nuffnang advert

Thursday, July 19, 2012

ni gara2 masterchef lah ni...

selamat pagi semua...
ni pun kira n3 lama...nak habiskan n3 makan2 sebelum puasa mcm aku janji sebelum ni..hehe..
ada satu hari tu tgk masterchef, dorang kena masak masakan kegemaran P. Ramlee, pas tu dorang buat daging masak hitam kan, ah sudahnya aku pun terpengaruh sambil mengences2 air liur masa dorang hidang daging masak hitam tu...hahah...jadinya aku pun buat lah minggu tu....

makan ngan ikan gelama masin yg sedap nak mampus ni...perghhhh...layan wa ckp lu...

ni dia daging masak hitam versi Wahida...hitam tak? hitam tak? hitam legam kan sampai daging pun tak nampak dah...haha...punyalah gigih aku letak daging kat atas, tetap tak nampak rupa daging sbb hitam sgt kekdahnya...kehkeh...daging hitam ni aku letak sekali daun kari...mak aiii, sedap je bau masa menumis tu...

dijodohkan ngan kacang buncis + udang kecik2...

simple je kan?



p/s: ish, tetiba terbayang nak buat sup tulang pulak...

71 comments:

matsen said...

terliur plak tengok...huhu

ummiarissa said...

suka sangat ngan daging masak hitam...tapi tak pernahnya masak...asyik mengadap lauk orang je lah..

saffiya_aleesya @ echa said...

walau lauk hebat macamna sekalipun tapi ikan masin tetap jadi pembuka selera..hahahaha

Lya Colours said...

suka sgt daging masak hitam !

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhhh sedap ni, boleh bertambah ni kalo mkn nasi
akak baru mkn sup tulang ptg semlm, tok umi yg buat...hehehehe

SURIA AMANDA said...

ari ni dah start mantai kat Seremban...haaa...confirm esok mak aku buat sup tulang or sup gearbox...

~ yus ~ said...

pandai gak masak wahida ni....memang nampak sedap daging hitam tu...:)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

sedapnya..............

anie said...

nasib arini ada jamuan sambutan pose....da xsabau nak makan tgk lauk pauk nie...hehehe

Huda said...

daging masak hitam tu sangat sedap yea..

Anum said...

sedap n simple

Cik Awin said...

aiyoo...ikan amsin...satu taman leh terbau haruman ikan masin digoreng...

atty's said...

buat sup tulang jgn lupa kirim skit kt kty ..

eLLy said...

klu dah jodoh tak kemana hahaha... klu daging tu pedas2 rempah sikit perghhh nagisssss

Me said...

pergh..makan mesti bertambah2 la ni!..hehe

eima said...

suka jugak mkn daging masak itam kerutup lagi sy suka

♥ dak pink said...

Hitam hitam si daging hitam, walaupun hitam dimakan sodap tu.

lieyalatif said...

vaaaaa!!! vaaaa!!! (mate juling)

terliur gile aku noks!! ade lak ikanmasin tu...mmg terbaik...

wey, kalo bulan2 pose ko pos gambar gini mau meroyan kami2 tau ...he he he

Kak yon said...

kalo tak dpt mkn daging mask hitam tu..ngeches akk.nak kena masak nie..

Sue-Rya Qistina said...

simple but nice!
tgk pun dh terliur :D

AzuraFazil DIN said...

ni entry nk belasah b4 pose ye

ieda said...

alhamdulillahh , gara2 mastercheff ramai dah geng2 org perempuan rajin masak ekkeke ;)
mantopss dikk sukee .. nak2 sayur tuuu faverettt ahkak nokkks ;))

fieda said...

daging masakhitam mmg terbaik la..

AnneRaini said...

jarang ko tunjuk apa yang ko masak..selalunya ko tunjuk apa yang ko makan jer..hikhikhik..

daging ko nampak sedap nokkk

ieja amieja said...

wahida..ari ni pagi2 lg ramai yg dah tepek pic makanan..lepas gian sblm pose kot..huhu
daging tu w/p hitam..janji mabelesss!!

wahida said...

ieda & anneraini: tak yah masterchef pun, saya mmg rajin masak lah...eh, byk kali apa aku post masakan aku...ko yg tak perasan ni...

Knor said...

wah..wah..mmg betul pun..tgok tak kosong pun..aplikasikan dgn family..dpt pahala..uhh sedap tu..

Neeza.Areef said...

klu dah nama daging masak itam yer item ndok..hehe
btw..mmg kesukaan aku klu masak kicap2 nih

Aishah Jahirah said...

selera tgk gelama masin tu...blh bertmbh2 mkn.

fiza said...

