nuffnang advert

Monday, September 24, 2012

Cuti2 Medan: Stone Chair, Ambarita...(tempat org penggal kepala)

Assalamulaikum semua...
sambung lagi trip kami...sekarang kami masih lagi di Pulau Samosir, kami pergi ke Ambarita pulak..tempat org bersalah kena pancung kepala...atau dikenali sebagai Stone Chair...

sampai2 je di Ambarita ni, terus nampak makam Raja Siallagan ni...

waduh...kenapalah tak renew signboard neh? buruk benar kekdahnya...huhu...

ok, jom kita masuk tempat org bersalah kena penggal kepala...

tu dia...rumah2 kaum Batak Toba...ada 8 rumah kesemuanya kat sini...dan semua rumah masih ada penghuninya kecuali rumah ketua kampung...

rumah2 Batak ni bukan asli lagi...atap dorang dah tukar pada zink...cuma design rumah Batak masih kekal sama...

Pak Roy terangkan sejarah Ambarita Stone Chair ni pada kami...menarik betul dgr cerita dari Pak Roy ni...Pak Roy mmg berpengetahuan luas tntg sejarah di sana, sejarah Malaysia pun dia tahu tau...haruslah dia kena tahu kan, dah keje dia tour guide...

rumah ketua kampung dari tepi...yg membezakan rumah ketua kampung dan rumah2 lain, rumah ketua kampung ada tangga batu ni...

di bawah rumah ketua kampung pulak ada tempat org bersalah kena pasung kaki...nampak tak kaki patung tu kena pasung? pasung tu supaya org bersalah tu tak lari...dan bagusnya, pesalah diberi makan yg banyak dan enak2 supaya org bersalah ni nnt gemuk dan byk isi, dan bila dia kena penggal nnt, isi badan dia org kampung nak makan, tu yg dorang kena bagi org bersalah tu mkn sedap2 sebelum dipenggal..

di sinilah tempat perbicaraan...org bersalah akan dihadapkan di depan raja sambil disaksikan org kampung...
tempat kena penggal ada jap lagi...

ni simbol rumah Batak remaja perempuan...nampak tu ada tempurung 4 bijik tu? ekekek...

tu dia rumah batak remaja perempuan dari sisi depan...

ni pulak sisi depan rumah ketua kampung...mcm aku ckp tadi, di bwh rumah ketua kampung ada tempat utk pasung kaki dan di depan rumah pulak tempat utk mengadili org bersalah...

kerusi batu ni Pak Roy ckp dah wujud beribu2 tahun dulu...dan dia masih kekal mcm ni..

ni pulak kitab kaum Batak Toba....

ni contoh pisau utk menghiris badan pesalah...

ni kitab tadi...ditulis dalam bahasa Sanskrit...

ni pulak kalendar kaum Batak Toba..kalendar tu utk tgk waktu bila sesuai utk penggal kepala pesalah....

ni pulak contoh pedang/pisau utk penggal kepala pesalah...

yg atas batu tu pulak yg kayu panjang tu adalah utk tgk adakah pesalah masih ada kuasa...korang pun tau kan, org dulu2 ada byk kuasa, so, utk buang kuasa pesalah, kiranya alat tu utk check di mana pesalah tu simpan kuasa dia...ada tu simpan kuasa di bawah ketiak...kiranya alat tu lebih kurang mcm scanner la...

kat sinilah tempat pesalah dipenggal kepala...Pak Roy tunjuk demo mcm mana utk penggal kepala..tak pasal2 si abang kena jadi model...ekekek....

di sini tempat pesalah kena penggal kepala disaksikan org2 kampung....
seminggu sebelum dan seminggu selepas dipenggal kepala, penduduk kampung tidak dibenarkan mengambil air/ikan dari Danau Toba...kerana kepala pesalah akan dibuang ke Danau Toba...jadinya penduduk kampung kena persiapkan air banyak2 dan bekalan makanan kerana tidak dibenarkan mengambil sumber dari Danau Toba....kepala dibuang, tapi badan pesalah dipotong2 dan diagihkan kepada seluruh penduduk kampung...darah yg memancut pulak ditakung dan diminum oleh Raja...kiranya kuasa si pesalah tadi akan dpt kat raja lah gamaknya...
tapi apabila Kristian masuk pada tahun 1888, segala amalan penggal kepala dan mkn org tidak dibenarkan dan diharam sama sekali sampai sekarang...
walaupun pesalah dipasung, dipenggal dan dimkn dagingnya, pengajaran yg org kampung ambil tak byk...masih ada org yg melakukan kesalahan berat...kesalahan berat yg dimaksudkan di sini seperti membunuh dan mencuri...

