akubiomed said...

Cantik kawasan sekitar Danau Toba ini.

amirah said...

comel la nama dorang...

NM02 said...

kiut ar kusi dalam feri tuh

klu aku nak p medan, kau sudi tak nak pegi lagi sekali??

a'aaaa....

langkawi pun aku sanggup je pegi lagi

jgn ngengada nak bantah ckp aku okeh

Chik Att said...

Tak terbayang ....memang best kan

wahida said...

nmo2: boleh, tapi tunggu aku round habis Thailand dulu, baru patah balik Indon...ahaks...

JunAina said...

Ko noks kalau jalan2 mesti ada cerita bab makan2. Update bebanyak sikit kot2 lagi 2 tahun boleh akak gi sana pulak (dgn nada jelez...hahahaa...)

en_me said...

ni live update ke kak wahida tuu?

ehhhee, me dah google map tengok danau toba dengan pulau samosir memang bekas gunung berapi kanns?

Bitt (double IS) said...

cantik!

Emy Tak Kecik said...

danau toba mmg cun... :d

yangtak sanggup nk ke danau toba...kene hadap 4-5 jam baru sampai...tobat nak g lagi :p

wahida said...

en_me: takde maknanya live update...ekekek...dah balik dari ahad lepas lagi...ahaks...

mmg danau toba dan pulau samosir ni bekas gunung berapi...nnt kang aku citer lebih lanjut...

emy tak kecik: cantik kan nok...tapi aku tak serik nak dtg lagi...

Yaya Azura aka Naz Azra said...

lama dah tak singgah..tinggalkan sekejap dunia blog..
so sweet wahida bertudung..
bestnya dapat makan angin di Medan..

sisdee said...

best gile hahahaha..

tgk air tu rasa nak terjun jek hihi

AnneRaini said...

syoknye nokkk. Cemburu aku.

Zura said...

cantiknye air kat DT kak..

Dilla Ady said...

teringat mase naik bot kat tioman dulu..tpi kami tak brape nk menikmati view pun..sbb naik speed bot! melambung2 ade la..mase naik feri jek baru la rase camni...bez2!

fara said...

Nmpk sedapp je mi tu.
Tp indah rupa dr rase!
huhu :P

Hazmin Hamudin said...

Macam menakutkan je feri tu.. Selamat ke kak?

wahida said...

hazmin hamudin: nampak scary sbb tak pakai life jacket kan...ekekek...Alhamdulillah takde apa2...dah selamat balik ke Malaysia pun...

mama aini said...

ehem..mama takut mabuk kalau naik feri tu?.. ok tak !!kat langkawi ada aircond feri dia..jadi tak mabuk la..hu2x..