nuffnang advert

Wednesday, June 13, 2012

Tugu Negara

selamat petang semua...
lepas pekena Tony Roma's, moh la kita terjah Tugu Negara pulak...

sila percaya, aku dtg sini masa aku darjah enam okey...masa rombongan sekolah dulu...haha...

Tugu Peringatan Negara atau juga dikenali Tugu Negara dibina sebagai penghormatan kepada lebih 11 ribu prajurit yg terkorban dlm Perang Dunia 1 (1914-1918), Perang Dunia II (1935-1942) dan Darurat (1948-1960).


 nama2 prajurit yg gugur semasa Perang Dunia 1...

 kat belakang tugu ni ada kolam air pancut yg cantik ni...

 Dibina dgn 7 patung gangsa yg mana setiap patung tersebut melambangkan pimpinan, getir, persatuan, siap sedia, kekuatan, keberanian, dan pengorbanan. Eh, aku nak story pasal ni mcm sebak lak...huhu...

 Dibina pada tahun 1966, Tugu Negara pernah diletupkan oleh komunis pada 26 Ogos 1975. Kejadian yg berlaku pada kira2 jam 5 pagi itu memusnahkan satu patung besar serta dua kepala patung yg jatuh dari kedudukan asal...

abang mmg suka lah tgk patung2 askar...hopefully dia boleh faham sejarah tntg negara kita satu hari nnt...

ni dia waktu melawat...korang singgah la...tak yah bayar pun...ramai foreign tourist je melawat tempat2 mcm ni...huhu...


p/s: teringin nak masuk Muzium Tentera Darat, PD...kalau bawak anak2 mesti dorang suka, anak2 suka benar ngan askar2 neh...jom hubby!!

34 comments:

HeNRieTTa JoSe said...

siap ada visiting hour....hmm....nak kena pergi nie....

mamyharraz said...

wahida,apa kata ko bwk ank2 ko jumpa abg askar yg real : suami aku ;P ngehngehh

woahh ni baru lengkap jalan2 satu KL!

Neeza.Areef said...

aku pun pg tugu negara masa kecik2 gak..pstu x pnah jejak lg

:: Mrs.Eady :: said...

sila percaya aku tak pernah pegi sini!!!!serius tak tipu!

Lya Colours said...

saya tak ingat bila kali terakhir datang sini
yang pastinya masa ikut rombongan sekolah. haha

amirah said...

sila percaya, tak pernah dtg sini..huhu..mmng tak pernah dtg. kompem

eima said...

aku penah pegi tahun 2005 kot..1st time & last ......tatau la nk pegi lagi bila...hehehe

SURIA AMANDA said...

pas tu calling2 aku...kita berjumpaan..ok gak tu kalau ko pi PD nok..

Sue-Rya Qistina said...

saya pena pegi sekali je. mase tu ngah preggy kan si kakak, thn 2005 kot. pasni xtau lg bila nk pegi..hehehehe

KhaiRin : anies said...

slalu lalu je tp x penah sggh pon

nur anis said...

saya teringin nak pergi tengok tugu negara ni..tapi tak kesampaian je..

Asrul "iLham" Sany said...

kt key el pun byk tempat2 yg leh jejalan kannn

Saya Disini said...

cntik pemandangn kt cni..sy pon dh penah p

pok amai-amai said...

Aku mmg suke tmpt sejarah. G 10 kali pun takpe. Heee~

miloais milo said...

dah berpuluh tahun iols duduk KL
tak penah lagi ye gi melawat tugu negara ni nokkk!~

maszmadi said...

x pernah smapai lagi..... kalau bawah anak sure dia teruja ngan kolam tu dari tengok patung askar.. huhu

Dee said...

KL saja pun..tp dlm senyap2..byk kan tempat kita tak pernah gi..dan anak2 sebenarnya tak kisah pun..asal bersama keluarga..

lizz said...

pernah pg sekali jer...tapi tak ingat biler..lawa gak tempat ni kan..kat bukit2 tu ramai pengantin wat sesi photography...

BeRRy MuMMie said...

banyak jugak kat kl ni utk dilawati, padahal tahu ni, tpi da biase npak jadi mcm x xcited...
bila tgok org baru, terkial2 feel ni sampai..heheh nama je org sinikan...APTB heheh
wahida u bole jd tourist utk we ols...ngeee..

Jiji-Fify said...

Huihhh lama betol dah tak sampai ke sini..

Angah said...

tempat yg harus pi zaman rombongan skolah dolu2...

jebatmalaya said...

merayau sepanjang minggu... xkerja ke... anak xsekolah ke... best betul...

akubiomed said...

Bersamangat patriotik melawat tugu negara sudah macam rombongan cuti sekolah.:-)

makchaq said...

First time pi rombongan dari kampung dengan tok, mak, abah, pak penakan, mak penakan sepupu sepapat tahun 74 kot,
betui ka tugu ni kena bom tahun 1975?

ieda said...

cantik2 pic dik ! .. ;)

Salmiza said...

serius kak wahida...kite x pernah pergi...huhu sedey...

CaDLyNN said...

tak penah p pon..hukhuk

anie said...

wah bagus2...da gie tugu negara....
kita nie lalu je..sampai benti tengok belum lagi...

wahida said...

jebatmalaya: masa kami pegi ni time cuti sekolah minggu lepas, saya amek cuti dan bawak anak2 jalan...jgn salah faham yer...

makchaq: betul makchaq, mmg pernah kena bom...komunis yg bom...utk keterangan lanjut, sila google...

♥ Wina ♥ said...

masa kecik² dulu adelah ikut lawatan sekolah ke sini..lepas tu dah x jejak kaki dah uhuhuhuuu

fieda said...

masa kecik pernah la sampai sini..dah bosar2 ni haaa tak sampai 2pun lagi..

MamaEma said...

first time pergi masa ikut rombongan anak tahun lepas..padahal dekat jer dengan opis..huhuhu

jebatmalaya said...

oh....

mama aini said...

ehem dah lama mama tak pergi tugu negara..he2x..