ni kubur Raja Sialagan...ni adalah kubur yg kedua...sebelum, ni kubur raja ni lain...dorang korek kubur lama, amek tulang2 semua, dorang buat kubur baru...jadinya mcm ni...mcm aku ckp la sebelum ni, kubur kaum2 batak ni mewah kan...bertingkat2 lagi tu...

ok, kat Ambarita ni jugak ada souvenir shop...

org2 kedai dah aim kami...adoi la...

cuma sambar sehelai t shirt kat sini...sbb kat sini agak mahal...kami byk shopping di Pulau Tomok...n3 Pulau Tomok akan menyusul kemudian....



p/s: so, pada yg bertanya, adakah benar kaum Batak ni makan org, jawapannya mmg benar, kaum Batak ni mmg makan org beribu tahun dulu...tapi apabila Kristian masuk 1888, amalan tu dihentikan dan mereka sekarang lebih suka mkn nasi...kehkeh...

45 comments:

Jue a.k.a Ibu 2F said...

huhuhu menakutkan jugak ye...
tapi cerita ko memamng bestlah wahida...
mcm tour guide dah kekdahnya

Nens Collection said...

a'ah..takut jgak dgr kisah tu...kalo bwk baby mau meraung situu..mest ade lg semangat2 lama ni yg tggl..nens rs sampai skang pon,mest ade salah 1 2 yg suka makan manusia lg kan..emmm..seriau tp penuh dgn maklumat!

wida said...

kesian si abang..kena jagi model.tp nak pulak dia yer..tak takut,bagus betul

NM02 said...

syok plak baca sejarah dorang. lagi plissss

Anum said...

syoknya.... suka aku baca blog ko nie..

mamyharraz said...

menariknya kisah diorg ni..suka aku baca dan menghayati ;)

kalendar yg ko pegang tu aku ada beli masa g bercuti kt situ.

Daddy Ziyyad said...

mak ai....diberi makan supaya gemuk, lepas tu pancung...gila zalim...

seronok lah nok kisah pengembaraan kau kali ni..

Eye_nee said...

sejarah yg benar...mmg kaum batak ni dulu maging rupanya...

Sue-Rya Qistina said...

perggghh..rase geli geleman pulak bila bab makan2 org ni.

kak, rumah diorg ni klau dari pandangan sisi mcm rumah minangkabau kan?

anie said...

fuh...penggal kepala pastu siap kenduri ramai2...nasib sekarang da xde..kalau ada..xgie da medan kot...hihihi..

apa2 pun nice pic n story..

eMMe said...

Salam sis Ida, saya ke sini juga, mase tu mmg ade wat lakonan semula... demo camner dowang nak wat upacara memancung kepala org yg bersalah...

wahida said...

sue-rya: ha ah kan...

Huda said...

fuyoo seram ko..makan orang lagi, tak boleh bayangkan..

Rasp said...

mostly tempat dia maintain the same...
except for the kubur...
mmg dah lain....
i rasa masa i gi 20 years ago..
kubur dia tak grand camni...
and tempat shopping souvenir pun dah diupgrade kan...
coz dolu2 cam kat tepi2 jalan gitu jer...

inazamri said...

serba sikit dpt la akak tau psl kaum batak ni kat blog ni.Makan org rupanye dorg dulu2 ye.

eima said...

cam angker je ...klu ade anak kecik cam takut je nk perkampunagn tu

Gadis Kampung said...

bestnyer entry nie..tak sangka kaum batak makan manusia...teringin nak pi melancong kat sana juga..

:: Mrs.Eady :: said...

glup!minum darah?makan daging manusia...?glup!

ayyaarrkk..padan la org takut ngn org batak kannnn tapi tu dulu la kan skrg ni diaorg dh mkn mcm biase kan..

Kesuma Angsana said...

takut pulak KA nak pg tempat cam ni hehehe

wahida said...

all: tak yah takut pegi tempat mcm ni, beruntung dpt tahu sejarah dan asal usul dorang sebenarnya tau...seronok pun ye...

azi said...

