nuffnang advert

Friday, September 21, 2012

Cuti2 Medan: ronda2 perkampungan Samosir Island

Assalamualaikum semua...
jom jalan2 kat Perkampungan Samosir...
lepas makan tadi kat rumah makan Mami Tempo tu, kami jalan kaki ronda2 area situ...

ronda2 perkampungan Samosir waktu malam...kawasan kaum Batak Toba...

nampak ada org nyanyi lah kat satu kedai mkn tu...berenti jap amek gambar...beriya sungguh pemuda Batak ni nyanyi...dorang nyanyi lagu omputeh, suara dorang sedap woooo, serius...petikan gitar dorang pun best...

pas tu nampak ada satu kedai tu tgh membakar ikan nila (ikan yg hidup di Danau Toba)...amek gambar lagi...

tapi minah yg tgh bakar ikan ni sikit punya seksi ko...kehkeh...

pas tu jenjalan depan lagi sikit, ada satu kedai mkn tu buat performance dari suku kaum Batak...amek gambar lagi...lagu2 Batak adalah best...sila percaya...kami laki bini sudah jatuh cinta dgn lagu2 Batak...nak2 pulak ditambah dgn suara mereka yg best...


jumpa bunga trumpet, moh la bergambar...bunga trumpet ni byk betul kat samosir island ni...

Pak Rapel dan Pak Roy with kids...

ok, sekarang nak jenjalan kampung Samosir waktu pagi pulak..kalau jenjalan mlm tadi tak nampak sgt, nak jalan2 waktu siang pulak...

adik ngan abang sibuk kejar ayam...siap panggil ayam oh ayam...haha...

pas tu kami sewa motor kat kedai Robinhot ni...kehkeh...lawak nama kedai dia...

sewa skuter ronda2 Perkampungan Samosir selama satu jam dicaj rp30,000 bersamaan rm10 dah termasuk minyak..
ok, moh kita ronda2....yahuuuu!!


antara rumah kaum Batak..

utk kesekian kalinya, Danau Toba lagi...

inilah kubur kaum Batak...
kubur dorang mcm ni mahal tau...3 tingkat lagi...

kami turun dari motor nak bergambar...


abang2 askar ni pun sporting...siap dorang ckp nak dorang beratur ke utk bergambar...haha...sporting giler kot...

org2 Batak suka pelihara kerbau, babi dan anjing....kerbau utk pertanian mereka...

anjing pulak ditugaskan utk menjaga rumah...nampak tu, anjing depan rumah org tu...

org2 Batak rajin bercucuk tanam...sbb tu Pak Roy ckp org lelaki Europe suka kawen ngan perempuan Batak sbb kaum Batak ni rajin dan tak dimanjakan...

ini jugak salah satu contoh...budak2 ni pegi sekolah jalan kaki je nok...sejauh 5-6 km tu perkara biasa bagi budak2 ni...kalau aku, dah mengah dah tu...haha...sbb tu dorang kuat dari segi mental dan fizikal...

ini pulak entrance nak masuk ke Muzium Batak...tapi kami tak masuk pun...tak cukup masa..

tak de makna la aku nak mkn kat sini kan...

okey, ni lah salah satu contoh kubur yg aku nak tunjuk kat korang...kubur batu tiga tingkat kat atas tu...nampak tak?  kematian ahli keluarga kena kuburnya di sebelah rumah jugak...supaya senang dorang nak ziarah...lagi satu kubur mesti lagi mewah dan mahal drp rumah sendiri...kalau tak, mereka dianggap tak menghormati si mati...mcm gambar kat atas ni lah nok, rumah nan hado je pun...

bergambar dgn owner motor...dia ni pun suku kaum Batak Toba...selain ada kedai ni, dia jugak bekerja sebagai housekeeping kat hotel kami duduk tu, Toledo Inn...
(eh, apesal anak2 duduk menonggeng kat tepi tu?)


ok, selamat tinggal Pulau Samosir, kami nak ke Parapat pulak lepas ni...

