nuffnang advert

Monday, September 24, 2012

Cuti2 Medan: Makam Raja Sidabutar @ Pulau Tomok

Assalamualaikum semua...
ok, dah jenjalan tempat pancung kepala, meh kita tgk makam Raja Sidabutar di Pulau Tomok ni...

di sini satu lagi tempat menarik yg dianggap amat suci oleh kaum Batak..di sini merupakan kawasan makam bagi raja2 kerajaan Sidabutar yg memerintah perkampungan ini sebelum dan sesudah masihi...

nak masuk kawasan makam ni kena pakai ulos/selendang sebagai menghormati kawasan ni...

ni kubur kaum kerabat Raja Sidabutar...

di tgh2 tu lah makam Raja Sidabutar II...perasan tak kat bawah makam tu ada satu patung pakai kopiah duduk kat makam tu? tu lah kawan baik Raja Sidabutar, Tunku Mohd Said dari Acheh...diabadikan sekali kawan baik Raja Sidabutar ni kat makam dia...pas tu kat belakang makam tu kan ada satu patung perempuan tgh bertenggek kat atas makam tu kan, tu lah dia bakal isteri Raja Sidabutar yg tak jadi...perempuan tu awek raja, tapi sebenarnya dia dah berkawen dgn org lain dlm diam2 sbb raja Sidabutar ni asyik pegi berperang je kan, jadinya awek dia ni kesunyian, dia terus kawen dgn org lain...masa hari kawen dia ngan raja tu, dia tak turn up..buat raja marah...dan dgn kuasa magik yg ada pada Raja Sidabutar ni telah buat awek dia ni gila...

ni pulak kubur askar2 raja...

yg kiri sekali tu, kubur Raja Sidabutar I...tapi yg femesnya adalah Raja Sidabutar yg ke II...

pakai ulos/ selendang tu adalah percuma je, tapi masa nak pulangkan balik selendang tu, ada satu tempat khas utk derma duit masa nak balik...kalau nak derma boleh ikut kemampuan uolls lah ye, tapi masa derma tu kita niatkan sebagai tanda penghargaan kepada penjaga2 makam yg mencari rezeki dan bukannya berniat utk mengagungkan roh atau semangat.
 
bersama makam Raja Sidabutar II yg femes yg memerintah Pulau Tomok ini sekian lama...

ok, nak gi shopping pulak...
adik lena tidur kat bahu daddy...kesian dia, penat berjalan...

see, nampak tak selendang2/ulos yg terpampang tu...kat Pulau Tomok ni mmg terkenal ngan ulos...cantik2 aku tgk...tapi aku tak beli lah sbb rasanya tak de keperluan pun...

antara deretan kedai Pulau Tomok...

kalau lalu sini, mmg ko hadap lah peniaga2 yg duk suh ko beli barang kat kedai dia...

ni salah sorang peniaga yg beriya suh aku beli beg dia tu...ekekek...

kalau tak bagi harga yg aku mintak, sorry lah, kita pegi kedai lain je la...byk lagi kedai lain....
(sempat pulak hubby snap gambar masa ni, kelakar pun ada aku tgk gambar ni...)

kami banyak borong FM dan keychain kat sini...murah2..janji ko sebut HORAS kat dorang, dorang boleh turun lagi harga...



budak2 ni sibuk dgn mainan...adoi la...kalau nak mainan, baik beli kat Malaysia je anak2 oi...huhu...

dah, kami nak naik feri menuju ke Parapat...check in sana pulak...


bye2 Pulau Samosir, bye2 Pulau Tomok, bye2 Batak Toba....
lepas ni kami akan jumpa warga Batak Karo pulak kat Berastagi...

36 comments:

Arjuna Silvera said...

ooo..baru tau tomok tu pulau, ingat penyanyi ja tomok...

fara said...

syg betol Raja Sidabutar II kat awek die.
smpi diabadikan dekat makam die skali...
wpun sbnrnye awek tu dh kawen laen...

Anonymous said...

besh je baca setiap perjalanan akk ni..

