nuffnang advert

Wednesday, September 19, 2012

Cuti2 Medan: pekena burung goreng @ Permatang Siantar


Assalamualaikum semua...
masa on the ke way ke Parapat tu, kami singgah mkn tengahari dulu...lapar wooo...Pak Roy bawak kami makan burung goreng...

 kami makan kat sini, kat Permatang Siantar....makanan islam...

 ini sambal cicah utk burung goreng tu...sedap tau sambal ni, ada rasa manis dan pedas...perghhhh....layan weh....

 ini lah burung goreng tu...terkenal di Medan...org ckp, kalau ke Medan, wajib pekena burung goreng ni....burung puyuh goreng....garing di luar, lembut di dalam...rasa dia mcm mkn ayam goreng tu la...
sepinggan ni ada 5 ekor burung, berharga rp65,000 atau bersamaan rm20 sepinggan.

 oh, sampai di Indon je, wajib carik teh botol dulu...rindu woo ngan teh botol ni...sesetengah org tak suka dgn teh botol, termasuk anak2 aku tu, tapi aku sukaaaaaaaaa sgt....kalau order, kena order sekali dua botol utk aku, sbb sekali sedut je, dah tinggal suku aku minum...haha...

 mcm biasa, mkn style gini hanya akan dicaj lauk yg korang sentuh je...

 aku request sambal hijau sekali...masa dorang served, dorang tak hidang sekali sambal hijau ni, aku pun melilau carik, bila tanya, baru dorang keluarkan...apesal ntah...huhu...
selain teh botol, sambal hijau jugak antara lauk yg aku rindu kat Indon ni...takde sambal hijau, tak selera lah...

Pak Roy tunggu kami mkn...hubby duk ratah lagi burung goreng tu...mmg sedap!!

55 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

pergh..layan sggh tgk mkn minum pg2 ni kak oiiii.

CikPuanHaLia said...

Sedapnya puyuh goreng..dh lama gila x mkn. Btw, padal hijab fiest tu insyaallah nti aku ingatkn.

HeNRieTTa JoSe said...

nampak sedap jew brung tu....5 ekor siap masak RM20 mmg xdpt kat sni...

AnneRaini said...

dah start dah entry makan2 ko..pergh meleleh!

wida said...

murahlah burung puyuh tu..tgk pon tau sedap

Saya Disini said...

bnyknye mknan..tp sy xpernah mkn burung goreng

Chik Att said...

teringat ayam goeng dia ....

mamyharraz said...

teringin pulak nak makan burung goreng tu..

Kakzakie said...

Puyuh goreng memang sedap...
Tempat kita dah susah nak cari air dalam botol kaca kan..

Rai Ourkizuna said...

murah kan makanan kat sana.. mak aku pun cakap bes sbb makanan murah.. tapi kena tak kena ngan selera kita tu tatau la..kena cuba sendiri..

Lya Colours said...

burung puyuh memang best. saya kalau makan kat luar pon suka order burung puyuh goreng kunyit /masak halia. lazat !

:: Mrs.Eady :: said...

wahhhhh meriah ko nok!!

norhidana said...

sedapnyer puyuh goreng tu, klau balik kg msti abah belakkan puyuh sbb kt kg dana ada org yg bela puyuh pedaging... besar2 laktu...

kalu mkn makanan indon kalu takde sambal hijau mcm tak sah je kan kak

Cik Awin said...

patut senyap je, ke medan upanya...mana best kak? medan @ bandung?

anie said...

menariknye tengok teh botol tue...sumer pic makanan dap2...;)

Nens Collection said...

sedappnyerrr..kt sini pon ade burung puyuh..tp nk rasa brung puyuh medan..hehe

wahida said...

cik awin: dua2 best!! Bali lagi best!!

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waaahhh bestnyerr :)

♥ dak pink said...

Tang makanan aku baca dan jeling gambo sikit-sikit je lah.

Kang, termengidam, payah pulak husband nak mencari kang ;)

atty's said...

burung puyuh mmg sedap..lama dah tak makan burung puyuh..

KhaiRin : anies said...

puyuh tu... waduuhhh meleleh buk!

ieda said...

mak aihh burung goreng ! ..
sedap ke wa ..
macam burung punai di sini kan ;)

eima said...

hmm aku bkn jenis suka mencuba mmg aku tk mkn kot burung hehehe

NM02 said...

pak roy tu nampak mcm wakil rakyat la noksss... hehehe

tengks fm n keychain dari medan

so next?

rindu mahu berjimba sama kamuk

phuketkah?