48 comments:

Daddy Ziyyad said...

Rumah Makan Khas Batak tu makan apa? rendang babi? ahahahaha..

Robinhot? hahaha..

sexy siot tukang kipas ikan bakar kau nok..;p

mamyharraz said...

ok tengkiu share info best nih wahida..nnt aku kesini lg boleh sewa motor round2..sbb hari tu tak kesempatan buat mcmni ;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah2..babi tu dah perkara biasa kat sana kan..ihihi.

Nens Collection said...

pehh..mmg penuh dgn kehijauan..kt mesia kt mane ek tempat peranginan yg ala2 camni..

*SiRibenMerah said...

meriah la akak sebab duk dlm pulau tuh..
kami masuk pulau jalan2 je.. hehehe~

Arjuna Silvera said...

baguslah berjalan-jalan sambil mendalami budaya dan cara hidup warga tempatan (local)

ieda said...

bestnyaa dpt naik motor jalan2 layie ..
perghh ikan bakar segar .. sedapp tuu .. aah seksii giler !

wahida said...

daddyziyyad: ye la kot...siap ada tulis lomak tu..ada masak lemak sekali kot...haha...

nuyui: betul tu yui, sana sini ada babi dan anjing...

arjuna: betul tu, saya suka bila berjln tmpt org belajar budaya dorang dan cara hidup dorang...

:: Mrs.Eady :: said...

ya allah best nyer percutian ko kali ni nok!sgt sgt best...aku yg tgk ni menghayati sambil tenganga tgk....

kdg-kdg tempat yg tak berapa mewah yg lagi best dr yg mewah...

AnneRaini said...

maknanya dah matilah baru diorang merasa nak dok umah mewah ye nokk.. kalu hidup hah doklah ko umah sempit gitu..huhu

norhidana said...

kt situ takde muslim ke kak? masjid ada tak? kubur diaorang tu bsr ngalahkan umah... 3tkt lg tuh... mcm3 betul kepercayaan mereka kan...diaorang nyer bahasa percakapan camne kak? akak mkn tak ikan nila bkr tuh? banyak tul soalan kn

NM02 said...

kiut la umh kuning pepel tu...

Lya Colours said...

bela babi? scary betol dorang ni

wahida said...

norhidana: ada muslim kat sana..ramai je...tapi kat pulau samosir ni tak de la masjid..church banyak la..majoriti kaum Batak ni beragama kristian..

dorang kalau sembang sesama dorang, dorang ckp dlm bahasa batak dorang tu la, tapi bila berckp ngan kita org luar ni, dorang ckp bahasa Indonesia tu...

aku mkn ikan nila tu, tapi bukan kat sini, kami mkn kat desa tongging, sambil menghadap danau toba...best wooo, nnt aku update yer...

wahida said...

lya colors: ha ah, dorang bela kerbau utk pertanian, bela anjing utk jaga rumah dan bela babi utk dorang nak mkn...

atty's said...

fuh sekci awek yg panggang ikan..seronok tgk adat dan budaya org .. :)

Dee said...

best2..dulu2 betul ke batak ni mkn orang? ada kau tya nok?

wahida said...

dee: mmg betul pun, nnt aku citer kat n3 ambarita...isnin kang keluar...
mmg dorang mkn org tapi bila kristian masuk pada tahun 1888, upcara tu dah tak boleh dilakukan..dah diharamkan sampai sekarang...

akubiomed said...

Wah memang best ronda-ronda guna motorsikal sewa.

amirah said...

cantik2la gambar ni...

SURIA AMANDA said...

bestnya...mesti cuaca pun nyaman jer kan...tahun depan aku nak pi sini...

ellynadyra said...

abis kalau aku tak reti nek motor camner nak ronda2 nih....aduyaiiii....seksi tul tukang bakar ikan........agak2 laku tak ikan dia? salam kenal!

Hazmin Hamudin said...

Sampai macam tu skali rupa kubur kaum batak ni... Tu boleh letak banyak mayat tu.

Chik Att said...

tak shopping2 ka kat pulau tu ...

kasihibu said...

Tumpang seronok dgn percutian ida sekeluarga

wahida said...

ellynadira: tak tau naik motor boleh sewa basikal...hehe...kat sana pun banyak basikal sewa...

chik att: di pulau samosir ni mahal2 CA...kami beli souvenir di Pulau Tomok...tu nnt saya update..

wahida said...
This comment has been removed by the author.
mama aini said...

`hepi holiday wahida`..ehem dah kat sana ek?..nanti update banyak2 pic.kat sana ek..mama kesana 3.oct ni..tak sabar nak kesana nih..hikk2x..harap mama sihat masa tu..

muslimkidsshop said...

jemput lawat blog http://muslimkidsshop.blogspot.com/

awestori said...

salam wahida. mmg lama x jenguk sini. wahida lebih cantik bertudung.
tahniah.
blog ni mmg best... suka tgk pic dan baca cerita jalan2 wahida. ari tu kita x sempat pegi pulau samosir, baca entri wahida ni.. rasa best jugak kat sana ye... hehe...

munna said...

cantiknya Danau Toba...

wida said...

smpai 4 org naik 1 motor yer..kelass ko kak

nur anis said...

dorang ni even penyanyi jalanan pun, suara sedap kan kak...huhu...

perghh.. 5 km..kompem kurus punya..hihi

JunAina said...

Akak konpius yang kipas ikan tu laki ke pompuan...

khairul said...

meleleh tgk ikan bakaq tu

azi said...

Salam Wahida yang makin cantik dan manis akak tengok..:)

akak baca semua N3 wahida tapi akak komen kat sini aje...seronok akak tengok anak-anak mandi kat kolam tu,teringin akak nak terjun sama sebab pemandangan sekelilingnya cantik bangattt....

Mak Wardah said...

Sorry bukan nak menghina wahida, akak tingat dulu org2 tua cakap.org batak ada ekor...tc,, enjoy yr hops. Ayu sgt dgn imej baru. Likes

Shasha Mohamed said...

Perempuan yang kat kedai2 tu sumer seksi2 belaka la.

Nice visit, macam2 dapat tengok, gambar2 pun best2 belaka ;)

Cikgu Ma said...

serius terliur nak pgi...

wahida said...

junaina: saya rasa pompuan kak...

mak wardah: ada ekor? saya tak pernah dgr pulak kak...kalau mkn org tu ye lah...

eMMe said...

time Me gi samosir Island dulu... jalan2 di siang hari jew..malam lepak hotel.. coz. puas berjalan di siang hari... hehehe.. sis dok hotel kat Samosir Island ke?

mujur la Kak Ida motor tu muat naik 4 orang! hehehe...save cost!

HeNRieTTa JoSe said...

chanteknye kampung dorg yea akak....damai jew tengok....

Eye_nee said...

Rumah makan Khas batak tu siap tulis 'LOMAK" sis...apa yg lomak sgt agak nya tu..hahahaha

Rasp said...

eh best pulak tengok nie...
leh sewa2 motor pusing2 gitu..
dah ler tu... murah....
hurrmmm nak gi tak nak nak gi tak nak....

lizz said...

seronok layan gambor teraser macam pi saner gak hehe...

Dilla Ady said...

kubur kemain lagi ye..umahnye alahaaiii jek..huhuhu

ha ah rumah makan khas batak tu die hidang ape yg akak tak mo masuk ni?

Kasih Salina said...

bestnya ke medan..tak jumpa babi panggang ker..huhu..saya pun dah pernah ke sana tp tak pi pun jalan2 kat perkampungan kaum batak tu..tempat diorang kan betol kampung, memang nature habis..

wahida said...

kasih salina: jumpa je, tapi byk kat Medan...kat Samosir ni jarang pulak nampak...