nuffnang advert

Tuesday, September 18, 2012

welcome to Medan

Assalamualaikum semua...
Alhamdulillah....tanggal 12-16 September 2012, kami anak beranak telah selamat sampai di Medan, Indonesia....

 menaiki Air Asia dgn tiket promo 10 sen, kami selamat sampai di Polonia International Airport, Medan...
perjalanan hanya memakan masa sejam saja...kalau dari Penang, cuma 45 minit...dekat kan?

 airport Medan ni kecik je noks...tak sesuai dgn taraf international dorang tu...sbb tu Pak Roy/ tour guide kami ckp tahun depan akan dibina airport baru yg lebih besar...airport ni nnt akan diserahkan kembali kepada tentera udara dorang..

 ini dia Pak Roy, tour guide kami sepanjang kami berada 5 hari 4 mlm di sana...Muslim dan servicenya sgt bagus sekali....nnt kang aku citer pasal Pak Roy ni...recommended by kak Yan...

 bila sampai terus mintak Pak Roy berenti kat money changer...sebelum ni dah tukar sikit kat Malaysia, tapi bila baca kat blog2, ramai kata better tukar kat Medan, kami pun tukar sikit kat sana, tapi rate dia lagi murah dari Malaysia...tapi esoknya tukar lagi, tinggi pulak...pendek kata, rate sentiasa berubah2...

 kami terus gerak menuju ke Parapat, dan dari situ, kami akan naik feri utk menginap di Samosir Island...perjalanan ke Parapat shj mengambil masa 5 jam...huhu...
macet jugak kat Medan ni...adoi la hai...

 dalam kereta, kami dihidangkan dgn kuih Bika Ambon dan kek lapis sebagai welcome food...aku ada beli Bika Ambon ni bawak balik Malaysia, rasa dia sedap sgt....

 sempat mintak hubby turun dari keta, ambik gambar lemang yg dijual sepanjang jalan...masa ni masih mood raya lagi...

 lebih kurang Malaysia jugak, di sana pun berderet org jual lemang...tapi tak tau la ada beza tak rasa lemang dorang, sbb kami tak rasa pun...


 tadi aku ada tulis tajuk HORAS kan? nampak tak perkataan Horas kat signboard tu? Horas tu bahasa Batak Toba...bermaksud, selamat pagi/ptg/mlm atau welcome...senang kan, pagi pun horas, ptg pun horas, mlm pun horas...dorang satu word tu jer...dan bahasa setiap suku kaum batak adalah berbeza2...kalau kaum Batak Karo pulak bila nak sebut 'welcome' disebut Mejuah-juah...

 di Medan, rumah nya kecil dan agak usang, tapi dorang mampu pakai parabola yg ada beratus channel tu...kalau di Malaysia, kita ada Astro kan...

dan sepanjang 5 jam perjalanan jugak kami tgk ada beberapa kematian, org Batak kalau meraikan kematian penuh mewah tau, siap ada tarian dan nyanyian sedih...kubur dorang kena lagi mahal drp rumah dorang sendiri...sbb tu kalau ada kematian, mmg mereka berhabis...nnt kang bila2 n3 seterusnya aku upload kubur mewah dorang...



p/s: dulu scary bila dgr kaum Batak ni, tapi bila dah sampai di sana dan belajar serba sikit pasal dorang, oh, sebenarnya kaum Batak ni ok2 je orgnya...kata org, tak kenal maka tak cinta kan?

61 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

mcm best je nok!

Nazayiena said...

Bestnya bawa family jln2 ke medan.

♥ dak pink said...

Alahai, pendeknye entri.

Baca senapas je dah habis dah.

;p


We want more, we want more!

wahida said...

dak pink: kehkeh...relax r nok...kang kalau aku update byk2 kang, ko jugak yg pitam...haha...
slow2 okeh...ahaks...

wan nurul hezrina said...

tak sabar nak dengar citer ko nok..aku teruja tang kubur2 lebih mewah dr umah..huhu..cpt2 update kay

AnneRaini said...

aku lagi teruja nak tau apa ko makan kat sana..hahaha boleh?

Acik Erna said...

assalam wahida..acik acik ada pergi pada 31/8 sampai 6/9..tapi dia tak ambik mana2 toue guide..cuma ada kawan yang pernah keje disini dan dah abis contak je yang bawak dia jalan2..dari rumah kawan dia pun 4 jam nak sampai danau toba katanya

norhidana said...

bestnyer... tgk kuih tu terliur dah... kaler dia tu yg bt rasa geram... tak sbr nk tunggu next ntry...

wahida said...

anneraini: apa aku mkn? perghhhh...best2 tau mkn kat sana...tu pentingnya ada tour guide Muslim..esok aku citer pasal burung goreng...tunggu!!

MamaEma said...

parabola ada diguna di Sarawak.

Lya Colours said...

cepat2 up next entry. yg penting, foods nya. hehe

wida said...

tiket 10sen?untungnya..boleh smpai ke medan ye

Nens Collection said...

wahh..x cukup gambar la kak wahida..sabar2..hehe..

Qhaifa Nur said...

seronoknya pergi..puaslah berjalan 5 H 4 M tuh...anak2 yang seronok ni...

Kakzakie said...

