nuffnang advert

Wednesday, September 26, 2012

Cuti2 Medan: jenjalan sekitar Danau Toba Cottage

Assalamualaikum semua...
jom nak bawak korang jenjalan sekitar Danau Toba International Cottage ni..

tapi sebelum tu jom terjun pool dulu...yeayyyy!! anak2 ngan daddy je la...aku tak...

mula2 anak2 mandi kat pool kanak2 jer...masa ni hujan rintik2 sebenarnya...

awan mendung...yg bestnya pool dia betul2 menghadap Lake Toba...best kan...

serius, kami suka hotel Danau Toba Cottage ni...korang kalau ke Parapat, aku suggest check in hotel ni...

adik mandi sekejap je...sbb hujan...sejuk....dia dah menggigil...

so, kami layan makan2 di tepi pool...ini mix juice...rp22,000 bersamaan rm7...

ni pulak Danau Toba Sandwich...rp42,000 bersamaan rm14

yg ni cappucino...aku punya...sedap...rp6,500 bersamaan rm2...aku pelik apesal cappucino ni murah pulak?

yg ni pulak sandwich aku...Club Sandwich rp40,000 bersamaan rm13...tak habis...tak habis bukan sbb tak sedap, tapi sbb dah kenyang...sbb kami ada order fries sepinggan lagi...bwk balik bilik konon nak mkn, tapi kat bilik pun tak sambung mkn sbb kenyang sgt....

abang swimming...kami postpone kelas swimming dia dah 2 bulan..sbb Ramadhan dan Syawal...jadinya masa mula2 dia nak mandi kat pool mcm cuak sikit...sbb dah lama tak swim katanya...adoi la hai...

masih banyak dia perlu belajar...yg penting aku tak nak dia rasa takut ngan air...
tapi ni pun dah kira ok lah ni...

ok, moh aku bawak korang jenjalan sekitar hotel Danau Toba Cottage ni...

eh, kesian pulak anak2 aku bergambar kat tepi2 tu je...ekekek....

budak2 kalau dah nampak kolam ikan, mmg tak mo balik...adoi la hai...

hotel ni besar tau...yg belah bwh ada, yg belah atas ada...kalau yg belah atas tu view Lake Toba tu nampak sayup2 je la...tak best...

amboi abang, masamnya ko bang....abang mood tak best masa ni...


eh, tetiba dah sampai bilik pulak...lepak luar bilik ni bestnya la hai...memori yg aku tak boleh lupa sampai bila2 kot...sbb i really love Danau Toba...

ni pulak lobby dorang...mmg betul2 design rumah Batak Toba kan?

tapi kawasan receptionist dia kecik je...ok lah tu..

see, cantik kan hotel ni...bilik2 kat bawah tu mmg betul2 menghadap Toba Lake...

mmg berbaloi2 check in hotel ni...Pak Roy ckp bilik kami duduk tu harga dia rp380,000 semlm bersamaan rm124...eh, murah la kan? food kat sini pun sedap...sgt recommend lah hotel ni kat korang...


p/s: ada dua hotel lagi kami check in lepas ni...sepanjang kami di Medan, mmg kami berpindah2 hotel...mcm aku ckp sebelum ni, sbb jarak perjalanan dari satu tempat ke satu tempat jauh, so, kena menginap di hotel yg berlainan, tapi best jugak, merasa mcm2 hotel...

12 comments:

Nens Collection said...

wahhh..mmg merasa hotel jelah sepanjang duk sana eh kak..bestnyer..

abg dh pandai swimm,jeles plak nens,sbb sampai ke besar x reti2 nk swimm..huhu

NM02 said...

kau kena ikut kalu aku nak p medan tau. aku tak kira! kali ni kau kena jadi tour guide kami. hahaha

dah, jom p kursus. tak sabar nak tgk tengku naufal encem!

wahida said...

NM02: bodo la heh...haha...

Mak Lagenda said...

mandi2,pastu makan2.wallahhhhh..mmg sedap nok!!

tgk cappocino tu yg x tahan..mmg leh geng la kita nih wahida kalo bab air peberet tuh!

Dilla Ady said...

cantiknye..cantiknye..cantiknye!

bile la nk dapat pegi ni..

gambar anak akak terselit kt tepi tu mesti akak da britau awal2 akak nk bergambar sorang2 jek...tetiba terselit jugak..hihihihi

SURIA AMANDA said...

nak plan pi Medan la tahun depan...tgok mcm best jer ni...eh murah la hotel tu...

AnneRaini said...

bestkan dpt hotel tepi tasik....nyaman jer rasa.aku duk tepi tasik titiwangsa pun dah nyaman dah..hahahaha

azi said...

Wahida...
seronoknya dapat duduk bilik hotel yang mengadap Tasik Danau Toba....akak pun tumpang rasa teruja...:)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

best nye.. nak pegi juga la..
mahal nya air dia..
sampai 16,000 tu.. :-)

wahida said...

pokok manggis: air apa sampai rp16,000 tu? saya tak tulis pun...

mama aini said...

thanks atas info ni..

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1