Suka akak baca cerita wahida...yang seronok tu, gambar 3, adik hisap botol susu ke?..

|| NaFiRaa || said...

waahhh.. giler berinformasi n3 nih~ dapat jugak ilmu baru kt n3 nih~ rupernya memang betol ek citer orang makan orang.. kikiki

wahida said...

azi: ye kak, dia tu masih membotol lagi...ekekek...sampai kawasan situ pun sibuk dia nak membotol...haha...

AnneRaini said...

scary hokeh!

Hazmin Hamudin said...

Macam menakutkan je bila tengok budaya kaum batak ni.. Seram jugak nak pergi sana.

Entri Pulau Tomok tu yang penting. Dah ada pulau dah Tomok ni. Hehehe

ieda said...

aduhhh bab2 makan org x leh terima nie .. syok baca journey ko dik .. siap semua terngaga akak baceee ..

hurmmmmm sib baik lahhh mereka nie semua wujud berpuluh tahun dulu .. jaman kita x der .. kalau masih ada skrg , macam mana agaknyeee huhuh

wahh banyak kedai sobinear ... rambang matee nieh !

eLLy said...

noks tempat bicara tu mcm tempat lepak lepak minum petang jer kan ;p

Lya Colours said...

isi badan org kene penggal org kampung makan??

okey paham. scary!

wahida said...

elly: kahkah...boleh la buat minum ptg sambil layan kopok lekor...ahaks...

Qhaifa Nur said...

siap buat demo lagi, mmg seriau...
rumah2 batak tuh cantik betul wahida...

cHeRyNa PiReS said...

baca batak terus seram. adoiii...:)

tapi elok la buat posting macam nieh at least tak salah paham sangat:)

so, t-shirt takde tulis Batak ek?

Huhuhu.

dwaty said...

cantiknya... tetiba teringat ole2 yang kak wahida bagi dulu... made from bandung erk... tempat letak telekung...

Dilla Ady said...

ape da makan orang...byk lagi benda lain leh dimakan...

ok, yang tempurung tu kelakar! tpi nape sampai 4? nape bukan dua? kikikiki....

wahida said...

cheryna pires: t shirt kebanyakannya tulis HORAS...salam sejahtera dlm bahasa batak...

dilla ady: ekekek...saja la kot...nak bagi nampak cantik sikit kot...huhu...

RYS AREESA NASIR jr said...

adoi sis, takut tgk si abang jadi model kena penggal... patut dulu sll dgr 'batak makan orang'.. exciting experience ni... tapi kalau nak pergi, harus bawa panadol, takut demam ngeri hu hu..

Sekadar Coretan said...

Rasanya pesalah mesti dah tak lalu nak makan banyak bila tau dia akan dikorbankan utk jadik makanan orang kampung.Best la u cerita ni wahida

Azian Elias said...

beli ulos tak??cantik2 kan..

SURIA AMANDA said...

pi jenjalan sambil gain knowledge benda yang kita x experince kan..ni la sbb nape aku suka singgah blog ko dulu...thanks nok..aku jarang dpt update secara berjemaah mcm dulu...bos baru..semua serba baru...makanya...aku tgh cari chemistry antara aku ngan dia...harap2 ko x jemu la baca blog aku yg dah mcm nak bersawang tu..

norhidana said...

walaupun dh lama aku nk komen gk, gile btl diaorg mkn daging org... eeeeeeee ngeri2... siap blh bg mkn banyak2 kt pesalah tu laktu

syiela said...

tempat penggal tu agak mengerikan

Dee said...

penerangan yg complete..aku suka..tp aku tgk pic abang yg dipenggal kepala tu rasa ngeri lak...

mama aini said...

hu2x..naik bulu roma tgk aksi lakonan semula abang tu..beraninya !!..hu2x..

InaAchik said...

penceritaan mcm baca jawapan esei sejarah time amik spm. superb ah! tabik spring toing2! :)

tapi tang si abg berlakon ke penggal kepala tu, tetiba cam scary la pulok eh...

Reena said...

sy lwat bca entry akk kt medan..makanya sy see all older post about percutian ni..kk...waiting for next2 entry..

akubiomed said...

Gerun dengan hukuman penggal kepala yang diamalkan oleh kaum Batak ini.