nuffnang advert

Tuesday, August 7, 2012

saya sayang kamera saya...

Assalamualaikum semua...
sambung lagi menjawab soalan dari korang....

huwaaaaaa lieya ku sayang oiiii...kalau otai photographer baca komen ko, sure dia gelakkan aku nok...dah la pakai kamera murah, kualiti pun biasa2 je...tapi dah ko ckp cenggitu, aku anggap itu satu penghormatan buat aku...ngeeeee....tengs dear!!

1) jujur aku bagitau kat sini, aku ni cuma pakai kamera yg murah je nok...aku pakai Nikon D3100...mmg aku tak mampu nak beli yg mahal2 mcm korang....itu pun, aku masih tak berapa reti pakai...tak menyempat je nak godek2 kamera tu...huhu...

2) edit? software? apa tu? takde istilah perkataan tu dlm hidup aku...hahaha..
meh sini aku nak bagitau, aku ni tak pakai sebarang software pun nok....sbb aku tak reti bab2 ni...ini serius tau!! kesian kat aku kan?? huhu...aku belajar resize gambar kat photoscape pun mek jah yg ajar...haha...
so, kalau korang tgk semua gambar2 kat blog aku especially makanan2 yg buat korang terliur tu, tu adalah gambar2 yg virgin...yg sgt2 asli tanpa sebarang pengeditan...kalau korang tgk muka aku penuh jerawat atau muka berminyak dlm gambar, mmg tu lah aku...kehkeh...aku cuma resize gambar dan terus je upload ke blog...lagi pun, aku ni tak de masa nak edit bagai....tu yg dpt gambar terus aku upload je tu...;-p

diulang sekali lagi ye, gambar2 dlm blog ini semuanya asli tanpa pengeditan kecuali hanya diresizekan sahaja...

walaupun kamera ini kamera murah, sayasangatsayanggilergilerketatketatkatdia....  
 (pic taken by Olympus FE-240)

57 comments:

Anum said...

terbaik....beb

~ yus ~ said...

kamera akak rasanya lg murah dari wahida, sb kamera compact kecik je, tp mmg suka Nikon, gambar selalunya cantik..:)

♥ dak pink said...

Ishh, macam tak percaya je ko tak edit-edit sebab gambar ko memang semua cantik-cantik lah.


Ke, ko pro amek gambo, tu yang gambar jadi cantik-cantik & geram je tengok?

=)

:: Mrs.Eady :: said...

kamera mcm ni ko kate murah nok???nangis aku tau!!aku pakai olymps kompak je..adoiii..

wahida said...

dakpink: tak caya? huwaaaaa!! sumpah beb!! aku tak reti edit2 neh...

mrs. eady: eh, murah la ni...antara DSLR yg paling murah...

Rasp said...

kita geng, camera sama....
i pun lum godek2 camera tu...
tapi u mmg lagi pro lah amik pcs dari i...
pics i amik i rasa cam pakai camera compact pun sama jer hasilnya....
tapi malas nak attend kelas2 photography...
camner tu hehehehehe...

cikceriacorner said...

wow okla tu kak..kita pakai kamera cokia aje..hehehh

4feet8 said...

Saya ada baca entry kak wahida pasal beto khusairy. dia dulu senior saya kat sekolah menengah. masa mula jejak ke form 1, dia dah form 3. tapi saya mula perasan kewujudan dia masa sy form 3, dia form 5. sebab dia join pengakap dan sgt segak ms tu..hehe..

fazitaismail said...

cenggitu ker citernya..
w/pn tanpa edit2 tp gambar nmpak cun giler lah..caya lah hehe..

Daddy Ziyyad said...

takpa nok...pelan pelan kayuh...

tahun depan upgrade kamera...hahaha

mamyharraz said...

kamera mahal ni..kalau dah muncung panjang tu aku syak mesti ribu ribannya lah..

patutlah pic ko dlm blog ni kababomm sumernya ;)

Zura said...

kamera nie mmg cantik resolution dia kak...xyah edit..

MamaEma said...

terbaiklah!!!

JunAina said...

Kamera boleh sambung2 lens tu ko kata murah nokss? Akak ni guna kamera Rm350 je...sib baik tak guna yg pakai kodak tuh...

Sue-Rya Qistina said...

mcm ni akak kata murah? perggghh..saya tangkap gambar guna hp je, x mampu nk beli yg mahal2. hehehehe

http://suriaqistina.blogspot.com/2012/08/kad-raya-buat-pengomen-tegar.html

wahida said...

zura: oh ye ke? ni yg rasa makin bangga memiliki dia ni...ekekek...

wahida said...

all: jgn salah faham....saya anggap kamera ni murah sbb ni antara DSLR yg terendah harganya...ada byk lagi DSLR yg hebat2 kat luar sana...