>__>

Dee said...

sedapnya puyuh goreng..aku tau kau suka teh botol and sambal hijau tu nok..sure kau selera abis kan..

[sutera kasih] said...

aduhhh...laparnya tgk gmbr2 mknn tu..especially burung tuuuuu

miss Fyqa said...

mak aihh.sedap tu burung puyuh goreng. dah lama x makan..

CaDLyNN said...

sedapnyeeeeee

ct rahani said...

sedapnya puyuh goreng kak.. peberet daku tuh.. rege dia pun lbh kurang kt mesia jer kan..

|| NaFiRaa || said...

kalo makan time panas lagi layan neh!! terliur neh!!

Dilla Ady said...

ha ah penah gak terbaca kt mane aritu..ade org tak suke teh botol ni..

tp dari cara akak sampaikan ni, mcm mabeles btul la rase teh botol tu..

inazamri said...

wah bestnye jln2 ke medan.akak penah try minum teh botol masa ke bandung dulu tp takleh nak telan sgt..tp tetap abiskan separuh botol la jugak.

Nieda said...

patutlah senyap seminggu rupanya lari ke Medan ye

Hanis Azla said...

wah.. bestnya ke medan.. teringat2 keindahan lake toba..

dwaty said...

gi indon lagi???? waduh2... sonok banggetttt

Munnafendy said...

sedapnye puyuh goreng...tbayang isi die dgn rasa2 rempah ckit kan..adui teringin plak tekak ni! mana nak carik?????????

amirah said...

ko dah balik ke ni nok? lahai ambe terlepas ketapi.

azi said...

akak rasa teringin nak rasa air botol tu dengan sambal kicapnya...baca cerita wahida, meleleh air liur akak...:)

wahida said...

munnafendy: alamak, kesian pulak kat mak buyung ni...aku rasa ada kat kampung2 kot...huhu...

amirah: ye nok, i'm back!!

SURIA AMANDA said...

nok, ko pi Medan aku pi china..kat medan ko mkn sedap ..kat china aku payah nak makan...ada ayam goreng..dah half makan terjumpa lak kepala ayam the whole siap paruh ngan balung ayam...gilos...terus sampai sekarang mcm aku fobia tgok aym..boleh?jom ar buat trip medan tahun depan..nak sgt pi la..

Lelaki Ini said...

sedpnya!!!

Qhaifa Nur said...

mewah dgn makanan...
makan burung, sedapnya wahida...hingga cik abang lupa nak bangun....

Azian Elias said...

wahidaaaaaaa....pegi tak cakap.. ya allahhh..dah lain sangat rupa Pak Roy..Maybe sebab rambut dia kot..

Kalau bagi tau , sure akak mintka kirim Bika Ambon.. sedapnya.. mmg Pak Roy punya style. kita datang je, sure dijamu dengan kuih2 traditional depa tu..best kan.. cuma Pak Roy ni wong Jowo...

akubiomed said...

Burung puyuh memang sedap digoreng cuma tak puas makan. :-)

Daddy Ziyyad said...

Bila lah teh botol tu nak masuk malaysia kan....gi wong solo kat shah alam & bangi...pun takde..:)

JunAina said...

Wahida...nanti kalau akak nak gi Medan boleh le booking Pak Roy.

Kesuma Angsana said...

wah meriahnyer makanan!

chugie said...

wow.. dh lain2 benar ni..
lama x singgah sini..

best betul cik kak ni.. rajin bebenor melancong :D

wantie said...

baru first time tengok teh botol. kalau dah sekali order dua botol mesti sedap nih..

saya follow awaklah..

wahida said...

azian elias: sori kak, byk benda nak kena urus sebelum pegi tu, renew pasport pun last minit...sori kak ye...

daddyziyyad: kan, sedap kan teh botol..ko pun suka ye nok?

jun aina: boleh kak, nnt saya bg nombor dia..saya buat n3 khas...

wantie: terima kasih follow sini...nnt saya terjah sana...

MamaEma said...

perghh, tak menahan tgk burung tue...pak roy tak makan ke?

wahida said...

mamaema: pak roy dah siap mkn la tu, tu yg duk tgk je laki aku tu...haha...

Zura said...

sedap makanan

Hazmin Hamudin said...

Terus lapar tengok burung goreng tu.. Hehe.. burung puyuh sedap bila diratah..

mama aini said...

nanti mama carik puyuh goring nih !!..