nuffnang advert

Thursday, September 20, 2012

Cuti2 Medan: Toledo Inn, Samosir Island


Assalamulaikum semua...
kami dah sampai di Pulau Samosir...sebuah pulau yg terletak di tgh2 Danau Toba...

kami check in di sini...Toledo Inn....

berada depan bilik...Toledo Inn ni cuma 2 bintang je...tapi disebabkan Pulau Samosir ni adalah tempat peranginan, hotel 2 bintang pun cecah RM100++...hotel yg kami duduk ni, Pak Roy yg usahakan, sbb dah termasuk dlm pakej, yg penting makanan kat sini adalah halal...nak mencari makanan halal di Pulau Samosir agak susah sikit...tu pentingnya kita ambik tour guide Muslim...

bilik air...ok, bersih...water heater hanya berfungsi pukul 5-9 malam dan pukul 5-9 pagi...

bilik kami..utk info, ini adalah hotel pertama kami check in, kami akan check in lagi 3 hotel lepas ni disebabkan jarak perjalanan dari satu tempat ke satu tempat adalah jauh...dan setiap hotel kami request kat Pak Roy nak triple sharing, tu yg ada satu extra bed tu...
katil dua twin tu, kami rapatkan supaya senang daddy tidur dgn anak2 dia...
jadinya, extra bed tu jadi katil aku sorang la sbb anak2 nak tido ngan daddy dia...

very simple, tapi dia bagi dental kit sampai 3...ekekek...kami tak suka pakai berus gigi hotel ( dari dulu lagi), lagi prefer bawak berus gigi sendiri...

janji kemas dan bersih...itu yg penting...bilik kami ni berharga rp310,000 menurut Pak Roy atau bersamaan rm102...
hotel2 di Pulau Samosir semua takde aircond tau, sbb kat sini mmg dah sejuk...malam2 sejuk wooo...tapi siang2, sejuk dia biasa2 jer...

anak2, kalau dpt bath tub, mmg tak nak keluar bilik air lah...

lagi satu dorang tak sediakan kettle, dorang sediakan termos, jadinya, air panas dorang siapkan letak dlm termos tu masa kita check in...

ni pulak coffee house Toledo Inn...masa ni ada byk group masuk buat seminar kat sini...mat salleh pun ramai...

coffee house pun mengadap Danau Toba...best kan? tapi group ramai2 tu dah cop duk kat sini la...huhu...

jadinya kami duduk di sini, masih jugak mengadap tasik...lagi selesa kot..meja besar sikit...

buffet disediakan hanya utk group..kami yg bukan group ni hanya diberi pilihan memilih breakfast sama ada mee goreng, nasi goreng, bihun goreng atau roti bakar...aku pilih mee goreng...ni lah rupa mee goreng coffee house tu...ya Allah, sumpah tak sedap..aku tak tertelan kekdahnya...
tgk gambar ni balik pun, dah buat aku rasa loya...huhu...

hubby pulak order nasi goreng...pun tak sedap...jadinya kami laki bini makan tak habis...

anak2 pulak roti bakar sorang satu set...kami pow sikit roti bakar anak2...kehkeh...

adik dah makin behave di meja makan...

suka tgk anak2 pakai baju biru ni...


tgk la tu, mee goreng aku tu tak bersentuh langsung, baik aku posing lagi best...ekekek...

oh lupa pulak, ni view dari bilik kami...best kan? malam2 kami tidur bertemankan deruan ombak Danau Toba...best giler weh...nyaman sangattttttt....serius aku suka view kat sini.... ye lah weh, bukak pintu bilik je, nampak danau Toba, rasa tak nak balik je...rasa nak bina rumah kat Pulau Samosir ni....haha...

layan makan Pringles dan minum2 depan bilik...layan view sambil sembang2 ngan hubby..


overall, utk Toledo Inn ni, aku nak bagi rate sikit: 5 excellent, 3 average, 1 poor

bilik: 4
kebersihan: 3 ( sbb meja kat balkoni tu kotor sikit), nyampah...
food: 1
staff: 5
view: 5

sikit2 punya hal mcm food tak best tu dan meja balkoni kotor, kami buat tak kisah sgt....sbb dah cover dgn view yg cantik...aku rasa hotel ni berbaloi2 walaupun cuma 2 bintang...nnt kang aku bawak korang jalan2 kat area Toledo Inn ni...