:: Mrs.Eady :: said...

tak habis kagum lagi ni nok...ternganga nganga di setiap entry ko!

Qhaifa Nur said...

byk peninggalan sejarah kat sini...
kita yg x pernah sampai terpegun melihatnya.......

Nens Collection said...

kelakar plak citer raja tu..hehe..
kawan baik die ngn awek pon nk abdikan sekali..ekeke..

x sabau tggu next n3 ni..;)

Kakzakie said...

Style kubur tu ada tanda salib yg kakak perasan..

Adik betul-betul letih, daddy lagilah kena jadi tukang dukung ye.

Aishah Jahirah said...

pulau pun ada nama tomok eaa....sonoknya kak wahida berholiday..

Huda said...

bersungguh baca tiap entry ko, serius macam baca buku sejarah tapi fun sebab ada banyak gambar colorful, :)

atty's said...

ada jugak nama pulau tomok..
siannya adik..kepenatan.

wahida said...

kakzakie: mmg ada tanda salib kak...dorang kristian kak...

Nazayiena said...

Pulau yg ada byk makam......
Adik dah keletihan boleh tido di bahu ayahnya.

SURIA AMANDA said...

x sangka lak tomok ada pulau...hehehehehe...

Rahmah Ram Ram said...

seronoknya jenjalan....

|| NaFiRaa || said...

waahhh.. citer yg best.. sangat sampai kat sanubari aku~

nak citer lagiiii..:P

norhidana said...

bersih betul makam kt situ ye kak, seketul rumput pun takde... betapa dia syg kwn nyer sampai di abadikan patung kwn baik nyer ye...

mamyharraz said...

kagum dgn ko wahida sbb bg detail sejarah2 tu semua..aku dulu kesini tour guide sibuk bercerita aku lari g shopping kt kedai2 tu tihehe..

Sue-Rya Qistina said...

fuhhh..jenuh husb akak dokong adik yg tgh tido tu.
kak, brp bnyk akak belanja tambang+penginapan semua utk 4 org? teringin jugak nk bwk ank2 ke obethesea satu hari nnt. hehehe

wahida said...

sue rya qistina: nnt aku buat n3 khas pasal ni...

eima said...

setiap gambar ade citenye ... tp aku rasa angker la tmpt2 ni ...hehehe aku ade anak kecik kot

KhaiRin : anies said...

agk nyer tomok dpt ilham nama dia lps g ke sini kot? hehehe

nur anis said...

macam seram je kawasan perkuburan tu kak..huhu

fiza said...

Unik kubur dorang.

syiela said...

1st time tengok kubur camni.. hehehhe terpegun kejap

Kazman / Sue said...

uniknya kubur deorang yee.... macam tu rupanya...

wahida said...

khiarin: tomok tu maksudnya gemuk dear...aku lupa nak edit..nnt aku masukkan dlm next n3...

Dee said...

baru tau asal usul tomok tu..tp aku tau kau garang bila tawar menawar..teringat memori di bandung..mesti kau gitu gak kan..hihihi..comel..

Dilla Ady said...

nape ai rase seram semacam jek tgk kawasan makam ni? huhuhu

rase mcm bahaya jek kak bawak anak2 akak ni..

eh, ternampak lagi benda mcm tempurung kelapa tadi..tapi nape mesti 4??? nape bukan dua???

muahahahahaaa...

Chik Att said...

Tunggu sambungnya .......

Angah said...

horas tu ape..maaple kalo bertanya,...aku yg ketinggalan kot haha

wahida said...

angah: horas tu maksudnya selamat pagi/ptg/mlm/sejahtera dlm bahasa batak toba...
aku ada mention dlm n3 sebelum ni...

khairul said...

peliknya kubor

mama aini said...

ehem berani wahida melawat kubur mereka ek..hu2x..mama ni penakut sikit..

Ema Junaiha said...

seriau pula tgk makam diaorang

akubiomed said...

Unik kawasan kubur pembesar di sana.

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1