Neeza.Areef said...

skill tu yg penting kan..ko pkai camera canggih bagak mana tp pkai auto? hok aloh..

ieda said...

same kiter dikk
x pandai nak edit2 nie ..
ahahhaha kamera pun x lah canggih mane .. janji kita yg pakai puas hati ngan pic nyee kan ;)

Rai said...

nikon D3100 tak murah ye.

aku rasa cam nak tepuk tepuk je dahi ko..hahaha..

ros_reeza said...

kadang2 cara ambil gambar pun penting untuk menghasilkan gambar yg berkualiti, kan?.. kira nya akak ni pandai la ambil gambar.. eh,tetibe.. hihihi

Saya Disini said...

wah....camera beso..patut le syg

dwaty said...

bilalah aku akan miliki camera seperti ini... (berfikir sambil merenung):)

Tina Othman said...

dslr mahal tu, tapi nikon the best kan

en_me said...

vahhh.. sessi bersama peminat niii.. ihhhiks

Lya Colours said...

oi kamera saya lagi murah kot! haha

|| NaFiRaa || said...

camera aku lagi murah okeh!!!

Qhaifa Nur said...

samalah macam akak reti pakai aja, nak tambah itu ini tak reti...
semua asli juga.......

nur anis said...

kamera saya jauh lagi murah..hihi

lieyalatif said...

perghh betul ke nok...tak edit!! tapi cantik2....aku mmg terliur tgk gambar2 mknn ko ...gambar2 mmg cantik ko nok..serius aku ckp...puji ikhlas ni beb....

so far aku puas hati dengan jawapan pada persoalan aku yg ko bagi nie....100% markah aku bagi beb!!

Asrul "iLham" Sany said...

hambek ko...skali kamera besar n tak muka edit ag... natural beauty kan nok hahahhaa

SURIA AMANDA said...

ado gak kamera godang..aku takde pun nok...

GreenJade said...

hehehe..tang 'virgin' tu buat aku senyum simpul2 pepagi ni...hihihihi

azi said...

Wahida...
Akakpun cuma pakai kamera macam Wahida jugak...itu aje yang mampu...akak pun cuma tahu ambik gambar saja, edit ke, apa ke, memang tak tahu...

Aishah Jahirah said...

oke la tu..saya guna henpon kamera cap ayam je...kih3

KhaiRin : anies said...

murah x pe janji pic cun!

tq 4 join my GA...

Munnafendy said...

camera ni mmg paling sesuai utk newbie kan?

wahida said...

munnafendy: ye betul!! pandai ko!!

Myra Jay said...

Okla pandai gak akak tangkap, macam Myra ada Nikon gak tapi masih terkapai2 dok belajaq ;D

AzuraFazil DIN said...

pakai kamera paa pun ok , janji pandai tgk angle nya

Cik Nor said...

nikon tu...ishh..

kayyana said...

tp lense macam mahal jerk.. hehehehee..

Alin Marlini said...

mungkin teknik ko amik gambar tu yg gambar jd cantik...aku suka tengok..

miss Fyqa said...

ok leteww ,camera fyqa lg murah.. hik2. mmg gambor semua lawa2 pun la kak :) i loike..

Nieda said...

samalah akak tak dak edit dah.terus masuk blog aja

cindyrina said...

ye saya pun bab edit mengedit ni ...ya ampun tak tahu langsung..upload je

gadisBunga™ said...

bertuah kamera dapat tuan yang penyayang. :D

Rinna said...

Guna kamera gini mmg ler gambar cantik2.. :)

♥ Wina ♥ said...

ini murah ke beb?? berapa puluh ringgit? hikhikhikkk

mmg cun habis gambar dalam blog ko nie beb

Rahmah Ram Ram said...

murah tak murahlah...adalah juga beribu-ribu..hehehe

fiza said...

Murah ko kata beb, setahu aku...camera DSLR ni bley tahan gak harganya.

wan nurul hezrina said...

betulker ko tak edit nok gambar2?tapi mmg power gambarko chantek nak2 paling aku suka masa ko g indon dulu2.mmg superb!

izz iizza said...

mahal ni..kamera sy lagi murah tau...

sal-nurbeena said...

ok dah tu. dah cantik dah

akubiomed said...

Guna kamera DSLR patutlah lawa. :-)

POHPALEH BURGER said...

huhuu.. murah ke?? mahal tuu... pd aku aa hehe.. 1.5k kot... rege dia.. kan.. kan.. hehe...

Ryan said...

same kiter dikk x pandai nak edit2 nie .. ahahhaha kamera pun x lah canggih mane .. janji kita yg pakai puas hati ngan pic nyee kan ;)