53 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah.mknn jelah tak besh mana ea..ok2..hihi.

Anum said...

syoknya jalan2

:: Mrs.Eady :: said...

err..sapa amik gmbr korg berempat tuh?ape pun view tu mmg cantikkkk!!

Kakzakie said...

Pandai juga adik dgn abang order roti. Dapat juga kongsi dgn mummy/daddy. Memang comel mereka berbaju biru sepasang:)

wahida said...

mrs.eady: ada staff hotel tolong amekkan...

wida said...

sis pulak kena tido sorang2 yer..kesian. nape anak2 lagi suka tido dgn ayahnya yer..sbb anak sy pon sama.berebut dgn kita ni sbb nak tido dgn ayahnya

wahida said...

wida: anak2 manja ngan daddy dia..tapi kadang2 tido jugak ngan aku...most of the time, ngan daddy dia lah...

lieyalatif said...

eh ye la nok...walaupun 2 bintang tapi not bad....bilik pun selesa gak tu...alah kite byk berjalan jek kan, balik bilik tuk mandi n tido jek.....

mknn kat sane mmg susah nak dpt masuk ngan tekak nok....tapi bantai jek laa dari kebulur kan...

Nens Collection said...

waduh2..sonok bangat ni kak wahida..letak banyak gambar pon xpe kak..sy rela tggu komputer ni loading..hehe

Dee said...

cantiknya view..bilik hotel pun besar jugaklah..food tu lebih safe amik roti kot..tp nasi goreng kt bandung aritu sedap kan..hehehe..

eima said...

sbb 2 bintang tu meja diorg tak jg sgt kot ... tak pe janji view die best ..... leh tambah adek ni kan kan

Zana Adieyza said...

seronoknya dapat cuti2 dengan family.. part bilik mengadap laut tu mmg jeles ok!! dah la pemandangan cantik.. adoiiii, jawabnya zana kena kumpul duit banyak2 la kalau nak gie cuti kat sana..huhuhu

makchaq said...

Seronoknya tengok gambar2 dalam semua post2 ni...

Tempat yang sedia makanan halal memang sangat la penting kan..

wahida said...

Dee: ha ah kak, nasi goreng kat Bandung tu sedap...kat Pulau Samosir ni je yg tak sedap, kat Parapat, Berastagi, Medan semua food okey je..kat sini je kami tak leh telan...huhu...

zana adieyza: tak yah bawak duit byk2 sgt...janji AA buat promo, terus sambar!!

Huda said...

ngadap danau toba tu yang best kannnn

atty's said...

bilik janji bersih kemas..okeh dah kan ..

makan yg tak sedap ni ..adoi..

sisdee said...

mana2 i pgi mmg tak pnah tak bawa berus gigi...hahahaha tak pnah pki otel pnya..sabun dan shampoo pun :)

tmpt tinggal yg pnting bersih kan hehhe

mamyharraz said...

sama dgn anak aku kalau tido nak dgn baba mana2 apa2 pun baba mamy dia ok je hehe asal ank happy :)

cantik jugak hotel ni walau 2 bintang view mmg owsem!

AnneRaini said...

kalo ko tak ckp mee tu tak sedap, aku tgkpun aku dah boleh agak memang tak sedap...aku terbyg mee goreng tak sedap aku mkn kat Bali dulu..huhuhu

amirah said...

tp selera depa memang lain la kut tu sebab kita kenkadang boleh tak tertelan dengan makanan dorang tu...huhu..

norhidana said...

pemandangan, blik sume kire cun tp tang bfast je yg kureng ek kak.... tp tgk gaya mcm best nmpaknyer ns goreng tuh...

Lya Colours said...

tukang masak hotel tu demam agaknya tu yg masak x sedap

Chik Att said...

woww... cantik ... tapi makan tu yang tak best tu ...

JunAina said...

