nuffnang advert

Tuesday, September 25, 2012

Cuti2 Medan: Danau Toba International Cottage, Parapat

Assalamualaikum semua...
lepas mkn, terus pegi check in hotel seterusnya...kali ni di Parapat...
Parapat ni masih lagi berlatarbelakangkan Danau Toba..cumanya kami dah tak duduk pulau la dah...kami duduk di pinggir Danau Toba pulak sekarang ni...

kami check in di sini...Danau Toba International Cottage...

hotel ini 3 bintang...semua pakej hotel Pak Roy yg uruskan...

ni bilik kami...betul2 berdepan Danau toba tau...best!!

 masuk bilik je, terus tertgk tingkap bilik...nampak Danau Toba lagi...Allah!! best betul percutian kali ni...

 our room...mcm ni tahap 3 bintang? aku rasa kalau diberi 4 bintang pun aku setuju, sbb best sgt bilik ni...bersih dan staff dorang pun bagus2...

 mcm biasa, dah mintak siang2 triple sharing kan...so, housekeeping dah siapkan extra bed utk kami...
jadi tempat tidur aku lah tu yg kat bwh tu...anak2 ngan daddy tidur atas katil...

 yg tak bestnya bilik air ni takde bath tub utk anak2 berendam...

 luas dan selesa...hotel2 kat Parapat ni tak perlukan ekon sbb persekitaran kat sini dah sejuk...

 mini bar...
seperti di Toledo Inn jugak, dlm bilik tak disediakan kettle, cuma disediakan termos, dan masa kami check in, dorang dah siapkan air panas dlm termos tu...

 ada ruang berehat jugak...bukak pintu je Danau Toba youuuuu....best betul...

 terus la hubby duduk amek angin...layan blues...

 pemandangan dari bilik kami...

 hot water kat hotel ni bukan 24 jam...dia akan berfungsi seperti waktu di atas shj...
kalau nak iron baju pulak, housekeeping akan ironkan...dan cajnya bergantung jenis kain...aku hantar 2 baju blouse, dia caj aku rp9,000 bersamaan rm3...murah kan...tak yah penat2 gosok baju, dah ada org ironkan, murah pulak tu...

 ni pulak coffee house dia...berlatarbelakangkan Danau Toba...

 dan jugak berdepan ngan swimming pool...

 breakfast dia buffet, mcm biasa, ada nasi goreng, meehun goreng, mee goreng...dishes kat sini lagi sedap kalau nak dibandingkan food kat Toledo Inn hari tu....


 kami semua layan meehun goreng...sedap!!

 aku pulak suka letak kopok byk2...

lepas mkn, bergambar jap kat swimming pool dan berlatarbelakangkan Danau Toba...beratur nak bergambar kat sini...nyampah...
kat hotel ni jugaklah baru aku nampak ramai warga Malaysia check in sini..kalau di Samosir hari tu, kami cuma nampak mat/minah salleh jer...adoi la hai...



nnt aku bawak korang jenjalan hotel ni dan kita tgk abang berenang di pool...

50 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

BEST nyer wahai wahida oiiiiiii.....!!

aLyNnZ said...

aduhhh tgk pic jew alynn dah terpesona dgn keindahan danau toba..seronok nyer sure percutian kali nie release tension..

Tina Othman said...

ya allah bestnya

lagi best sebab dpt bercuti bawak anak2 kan

nur anis said...

waa..bestnya....jeless...:)

mamyharraz said...

wahida..rindunya aku kt tempat nih..kt danau cottage ni lah aku bermlm dgn family..mmg owsem pemandangan kt sini..

Aku Ibu Muda said...

bestnyaa sis... sy dh save dlm mind ni... sapa yg sy nak carik kalo nk ke sanaa...hehe... nti nk contact number ur tourist guide la... :)

atty's said...

beshnya view hotel mengadap danau toba..nyaman je rasakan

adoi ida.ko mkn mihun letak kopok..teringin nie

Unit Bestari & ICT said...

sambung lagi ...


Chik Att

SURIA AMANDA said...

sgt2 best la....gigih ko nak buat entry kan nok...

Nens Collection said...

a'ah hotel tu letak 4 bintang pon boley, siap ade ruang rehat lagik..kuar pintu dapor pon ade lg danau toba..best kuasa 14 la..huhu

AnneRaini said...

boleh tak aku nyampah dgn koo???sb aku jeles...hahahha

Reena said...

wow...ke medan pula k.wahida...besnye kak... !!!! really wanna be like u soon...

Rai Ourkizuna said...

pegi mana2 kopok adalah antara makanan paling selamat kan..hahaha..

Lya Colours said...

ok nak hanimun kat danau toba la. *tiba2* hahaha

Sue-Rya Qistina said...

ni la tmpt yg dorg soh pegi kalau g sana kan. bestnye kak! jeles tau!

lizz said...

cantik kemain viewnyer...siap boleh lepak2 lagik....

|| NaFiRaa || said...

mmg cantek permandangan kat hotel tuh.. puas hati sgt2~

norhidana said...

mmg cantik betul pemandangan kt danau toba tuh, n dana perasn mmg kt mana akak pg dkt danau toba tuh msti ada bunge yg cam loceng tuh kan... hehehhe

*SiRibenMerah said...

bestkan jalan2 medan.. hehehe.. hotel neh mmg best~

akubiomed said...

