nuffnang advert

Wednesday, September 26, 2012

Cuti2 Medan: layan bandrek di Simarjarunjung

Assalamualaikum semua...
masa kami on the way ke Berastagi, kami berenti sat minum teh halia dan pekena goreng pisang sambil layan view di Simarjarunjung...



antara pemandangan yg terdapat di Simarjarunjung...

wow...cantiknya...nyamannya....korang akan nampak Lake Toba je sepanjang n3 Medan aku ni sbb Lake Toba ni besar giler tau...aku dah sampai Berastagi nnt pun, korang akan nampak Danau Toba lagi, so, korang jgn jemu lak...ekekek....


kat sini bersih...kat mana2 pun dia letak tong sampah bakul tu...

masa ni tak ramai org pun...cuma ada kami sefamily dan couple mat salleh...

waitress sedang tuang teh halia...

ini lah bandrek atau kat Malaysia dikenali sebagai teh halia...harga secawan rp16,000 bersamaan rm5...
aku try minum, tak lalu la weh...serius tak boleh minum, pekat giler rasa halia dia tu...hubby je yg habis bandrek ni...dia no hal..jamu pun boleh minum tau...kalah pompuan...
anak2 pulak minum milo dan teh biasa...eh, Milo kat sana mahal tau...

goreng pisang ni dtg dgn set air...kalau korang order air, automatik dia akan bagi sekali seketul goreng pisang...kami order 4 air, jadinya dapatlah 4 ketul goreng pisang....huhu...tak cukup tau...sebab goreng pisang ni sedap la...dah mcm goreng pisang Malaysia je kekdahnya....

inilah rempah2 yg digunakan utk membuat bandrek...

moh, jemput makan goreng pisang....

again, Danau Toba lagi....

masa hubby nampak ni, hubby terus snap...tapi kami tak tau adakah benda ni dipanggil bunga, pokok atau sejenis buah...tanya Pak Roy, Pak Roy pun tak tau...huhu...kalau korang tau, share ngan aku yer...
tapi unik kan?

41 comments:

Qhaifa Nur said...

puas berjalan....
macam2 benda kita tengok...best

AnneRaini said...

tgk goreng pisang tu, tetiba aku rasa lapar goreng pisang lak.

:: Mrs.Eady :: said...

wahida..aku rasa la kannn..ni lah percutian ko paling santai dan tenanggggg...oh cantik nyer danau toba!

cheqna said...

ko kan kak...
asyik berjalan je ye...jeles nihhh

Nens Collection said...

besarnyer pisang die..nmpk sgt menyelerkan..

kecik ke besar buah tu kak?..emm xth la plak sy nama ape buah tu..

Rasp said...

i pun xleh air halia sis...
kat sini pun i tak minum air halia..
nak nak kalo dah pekat gitu...

nuyui a.k.a miss YUI said...

kalau halia memang tak lalu la..huhu.

mamavogue said...

best nyer view kat sane..
tapi mamavogue tak mungkin menjejak kaki ke mane2 part of indonesia ni..huu

thanks sbb share yek :) at least bila org ckp tu tau la nak bayangkan..hihi

eMMe said...

cantiknye gambar2 yg kak ida amik ni..semua cantik... kalo kamera mahal, mmg puas hati la, gambar semua nampak clear... cantik je...
jeles!

MuMMie BeRRy said...

Jelous nya tgok picture!!! santek bangat

MasZuber said...

sedap pule nmpak pisang goreng tue. kalo dpt mase tgh ujan pun asyik..

atty's said...

goreng pisang tu mmg nampak mcm sedap je..sekali pandang ,tmpt ni mcm kat fraser hill je

♥ Wina ♥ said...

aku bru habis khatam entry Medan ko nie..ya allah canteknya danau toba nie ye

insyallah ade rezeki nak jugak ke sini!

ieda said...

memang grg pisang tuu nampak sgt menyelerakan ! ...

tmpt nie pun cantik dikk
seyess .. disini semua cantik2 kannn .. redupp je mata tgk ;)

nur anis said...

semua gambar cantik cantik..buat saya teringin je nak kesana..:)

Rai Ourkizuna said...

cam buah letup2 pun ada..tapi letup2 kecik je kan...

::FAIZ:: said...

nice picture

Sue-Rya Qistina said...

cantiknya pemandangan kt situ. jeles kita tau. hehehe

Chik Att said...

Tunggu sambungannya .....

HeNRieTTa JoSe said...

chanteknye view dia....

byk rempah ratus dalam teh tu....rietta tgk pown dh rasa xleh nk mnum...hehehe...

fara said...

cantek sgt gamba last tu!
bandrek tu ape ye?

wahida said...

fara: banderk tu teh halia sayang...kan saya ada tulis tu...huhu...

fiza said...

Perghhh...tgk rempah2 buat bandrek tu aku pon tak bley nak minum.

wahida said...

nens collection: buah tu besar jugak la...kalau dia boleh dipanggil buah la...

mamavogue: kanapa tak nak jejak ke Indonesia? best2 tau, byk tempat menarik, belajar budaya local...org kata, luas berjalan, luas pengalaman kan?

akubiomed said...

Gambar terakhir macam buah pokok letup-letup.

Munnafendy said...

a'ah la mcm buah letup2 bak kata kak rai...tggu masak bleh makan...hihi

Dee said...

teh halia? confirm aku takleh minum..tp view danau toba kau menggamit2 aku lah pulak..huhu..

JunAina said...

Tengok tu teringat pokok letup2 kat kampung. Teh bandrek tu megingat akak SPA di bandung... Lepas dah habis urut2 dan mandi wap depa bagi minum bandrek tu la. Besttt...freshhh jer rasa walaupun masa minum tu sampai pejam2 mata...ekekkee...

mama aini said...

ehem semua air kat sana pekat2..mama minum sirsak dia pun pekat sgt..hu2x..

miss Fyqa said...

i loike kak. gambar smua cantik2 :)

Shasha Mohamed said...

Nice view.
Pokok ni, maaf tak tahu nama dia. Mungkin ada orang Indon yang tahu? ;)

Angah said...

wow buah apa tuuu..

Marya Yusof said...

As salam Wahida,

Buah apa tu? eeh, dia tnya kita, kita soal die pulak balik...ngeeee....

Jap2 goreng pisang ke pisang goreng??? Haha...jwb cepat! hehheee.. ;))

jeBateja said...

giler bestnya pi melancong.....bila lah den dpt poeiii...uhukz

norhidana said...

uhuuuuui punyalah mcm2 isi teh bandrek tu... siap ada serai bagai... kalu aku pun tak lalu kak...

pisang goreng tu gune pisang pe, hheheh tgk beso je... terliur lak

wahida said...

marya yusuf: haha...tu kena tanya cikgu BM tu ekekek...

norhidana: ntah la nok, yg aku tau, sedap giler goreng pisang dia...

CaDLyNN said...

bestnye berjalannnnn

Eye_nee said...

Akk suka bercuti ke tempat2 yg penuh dgn scenery2 yg cantik mcm ni..bilalah dpat kesini...

Dilla Ady said...

kalu ai koser kak nk minum teh pelik2 ni..baik minum milo lagi sedap...hahahha..

pisang goreng? ingatkan keledek tadi...

Anonymous said...

Tengok post sis tak sabar rasanya nak tunggu hari sabtu ni 4/10/14.

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1