Memang cantik viewnya...kalau gi honeymoon best nih...ehehee...

Sue-Rya Qistina said...

ala..klau bab makan yg failed, mmg susah la. xkan hari2 nk melantak mee maggi pulak kan. huhuhu

Cho Zila said...

jeles you.. gi cuti2... bestnyer.. lama tak gi medan... pulau somosir ni tak nah sampai lagi...
kitapun kalau travel memang sentiasa ada toileteries sendiri... lebih selesa...

Zura said...

tgk telur mata tue sedap je...hehe

wahida said...

sue-rya qistina: kami ada bawak megi..tapi tak pernah mkn pun...mkn kat area lain ok, kat samosir ni je yg tak best...

Asrul "iLham" Sany said...

jalan2 sokmo... :D

Arjuna Silvera said...

food 1 tu rating ok ke tak?

Qhaifa Nur said...

selesa betul biliknya...cantik juga
best asmbil makan tengok laut....
seronok tgk anak2 mandi dlm tab tu...

Saya Disini said...

bestnye

Rai Ourkizuna said...

okla kan bilik dia..dengan harga tu siap ada bath tub..kalau kat malaysia kem salam..hehe..

teringin gak duk bilik ngadap air cam ni..

aLyNnZ said...

acanner ler dorang masak langsung xleh terima dek tekak..aduhhai..tp view mmg cantekk ler walaupun xpernah g tgk pic pun dah terpegun

m.u.l.a.n said...

best nya... pi sana 24 tahun yg dolu... nak pi lagi rasanya..

Eye_nee said...

Food rate tu cuma 1 jer noks...kompom tak sedappp lah tu...tp yg lain2 nampak cam best jer rate yg ko bagi...

wahida said...

arjuna silvera: saya ada tulis kat n3, 1 means poor...

|| NaFiRaa || said...

sukanye permandangan Danau toba tuh~ cantek sangat2~

aku nak tanya soklan x bape cerdik sket nih.. air danau tu masin or air biasa cam sungai?? muehehehe

wahida said...

nafira: tak tau pulak aku..tak rasa pulak....haha...tapi hubby aku ckp suppose air tasik adalah air tawar...

Kesuma Angsana said...

best nyer, tp mmmg ramai yg kata makanan kat sini x brapa best !

Emy Tak Kecik said...

aku pon tido 1 malam kat danau toba...tp bkn kat samosir island...

cun kan...buka pintu bilik nampak tasik danau toba :D

Bonda Ryan said...

Bestnya tgk picca yang ada..klu boleh n ade rezeki lbih pun nak ke sini. Btw ain follower baru u..singgah lah blog ain klu free yer. Hurm..nak guna khidmat pak roy tuh melalui contact macam mana yer..any sharing? ain hargainya sgt2!!. Nice blog n nice view..salam perkenalan ^_^

akubiomed said...

Bukan main happy lagi anak-anak mandi dalam tab macam mandi didalam kolam. :-)

wahida said...

bonda ryan: salam dear..tengs drop by sini..nnt saya singgah sana okey...
pasal pak roy tu nnt saya akan buat n3 khas pasal dia...

Alin Marlini said...

okaylatu buat tido jek..

-Sara- said...

bestnyaa makan anginn :D

kasihredha said...

akak pun x suka nasi goreng dan mee goreng Indonesia ni.
Syoknya Abang dan adik mandi manda vogel2 kat bathtub tu

Wahida makin cantik dan sweet sgt bila bertudung...ikhlas ni :)

fiza said...

Bestnya. View pon cantik.

Jue a.k.a Ibu 2F said...

bestnya...
view dari bilik pun cantik...
cuma makanan jelah kurang sikit ye

Dilla Ady said...

bab makan tak bez ni yang tak syok kan kak? org kalu leh nk makan sedap time2 berjalan ni...

tpi btul la, cantik tul pemandangan danau toba ni, bez kan kalu leh wat umah tepi ni...huhu

Crew Fathi said...

wah... best2.. ^_^

Crew Fathi said...
This comment has been removed by the author.
mama aini said...

thanks dear share info yg sgt2 berguna utk mama nanti.. :)