Saya suka pemandangan mengadap tasik. Saya tidak akan duduk diam-diam dan rela duduk mengadap tasik seharian pun tak apa. Sungguh cantik.

Eye_nee said...

SERONOKKKKKKKNYAAAA.sis oiii..buka pintu bilik nampak LAKE TOBA....hilang segala tensi-tensi kan...nyaman...mcm terasa-rasa diri disitu pulak.....terlebih suda...

Aliah Nuqmans said...

saye folo cni sebab teruja tengok pixas akak g bercuti. hahah

*folower dari blog dakpink* =)

Emy Tak Kecik said...

tengok...orang lain g medan best je...aku mungkin la xde rezeki...g medan mengecewakan....

kalo leh x ingat kisah medan dah ekekeke

Dee said...

bestnya...view awesome...

Azian Elias said...

Best gak dapat duduk hotel ngapap dan amat dekat dgn lake kann.. akak dulu tu atas bukit dan boleh tgk seluruh tasik.. sama macam Dr Hanie duduk tu.. akak lupa pulak lah nama nya..

then the next day to di Mikie Hotel.. best sangat tau wahida..

dan ada satu lagi di Medan.. thenn package nya cuma RM490 uuuuu.. best dan murahkann...(dgn niat sakitkan hati wahida..heee)

.:fyzz:. said...

Salam nok...lma bangt x singgah blog ko..sgt cun bila ko dh berhijab..i like..best wey dpt jenjaln bek ank2..

Angah said...

nook,ku tgk semnjak ko bertudung ni nampak lagi manis lak,...betul...tk tipu

whitecappuccino said...

best kn kat sini?akak gi 3 thn lps..lama tak singgah..sis dh bertudung..comel lgi!

♥ dak pink said...

Hotel yg ni best. Bersih pun bersih.
Eh, harga tak review ke?

♥ dak pink said...

Aliah Nuqmans:
Kahkahkah.
Ko kalo tengok gambo2 tuan bloger ni pergi bercuti, mesti ko pun rasa macam pergi bercuti sama.

Gambar dia complete dengan cerita semua weh.
Best!

wahida said...

dak pink: ada aku tulis dlm next n3...

NM02 said...

syoknyer bilik kau nokssssss

CaDLyNN said...

k.wahida...len kali nk ikut akak berjalan boleh tak? muahahahaha

Dilla Ady said...

kak, chumelsnye la akak ni bertudung!

ni bukan bodek tau, ikhlas ni..

HeNRieTTa JoSe said...

bestnye buka pintu terus danau toba....sangat best....

Zana Adieyza said...

gambar no. 4,5, dan 6 tu cantik sgt2 kak... terpesona zana tgk.. tenang jer...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

best nye dapat pegi sana..

mama aini said...

bestnya dan cantik pemandangan kat sana.. :)

Anonymous said...

salam..saya wany dari penang..nak tanya yang akak duduk ni standard room, superior room atau cottage? harga semalam brapa kak? saya akan ke sana 21-24nov ni. pergi 12dewasa dan 2kanak (3+4yrs). tolong reply ye kak..sbb plan nak duduk kat hotel ni..
wany (0124065996)

wahida said...

salam wani: saya amek tu superior room...harga saya kurang pasti sbb saya amek pakej dgn supir sekali...harga bilik semua supir yg uruskan...

saya rekomen hotel ni, sbb cantik sgt!!

Anonymous said...

If some one wishes to be updated with hottest technologies afterward he
must be visit this web page and be up to date
all the time.

my homepage voyance

Anonymous said...

It's actually a nice and useful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

my weblog maquillage pas cher

Anonymous said...

My brothеr recοmmenԁed I might like thіs ωеb site.
He wаs totally right. Thіѕ post aсtually madе my daу.

You сan nοt imagine simply hοw much time
I haԁ spent for this infoгmаtiοn!
Thanks!

Feel fгee tο visit mу hοmepage :
: comparatif ssd

Anonymous said...

Very nice article. I certainly appreciate this site.

Keep writing!

Also visit my web-site: Roland Garros

Anonymous said...

Hi just wanted to give you a brief heads up and let you
know a few of the images aren't loading correctly. I'm not sure why but I
think its a linking issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same results.

Look into my weblog; voyance gratuite

Farah Najwa said...

salam, wahida..

nak tanya apa beza standard, superior dan cottage? macam berminat dgn cottage tp xde sape lg ada pengalaman stay cottage..bleh bantu sy decide? thanks.

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Ju Ariffin said...

Assalam sis..camana sy nk contact ngn supir tu? Kamk pon brcadang nk ke Medan dlm 3 org. Kami pegi sendiri je..x amik pakej pon..ni 1st time baru nk pegi sana..jd x tau apa2 lg..so pls sis wassup sy 019 5746075 Ju

アイン said...

Kak..mintak num supir kak..tq..nk pegi hujug bulan

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1