Terliur tau.

susumanis said...

hitam yang yummeh :))

kiwi said...

sedapnye...klau bulan puasa ni dah tergoda iman dah..hehe ^___^

kasihredha said...

ada juga faedahnya MC ni kan :)

::FAIZ:: said...

sedap

Nurul Husna Mohd Hassan said...

sume orang pilih daging masak hitam ni. saya pilih ikan masin la. hehe

nur anis said...

sedapnya..:)

Munnafendy said...

knp ntah sy lagi terliur ngan buncis tu.hantu sayur sy ni :p

Aju Mohit said...

Sedapnya!! Ni buat menu bersahur sure senang nak kejut diorg makan hehehhe

sudipVSsenduk said...

cukup ke nasi putih makan hari tu?

Asrul "iLham" Sany said...

ikan kering tu sodap ~

fazitaismail said...

memang hitam pekat lah daging tu..tergoda i tau..buat le n3 resepi masak daging hitam pekat likat tu hehe..

Nazayiena said...

Terliur tgk masakan Ida pagi2 nie.

Hanis Azla said...

tgk gambar aje dah terbau2 masak hitam tu, wahida..

norhidana said...

kak, aku kalu msk kicap ayam ke daging mmg itam cam ko tuh kak... tak itam takde kick heheheh...

miss Fyqa said...

serious lapar ni..adoi... cam ne ni kak?.. haha

Rai said...

aku hantu sayur skang ni..ngences2 tengok kacang buncis tu.. boleh? hahaha..

cikceriacorner said...

salam akak..wow sedapnye..sgt menyelerakan...mengences aku melihatnye kak...heehe

aanie said...

bestnya tgk daging tu....mmg kena dgn nama dia...

nn lylyn said...

sedap2 semuanye ^^ nasib baik lom pose lg

Rasp said...

aduuuhhhssss sis...
memang sgt2 mengiurkan lah lauk pauk u nie...
buat menu buka posa mmg terbaeeekk...

chichi said...

sedapnyeeeeeeeeeee.....

Angah said...

aduii sedap nya makan dgn nasi panaih2 waheeda oiii

amirah said...

eh eh apsal aku lak yg ngeces2 air liur ni skrng..haha

Daddy Ziyyad said...

nok, make sure esok last day ko post gambar makanan okey...kalau tak aku boikot tak mau masuk blog kau masa bulan puasa...~hahaha

wahida said...

daddy ziyyad: kahkah...lawak okeh statement ko...ko dont worry, mmg aku takkan publish gambar food sepanjang ramdhan...dah ramai sound aku ni...takut aku...haha...

eMMe said...

Salam Sis,

rajin sis masak
walaupun simple
mesti sedap, saya rasa lapar tgk makanan Sis ni, aummm~

GreenJade said...

mata aku fokus kat ikan gelama tu jek..ekekeke

pekena pulak dgn nasik fanas2..ommak aih..mentua lalu pun tak pandang dah..eekekeke

mamasuri said...

hehehe...tau2 je..
umah aku dah 2 hari aku berdaging kicap..
tp daging berkicap ala2 manja..tak itam cam ko buat..
ko buat tu mesti sedap..sbb ada daun kari kan...mau nasi bertambah ni...

Roslan Putra said...

tiba-tiba lapar pulak...

ct shah said...

aku pun suker daging masak itam jah.dulu arwah mak aku selalu buat.huhu..

Alin Marlini said...

perh..terangkat aku nengok..dap

|| NaFiRaa || said...

perrgghh.. tangkap leleh weh!! aku harap jugak bulan puasa nanti blog ko tak buat perut aku terseksa nok! hahahahahahaha

Qhaifa Nur said...

suka sangat buncis dengan udang...

* FAR * said...

nasib baru lunch kalau tak mesti meleleh air liur ni..

KhaiRin : anies said...

sy nmpk pinggan je..daging x nmpk hehehe

mek jah said...

Mengences ngan sup tulang kau...adapnyerrr

Mamamya said...

belum penah try masak daging masak hitam...kene cari resepi ni...

whitecappuccino said...

akak baru jer lps goreng ikan gelama masin ni.sedap weh! terliur la daging tu.

Dee said...

dpt rasa mesti best ni..aritu dh rasa iyra pya daging masak hitam..sedap..

CikOdah Gebu said...

comel udang kecik-kecik tu ye

akubiomed said...

Aduhai terasa laparlah pula. :-)