Upload gambar bujang wahida yg 2 org tu banyak-banyak sikit wahida. Kakak nak tengok gaya mereka di sana.

lieyalatif said...

enjoy aku bace ko nok...bile laa dpt gi medah nie....best2...dpt tgk pic ko pun aku dah hepi...mcm aku plak berjalan ke sane....

betul kate ko, dulu kalo dengar pasal kaum batak, mmg ngeri jek...tapi bile dah pergi sane mcm ko ni baru tau kan kisahnyer.....takde laa seteruk yg disangkakan nok...

atty's said...

memang takutkan.kalo dgr pasal keturunan batak..tp kalo tak kenal maka tak cinta ye..

mamavogue said...

eh sejam jer flight?
tak saba tggu next entry :)

fieda said...

nmpk mcm best la kt sana..

ibu MZW @ farah idayu said...

bestnya baca...cepat up kan sambungan nya...cepat...huhuhu~!

Anum said...

seronoknya
next time leh aku follow

dakcik said...

wow! ke medan kakak kite..;) bestnye

Huda said...

tak puas baca..nak lagi..:)

azi said...

Wahida..
bab cerita memang wahida pandai..tu yang akak suka...cepat-cepat,akak tak sabar betul nak baca dan tengok gambar seterusnya...:)

Munnafendy said...

sy suka bika ambon! pnh mkn dlu ex bf kje MAS...slalu bwk blk...hihi


*org batak ni islam ke bkn?

Eye_nee said...

Next....Tgh tunggu lagi ni...

MuMMie BeRRy said...

best N3, mcm2 bole tahu...

makchaq said...

Horas..
Best la... wahida pandai buat review..makchaq suka tengok gambaq2ni.. nak pi sendiri jauh2 ni malas.. saya capek...

wahida said...

munnafendy: org batak ni beragama kristian dear...
tapi kat medan ni ramai jugak Muslim..

ieda said...

wahh bestnya dikkk
geram lak bila tgk wa dah sampai medan
hurmm murah tuu 10sen ..
jeles2 ..
nak gi jugak ;))

akubiomed said...

Selamat makan angin ke Medan.

Zaitun said...

Kak Zai dah lama sampai sini, ingat2 lupa dah tempat dia.

Dee said...

parabola tu byr sekali je..kita pakai astro tiap2 bulan kena byr..huhu..

apapun tak sabar nak baca perjalanan kau yg seterusnya..

Mamamya said...

wahhh..bestnya dah dapat smpi ke danau toba...

btl la kan...dulu klu dgr pasal org batak ni mmg ngeri sbb org kata dia makan daging manusia...mungkin itu dulu2 agaknya...

Alin Marlini said...

seronok ko nok....cepat upload gambar cantik2..

Chik Att said...

Dulu org kata "batak makan org" ......hehehe

Chik Att said...

Dulu org kata "batak makan org" ......hehehe

Hazmin Hamudin said...

Seronoknya dapat berjalan makan angin dengan harga tiket serendah 10sen tu. Dengan 10sen tu dapat juga tengok negara orangkan.

miss Fyqa said...

bestnya dpt pi travel.. hehe.. tak sabar ni tunggu next entry.. :)

kasihredha said...

besttt
tunggu n3 berikutnya

Rasp said...

tak sabar nak baca the whole story...
akak gi sana about 20 years ago...
lama kan...
so nak tengok lah ada perubahan ke tak....

azieazah said...

Teringinnnya nak pegi Medan! Cantik Medan, kan?

Tihara said...

kaum batak yg dulu2 je bahaya kan

Cikgu Ma said...

seronoknya kak jalan2 tempat orang...akak, belikan ole2 GA utk blogger...kihkih

Shasha Mohamed said...

Wah! Pn Wahida. Dia tak tulis ibu Wahida plak.
Seronoknya...
Selamat bercuti ;)

munna said...

wah... jalan2 lagi bestnya....

Marya Yusof said...

As salam Wahida,

Jalan2 raya ye! Seronoklah smp ke Medan... Dulu ada sorang blogger pergi ke Medan, masuk je ke perkampungan Batak ni terus dia rasa nak pitam... sb byk sgt 'makhluk' tu... sebabnya dia ada kelebihan yg tiada pd org lain...nasib baik kita takde kelebihan tu kan...errrkk...

HeNRieTTa JoSe said...

tambang 10 sen.....bestnye...tour guide tu akk cr sendiri erk? ke pkai agency?

nuyui a.k.a miss YUI said...

xpernh smpai lg ke sana..beshnya..

wahida said...

henrietta jose: kwn blogger yg kenalkan dear...

anie said...

wahhh..bestnye jalan2 lagi...nak ikut...;) da balik pun....hihi

Bitt (double IS) said...

kad bunga2 tu aku selalu nampak bila wedding jek...tak tau pulak mati pon ada buat beso2 gituw..ngeee

selamat sudah ko sampai di polonia ni yer ;)

ct rahani said...

wah bestnya kak dh sampai medan.. tingin nak ke danau toba.. bila ntah.. hehe..

Dilla Ady said...

bestnyeeee...bile la nk jejak kaki kt sini tgk negara, budaya org...

amirah said...

bestnyaaa..nak entry lagi

naz said...

rindu nak makan bika ambon....mana boleh dpt kat sini erk....hahah

Kesuma Angsana said...

sure best giler ni kan

SURIA AMANDA said...

wow...gigih kan dorang...mmg pada mulanya dengar jer kaum batak aku dah terbayang diorang mcm mana...tp bila baca balik dan fikir secara logik...hopefully xde la yang menakutkan...terasa nak pi sana la plak..

Aku Ibu Muda said...

xcited nk tggu citer2 sterusanya....hihihi.... rasa macam ke medan je ni haaaa

mama aini said...

thanks dear share info2 ni..

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih