nuffnang advert

Friday, September 21, 2012

Cuti2 Medan: Rumah Makan Muslim 'Mami Tempo', Pulau Samosir


Assalamualaikum semua...

di Pulau Samosir agak susah nak mencari makanan halal sbb kebanyakan kat sini kaum Batak yg beragama Kristian...tapi Pak Roy bawak kami ada satu kedai makanan Muslim...

kedai tu nama dia Mami Tempo...

masing2 dah penat sebenarnya ni...

masa kami mintak air suam, waitress kedai terus bagi satu cerek ko...ekekek...mcm perli jer...eh, tapi ni bukan waitress kedai tau..haha...ni supir kami...Pak Roy tu tour guide kami beragama Islam, yg ni pulak nama dia Pak Rapel, dia ni driver kami..keja dia cuma drive je, yg bg penerangan semua Pak Roy...dia ni dari kaum Batak Karo, tapi baik sgt...anak2 aku pun senang ngan dia...

ni nasi ayam penyet...hubby ckp sedap, pas tu anak2 pow nasi ayam penyet daddy dia...

aku pulak cuba nasi soto...soto ni kena mkn bersama nasi...soto dorang ni letak santan tau...mula2 mkn sedap, tapi bila masuk suapan yg ke enam, aku dah mula muak...haha...

sambal hijau wajib ada...

anak2 order nasi goreng...share berdua...tapi dorang duk mkn nasi ayam penyet daddy..sudahnya nasi goreng ni daddy yg mkn...rasa dia biasa2 jer..tapi kira nasi goreng ni ok lah sikit drp kat coffee house Toledo tu...huhu...



p/s: sedap tak sedap kena telan jugak sikit, kena sedar diri, kita berada di negara org...huhu...

38 comments:

Anum said...

suka baca entry cuti2 ko beb

Arham Md Ali said...

Time dekat Mesir ayam penyet ni la makanan harian kitorang. Sebab ada ustaz Indonesia bukak kedai makan, main dish dia ayam oenyet ni la.

Jue a.k.a Ibu 2F said...

betul..kalau tak makan lapar pulak...

Hazmin Hamudin said...

Susah jgk bila berada ni di negara orang ni. Bab makanan mesti tak sama seleranya. Lagi pulak kat indonesia ni kalau salah makan sakit perut la kan.

Nens Collection said...

hehe..tingat plak ms g vietnam..ktorg bajet konfom kurus sbb makanan mest x tepati selera,skali k.siroh guide ktorg bwk tempat makan best2..walahh..mmg x jd kurus..gemok ade..sume kene selera & tekak..haha

nuyui a.k.a miss YUI said...

sambal hijau buat teruja tu tgk..waaa.

sisdee said...

nasi ayam penyet sana mesti lagi original kan..adoiii melelehhhh!! hahahaha

Sue-Rya Qistina said...

kitorg mase g bangkok dulu pun mmg azab la nk dpt mknn halal. yg ade pun mahal giler. so, nak x nak kena makan roti n megi berselang seli. mujur mkn tghri tourism yg sponsor.

ada kt tmpt org camni la kan kak. kena pandai2 bawa diri. klau tekak tu x bole terima, buat2 la bole terima. huhuhu

NzA said...

bila p medan nie wahida...

duniafana said...

sempoi...bersemangat nk ke sana

eima said...

kat pulau tu tang mknan je tak besh ek ...view hebat

amirah said...

soto tu memang nampak muakkk gila ..huhu

ieda said...

soto kuah lemak lah nie
aah bila lama2 rasa muak kan ..
rasanya org kita ada yg pernah buat .. cuma akk x pernah rasa ;)

wahida said...

nza: saya pergi 12-16/9 hari tu kak...

Eye_nee said...

nak tak nak kena telan jugak kan beb..dah kat tempat org kan..ada yg ngam dgn tekak ada yg hancus...normal la tu kan...

Rai Ourkizuna said...

aku rasa kalau aku pegi sana mesti aku bantai ayam penyet hari2.. hahaha..

norhidana said...

nengok soto ngn ayam penyet tu bt terliur, lg2 nengok sambal ijo tuh... rasa cam nk ajak emy mkn kt selero negeri terus tau...huhuhui

miss Fyqa said...

soto letak santan? xpernah rase lg. hehe

Qhaifa Nur said...

betul tu wahida dh kita pergi tempat orang kenalah ikut dan makan selera sana...
sedapnya nasi ayam penyet...

:: Mrs.Eady :: said...

baik..tengahari ni nak pegi kn ayam penyet kat mj la..terliur la haiii..

|| NaFiRaa || said...

betol tuh~ kalo memilih makan jawabnye kebulor~

mamyharraz said...

biasanya kalau holiday bab makan mmg soal kedua sedap atau tak belasah je..janji halal.

NM02 said...

rindu kat abg n adik

bila lagi nak terbang bersama mereka ni, qays nak join sama la... hehehe

fiza said...

Tgk ayam penyet, rasa mcm nak makan ayam penyet lah pulok.

-Sara- said...

tp nmpk mcm sedaap je nasik goreng tuu..hihi

Unit Bestari & ICT said...
This comment has been removed by the author.
kasihibu said...

sambal hijau pembuka selera..
seronok dapat berjalan dengan keluarga ye.

Sekadar Coretan said...

Ya kalau kat negara orang kita makan apa yang boleh je laa sebab yang utamanya nak melancung kan.

Dee said...

kalau nak merantau mmg kena sacrificelah benda2 gini..xpe..brp hari je kan..balik tu belasah cukup2..hehehe..

SURIA AMANDA said...

sgt setuju..tp pengalaman aku nok dah setengah ayam goreng aku makan jumpa kepala ayam sebiji tu buat aku geli sampai la ni...

Huda said...

suka nengok gambar dan baca entry kau pasal ke danau toba ni..aku dahlah suka soto tapi bila nengok soto yang bersantan tu terus jadik loya, belum rasa lagi tu..

mama aini said...

nanti mama makan kat restoren ni la..hu2x..ehem susah nak cari makanan kat sana ek?..

wida said...

lain macam lah nasi soto dia ni..dah mcam masak lemak pulak yer

nur anis said...

nampak sedap je nasi ayam penyet tu...tapi tu la kan..sedap mcm mana pun, rasanya macam tetap sedap makanan kita..hehe

eMMe said...

Sis nasi goreng nye menarik!
nyummmm2!!

Rasp said...

mmg nampak nasi ayam penyet tu cam yummylicious....
betul tu sis...
bila ada kat negara org...
telan jer lah asalkan perut di isi kannnnn....

Dilla Ady said...

tak penah makan lagi nasik ayam penyet...jakun tau tak..hahahhaha

Maria South said...

nanti mama makan kat restoren ni la..hu2x..ehem susah nak cari makanan kat sana ek?..